Университети в Германия и други държави с немски език -тема 18 :)

• 51 684
  • 744
  •   1
Отговори
# 525
Само да допълня Русалка- Джулка, трябва ви договор. Без значение с кой- общежитие, свободен наем, пренаемане - първо основно и преди всичко, договор за наем . От там насетне  регистрирате в община, вадите банкова сметка и така.

# 526
  • München, Deutschland
Ето и моите "5 стинки" по темата с банковите сметки: условията на банките, такси и т.н. се променят непрекъснато. На всеки 2 месеца макс някой някъде нщ променя, особено в момента. Затова след сдобиване с адр. регистрация в Германия, гледайте и сравнявайте през check24.de, за да видите най-бързо кой ви устройва според личните критерии.

# 527
  • София
Само да допълня Русалка- Джулка, трябва ви договор. Без значение с кой- общежитие, свободен наем, пренаемане - първо основно и преди всичко, договор за наем . От там насетне  регистрирате в община, вадите банкова сметка и така.

Зависи, GD. Не навсякъде договорът е първото, с което се сдобиваш. В Нюрнберг примерно отиваш в Щудентенверк (след получена/приета оферта, платени кауцион и  първи наем), дават ти САМО първата страница от договора ( с нея нищо не можеш да направиш в общината). После се виждаш с хаусмайстера, подписваш приемо-предавателния протокол, получаваш въпросното уверение за нанасяне от него и с тези двете бумажки  отиваш обратно в Щудентенверк вече за целия договор.  Едва тогава можеш да действаш в общината. После в частното общежитие, пак в Нюрнберг,  вече не беше така..При другите ми две девойки  също не е така, едната имаше договора си, подписан и подпечатан, още оттук.  Има разлики понякога в поредността на действията, това имам предвид, дори и за един град да става дума. Но независимо от поредността, все си трябват и договор, и уверение от наемодателя/хаусмайстера.

Последна редакция: пн, 29 авг 2022, 15:35 от пенсионирана русалка

# 528
  • София
Дъщеря ми не си направи немска банкова сметка, купува си  предплатена карта за телефон и си запази българската карта от банката и за телефона. (Ползва и карта Revolut )

# 529
Благодаря на всички за съветите и помощта. Вече над 90 изпратени имейла и три отговора само, единия щеше да праща линк за виртуален оглед - нищо, другото момиче каза, че огледа е днес и незнам дали ще стане нещо. Изпратихме и на едно частно общежитие искаха доход на един родител, та днес тичах до НАП и до преводаческата агенция и вече документите са изпратени, само стискаме палци. Крайният ни вариант е при наши приятели в Аутьотинг, но то е на 90 км от Мюнхен - успокояват ни, че има влак, но все пак ми се струва много път. Но ако трябва ще пътува поне докато намери нещо. Днес разбрах от мои колега, че в Мюнхен нямало право да се строи нищо по високо от катедралата им и затова било толкова трудно с жилищата, незнам дали е така...Та ще видим за банкова сметка кога ще се доредим Simple Smile като още покрив нямаме Simple Smile Мисля, си дали да не й направя еврова сметка в българска банка, няма ли да е по-добре, ако няма превалутиране?!

Последна редакция: пн, 29 авг 2022, 17:37 от julika

# 530
Здравейте! Дали някой е пътувал с автобус до Германия и да даде отзив за превозвач. Повече багаж се прекарвало с автобуса, това е съображението..

# 531
  • София
Много отдавна дъщеря ми пътува с Юнион Ивкони.... Не  ми се струва смислено към днешна дата подобно упражнение.  При полета детето си взима един куфар с базови неща, а после с фирма му се праща багажът. Да, вероятно малко по-скъпо ще излезе от рейса, но 25-30 часа път са си мъчение. А и колко повече да е багажът, доколкото помня на пътник се полагаха два куфара. Но както казах, това беше отдавна, може и по-различно да е  към днешна дата.

Последна редакция: пн, 29 авг 2022, 19:10 от пенсионирана русалка

# 532
Много  пъти съм споделяла нашия опит в тази насока. И двете ми деца отпътуваха с автобус. Относно малкия в Германия - несравнимо количество багаж, който от автобуса влиза в такси и спира пред адреса ( така беше и при големия в Нидерландия ), много леко пътуване преминало в нощен сън. Цена несравнима като  конкуренция. Юнион Ивкони беше и при нас . За всеки следващ над позволения багаж плащахме по 10 лева. Аз съм известна с многото багаж който пращам. Освен солидни количество неща от първа необходимост с него в  автобуса, успоредно с това пътуваше и колет с Арамекс, а Амазон помагаше за детайлите. За нас този вариант работеше най добре .

