Страсти – градините в София, кампания 2022/2023 - тема 1

• 40 855
  • 739
  •   1
Отговори
# 405
Това, че официално работят до 19 часа го знам, но ако реално има една такава ясла или градина ще е чудо. Работят до взимане на последното дете и когато само едно дете стои до 19 часа правят забележка на родителите да си го взимат и че така не може! Това е реалността, повечето оцеляват с баби и дядовци, но ако имате фиксирано работно време и нямате баби и дядовци май е невъзможно 😭
Реално има много повече от една ясла или градина, в която няма да ви направят забележка.
Когато най-голямата ми дъщеря ходеше на ясла, аз работех до 20:00, мъжа ми до 18:30, взимали сме я все последна, никой, никога не ни е правил забележка, още повече че това се случваше преди доста години, когато нямаше контрол върху своеволията на такива институции, както днес.
Този пост ми вдъхва надежда 🙏
Това договаряне с работодателя за всеки ден ли е? Не ми е ясно и на мен ми се струва необичайно 🤔 Ще се поинтересувам.
Няма кой да гледа детето, а сравнявам с частна (ако там може да остава до 19 часа без проблем)

# 406
Няма гаранция, че в частната ще може да остава до 19:00. Яслата на малкото ми дете е частна и работи до 18:00. След този час, детето може да остане при предварителна уговорка и допълнително заплащане. Така че, държавните са по-гъвкави в това отношение.
Уговорката с работодател си зависи от вас и  него.

# 407
  • София
Това договаряне с работодателя за всеки ден ли е? Не ми е ясно и на мен ми се струва необичайно 🤔 Ще се поинтересувам.
Няма кой да гледа детето, а сравнявам с частна (ако там може да остава до 19 часа без проблем)
Winter11, слагам извадка от Кодекса на труда във връзка с договарянето с работодателя:

Права на работника или служителя за съвместяване на трудовите и семейните задължения
Чл. 167б. (1) Работник или служител, който е родител (осиновител) на дете до 8-годишна възраст, има право писмено да предложи на работодателя изменение за определено време на продължителността и разпределението на работното му време, да премине към работа от разстояние и други изменения на трудовото правоотношение, които да улеснят съвместяването на трудовите и семейните задължения.
(3) Изменение на трудовото правоотношение по ал. 1 или 2 се извършва по взаимно съгласие на страните, изразено писмено, когато съществува такава възможност в предприятието. Работникът или служителят може преди изтичане на определеното време да поиска трудовото му правоотношение да продължи съгласно условията, непосредствено преди изменението.
(4) Когато работодателят откаже изменение на трудовото правоотношение, той е длъжен в 14-дневен срок да предостави на работника или служителя мотивиран писмен отговор.
(6) Работникът или служителят и работодателят могат да постигнат съгласие за изменение на трудовото правоотношение по чл. 119 и по време на ползването на отпуск по чл. 163 -167а.

В общи линии, ако професията ти не изисква да си в съвсем точно определени 8 часа на съвсем точно определено място, можеш да се договаряш с работодателя за 6 или 7-часов работен ден (което по правило ще доведе до намаление на заплатата); да преминеш изцяло на вариант работа от вкъщи, ако позицията го позволява, или на хибридна форма на работа - примерно 4 часа в офиса,  4 часа следобяд вкъщи с опцията да прескочиш до яслата, като стане време да вземеш детето; да договорите изместване на началото и края на работния ден - примерно, ако си работила от 9 до 18, да работиш от 8 до 17, да съкратиш стандартната едночасова обедна почивка до 30 минути с цел да си тръгваш 30 минути по-рано от стандартния край на работното време и т.н. Някои позиции изобщо не позволяват такива промени, но за много позиции е просто въпрос на договорка. Ако на сегашната работа нямаш възможност да предоговориш нищо, може да опита бащата на детето да предоговори своята заетост или някой от вас да търси нова работа, която по-лесно да съвместява с гледането на дете (то и без друго първата година на ясла детето през повечето време е целодневно вкъщи).

Доколкото разбрах вече е възможно и желателно  родителите да са с децата за адаптация.
Още, когато дъщеря ми тръгна на ясла, там се възмущаваха как в чужбина децата били с родител да се адаптират, при нас нямало такова. Сега явно са го въвели, но кой работодател ще позволи това тук.
Адаптацията с родител е възможна, но в мнозинството ясли/градини персоналът не приветства присъствието на родителя вътре в групата и нещата масово са по старому, освен ако родителят не е много напорист в желанието си да влиза с детето в групата (има и градини, в които дори канят родителите да се включат в адаптацията, но не са много).
Иначе, при тръгване на ясла, ако майката все още е в майчинство, тя е длъжна да го прекъсне в деня на тръгване на детето на ясла, съответно най-често ползва натрупалата се през майчинството платена отпуска, за да избута периода на адаптацията, в който трябва да взима детето от ясла първоначално сутринта, после към обяд, после в ранния следобяд и т.н. Ако майката вече е изчерпала и майчинството, и платените отпуски към момента, в който пуска детето на ясла/градина, вариантите са неплатен отпуск по общия ред или неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст.

