Университети в Германия и други държави с немски език -тема 18 :)

• 52 145
  • 744
  •   1
Отговори
# 135
При нас напрежението нараства, защото още чакаме това потвърждение за документите, получени са, но не са обработени, а 15 наближава. Досега се притеснявах за малката, сега и за голямата започнах, почивка няма Blush Иначе и при нас класирането е в края на август. Дано да й се получат нещата, че много го иска.

Последна редакция: вт, 12 юли 2022, 09:39 от julika

# 136
  • София
При нас напрежението нараства, защото още чакаме това потвърждение за документите, получени са, но не са обработени, а 15 наближава. Досега се притеснявах за малката, сега и за голямата започнах, почивка няма Blush Иначе и при нас класирането е в края на август. Дано да й се получат нещата, че много го иска.

Нито едно от децата ми не е  минавало при кандидатстването си през уни асист, та не съм много запозната. Но имам някакви бегли спомени за закъснения при получаването на VPD от детето на потребителка тук и съответно за комуникация с университета. Но не помня коя беше дамата. GD, дали не беше при вас?

# 137

Нито едно от децата ми не е  минавало при кандидатстването си през уни асист, та не съм много запозната. Но имам някакви бегли спомени за закъснения при получаването на VPD от детето на потребителка тук и съответно за комуникация с университета. Но не помня коя беше дамата. GD, дали не беше при вас?
При нас и за двата университета е през платформа, така работели университети, не можело директно, дори за единия бяхме с агенция и пак оттам пуснаха документите. За другия сама си следва процедурата, защото вече била разбрала как става Blush нея я страх, че може да затворят сайта на университет и да не може да подаде след това, дано не се стига до там. Но ако се наложи ще им пише и директно. Все пак документите са там повече от седмица преди крайния срок.

# 138
  • София
Сега се върнах в старите теми и проследих кога са си получили VPD - на 15.07.

# 139
Пиша, че и аз да не подведа някой Blush Ей сега се чу радостен писък получих си "бещетингуга" моля, всички немско говорящи да ме извинят. Всъщност това е трябвало, за да си довърши регистрацията. Питам а VPD -то и отговорът беше: мамо, колко пъти да ти казвам - VPD-то отнема до 4 седмици, то е следващ етап. И аз като идиот се почувстах, ама явно детето е по наясно Grinning Та успокоение малко настана, дано всичко да е така както казва  Blush

# 140
Как се превежда на немски дипломата за основно образование, която получаваме след 7 клас? В CV-то не знам как да я напиша.

# 141
  • София
Как се превежда на немски дипломата за основно образование, която получаваме след 7 клас? В CV-то не знам как да я напиша.

Бих написала Schulabschlusszeugnis и в скоба пояснение, че става дума за периода до 7 клас вкл.,  защото по немската система Grundschule - то, което в превод на бг е основно училище, е до 4 клас, после децата продължават в Hauptschule, Realschule  или Gymnasium..

Последна редакция: вт, 12 юли 2022, 17:10 от пенсионирана русалка

# 142
  • тук-там
И такава диплома ли искат?

# 143
  • София

Едва ли, вероятно в някой  формуляр из платформите се попълват наличните дипломи за завършено образование, в бг случая основно и средно  (втори гимназиален етап), с първи нямат право да кандидатстват. А се представя после само тази за средно.  По някакви бегли спомени при дъщерите ми из платформите се попълваха  само училищата.

# 144

Написано е, че е за CV-то:smile:

# 145
  • София

Написано е, че е за CV-то:smile:

И в  CV-то принципно не следва да става дума за дипломи. От-до (времеви интервал)  в основното, от-до в гимназията. При сертификатите за езиците е друго.

Последна редакция: вт, 12 юли 2022, 16:19 от пенсионирана русалка

# 146
Да, така би трябвало да е. В CV-то на дъщеря ми е упоменат само периодът, в който е била в съответното училище.

# 147
  • България
Galimar,  честито! Какво ще учи девойката?

Русалке,  успех на твоята щерка!

Моят син си подаде документите в 4 уни. В 2 от тях кандидатства през uniasist,  в 2 директно в унито.
Намесата ми беше само при таксите, което хич не ме успокоява.
Инфото, което получавам е изтеглено с ченгел....
Даже беше залетял в една специалност, която хич не е за него, но му поискаха допълнителни документи та се спря.
Надявам се да го приемат, където иска и да сбъдне мечтата си, пътят до която е доста дълъг...
Успех на всички младежи и здрави нерви на майките им Wink
Heart HeartHeart

# 148
  • където и да е,само да не съм сама
Русалке, Елиас, стискам палци на децата - на финалната права са и със сигурност ще се справят.

Софи, синът ти какво и къде ще учи?

Дъщеря ми кандидатства сама и въпреки притесненията ми, не се оказа толкова непосилно и трудно.
Благодаря на някои момичета от темата/те си знаят/ за насоките, които ми дадоха преди време и тя прочете.
Софи, аз дори и в плащането не участвам - там е баща й:)
Дъщеря ми на финалнатта права се отказа от ТУМ, където й беше мечта да учи още от 8кл. Причините за това са доста и вярвам, че изборът й е правилен.
Много нейни познати ползват агенция, за да са по-спокойни, макар че не са малко "издънките", които са правени от тях, описани в темите назад.
Много се ядоса, когато на нейната приятелката от агенцията поискаха да си преведе и легализира документите сама, а те щели само да ги изпратят срещу съответната такса.

п.п.Ако в темата има родители на деца, живеещи или с мнения за следните общежития, може ли да ми пишете на лични?:
Hainbuchenstraße 6
Eckertweg  20
Kullenhofstraße  56-66
Am Weißenberg16-18
Seilgraben 34-3

# 149
  • България
Синът ми иска да стане автомобилен инженер,  но в два от университетите кандидатства Машиностроене, защото "автомобилните" специалности са за преподаване.
Унитата са Ааахен, Щутгарт,  Кьолн и ТУ Берлин.
Бях много изненадана в колко малко уни има бакалавърски специалности за автомобилно инженерство. Машиностроенето е основа за това.

Ina 78,  а твоята дъщеря къде и какво ще учи?

Общи условия

Активация на акаунт