Университети в Германия и други държави с немски език -тема 18 :)

• 51 693
  • 744
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Супер! Заемаме се с прегледа на близките места. Но семестъртикета не важи ли само за немската провинция, а не и за холандските градове. Таблата с обяви е супер идея!!! Имаме 3 дни в България дистанционно да търсим и още седмица там, затова времето е супер кратко. Стискайте палци да успеем, ако стане ще е цяло чудо!!!

Проучвате - семестъртикетът в  Аахен примерно покрива близки населени места в Белгия и Холандия, може и в Клеве да е така. Но дори и да не е , оглеждайте се в близките местенца на немска територия. И не, няма да е чудо, просто бъдете много активни, пишете на всяка една обява, много хора няма дори да отговарят, но не се отказвайте/обезверявайте, все от някой храст ще изскочи заек. Преди 3 години бяхме във Вашата позиция и за седмица на място се справихме.

Последна редакция: сб, 27 авг 2022, 11:28 от пенсионирана русалка

# 511
Супер! Заемаме се с прегледа на близките места. Но семестъртикета не важи ли само за немската провинция, а не и за холандските градове. Таблата с обяви е супер идея!!! Имаме 3 дни в България дистанционно да търсим и още седмица там, затова времето е супер кратко. Стискайте палци да успеем, ако стане ще е цяло чудо!!!

Проучвате - семестъртикетът в  Аахен примерно покрива близки населени места в Белгия и Холандия, вероятни и в  Клеве не е по-различно.  И не, няма да е чудо, просто бъдете много активни, пишете на всяка една обява, много хора няма дори да отговарят, но не се отказвайте/обезверявайте, все от някой храст ще изскочи заек. Преди 3 години бяхме във Вашата позиция и за седмица на място се справихме.

Много много много благодаря!!! За нас ще е чудо, защото сме с беден английски, а детето дето го знае перфектно не е особено активно и сякаш не става въпрос за нея...
Действаме, а като приключи, ще пиша за резултатите. Дано и аз някога помогна на някой друг в моето положение.
Пенсионирана русалка  пожелавам ти много здраве и късмет!!!

# 512
  • София
Погледнах, в Клеве не покрива  сместъртикетът излизане от границите на NRW. Но нищо,  ще гледате за варианти в немската част Simple Smile

Доколкото разбирам, детето ще учи на английски.  Може би е вариант да пишете по обявите все пак на немски, с уточнението, че детето ще учи и ще комуникира със съквартиранти си във  WG на английски . Напишете ми на лични на бг текст, който  бихте пуснали като представяне (пропуснете името на детето за Ваше спокойствие, после ще си го добавите), гледайте да не е суховат,  а някак по-разчупен, креативен -  обещавам да го преведа на немски и да  Ви го върна. Ползвайте го после като готов текст и пускайте навсякъде с копи/пейст..

И може би ще прозвуча малко остро, не го казвам с лошо, но няма как детето да е пасивно.  Да кажем, че му осигурите Вие квартира, после на място с всичките бумаги и институции ще трябва да се справя само. Simple Smile Тоест го позасилете и то да се включи активно в търсенето на  място за живеене.

Последна редакция: сб, 27 авг 2022, 11:27 от пенсионирана русалка

# 513
  • София
Потърсете и фейсбук групи за града/университета. Често там също се пускат обяви за квартири. Не се отказвайте, ако намерите нещо необзаведено. Нормално е за Германия. Продават се мебели втора употреба на добри цени. Лесно ще осигурите най-необходимото. Успех!

# 514
  • София
Мила мама, забранили сте си получаването на съобщения и не мога да Ви изпратя обещаното.

# 515
Мила мама, забранили сте си получаването на съобщения и не мога да Ви изпратя обещаното.
Извинявам се Sad От години не съм влизала в бг-мамма и е останало така. Вече разреших всичко.

# 516
  • София
Извинете ме, че пиша в червено, но целта ми е да наблегна на този пост, понеже може да се окаже полезен за някого с проблем с общежитията!

Сега разговарях с дъщеря ми в Манхайм. Ако още има някой без общежитие там, германец предлага за Untermiete за 6 месеца стаята си във WG c трима. Стаята е на последен етаж, със скосен таван и голяма капандура. Той се мести в Хайделберг, където принципно си учи, но едва сега го е огряло общежитие там. Ако за някого представлява интерес, да ми пише още днес, че да накарам дъщеря ми да се свърже с германеца.

Последна редакция: нд, 28 авг 2022, 07:32 от пенсионирана русалка

# 517
  • където и да е,само да не съм сама
Mila-mama, стиснати палчета и от мен.
Ще намерите със сигурност вариант поне на първо време, а после детето ако иска ще се мести.
Напълно споделям мнението на Русалка. Детето няма как да е пасивно, иначе мястото му не е там/ще е доста голям стресът/.

Дъщеря ми вече има билет и за първи път е еднопосочен:sad:
Пътува на 15-ти сутринта с баща си, който ще остане 2 дни, за да й помогне в пазаруването на мебели.
Аз правя някакви списъци, започвам един, преправям го с друг и така, не че съм нервна......

Изникна ми въпрос, макар и глупав може би. Студентите, като споделят обща кухня, какво си носят в нея - само чаши, вилици, лъжици, чинии или и съдове за готвене, препарати за миене и т.н
Чудех се също за термо-кана в стаята дали да не си вземе на място, но незнам дали няма някакви ограничения за нагревателни уреди в стаята!?
Разписва ли се някакъв приемо-предавателен протокол при нанасянето?
Ако мебелите в стаята не й харесат дали може да ги върне и всичко да си купи?

