В момента чета ... 77

• 40 189
  • 738
  •   1
Отговори
# 615
По-скоро -не ме влече.
Преди месеци попаднах случайно на финала на филма Жената в черно ,по книгата на Сузан Хил.
Купих си книгата и скоро ще се потопя в мистериозното. От известно време се чуствам сред книгите като преяло дете в сладкарница.Confused

# 616
  • Пловдив
Не очаквай много от Жената в черно. Аз бях за нея с големи очаквания и пълна греда се оказа.

# 617
Малко извън темата за конкретното четиво, но пък от мен няколко идеи относно съхранението на книгите, които четем.
Освен популярните напоследък дрешки за книги (които понякога са твърде “пухкави” и леко обемни), за книгите с красиви корици предпочитам да ползвам от прозрачните ученически подвързии - като “облекло”. Или пък може да се разкрасят не толкова приятните корици пак с такива подвързии, но като залепите някакво красиво текстилно фолио върху прозрачната подвързия. Може да има и цветни ученически подвързии, не съм търсила. Но те са удобни, защото се намират в повече различни размери, за да пасват на различните книги, а дрешките за книги обикновено са един формат.

# 618
Идвам пак с Хартиеният дворец на Миранда Каули Хелър, от който ми остават около 60 страници вече…

Любопитно ми е Вили и Миж, ако я прочетат, също да споделят впечатления, защото знам, че я имат.

Моите са крайно негативни - възмутена и озадачена съм от това четиво. Това е книга за гадните неща, които се случват на объркани хора. Или по скоро историята на шайка неудачници (даже диваци), които цял живот търсят нещо и най-вече себе си.
Майки, които неглижират децата си и жени, които не зачитат себе си - за мен няма по-големи гадости от тези, защото от тях произтичат само лоши последици. Мъжете-нещастници от бекграунда на тази история дори няма да ги коментирам.

На мен никога не ми е било приятно да надничам в разни Радини вълнения. Не разбирам защо хората пишат такива истории. Главната героиня е изключително неприятна и вулгарна 50-годишна инфантилна леличка с трепети и умствено развитие на 15-годишна.

Авторката хич не ми допада, не бих прочела друго от нея. За стил не може да се говори - да нахвърляш разни дилеми и тегоби не е нито нещо невиждано, нито в конкретния случай има някаква литературна стойност. Вероятно има автобиографичен елемент в тези писания. Или пък тази Миранда Каули Хелър се е заблудила (или са я излъгали) че е нахвърляла нещо подобно на Лятно пътуване на Труман Капоти (само че с четворен обем и още по-тъпо)
Ако трябва да опиша книгата с една дума, то тя е мочурище.

# 619
  • София
Приключих с "Малки жестокости", много ми хареса- 5/5. Аз по принцип, че не съм много по ревютата- не съм, ама този път наистина не знам какво да напиша. 🤣 Просто ми беше приятно и леко четенето. Финалът ми допадна. Не знам дали и в оригинал заглавието е такова, но според мен е много подходящо.
Не е спойлер-
Скрит текст:
Днес реших да започна с нещо по-леко и бързо за четене, а именно И заживели обидено на Георги Блажев, а утре вероятно ще се прехвърля на "Камък, ножица, хартия".

# 620
Аня, и аз мразя да чета за мизерници, животите им не ме интересуват (в измислен сюжет, или в реала).
Подновявам си четенето на Тъмна материя, което бях прекъснала за известно време. Началото не ми беше много интересно, по-скоро стандартно. Но може да ме изненада.

# 621
Pppqqq, Светослав Славчев има в книга от 1979 г. подобна на заложената идеята в тази книга - “Двубой с Касандра”

# 622
  • Mediterraneo
Кинг има страхотни книги, в които няма нищо страшно. Повече от 20 години не бях отваряла негова книга, но "новият" Кинг ме отвя. Затова е Крал той!

# 623
  • Варна
Аз след " Момичето с гръмовния глас" мислех да продължа с " Хартиения дворец", но след ревюто на Аня вероятно малко ще позабавя книгата. Simple Smile

Тъкмо ще дочета " Екзекуторът" на Крис Картър, че го бях започнала преди известно време, но ми досади в един момент и го зарязах.

Последна редакция: чт, 30 юни 2022, 23:11 от floren

# 624
Оооо, Аня, направо я размаза "Хартиеният дворец"! 😁
И съвсем разпали любопитството ми. Жалко, че не се очертава скоро да я започна, може би втората половина на юли чак.
Едно обаче ми се запечата от твоите думи - "майки, които неглижират децата си". Мога да чета за всякакви хора и всякакви гадости, но такива герои, които неглижират децата си, не мога да понасям.
Няма да се настройвам предварително обаче, все още тая надежди.

# 625
Вили, floren,
Завърших я вече, но повече няма да пиша за нея. Ще изчакам и други да я прочетат и се надявам да стане дискусия.
Само ви предупреждавам, че има неща, които са отвратително смущаващи (поне за мен), описани доста неприятно.
Четох ревю за книгата, в която се твърди, че е чудесна за летния сезон. Сякаш е някоя красива, лежерна, приятна история. Ами не е. Така че подгответе се за буря.

# 626
Четох ревю за книгата, в която се твърди, че е чудесна за летния сезон. Сякаш е някоя красива, лежерна, приятна история. Ами не е. Така че подгответе се за буря.

Интересно наблюдение, защото вчера писах в "За четенето" точно същоя коментар - препоръчват за лятно четене книга, засягаща доста тежки теми, макар в случая "Завръщане" от Яа Джаси да е прекрасна книга, само че съвсем не лека, не лятна и не за на плажа. Освен ако препоръчващият не прави аналогия между горещите температури по морето и на памуковата плантация. Просто не знам как ги измислят тези литературни съвети.

# 627
Не мислете, че всички ревюисти четат книгите, които ревюират. Най-малко го правят платените - защото ако не напишат нещо позитивно, каквото и да е, следващият път няма да им се плати.

# 628
Затова напоследък когато забележа някоя книга, търся - преди да реша да я купя или чета от другаде, откъси от нея, писала съм, че обикновено по сайтовете на издателствата или някои от популярните има качени такива. Както и ползвам ГР за нашумелите и с високи оценки, като там се оглеждам ревюта с ниските оценки и причините за тях. Така само по интерция някои автори набират популярност, а няколко откъса ми бяха достатъчни доста добре да се ориентирам, че изобщо, даже никак не искам да ми попадат тези книги в ръцете (освен ако са с цел преработка за декорация- перифразирайки една моя любима книга, и това ме подсети, че даже съм виждала такива творби някъде из нета, интересно дали е случайно съвпадение или са заимствали идеята от книгата на Калвино).
В някои случаи пък такива откъси са ми помагали да избера дали да чета книгата в превод или да я търся в оригинал (в случая с The Plot нямах и избор, но ако решат да я издадат и преведат- дано не се загуби в превода играта на думи на няколко важни места). Както и обратното, ако съм я чела в оригинал, при добър превод да поискам да я взема за личната ми библиотека и в превод на български.

Последна редакция: пт, 01 юли 2022, 00:25 от fenyx

# 629
Аня, тази седмица нямах възможност да чета, но вече съм на линия и дори днес мисля да го почна този Хартиен дворец.
Заинтригува ме определено Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт