Терапия с Оземпик при д-р Гугутков

• 115 479
  • 550
  •   1
Отговори
# 210
Момичета, в България няма ли тирзепатайд? Не зная под какво търговско име се предлага, но той е по-ефикасен от семаглутайд. В момента е разрешен само за ДТ2, но скоро ще разрешат и доза за отслабване. Ефектът му се равнява на ефектът при стомашна резекция.

За тези с ДТ2, попитайте ендокринолога си.

Това го чувам за първи път. Намерих тази информация

https://dtspharmacybg.com/products/tirzepatide-5mg?gclid=CjwKCAj … KUCRoCXjkQAvD_BwE

# 211
  • Пловдив
И аз го чух сега за първи път, но потърсих в Pubmed и има изключително обнадеждаващи резултати. Даже едната статия се казва "Тирзепатид, нова ера на двойно-целево лечение на диабет и затлъстяване: мини преглед".
Но малко се страхувам от съвсем нови лекарства, а доколкото видях, то е одобрено преди година.

# 212
И аз го чух сега за първи път, но потърсих в Pubmed и има изключително обнадеждаващи резултати. Даже едната статия се казва "Тирзепатид, нова ера на двойно-целево лечение на диабет и затлъстяване: мини преглед".
Но малко се страхувам от съвсем нови лекарства, а доколкото видях, то е одобрено преди година.

Не е нужно да се страхуваш, защото не е съвсем ново лекарство. “Роднина” е на оземпик. Тоест, стр ефекти са аналогични.

Имам професионален поглед върху тази група лекарства. Затова съм толкова негативно настроена към използването им не по предназначение от неспециалисти.

# 213
  • Пловдив

Не е нужно да се страхуваш, защото не е съвсем ново лекарство. “Роднина” е на оземпик. Тоест, стр ефекти са аналогични.

Имам професионален поглед върху тази група лекарства. Затова съм толкова негативно настроена към използването им не по предназначение от неспециалисти.

Да, единия компонент беше от групата на семаглутид, но нали има и още един. Аз по-скоро от любопитство погледнах, все пак в някой момент ще дойде в България.
Разбира се, в никакъв случай не трябва човек сам да си изписва такива сериозни лекарства. Аз започнах Саксенда когато лекарката прецени, че е дошъл момента.

# 214
Аз спрях Оземпик от 1 месец и засега нищо не се е променило. Държа си същите килограми и се чувствам добре. Не съм имала проблем с инсулин и КЗ след спирането. Може би само първата една седмица след като не сложих дозата. Свалих 26 кг и се върнах на килограмите си от преди 10 години. Надявам се да поддържам и нивата на КЗ и инсулин и да продължавам да се чувствам добре както досега. Сега коментирам чак, но и не смея да се радвам още. Нека мине още малко време.

# 215
  • София
Колко време бяхте на Оземпик? Братовчедка ми го започна преди две седмици, още е на 0,25, и се тръшка, че нищо не е свалила. 

# 216
  • София
Колко време бяхте на Оземпик? Братовчедка ми го започна преди две седмици, още е на 0,25, и се тръшка, че нищо не е свалила. 

Направих 1 година вчера! Продължавам поне до края на годината, свалила съм 42.
Първия месец се сваля много вода. На какъв режим е Вашата близка? Спяла ли е всички бързи въглехидрати?

# 217
  • София
Ами тя винаги си беше пухкава, последните години качи много килограми и изпадна в депресия, от антидепресантите качи  още повече. Леля ми настоя за Оземпика, като си мисли, че  братовчедка ми като свали килограми, ще излезе от депресията и ще й дойде желанието за живот. Не зная дали спазва режим, уж обясних на леля, че само с лекарството няма да стане, или поне няма да е бързо.

# 218
Моя близка търси оземпик, има протокол от здравна каса, но лекарство няма. Имате ли информация кога ще има зареждане по аптеките? Тя не иска да отслабва...

# 219

Аз започнах на 13 септември 2022-ра година и в началото на май месец сега спрях. Като реално последните 2 месеца намалих супер много дозата под 0,25 и почнах да слагам през 2 седмици. Тоест направих супер постепенно спиране. Реално съм слагала висока доза 0,5 само около 5-6 месеца.  Аз съм стигала макс до 0,5. Не съм качвала повече от това дозата. При мен имаше много поразителен и бърз ефект. Бях 93 кг и сега съм 67. Но най-важното е, че имаше голям ефект върху това колко съм енергична и да нямам резки падания на КЗ. Преди да започна Оземпик съм била 10 години с ИР и почти не можех да спазвам никакви диети, и дори да спазвам плюс ходене на фитнес не свалях повече от 5 кг за 1 година. Тоест почти нищо не свалях. Но най-лошото от всичко беше, че постоянно имах падания на кръвна захар със студена пот, виене на свят, треперене на ръцете и т.н. Имах много висок инсулин и много ниска кръвна захар. Припадала съм даже един път. А реално всеки преди обяд се чувствах всеки ден супер изтощена. С Оземпик най-после се почувствах енергична и като преди да имам ИР. Аз лично съм много доволна.
Имах много гадни странични ефекти, като повръщане и диария. Но в един момент свикнах и с това. Аз имах и от метформин години наред, та да кажем че бях посвикнала с подобни преживявания. Но сега като го спрях всичко изчезна за щастие. И въпреки страничните ефекти нищо друго не ми е помогнало като Оземпик. Пробвала съм всички видове хапчета съдържащи метформин.

П.С. Всъщност декември месец бях качила малко над 0,5 може би около 0.6 дозата и страничните ефекти тогава бяха непоносими. Постоянно повръщах, даже се обезводних и ми слагаха система за оводняване. Та реално си се върнах на 0,5 после и всичко се нареди. Но чета, че повечето от вас нямат този проблем.

# 220

Аз започнах на 13 септември 2022-ра година и в началото на май месец сега спрях. Като реално последните 2 месеца намалих супер много дозата под 0,25 и почнах да слагам през 2 седмици. Тоест направих супер постепенно спиране. Реално съм слагала висока доза 0,5 само около 5-6 месеца.  Аз съм стигала макс до 0,5. Не съм качвала повече от това дозата. При мен имаше много поразителен и бърз ефект. Бях 93 кг и сега съм 67. Но най-важното е, че имаше голям ефект върху това колко съм енергична и да нямам резки падания на КЗ. Преди да започна Оземпик съм била 10 години с ИР и почти не можех да спазвам никакви диети, и дори да спазвам плюс ходене на фитнес не свалях повече от 5 кг за 1 година. Тоест почти нищо не свалях. Но най-лошото от всичко беше, че постоянно имах падания на кръвна захар със студена пот, виене на свят, треперене на ръцете и т.н. Имах много висок инсулин и много ниска кръвна захар. Припадала съм даже един път. А реално всеки преди обяд се чувствах всеки ден супер изтощена. С Оземпик най-после се почувствах енергична и като преди да имам ИР. Аз лично съм много доволна.
Имах много гадни странични ефекти, като повръщане и диария. Но в един момент свикнах и с това. Аз имах и от метформин години наред, та да кажем че бях посвикнала с подобни преживявания. Но сега като го спрях всичко изчезна за щастие. И въпреки страничните ефекти нищо друго не ми е помогнало като Оземпик. Пробвала съм всички видове хапчета съдържащи метформин.

П.С. Всъщност декември месец бях качила малко над 0,5 може би около 0.6 дозата и страничните ефекти тогава бяха непоносими. Постоянно повръщах, даже се обезводних и ми слагаха система за оводняване. Та реално си се върнах на 0,5 после и всичко се нареди. Но чета, че повечето от вас нямат този проблем.

Слагам по 1 мг на седмица, страничен ефект само запек.

# 221
  • София
Моя близка търси оземпик, има протокол от здравна каса, но лекарство няма. Имате ли информация кога ще има зареждане по аптеките? Тя не иска да отслабва...
Доколкото може да се вярва на “любезните” фармацевти” в София: очаква се юли/август месец (имали писмо, че няма  никъде по складовете и се очаква доставка    най-рано тогава).
П.С. Проверете в групите във фейса.

# 222
Момичета, в България няма ли тирзепатайд? Не зная под какво търговско име се предлага, но той е по-ефикасен от семаглутайд. В момента е разрешен само за ДТ2, но скоро ще разрешат и доза за отслабване. Ефектът му се равнява на ефектът при стомашна резекция.

За тези с ДТ2, попитайте ендокринолога си.

Това го чувам за първи път. Намерих тази информация

https://dtspharmacybg.com/products/tirzepatide-5mg?gclid=CjwKCAj … KUCRoCXjkQAvD_BwE

Зачетох се във въпросния сайт. Не знам що за производител са. Предлагат Семаглутид (същото, като Оземпик и то без рецепта, изрично ги питах). За въпросния Тирзепатид, продават го под това име и цитират производителя Eli Lilly, обаче техния продукт е регистриран с име Mounjaro. Т.е. тези PP не предлагат оригиналните продукти.

За Тирзепатид в оригиналната листовка пише " Tirzepatide causes thyroid C-cell tumors in rats"
https://pi.lilly.com/us/mounjaro-uspi.pdf?s=pi

Уж обещаващо, ама не съвсем...

То същото и за Саксенда... ужас, драги зрители...
"Serious side effects may happen in people who take Saxenda®
including:
Possible thyroid tumors, including cancer. "
https://www.saxenda.com/content/dam/obesity/saxenda/pdfs/US23SX0 … re_Digital_V3.pdf

И какво да правим?

И същото за Оземпик:
https://www.ozempic.com/

Последна редакция: пт, 02 юни 2023, 22:08 от Azucar Negra

# 223

Аз съм на Рибелсус от 2 седмици. Засега абсолютно нищо. Очаквах поне по килограм на седмица.

# 224

Аз съм на Рибелсус от 2 седмици. Засега абсолютно нищо. Очаквах поне по килограм на седмица.

Защото това не е “хапче за отслабване”. Това е лекарство за лечение на диабет, чиято индикация включва “ в допълнение към диета и физическа активност”. Намалете калориите до към 1500 на ден и увеличете физическата активност. Увеличете протеина, намалете въглехидратите (не кето диета, а просто изключете бързите и намалете “бавните” въглехидрати).
Плюс, килограм на седмица е много. По-резонно е да се стремите към половин кг на седмица.

Общи условия

Активация на акаунт