А, и друго се сетих сега, докато пиша
Нужен ли й е немски мобилен номер и ако да с каква цел?
Предстои подновяване на тарифните ни планове и се чуди да вкараме ли някои екстри, ако ще е само с бг номер.

# 518
  • София
Mila-mama, стиснати палчета и от мен.

Студентите, като споделят обща кухня, какво си носят в нея - само чаши, вилици, лъжици, чинии или и съдове за готвене, препарати за миене и т.н
Каквото събере полагащото им се шкафче/рафтове. И в стаята могат да си държат много неща. Нека види на място какви са уговорките между съквартирантите, препарати се купуват обикновено общо и има  дежурни по почистването по план. Не на цялата кухня, а за изхвърляне на шишета, кашони и сие. Иначе всеки си мие своите съдове. За по-голямо и сериозно чистене си има чистачка за общата кухня, май два пъти в седмицата идва.Така е поне на етажа на дъщеря ми.

Чудех се също за термо-кана в стаята дали да не си вземе на място, но незнам дали няма някакви ограничения за нагревателни уреди в стаята!?
Може, другата ми дъщеря в  Манхайм си е купувала допълнителни уреди.

Разписва ли се някакъв приемо-предавателен протокол при нанасянето?
Ако мебелите в стаята не й харесат дали може да ги върне и всичко да си купи?
На първия въпрос, да, на втория - не. Но то няма обикновено много мебели - бюро, стол, гардероб, легло в Аахен в повечето случаи няма. А останалите мебели са на IKEA обикновено, та и тя би си купила подобни. Спокойно обаче може да си купи допълнителни по свой вкус (стига помещението като размер да позволява), които към момента на изнасяне трябва да ги няма.

Нужен ли й е немски мобилен номер и ако да с каква цел?
Предстои подновяване на тарифните ни планове и се чуди да вкараме ли някои екстри, ако ще е само с бг номер.
За работещите, да, за предпочитане е.  Иначе не е проблем и с бг номер, с него може и сметка в банка да се открива, и всичко друго. Но потрябва ли й все пак немски, купува си предплатена карта от Алди и готово, не е нужно да се обвързва с договор. За целта обаче е хубаво да има втори апарат или един, но с място за две карти

Последна редакция: нд, 28 авг 2022, 17:15 от пенсионирана русалка

# 519
Ина, бг телефон не може да се ползва постоянно в чужбина. Първите 3-4-6 месеца няма да е проблем, но след това ще получи известие, че тарифните планове са за България и временно пребиваване в чужбина, а не обратното (перифразирам, разбира се). Дъщеря ми почти година изкара с бг номер, де.

# 520
  • София
Елиас, принципно е  така, но повечето деца се прибират тук относително често, не като моето и твоето с тази медицина..Joy И си употрeбяват телефония/нет в БГ според правилата за справедливо ползване. A и в никой момент при наличен апарат не е проблем взимането на предплатена немска карта. Simple Smile Девойката ми в Аахен е и с немски, и с бг, тази в Нюрнберг също, манхаймската - само с  бг.

# 521
  • където и да е,само да не съм сама
Златни сте, благодаря:kissing_heart:

# 522
Здравейте, имам въпрос относно здравната осигуровка при записването. Аз си извадих удостоверение, че съм versicherungsfrei, но за Аахен конкретно гледам, че не искат да прикачам никакъв документ. Вместо това пише, че трябва да използвам някакъв код. Има ли някой, който да знае какво точно трябва да се направи?

# 523
А за банковата сметка как стои въпроса, какви документи им трябват, за да открият такава. Четох, че непременно трябва адресна регистрация, иначе няма как да ти открият сметка, така ли е? Как се доказва тази адресна регистрация? Коя банка препоръчвате? Или да направим еврова сметка в наша банка?

# 524
  • София
Здравейте, имам въпрос относно здравната осигуровка при записването. Аз си извадих удостоверение, че съм versicherungsfrei, но за Аахен конкретно гледам, че не искат да прикачам никакъв документ. Вместо това пише, че трябва да използвам някакъв код. Има ли някой, който да знае какво точно трябва да се направи?

Вихрен, има   - този, който прочете написаното на сайта.  Simple Smile

1.Снимате си ЕЗОК от двете страни (да е валидна по възможност за целия първи семестър)
2. Снимате си  личната карта от двете страни
3. Пишете мейл на служител на немска каса -в  него прикачвате горните копия, упоменавате избраното учебно заведение, в случая RWTH с код Н0000784, също така и немския си адрес (ако още нямате получено общежитие,  записвате бг адреса си)
4. немската каса по електронен път актуализира здравноосигурителния Ви статус

Тези промени в процедурата спрямо минали години са в сила от януари 2022. На  сайта на друг университет прочетох, че срокът немската каса да направи тази актуализация е 5 дни. На първата страница на темата има упоменати мейли на служители на АОК, една от немските каси. Пишете паралелно на няколко души, понеже съществува рискът някои вече  като по-стари да не са актуални, други да са,  но пък хората да са в отпуска и т.н..
Няколко страници по-назад описах същото Wink

Julika, да, иска се адресна регистрация за целта. Въпросната се получава от Einwohneramt след представянето на  набор от документи, на  дъщеря ти в момента при ненамерено все още  общежитие й липсва уверението, което се получава от хаусмайстера.  За банката - знам, че някои бг деца  нямат немски сметки, моите и трите имат. Но за нашите банки не знам дали важи опцията  от Щудентенверк след подписано със студента споразумение (СЕПА)  на определена дата автоматично да си получават наема.  Иначе банки много,  поразпитайте хора в Мюнхен коя алтернатива  е добра за студент,  при всички случаи сметките са без такси за студенти, но все пак предлаганите услуги са различни.

Последна редакция: пн, 29 авг 2022, 08:12 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт