Дванайсет години - равносметка и избор

• 61 936
  • 748
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Лютиче, няма да ги раздават в аулата на СУ, а в ботаническата градина.

Благодаря, Мирта!
Някой пак не е внимавал, но ще изясним той ли е или аз Blush

# 421
Ваче, ще говоря с нея довечера отново.
Поне на последния учебен ден бях и направих снимки и скрито пророних и някоя сълза.

# 422
  • София
Мъничетата пораснаха. Това е самата истина.
Никога повече няма да се върнат в училище.
Животът им оттук нататък ще е такъв, какъвто сами си го направят.

# 423
Ние сканирахме първа, последна и средна страница на дипломата. Прие ги без проблем.
Таксата за кандидатстване и обработка на документи в СУ и в ПУ е 30 лв.

# 424
  • София
Извинявам се много за тъпия въпрос от майка на деветокласничка. 😊
Предвид разминаването в сроковете за записване на различните университети (а и в добавка тези в чужбина), какво се заплаща при записване в бг университет? Семестриална такса или нещо различно? Предполагам е невъзвръщаема?
Опитвам се да си изясня какъв е процесът по "запазване" на място и изчакване на класиране в други университети.

# 425
  • София
Семестриалната такса се заплаща при записване, при изтегляне на документите на места връщали цялата такса, на други 80 процента.

# 426
В сайта на СУ пише, че ако се откажеш преди началото на учебната година, ти връщат 80 % от таксата. След началото на годината - нищо.
Ако приемем, че таксата за първия семестър е 400 лв., се губи 80 лв. Което си струва, за да се запази мястото.

# 427
  • София
О, това е перфектно.
Хубаво е, че са го решили по този начин.
Аз очаквах, че на човек може да се наложи да внесе безвъзвратно по 4-500 лв. на 1-2 места.
Благодаря 😊

# 428
  • Пловдив
В ТУ и в ПУ връщат цялата такса. Инфото е от днес.

# 429
О, това е перфектно.
Хубаво е, че са го решили по този начин.
Аз очаквах, че на човек може да се наложи да внесе безвъзвратно по 4-500 лв. на 1-2 места.
Благодаря 😊
Според мен хич не е идеално, защото някой си пази мястото до септември за някакви си 80 лв , после решава и се отказва, а са минали всички класирания и друг плаче, че не са му достигнали стотни и няма да учи в желаната специалност

# 430
Класиранията навсякъде приключват през месец юли. И да се отпишеш после, няма къде да отидеш освен в чужбина.
В СУ само има допълнителен прием през септември - той е точно заради отписали се и незаети места по други причини.
Даже миналата година беше скандално - имаше 40 бр свободни места за фармация, а по-миналата около 20 за медицина.
За ФМИ също беше много интересно - над 100 свободни места. Даже за софтуерно инженерство имаше 6 места държавна поръчка..

# 431
  • София
Ако съм спечелил място, ще го държа колкото си искам заето и това не е, за да трепери някой на стотни зад мен, а защото вероятно смятам да уча там, ако пък го освободя, то някой друг е освободил място за мен на по-желана кутийка.

Последна редакция: вт, 21 юни 2022, 23:04 от magi_sveta

# 432
  • софия
Като 7 клас. То изкарало 100/95 точки и ще си учи каквото си е заслужило. Моето си учи това, което си изкара. 85/74. Беше си на мястото. Сега ще учи каквото и е на душата. Според мен амбициите са на ниво родители.

# 433
На 18-19 годишен човек какви амбиции да проектира родителя?

# 434
  • софия
На 18-19 годишен човек какви амбиции да проектира родителя?
много... Мама-счетоводител- Унсс, детето иска медицина 6.00 на предварителния от април - не маме, фармация, че имаме аптека, за архитектура да не захващам темата...

Общи условия

Активация на акаунт