Университети в Германия и други държави с немски език -тема 18 :)

• 51 634
  • 744
  •   1
Отговори
# 630
  • На планетата Земя
А с какво съдържание са тези "стегнати, аргументирани и настоятелни имейли и обаждания"?
Просто се молиш и обясняваш в какво критично състояние си по отношение на квартирата или?

# 631
А с какво съдържание са тези "стегнати, аргументирани и настоятелни имейли и обаждания"?
Просто се молиш и обясняваш в какво критично състояние си по отношение на квартирата или?

Честно да ви кажа, и това не помага!
Наслушали са се на такива обаждания, да не говоря, че даже не отговарят на имейлите.
Просто се чудят как да те отсвирят...жалко е!

И изобщо не сме чакали "да го огрее, защото отдавна си е подал заявлението".
Не е спирал  да говори и да търси познати, които имат познати със свобдна стая и т.н по веригата.
Споделих своя опит от Нидерландия как помогнахме на много деца да си намерят квартира чрез агенцията, която открихме.
И се надявам и тук на "чудеса".
И, мили мами, зная, че на всяка от вас по един или друг начин, се случвало да потърси помощ.
Моля ви, ако имате и вие познати деца, които преотдават стаята си, пишете ми!

Последна редакция: вт, 13 сеп 2022, 17:59 от dimi2000

# 632
  • столицата
Има групи във фейсбук. Пишете и там. Дано да излезе вещо поне за първите месец, два.

# 633

Общо взето, предварителният сценарий включваше подобни драматични опорки (първи курс, от чужбина е, няма познати, подала е заявление декември 2021! и т.н.), но дамата я питала за име и дата на раждане и й казала, че й праща оферта. Нямам обяснение.
Иначе да споделя опит къде търсихме - wg gesucht, ebay, всички частни общежития, общежития към църкви (католическа, протестантска), както и заявление към програмата Wohnen fur Hilfe

# 634
Нашите опорки когато пишехме писмо до желано общежитие - двама студенти ( той и брат му), трудна издръжка, невъзможност чисто финансова за свободен наем, ниски доходи. Това при нас помогна поне. И ходене на място  до общежитието, пак молби, обяснения- голямо желание за следване, наличие на други българчета в общежитието ( в интерес на истината , най желани са), препоръка от друго българско дете в общежитието.
Макар че синът ми пътека направи да ходатайства тази пролет за негов приятел, като каза  управителката - една година чакане, и това остана.
Относително е. И субективно, със сигурност .

# 635
Нашите опорки когато пишехме писмо до желано общежитие - двама студенти ( той и брат му), трудна издръжка, невъзможност чисто финансова за свободен наем, ниски доходи. Това при нас помогна поне. И ходене на място  до общежитието, пак молби, обяснения- голямо желание за следване, наличие на други българчета в общежитието ( в интерес на истината , най желани са), препоръка от друго българско дете в общежитието.
Макар че синът ми пътека направи да ходатайства тази пролет за негов приятел, като каза  управителката - една година чакане, и това остана.
Относително е. И субективно, със сигурност .
G.D. другата седмица отива на място с куфарите и с гаджето двамата да търсят:satisfied:
Въпреки, че приятелките й са говорили за него, едно от децата освободи стаята си още началото на септември. Звъняха, молеха се, " ще се проси пак" - както казва той при всяко обаждане. Децата са ходили при управителката да му я даде, еее, няяяма и няяяма!
Да чака, имало преди него Warteliste.

# 636
Стискам палци да стане ! Упорит е , ще се наредят нещата .
Русалка , все мисля медичката - добре са нещата вече, нали ?

