Страсти – градините в София, кампания 2022/2023 - тема 1

• 40 847
  • 739
  •   1
Отговори
# 420
Естествено, че е за предпочитане да се вземе детето по-рано, но тук въпросът беше за това дали изобщо родителят има такава възможност. Да не говорим, че ако на много хора работното място е далеч от градината и дома, дори в 16:30-17:00 да си тръгнеш пак има трафик. Аз смених работата преди година, защото работодателят мрънкаше да си тръгвам към 17:00. Освен това дори да си тръгна в толкова, пак едвам стигах в 18:00, защото в моята посока са най-големите задръствания в града…

# 421
Аз съм наясно, че не е ок и ако можех - щях да го взимам по-рано. Но работното ми място е в центъра, а живеем в краен квартал, придвижвам се по час в час пик. Често се случва и да се е случило ПТП или друга причина, поради която трафикът става още по-зле. Невъзможно е преди 18 човек да е стигнал, затова често е и 18:30.

# 422
Никакви варианти не съм си търсила, градината работи до 19:00. Това означава, че детето мога да си го взема и в 18:55, например. Не се е случвало, но в 18:30 - често. Проблеми не са ни правили. Работното време е, за да се спазва, варианти (ако имат деца) да си търсят те, това не е моя работа. Малкото е в частна, която е до 18:30, често я взимам точно тогава. Също проблеми няма.
Ох, Дай Боже всекиму! Звучи прекрасно и е абсолютно правилно. Това им е работното време официално, но реално директорите им казват, че стоят до последното дете, което означава че си тръгват 2 часа по-рано, което е уникално! И по отношение на това, че за самото дете не е ок, аз не бих го и записвала на ясла въобще, НО трябва да работя. До 3 год за детето е най-добре да бъде с майка си, но е добре и да има работещи родители, които да му осигурят добър начин на живот. Така, че НЕ става въпрос че не искам да си взема детето и да бъда с него, а че имам фиксирано работно време и не мога да си тръгвам 2 часа по-рано като учителките в детските градини/ясли Simple Smile

# 423
  • Sofia
Уинтърче, не се настройвай негативно още от сега.

Това, което ще те посъветвам, е да си набележиш яслите и ДГ с яслени групи, в които би си записала детето и да си уговориш среща с директорите. Говори с тях, като им кажеш, че искаш да кандидатствате в тяхната ясла, също така че вашето работно време не ви позволява да си взимате рано детето и дали това е проблем за тях. Опипай почвата, виж как функционират съответните ДЗ и това ще ти помогне да си съставиш мнение и да си подредиш желанията в системата.

Независимо дали имаш решение за взимането - кандидатствай! В първа ясла приемът е най-труден и изобщо не е сигурно, че ще се класирате. Хайде, първо да се класира детето, това е първата пречка, с която трябва да се преборите. Ако не се класира, няма какво да им мислиш работното време на яслите.

Ако се класира, го записваш. И пак искаш да говориш с директорката, за да й обясниш пак, че няма как да си взимате детето рано. Ако тя каже, че няма проблем, значи всичко е точно. Ако каже, че все пак трябва да го взимате в 17ч30 най-късно (примерно), то от май до септември/ноември ще имате няколко месеца да намерите решение. Ако не намерите, а имаш възможност да си я гледаш още една година, просто я отписваш и не се връщаш на работа.

С децата сме обиколили 4 ДЗ. От тях 3 бяха с разбрани и човечни директорки, които влизаха в положение и се стараеха да помогнат (не за късно взимане, за други ситуации).

Като цяло след 18ч, когато останат малко деца, правят една обща сборна група с останалите дечица. Гледа ги една жена. Всички останали лелки си отиват. Случвало ми се е на няколко пъти ние да сме били последните и след мен да заключат ДЗ.

Така че, кандидатствай си спокойно, нещата ще се наредят.

# 424
Според мен няма проблем персоналът да си тръгне след последното дете. Просто да висят да уплътнят работното време за мен е абсурдно. Но ако има дете, което се налага да остане до 19 не би трябвало да правят проблем.
При нас в яслата аз мога да я взимам по-рано и го правя , но понякога имам ангажименти и тогава мъжът ми трябва да вземе каката от училище - до 18.30 и после малката, което в добрия случай е седем без пет. Случва се рядко и никога не са правили проблем.

# 425
Брин, сърдечно ти благодаря ❤️🤗 Както винаги си прекрасна ❤️Ще направя така както си написала и след толкова колебания и мислене ще кандидатстваме и ще видим какво ще стане 🤔 След класирането ще го мисля пак и ще говоря с директорките 🤞
Успех на всички на класирането и съжалявам, че оспамих темата, но може и друга мама да има подобни колебания и да й е от полза написаното 🤗

# 426
Здравейте. Има ли по наредбите някъде фиксиран максимален допустим брой деца в сборна група?

# 427
Чета в новините, че днес са приети промени в приема за детски градини:

https://nova.bg/news/view/2023/02/23/402340/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D … 1%84%D0%B8%D1%8F/

Но не ми става ясно:
- какво имат предвид под "пазене на място" - 6о дни за яслите и 30 дни за градините ли? Или ако отсъства някъде през годината повече от 30 дни?
- как се увеличават точките за адресите на родителите и децата?
- "Родителите трябва да подадат заявление в Дирекция „Образование” и ще бъдат насочени към детските градини, където има такава възможност. Те могат да посочат 3 удобни за тях учебни заведения."
В момента детето ми е на 3г. и е приет в държавна детска градина и посещава. Означава ли това, че на есен трябва да кандидатстваме пак за предучилищно заведение?

