Страсти – градините в София, кампания 2022/2023 - тема 1

• 40 863
  • 739
  •   1
Отговори
# 390
Ние си взимаме детето към 18-18:30 и винаги е от последните. Но не разбирам това какво общо има с решението да кандидатствате или не? По принцип мисля, че до 19 ч. е работното време на яслите и градините. Не ми се е случвало да ми правят проблем досега, че я взимам късно. Не разбирам вас какво ви притеснява? Няма да ви питат кога ще си го взимате като кандидатствате.

# 391
Аз моята госпожица в първа група я взимам в 5.30 или 5.35 и винаги е или последна или с още едно момче. Имала съм случаи, в които стои и навън и чака. Иначе персонала казва, че са до 7, и че директорката не ги пуска да си ходят и до последното дете в градината.

# 392
Има общо - защо да кандидатстваме и евентуално да се записваме като няма как да си взимам детето в 16:30? Ако от 17:30 са навън и чакат до 18:30 е един час в тоя студ? А вие с какво работно време сте за да си го взимате в 5:30? Просто наистина не разбирам как става 🙁

# 393
  • София
Аз специално си промених работното време от 08.00 до 16.30, за да мога да вземам каката. Обаче баща им ги води и взема брат и после, но пък той е хоум офис и е гъвкав.

# 394
Държавните градини работят официално до 19:00. Ако ви изкарат детето да чака преди това, подавате жалба.

# 395
  • Sofia
Държавните официално се водят, че работят до 19ч. Но реално след 18ч30 при нас не са оставали деца. Ако се е случвало да ги взема около 18ч, вече са били сами.
Иначе аз си промених работното време навремето (минах на 6-часов работен ден), така че да свършвам в 16ч30. Така успявах да ги взимам навреме.

Сега като се върна на работа ще съм на 8-часов работен ден, но хоум офис. Само че ние можем да си определяме кога да са ни почивките. Понеже ние работим на смени (понякога до 00ч), смятам ако съм на работа, да прибягвам в почивката да си събирам домочадието от училище и ясла. Лошото е, че училището и яслата са в противоположни посоки и не знам дали почивката ще ми стигне. Та сега обмислям евентуално за ясла, която да е по-близка до училището, а не до нас.

Последна редакция: чт, 09 фев 2023, 21:04 от Brin de muguet

# 396
  • София
Има общо - защо да кандидатстваме и евентуално да се записваме като няма как да си взимам детето в 16:30? Ако от 17:30 са навън и чакат до 18:30 е един час в тоя студ? А вие с какво работно време сте за да си го взимате в 5:30? Просто наистина не разбирам как става 🙁
През зимата почти няма ясли/градини, в които да извеждат децата навън, да не говорим госпожите да ги изведат в 17.30, за да чакат родителите - не се притеснявайте. А пролет, лято и есен е светло, топло и приятно времето и децата се радват, че са навън.
Кандидатствайте си - в яслата ще свикнат да ви чакат до 18.30, а ако детето страда, че стои половин-един час само, след като са си тръгнали другите деца, може да мислите в посока промяна на работното време, ако естеството на работата ви го позволява, или пък жена, на която да плащате да взема детето към 17 ч. и да го гледа два часа, докато вие се приберете.

# 397
Моята дъщеря тръгна на ясла 2019 септември. Боледува  по седмица след всяко  ходене (до обяд). Последният път се стреснах много и я спряхме, после дойде ковид и хоум. Но не съм оставала с нея сама. Няма как да се работи така.
Сега и с бебе, е по- сложно за работа. Аз съм до 18.00 ( още съм в майчинство). Таткото  или някой друг трябва да ги взима. И наистина повечето деца се взимат към 16.30-17.00.
Мен това не ме тревожи толкова, колкото боледуванията и остъствията от работа.

# 398
Това, че официално работят до 19 часа го знам, но ако реално има една такава ясла или градина ще е чудо. Работят до взимане на последното дете и когато само едно дете стои до 19 часа правят забележка на родителите да си го взимат и че така не може! Това е реалността, повечето оцеляват с баби и дядовци, но ако имате фиксирано работно време и нямате баби и дядовци май е невъзможно 😭

# 399
  • София
Чакам с нетърпение момента, в който някой ще си позволи да ми направи забележа за такова нещо. Simple Smile

# 400
Ами вие още не сте кандидатствали, но се самонавивате. Не ви е в услуга това, още с колко неща ще се сблъскате за целия период, които няма да ви се понравят...Ако за всяко нещо така се навивате ще ви е много трудно да избутате 6 години в системата.

# 401
Това, че официално работят до 19 часа го знам, но ако реално има една такава ясла или градина ще е чудо. Работят до взимане на последното дете и когато само едно дете стои до 19 часа правят забележка на родителите да си го взимат и че така не може! Това е реалността, повечето оцеляват с баби и дядовци, но ако имате фиксирано работно време и нямате баби и дядовци май е невъзможно 😭
Реално има много повече от една ясла или градина, в която няма да ви направят забележка.
Когато най-голямата ми дъщеря ходеше на ясла, аз работех до 20:00, мъжа ми до 18:30, взимали сме я все последна, никой, никога не ни е правил забележка, още повече че това се случваше преди доста години, когато нямаше контрол върху своеволията на такива институции, както днес.

# 402
Аз съм на работа до 16.45 от 8 сутринта, работя в офис. В резултат, малката е в градината първа - в 7.15 и си я взимам почти последна в 17.30. Иначе и според мен не се навивайте, реално детето ще си стои вкъщи повече, отколкото в градината поне първата година, при нас вече 3 години продължава (3 дни градина, 3 седмици вкъщи)

# 403
В градината няма да имате проблем, но в яслата наистина масово ги взимат по-рано - между 16:30 и 17:30 ч. Ако обмисляте вариант да не кандидатствате, вероятно има кой да гледа детето, ако не ходи на ясла? Не е необичайно да се уговори с работодателя по-ранно приключване на работния ден заради прибиране на дете/ деца.

# 404
Доколкото разбрах вече е възможно и желателно  родителите да са с децата за адаптация.
Още, когато дъщеря ми тръгна на ясла, там се възмущаваха как в чужбина децата били с родител да се адаптират, при нас нямало такова. Сега явно са го въвели, но кой работодател ще позволи това тук.

Общи условия

Активация на акаунт