# 637
  • София
Е, сега, намесихте и подкупи.. Ако някой има лично информация за такива е едно, ама просто да си чешем езика е друго... Просто им трябва побутване, при това за доста неща - бюрокарацията е голяма, някои служители не са от най-любезните и трябва сам да си преследваш нещата с малко повече натиск. Но не съм казала нищо,  поне аз лично не знам, за подкупност като у нас. Вероятно при общежитията не е само до подредба в листата с чакащи и до това кога си подал. Един е заявил, че иска апартаментче (най-желаното от всички като напълно самостоятелно), друг е направил компромис и е написал сред исканото и стая в многочислено ВГ, какъвто е случат с дъщеря ми в Аахен. Нейна състудентка по същото време подаде заявление за смяна, ама искаше в най-новото, най-луксозното... Ми доста по-късно се случиха нещата. Wink
Иначе по повод стегнати, стройни и аргументирани мейли..На две от децата ми не им се е налагало да пишат такива. Третото къде ли не писа и явно текстът сработи, макар и не с Щудиренденверк. Беше упоменала, че е  от семейство с 3 деца , до едно в Германия, което натоварва сериозно семейния бюджет, че навреме и много съвестно се е заела с търсенето на  стая/апартамент (изброи, че е комуникиралa  с Щудиренденверк, с частни общежития  с конкретни имена, с  множество хора от обяви в разни сайтове, че е проучила детайлно дори и схемата Wohnen gegen Hilfe. Беше написала, че  към момента е в града с майка си, която е готова веднaга да подпише Elternbürgschaft .Цялото това съдържание лекичко го преработих само в посока по-любезно звучене. Подобна тактика сработи и с много близко дете, на което директно написах мейла..
Русалка , все мисля медичката - добре са нещата вече, нали ?
Да кажем, че да..Добре не са, но са по-добре отколкото при идването й.

# 638
Ох, прегряло е това дете. Така стегнато се движеше напред , радвала съм се на всяка новина за нея. Пак ще е така, просто й трябва почивка.
Моят син е получил добавката от 300 евро със заплатата си този месец. Уточнявам, работи спорадично към парти агенция , не е миниджоб.

# 639
Здравейте.
Да попитам това уверение от немското уни, че детето е студент какво представлява, от самия университет ли трябва да се издаде? Моята щерка ми казва, че било това за прием, но мен малко ме съмнява, не трябва ли да е някакъв документ, който се издава след като е записана вече?
Татко и детенце вчера кацната в Мюнхен и от днес отиват да издирват квартири и общежития, ако успеят да намерят нещо по-добро и по-евтино от това, което имаме до момента, ако не здраве да е поне една екскурзия ще си направят. За съжаление, на време няма да случат. Днес ми пише и ми казва "Мамо тук дори дъжда е подреден, вали точно направо и тихичко, едва го чуваш" Laughing

# 640
  • София
Здравейте.
Да попитам това уверение от немското уни, че детето е студент какво представлява, от самия университет ли трябва да се издаде? Моята щерка ми казва, че било това за прием, но мен малко ме съмнява, не трябва ли да е някакъв документ, който се издава след като е записана вече?

Не е същото, става дума за Immatrikulationsbescheinigung, a не за Zulassungsbescheid. И е логично да  е така - това, че си приет някъде, не значи, че ще следваш там. Ако вече има активирана регистрация в портала на унито, в акаунта си най-вероятно може да намери удостоверението и да си го свали. Ако не, в унито Simple Smile

# 641

Не е същото, става дума за Immatrikulationsbescheinigung, a не за Zulassungsbescheid. И е логично да  е така - това, че си приет някъде, не значи, че ще следваш там. Ако вече има активирана регистрация в портала на унито, в акаунта си най-вероятно може да намери удостоверението и да си го свали. Ако не, в унито Simple Smile
[/quote]

Благодаря много. Записана е и вече има и карта от ЛМУ Wink предполагам го нося за превод и легализация и след това в НАП, нали? И така всеки следващ семестър ...Simple Smile

# 642

Благодаря много. Записана е и вече има и карта от ЛМУ Wink предполагам го нося за превод и легализация и след това в НАП, нали? И така всеки следващ семестър ...Simple Smile
[/quote]

Точно така. Аз предложих на преводачите направо да си пазят формата, само да сменят семестъра. /Не вярвам аз да съм го измислила, вероятно съм го прочела някъде из темите Simple Smile / Не е по-евтино, но става доста бързо.

# 643
  • Пловдив

[/quote]

Само превод, без легализация. Някой ако му се спори със служител на НАП може и без превод в Европейския съюз имаше международна спогодба, че документите на английски се приемат за официални, но е трудно да пребориш българския държавен служител. Ще трябва оригинал и копие на пълномощно.

# 644

Само превод, без легализация. Някой ако му се спори със служител на НАП може и без превод в Европейския съюз имаше международна спогодба, че документите на английски се приемат за официални, но е трудно да пребориш българския държавен служител. Ще трябва оригинал и копие на пълномощно.
[/quote]
Пълномощно от страна на дъщеря ми към мен да я представлявам пред НАП или друго?

Общи условия

Активация на акаунт