Страсти – градините в София, кампания 2022/2023 - тема 1

• 40 894
  • 739
  •   1
Отговори
# 495
  • Sofia
Малката ноемрви месец става на 3г, тоест кандидатстването е за първа група,доколкото разбирам.
Да, това е първа градинска група.
Но имайте предвид, че после за първи клас се гледа адрес и уседналост само на детето.

# 496
А дали има значение, ако постоянен адрес е в София, а настоящ - в друг град?

# 497
Отново благдоаря на Lorena за отговра.
В такъв случай как се гарантира, че в сборната група няма да присъстват над 28 деца?  Пиша за този период. Предучищна са.  Само в нашата група редовно си има поне 15 деца, в другата повече.

# 498
Малката ноемрви месец става на 3г, тоест кандидатстването е за първа група,доколкото разбирам.
Да, това е първа градинска група.
Но имайте предвид, че после за първи клас се гледа адрес и уседналост само на детето.
Още до месец-два ще го сменим, просто в събота ми е плановото секцио и трябва с хазяйката да се влачим тримата, а аз имам 2457 задачи до петък❤😁

# 499
Здравейте! Извинявам се ако не е правилната тема за такъв въпрос, но ако бащата и майката са с адреси в една и съща община това дава ли повече предимство или е достатъчно само 1 родител да е в желаната община?

# 500
  • Sofia
Взима се адреса само на един родител (ако кандидатствате за ясла и първа градинска група).

# 501
Някой може ли да изкаже мнение за район Оборище за яслените групи в следните заведения:
- Леда Милева, ул. Оборище
- Приказка без край, ул. Васил Друмев
- Братя Мормареви, ул. Победа

# 502
Здравейте,
Моето дете е голямо и малко ми е далечна темата с кандидатстването за ДГ. Гледах сайта, за да помогна на мои близки и доколкото виждам има промяна в изчислчяането на точки. Когато ние кандидатствахме имахме максимален брой 13 т. - с над 3 г. уседналост по постоянен адрес и двама работещи родители.

Сега гледах за мои близки - получава се максимално 15 т. - 5 т. за постоянен адрес, 3 т. за район на градината, 4 т. за двама работещи родители и 3 т. 1 първо желание. Така ли е или нещо бъркам? Не искам да ги подведа? Какво е довело до тази промяна в точките?

# 503
Наскоро качиха новата наредба, увеличени са точките за адрес и 15 т. са еквивалентни на старите 13 т. - стандартните, дето се вика. Най-чисто е човек да си направи регистрация и ще види колко са изчислени.

# 504
Здравейте, майка съм на детенце набор 2019г, до сега не е посещавало ясла, семптември месец ще бъде на 3г. и 9м. . За пръв път ще кандидатстваме и се чудех това 1-ва градинска група ли ще се води или 2-ра? И след като в края  на годината ще навърши 4 г попада ли в тази група която обхваща задължителното посещаване на ДГ- тоест ,ако не се класира ще ни предложат ли евентуално друга ДГ макар и не в района по местоживеене .Простете ми глупавите въпроси

# 505
  • Sofia
Сега гледах за мои близки - получава се максимално 15 т. - 5 т. за постоянен адрес, 3 т. за район на градината, 4 т. за двама работещи родители и 3 т. 1 първо желание. Така ли е или нещо бъркам? Не искам да ги подведа? Какво е довело до тази промяна в точките?
Да, такива са точките.
https://sofia.obshtini.bg/doc/5247734
Просто са решили да дадат още по-голяма тежест на адресите спрямо другите критерии.

Vslv, набор 2020г ще са 1-ва градинска група през 2023/2024. Набор 2019 - ще са 2-ра градинска група. 2-ра градинска група е задължително предучилищно образование.

# 506
За семейство, което така или иначе събира пълния брой точки, така или иначе няма промяна. За тези, които не са ги събирали преди, може би сега ще има някакво значение, че се дава повече тежест на адреса, но и те пак си остават с минимални шансове. Та и аз не знам защо бяха промените.

# 507
И аз това наблюдавам в яслените групи, за които предстои (отново) да кандидатствам с дъщеря ми. Все са същите деца на опашката. Може би в отделни случаи да има тежест, но не виждам разлика в конкретния.

# 508
Да, такива са точките.
https://sofia.obshtini.bg/doc/5247734
Просто са решили да дадат още по-голяма тежест на адресите спрямо другите критерии.

Vslv, набор 2020г ще са 1-ва градинска група през 2023/2024. Набор 2019 - ще са 2-ра градинска група. 2-ра градинска група е задължително предучилищно образование.
Тоест, правилно ли разбирам,че всяко дете,което кандидатства за втора група трябва да бъде прието, макар и не само в желания район?

# 509
  • Sofia
Обсъждахме го по-назад в темата.
Цитат
От учебната 2023/2-24 г. влиза в сила обхватът на 4-годишните. Както успяхме да обхванем всички 5- и 6-годишни деца деца, както в училище така и в подготвителните групи в детските градини, така сега за 4-годишните такова място трябва да има в детските градини. Така че родители, чиито деца не са приети, подават заявление в Дирекция “Образование” и ние ги насочваме към детски градини, където има такава възможност”, обясни Мария Минчева.
Ако няма места в детска градина, която е в района на семейството, там, където има възможност, ще бъдат насочени, уточни тя. “Разбира се, че удовлетворяваме желанията на родителите и това, което се случва с 5-годишните сега е, че даваме възможност на родителите да посочат не само една детска градина, а поне 3. Към момента сме успявали да удовлетворим в рамките на тези 3 градини желанията.
https://trud.bg/%D0%BE%D1%82%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B2%D0%B0%D1%82 … 0%B2%D0%B8%D1%8F/
Но в самата наредба не открих нищо.

Последна редакция: пт, 17 мар 2023, 13:01 от Brin de muguet

Общи условия

Активация на акаунт