Терапия с Оземпик при д-р Гугутков

• 115 610
  • 550
  •   2
Отговори
# 165
Wegowy не се предлага в България. Да, може да сте права, объркването идва оттам, че съставката семаглутид е одобрена за отслабване. Тази съставка е в лекарството Wegowy, което е в по-голяма доза от Оземпик, доколкото прочетох. Но и в щатите Оземпик, въпреки, че има Wegowy, СЕ предписва за обезитет от лекари. И никой не казва да не се лекуват диабетиците.

# 166
Wegowy не се предлага в България. Да, може да сте права, объркването идва оттам, че съставката семаглутид е одобрена за отслабване. Тази съставка е в лекарството Wegowy, което е в по-голяма доза от Оземпик, доколкото прочетох. Но и в щатите Оземпик, въпреки, че има Wegowy, СЕ предписва за обезитет от лекари. И никой не казва да не се лекуват диабетиците.

Абсолютно съм права. Никой не казва да не се лекуват диабетиците, но се създава изкуствен недостиг! От две години има недостиг в Австралия и в Калифорния.
Зная, че се изписва! Изписва се и на американски туристи, които го купуват от Ванкувър и така създават изкуствен недостиг на лекарството и в Канада.

За информация, не се одобрява СЪСТАВКА, а съставка с определена ДОЗА. Обясних по-горе как и защо.

Ако Wegowy не се предлага, да се внесе!

# 167

Абсолютно съм права. Никой не казва да не се лекуват диабетиците, но се създава изкуствен недостиг! От две години има недостиг в Австралия и в Калифорния.
Зная, че се изписва! Изписва се и на американски туристи, които го купуват от Ванкувър и така създават изкуствен недостиг на лекарството и в Канада.

За информация, не се одобрява СЪСТАВКА, а съставка с определена ДОЗА. Обясних по-горе как и защо.

Да се внесе или не, не е от правомощията на пациентите.
Те употребяват това, което им се изписва от лекар..

# 168

Аз не обвинявам пациентите. Освен когато се прояви арогантност, както в някои постове по-нагоре. Има длъжностни лица, чиято работа е именно тази. Те да го внесат.

# 169
  • София
Момичета, тази тема не е създадена за арогантни спорове, а за споделяне на информация , обстановката стана много неприятна и аз спирам да пиша и чета в нея. Успех на всички в борбата!

# 170

Аз не обвинявам пациентите. Освен когато се прояви арогантност, както в някои постове по-нагоре. Има длъжностни лица, чиято работа е именно тази. Те да го внесат.

Здравейте, хайде да се намеся и аз в спора Simple Smile
Оземпик и Рибелсус, са лекарствени средства създадени специално за диабетици, които не могат да използват метформинови препарати за лечението си за да не преминат към инсулин ! Много малко лекарства не садържат метформин , а тези които го имат пречистват захарта през урината и бъбреците и не са подходящи за хора с болни бъбреци също. С едно изречение за диабетици с болни бъбреци за да не преминат към инсулин или не дай боже хемодиализа единственото решение е Оземпик и Рибелсус. За такива като нас / защото съм в тази група/ Здравната Каса, заплаща изцяло Рибелсус ,а за Оземпик, заплащаме по 2 лв. за месец. За съжаление ние ще приемаме тези лекарства до края на живота си или ще трябва да си бием по няколко пъти инсулин на ден !!!
За хора с наднормено тегло има други препарати като Саксенда и Уегови, за жалост Уегови, все още не се продава в БГ ,но Саксенда, я има. При Уегови терепавтичната доза за сваляне на килограми е 2,5 мг. семаглутид ,докато при Оземпик, за нас диабетиците е 1 мг. или Рибелсус 14 мг.
Надявам се когато Уегови, дойде най-накрая и в БГ, вече диабетициете да си отдъхнем малко и да може да се лекуваме без проблем, както и за хората с над нормено тегло и вълчи апетит да свалят излишните си килограми Simple Smile
Поздрави на всички и успехи в лечението !!!

# 171
Аз не мисля, че проблемът е в обикновения потребител - хора си купуват и антибиотици без рецепта от аптеките, но антибиотиците не са свършили, нали? Проблемът е в наличността (защо се зарежда толкова оскъдно) и в докторите, които изписват лекарството на недиабетици.

# 172
Аз не мисля, че проблемът е в обикновения потребител - хора си купуват и антибиотици без рецепта от аптеките, но антибиотиците не са свършили, нали? Проблемът е в наличността (защо се зарежда толкова оскъдно) и в докторите, които изписват лекарството на недиабетици.
Изписват ги на неадиабетици но в състояние на преддиабет. Не и нужно да влезеш в тази фаза за да ти се изпише.
Не виждам каква е причината за този спор?
Никой не си купува нищо на своя глава. Изписва му се от лекар. Аз не съм такъв и не мога да споря правилно ли е това или не е!

# 173

Изписват ги за недиабетици защото има много дебели и не толкова дебели хора, но желаещи да отслабнат в света не само в България, а не могат да смогнат с производството. Отделно до Европа, все още не е дошло лекарството за отслабване Вегови, и лекарствата за диабетици се използват и за отслабване . При това за да се достигне до терепавтичната доза за отслабване както писа и една госпожа тук се налага да им бият по една инжекция на седмица и отделно да пият и хапчета Рибелсус 14 мд. всеки ден което пък е терапевтичната доза на двама диабетици за седмица ,а се използват лекарствата от един отслабващ !!!  Поради това не могат да насмогнат с доставките.

# 174
Тогава, това не е ли по-скоро икономически проблем? Търсенето изпреварва предлагането.
И то, хората не по здравна каса плащат около 230лв.
Защо фармацевтичният гигант не утрои производство си?