# 428
  • СОФИЯ
Не трябва да кандидатствате отново.
https://council.sofia.bg/upcoming-meeting-smc
Точка 8, втория линк отваря и проекта. Вероятно и като решение наредбата ще е с това съдържание .
Родители ученици са ново 20, не мисля че за това е имало обществено обсъждане. Дано греша

# 429
  • Sofia
Доколкото виждам, се запазва правото на отлагане (60 дни за ясла и 30 дни за ДГ).
Мен това ме интересуваше, защото на 15 септември малката още няма да има 1г и половина и ми се струва рано да я пусна тогава. Исках да се възползвам от тези 60 дни. Ако ги бяха премахнали, направо щях да избеснея. Все пак има и дечица, които навършват 1г декември месец, които през септември пък ще са съвсем малки за ясла (мое мнение).
Цитат
Постъпването на деца в общинска СДЯ/ДГ, класирани за прием през новата
учебна година, с изключение на децата в задължителна предучилищна възраст, се
извършва поетапно, но не по-късно от 60 дни за яслена група и 30 дни за градинска
група, считано от 15-ти септември на съответната календарна година.
Виждам, че са увеличили точките за различните адреси с по 1т.. Но се чудя какъв е смисълът. Съотношението си е все същото. Сега децата пак ще са масово с един и същ брой точки.

Под "пазене на място" това имат предвид :
Цитат
Въвежда се и една санкция по отношение на родители, чийто деца са приети в детски градини, но де факто не ги посещават, т.н.  нареченото „пазене на място”. В тази връзка предвиждам да има санкция, ако 30 последователни дни детето не е посещавало детска градина, а родителите не са уведомили директора за причината”,  обясни Минчева.

Последна редакция: чт, 23 фев 2023, 19:50 от Brin de muguet

# 430
За отлагането до 60 дни нищо не пише в тази статия. И мен ме интересува, понеже дъщеря ми ще е евентуално ясленче наесен.

За пазенето не разбирам какво са направили, така записано излиза, който има над 30 неизвинени отсъствия един вид. Аз не съм чула някой да има неизвинени, камо ли пък 30. Винаги са извинени, а при тях не мисля, че реално е кой знае колко ок да има някакво ограничение, защото има деца, които се спукват от боледуване, особено пък в яслата...

# 431
  • СОФИЯ
Този път няма какво да споделя от "кухнята ". Само предполагам. Нещо странно се случва. Фактите. От месец юли 2022 г. не е имало нито едно заседание на РГ, нито една от двете РГ. Протоколи също няма качени в сайта. Поканиха ни в началото на есента 2022 г., Ломско шосе, в Надежда. Отговорихме, че представителите на СНБМ нямат възможност да присъстват там физически и ако е невъзможно да се ползва залата на ул Оборище, да има възможност за участие онлайн. Така се провеждаха всички заседания по ковид.
Никаква реакция. После се появи обобщението за становищата. Дълго време т.нар. нова наредба не влизаше в дневния ред на заседание  СОС. Днес е гласувана явно.
По това време всяка година е бил готов календар на дейностите, след обсъждане естествено. За първа година ИФ нула.

# 432
Доколкото разбрах от новините в Интернет,  това  влиза в сила от следващата година.

Аз не разбирам това: “[Предвиждаме да има санкция за семейства, чиито деца не са посещавали дадена градина 30 последователни дни и не са уведомили директора за причините за отсъствията. Родителят трябва да е подал писмено заявление за това".

Означава ли, че трябва да знам и гадая колко време ще са болни децата ми и дали няма да са в карантина.....

Може ли някъде да се прочете какво са приели, извън инфото от новинарските сайтове?

мама САННЯ,
Отново, след 4 години, благодаря за информацията, както и за приноса да се вземат мерки за  недоразумението в сайта -  трудов договор/ майчинство.

За мен е смущаващо липсата на информация  и съгласуване с вас.

# 433
  • Sofia
Аз не разбирам това: “[Предвиждаме да има санкция за семейства, чиито деца не са посещавали дадена градина 30 последователни дни и не са уведомили директора за причините за отсъствията. Родителят трябва да е подал писмено заявление за това".

Означава ли, че трябва да знам и гадая колко време ще са болни децата ми и дали няма да са в карантина.....

Може ли някъде да се прочете какво са приели, извън инфото от новинарските сайтове?
Ето това пише в проекта :
Цитат
Деца се отписват от общинска СДЯ/ДГ при отсъствие повече 30
последователни дни без писмено заявление от родителите/настойника до директора за
причините, поради които детето не посещава съответната общинска СДЯ/ДГ.
https://council.sofia.bg/documents/d/guest/soa22-vk66-6029-5-borsos

# 434

Ето това пише в проекта :
Цитат
Деца се отписват от общинска СДЯ/ДГ при отсъствие повече 30
последователни дни без писмено заявление от родителите/настойника до директора за
причините, поради които детето не посещава съответната общинска СДЯ/ДГ.
https://council.sofia.bg/documents/d/guest/soa22-vk66-6029-5-borsos

Благодаря за линка, ще чета утре.

Според това, разбирам, че трябва да знам колко време ще е болно детето и да информирам директора предварително.
“Чудесно” са го измислили Scream

Общи условия

Активация на акаунт