# 533
Мами аз да кажа последно преди заминаване - нямаме още нищо насреща - един съмнителен разговор и толкоз. Утре заминаваме и тръгваме по пътищата като почнем от унито. Стискайте палци да намерим нещо бързо, че сме до края на седмицата с баща й...
Иначе за общежитията - голямата е в Дийбург вече 5-та година и дели обща кухня и баня с още 7 момичета. Нямат чистачка и трябва да си чистят сами, но има проблем с индийките - плъзнали хлебарки като се нанесли. Не мият редовно тигани, тави и се карат по watsapp постоянно. Моята просто си държи всичко в стаята и ходи когато няма никой в кухнята да си готви. Имат хладилник като всяка си държи рафт, но и там има понякога проблем когато някоя си разлее манджата в целия хладилник и не си почисти. В общи линии е важното какви съквартиранти ще ти се паднат.
Малкото искаше апартамент, но се оказа че ще има да чака доста. А проблема е, че го разбрахме доста късно и сега сме на нокти. Но се надявам на късмет и още веднъж - страшно много ви благодаря за помощта и подкрепата!!!!
Да сте живи и здрави и вие и децата ви!

# 534
Мила мама, успех желая от сърце!
Познато ми е това, което споделяш за общежитието, дъщеря ми също си държи (държеше) всичко в стаята и дебне кога да отиде да сготви. Включително изчезваха сладолед, полуфабрикати и т.н., оставени на собствения рафт във фризера (не само на нея, много съквартиранти се оплакваха).
Сега с приятеля ѝ наемат апартамент и ще заживеят самостоятелно, цял празник е и трепетна подготовка. Не случи на приятен живот в общежитието Grinning

# 535
Благодаря за мненията! Не отчетохме факта, че няма да пристигне по разписание за 24ч и може да е през нощта. Ще го обмислим добре.

# 536
  • София
Уау, какви мизерийки описвате.. Дъщеря ми явно има късмет със съквартирантите, делят май 17  (или 14 бяха, но то е все тая)души една кухня, много голяма , но все пак в повечето случаи чиста.  Не се е оплакала нещо да й  липсва от шкафове/хладилник. Имат си група на живущите на етажа, понякога в нея се появява подкана някой  ( на когото са) да си измие натрупани в мивката съдове. Иначе и дъщеря ми готви в часове, когато не е населено, и после си яде в повечето случаи в стаята. Имат помежду си договорка -  ако нещо е оставено на кухненската маса, се подразбира, че от него може да си вземе всеки. Имат си и календар на стената, на който са отбелязани рождените дни на всички живеещи на етажа и това кой е дежурен да изхвърля боклуците, които не са задължение на чистачката. Така имат жокер кого да поздравят,  своевременно да се организират да купят нещо. Според мен вариантът със собствена баня/тоалетна  и голяма бройка съквартиранти за кухнята е по-добър от този на другата ми дъщеря - собствен кухненски бокс в стаята, но делене на обща тоалетна/баня с още  хора, при това разнополови. Иначе и при нея има два пъти седмично чистачка на общите помещения - коридор, баня, тоалетна. Най -добре си е в самостоятелен мини апартамент, но пък тогава липсват контакти..Или в малобройно WG с двама-трима.

Последна редакция: вт, 30 авг 2022, 09:07 от пенсионирана русалка

# 537
Елиас, големият ми син от месец  е в ново самостоятелно жилище и продължава да се удивлява на възможността да ходи в тоалетната и банята  когато той желае, а не когато е свободна. Казва - все още правя контролно ходене до банята с идеята да проверя свободна ли е ... И това ще мине, малко по малко ще се успокоят и ще заживеят нормално . Не им е било лесно както се оказва. Хубавото е, че е зад гърба им, и ще в годините са се справяли без да ни товарят с битови несгоди. Ние поне не сме  знаели за никакъв дискомфорт породен от споделените кухня и мокри помещения.А изглежда е имало.
Малкия е в мини апартамент, ако може така да се каже .Безкрайно доволна съм от това , а и той също.  Мисля, че е възможно най добрия вариант, поне за моето дете .

# 538
G.D., така е! Това ги калява децата, кара ги да ценят постигнато Heart Eyes Да са живи и здрави всички и да си спомнят с усмивка първоначалните несгоди!

# 539
  • München, Deutschland
Да пусна и в тази тема, защото може за някого да е важно. 😃

За тези, на които им се налага: България открива ново генерално консулство в Дюселдорф:

https://money.bg/politics/balgariya-otkriva-4-novi-konsulstva-v- … to-generalni.html

И още една добра новина - говори се за помощи през есента/зимата за студентите. Не се знае какво и под каква форма, евентуално може да има някаква яснота след по-голяма среща на коалицията (клаузур), планирана за другата седмица.

Общи условия

Активация на акаунт