# 175
Тогава, това не е ли по-скоро икономически проблем? Търсенето изпреварва предлагането.
И то, хората не по здравна каса плащат около 230лв.
Защо фармацевтичният гигант не утрои производство си?

Ще го направят със сигурност, но все още не са готови призводствените им мощности. Проблема е и това ,че се разрешава да се използва лекарство за диабетици за отслабване след като има създадено такова - Саксенда, докато се изчаква появата на Вегови, в Европа и БГ. Ето, ние пишем дори в такава тема. !!!
Цената на една инжекция за 4-ри седмици Оземпик е под 200 лв. ,но в програмата на Гугутков, взимат по 450 лв. на Седмица + вливка от витамини и минерали ! Я, сметнете каква е печалбата и после не се чудете защо липсват лекарствата за диабетиците за които е създадено лекарството !!!

# 176
  • UK
Освен Инсулина и GLP-1, има и SGLT, DPP4, PIO и SU лекарства, които са само за диабетици.

А GLP-1, същите като Оземпик в писалка са Trulicity, Victoza, Bydureon и двата вида Luxumia. Не знам от всички ли има недостиг в България или само на тези със страничен ефект отслабване Wink . Метформина и диетата трябва да се предписват преди Оземпика. Ясно е, че комисионните на докторите въртят пазара, ''терапии'', ''вливки''.. измислили са си бизнес.

Wegovy и Оземпика са одобрени в някои държави само за отслабване и даже се/ще се финансират от държавното здравеопазване. Wegovy даде неочаквано добри резултати при клиничните опити. Проблема със Саксендата е дневното боцкане.

# 177
Освен Инсулина и GLP-1, има и SGLT, DPP4, PIO и SU лекарства, които са само за диабетици.

А GLP-1, същите като Оземпик в писалка са Trulicity, Victoza, Bydureon и двата вида Luxumia. Не знам от всички ли има недостиг в България или само на тези със страничен ефект отслабване Wink . Метформина и диетата трябва да се предписват преди Оземпика. Ясно е, че комисионните на докторите въртят пазара, ''терапии'', ''вливки''.. измислили са си бизнес.

Wegovy и Оземпика са одобрени в някои държави само за отслабване и даже се/ще се финансират от държавното здравеопазване. Wegovy даде неочаквано добри резултати при клиничните опити. Проблема със Саксендата е дневното боцкане.

Има много противодиабетни лекарства, но за съжаление при диабетици с бъбречна недостатъчност, особенно пък такива след оперативно лечение или с нефростоми и JJ стендове е само инсулин и GLP - 1. Това е и причината при такива болни да се изписват само Озенпик или Рибелсус, което е едно и също. За отслабване има други лекарства, а и когато се прочете листовката на Озенпик или Рибелсус ,ясно е написано ,че лекарството е създадено за диабетици ,които не могат да използват метформин. Отслабването е страничен ефект и лекарствата НЕ СА предназначени за преддиабетно състояние или за отслабване. Всички сме интелигентни хора и може да намерим сами лекарствената листовка и да прочетем за какво е създаден Оземпика и Рибелсуса. В нито една държава от ЕС и Швейцария, не са одобрени за отслабване. В Швейцария и Германия, съм сигурна ,че за отслабване е одобрена само Саксендата, всичко друго е пазар на терапии за сметка на диабетици с нужда !

ПП : Ето, какво пише и в листовката на Рибелсус :

" 1. Какво представлява Rybelsus и за какво се използва
Rybelsus съдържа активното вещество семаглутид. То е лекарство, което се използва за понижаване на нивата на кръвната захар.

Rybelsus се използва за лечение на възрастни (на възраст 18 години и повече) с диабет тип 2, когато диетата и физическите упражнения не са достатъчни:

самостоятелно – когато не можете да използвате метформин (друго лекарство за диабет) или
с други лекарства за диабет – когато другите лекарства не са достатъчни, за да
контролират нивата на кръвната Ви захар. Това могат да бъдат лекарства, които приемате през устата или инжектирате, като например инсулин.

Важно е да продължите да спазвате диетичния режим и планираните упражнения, както сте съгласували с Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра.

Какво представлява диабет тип 2?
Диабет тип 2 е заболяване, при което Вашият организъм не произвежда достатъчно инсулин, а инсулинът, произвеждан от организма Ви не намалява Вашата кръвна захар така както трябва.
В някои случаи Вашият организъм може да произведе прекалено много кръвна захар. Ако кръвната Ви захар се повиши и остане висока за продължителен период от време, това може да доведе до вредни ефекти, като сърдечни проблеми, бъбречно заболяване, увреждане на очите и лоша циркулация в крайниците. Поради това е важно нивата на кръвната Ви захар да се поддържат в нормални граници.

Още за РИБЕЛСУС таблетки 7 мг * 30 (RYBELSUS tablets 7 mg * 30), цена и информация от Framar.bg: https://apteka.framar.bg/30103345/%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%B5%D0%BB … 7-%D0%BC%D0%B3-30"

Последна редакция: ср, 26 апр 2023, 14:53 от Дани Белята 739493

# 178
Хайде, престанете вече! Какво си мислите, че постигате, освен да си напишете мнението!?? Rolling Eyes
Само развалихте полезната тема! Rage
Rima, моля те, не спирай да споделяш, информацията ти е ценна!

# 179
Момичета, това което прочетох е ,че доц. Гугутков, е анастезиолог, а доц. Гаров, е хирург. Въпроса ми е , дали има ендокринолог ,който да се занимава с хората ?

Общи условия

Активация на акаунт