Последна редакция: пт, 10 фев 2023, 01:25 от *Lorena*

# 408
Доколкото разбрах вече е възможно и желателно  родителите да са с децата за адаптация.
Още, когато дъщеря ми тръгна на ясла, там се възмущаваха как в чужбина децата били с родител да се адаптират, при нас нямало такова. Сега явно са го въвели, но кой работодател ще позволи това тук.
Адаптацията с родител е възможна, но в мнозинството ясли/градини персоналът не приветства присъствието на родителя вътре в групата и нещата масово са по старому, освен ако родителят не е много напорист в желанието си да влиза с детето в групата (има и градини, в които дори канят родителите да се включат в адаптацията, но не са много).
Иначе, при тръгване на ясла, ако майката все още е в майчинство, тя е длъжна да го прекъсне в деня на тръгване на детето на ясла, съответно най-често ползва натрупалата се през майчинството платена отпуска, за да избута периода на адаптацията, в който трябва да взима детето от ясла първоначално сутринта, после към обяд, после в ранния следобяд и т.н. Ако майката вече е изчерпала и майчинството, и платените отпуски към момента, в който пуска детето на ясла/градина, вариантите са неплатен отпуск по общия ред или неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст.
Аз също чух такива неща, но не за деца от яслена група, а по-големи, които също не са адаптирани още. Не са посещавали често.  Майките са искали да са там, но са им отказали.
Точно така е. Мен не ме и пуснаха платен отпуск при дъщеря ми като тръгна на ясла, а имах доста. Трябваше да пускам неплатен.

# 409
Това с "ДОГОВАРЯ СЕ СПОРЕД ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА ПРЕДПРИЯТИЕТО" - хубаво вижте какво се предлага (банка, не работя на гише). При нас е еднократно 3 месеца до навършване на 8 годишна възраст може да бъдеш хоум офис или да си тръгваш по-рано. Мисля, че за всички е ясно, че за 3 месеца, нито градината свършва, нито то спира да боледува.

# 410
Общо взето направо те принуждават да си търсиш нова работа. Не знам, аз освен, че съм хоум офис, съм и с плаващо работно време, т.е. сама си определям кога да почна и свърша работа в диапазона от 7 до 19. Просто трябва да направя 8 часа.
И съответно мога да си взема детето рано от градина, за което съм супер благодарна на работодателя ми.

# 411
В частната ясла изобщо не е по-различно. Нашата работеше до 18:00, всички деца пак ги взимаха до 17:30 най-късно и моето стоеше последно. Ако закъснеем ни правеха проблем.

# 412
Да, трябва да се търсят схеми и варианти. Ако сега ви се струва трудно, като тръгнат на училище, занималните са в най-добрия случай до 16:30-17:00.

# 413
Всеки си намира вариант - детегледачка, баба,  плаващо работно време, имала съм колежки отиваха да си вземат детето и се връщаха с него на работа да си доработят. Все пак работещите в детските заведения и те имат деца, които трябва да вземат от ясла/градина/училище.

# 414
Никакви варианти не съм си търсила, градината работи до 19:00. Това означава, че детето мога да си го взема и в 18:55, например. Не се е случвало, но в 18:30 - често. Проблеми не са ни правили. Работното време е, за да се спазва, варианти (ако имат деца) да си търсят те, това не е моя работа. Малкото е в частна, която е до 18:30, често я взимам точно тогава. Също проблеми няма.

# 415
Е, то е ясно, че няма как да ви направят проблем очи в очи, но помислете какво е отношението към детето след като заради него учителката трябва да стои до 19ч. А и самото дете едва ли се чувства много добре да стои два часа самичко в градината, след като другите отдавна са ги взели, а неговата мама не идва. Това е много емоционално натоварващо за детската психика. Затова и учителите съветват децата д асе вземат до 17ч. Така и децата са спокойни, и учителите, а и самите родители имат повече качествено време с децата си вкъщи. Ама да, то е ясно, че  някои родители ако може ще искат и да нощуват там децата им, що да си ги вземате изобщо, че пак да ги водите сутринта...

Пп. Не съм детска учителка, ако някой остава с такова впечатление.

# 416
И аз бих предпочела да си взема детето максимално рано, за да прекарам качествено време с нeя, но не винаги е опция за всички и ако свършвам работа късно, ще си я взема тогава. Абсурд да наема бавачка с цел да е удобно на учителката в детската. А ако отношението към детето не е добро, защото майка му работи до късно и на учителка и се налага да работи, о ужас, до края на работното си време, то няма да е добро и по принцип.

Иначе за момента си теоретизирам, гъвкаво ми е работното време и е от къщи, та мога да я взимам - ако я приемат - в 16.30.

# 417
Що за абсурдно мнение! Учителката не седи заради едно дете в градината, а защото това ѝ е работното време. И е длъжна да го спазва! Да, съветват децата да се взимат по-рано, за да си хванат чантата и да се приберат два часа преди края на работния им ден. Естествено, че ще съветват така и ще вменяват вина на майките!

# 418
  • София
Вие изобщо запозната ли сте с работното време на повечето хора и после евентуално с времето, за което трябва да се стигне до ДГ...

# 419
За самото дете в яслена възраст не е много ок да стои там от 8 до 19 часа - това са 11 часа.

Общи условия

Активация на акаунт