Политиката в България 2 - Задава се горещо политическо лято

• 448 957
  • 15 780
  •   1
Отговори
# 13 350
А каква е цената на тия петролни деривати?

За октомври Булгаргаз прогнозират спад на цената: 269 лв.

https://www.bta.bg/bg/news/economy/bg/310547-prognoznata-tsena-n … za-megavatchas-sa

Тук изчисляват цена на газа от Газпром (ако го получавахме по договора) за август 310 лв при предлагани от КЕВР 297 лв.
https://www.svobodnaevropa.bg/a/31972394.html

Последна редакция: пн, 15 авг 2022, 19:38 от Анонимен

# 13 351
Би трябвало да почне да пада от Октомври газа защото почва да идва азерският газ през интерконектора, който няма да идва като руският на цена от 300+ а е много по евтин и не е вързан за ТТФ. Разбира се стига служебното правителството да не прави мизерии с интерконектора и да не го бави че почнаха да го бавят от самото начало.

Между другото националният предател Павлов енергийният човек на Радев е подписал някакъв предателски анекс пък в договора с азерите, според който ще получаваме по ниската цена азерският газ, през конектора. Защото и сега идва азерски газ ама не през конектора, и не можем да се възползваме от ниската цена заради тоя предателски анекс, дето човека на Радев го е подписал и естествено азерите се възползват и ни го дават на по висока цена отколкото можехме да го получаваме и в момента. Но от октомври нататъка влиза в сила ниската цена затова газа трябва да тръгне надолу,

Панев ДБ: Иде газ от Нигерия и диверсификацията плаши Русия

Скрит текст:
Нигерия, Алжир и Нигер подписаха меморандум за разбирателство за строежа на газопровод с дължина от 4000 км., който може да пренася нигерийски природен газ с обем до 30 млрд. м3 годишно. Основа на икономиката на търсенето и предлагането е, че когато даден ресурс стане дефицитен и поскъпне, то инвестициите в добива, доставките и алтернативите се увеличават скокообразно.

Знаете как в земеделието, когато всички научат, че например дините са били скъпи този сезон, следващия всички се втурват да сеят дини и цената им се срива.

Това се случва и с енергията, само дето времето за промяна в ценовите трендове е по-дълго, защото имаме проблеми с доставките. Затова сега се строят масово терминали за втечнен газ в Европа, повечето от които ще влязат в експлоатация до 2 години. Заради високите цени на тока и инвестициите във ВЕИ са с десетки проценти нагоре. Заради това и спестяването на енергия се насърчава и това дава ефект - макар и търсенето на газ и ток да не е много еластично (да не зависи толкова от цената, а да е постоянно), то свръхцените дават резултат.

Заради всичко това и значението на Русия като износител на суровини ще намалява, но поне още две години ще бъде значително. Там го знаят много добре, затова и не бързат да спират потоците от газ и нефт към Европа. Защото това ще означава още по-силен подтик към диверсификация на доставките и подновяване на проекти като транссахарския газопровод.

България от една страна печели милиарди от свръхвисоките цени на износ на електроенергия. От друга десетократното посъпване на природния газ в Европа (независимо дали го внасяш от Русия или отдругаде) няма как да не се отрази на няколкото сектора, които зависят от него. Но като цяло сме много малко зависими от тази суровина и ръста в цената й е неприятна, но не и фатална за нас. Дострояването на интерконектора и пускането му до 1 октомври е топприоритет за държавата, който ще гарантира по-ниска цена, в сравнение ако го няма. А диверсификацията на възможностите за доставки ще осигури конкуренцията и независимостта ни.

Така че когато губиш не знаеш какво печелиш и обратното.

Последна редакция: пн, 15 авг 2022, 20:18 от Никола Тесла

# 13 352
Нигерия, доколкото знам, е много богата и на уранови залежи.
Руснаците отдавна се точат да стъпят там, но точно в момента местният Велик вожд не им е голям фен.

# 13 353
Което прави руският газ скъп.
Понеже са ме изтрили, обясни моля те, как 70% от нещо ще е по-високо от обявена цена за същия едномесечен период. Благодаря!

# 13 354
Може би защото ние не купуваме американския газ по цени от TTF?

# 13 355
Руснаците отдавна се точат да стъпят там, но точно в момента местният Велик вожд не им е голям фен.
Ей, не се спираш с тези руснаци Sweat SmileSweat SmileSweat Smile

# 13 356
Понеже са ме изтрили, обясни моля те, как 70% от нещо ще е по-високо от обявена цена за същия едномесечен период. Благодаря!
Мисля ,че не сте се разбрали. 70% от ТТФ цената на газа е повече от цената на КЕВР. Всички около това се въртим  в подкрепа на това, че руския газ също не ни е изгоден в момента.

# 13 357
Може би защото ние не купуваме американския газ по цени от TTF?
Март месец сме купували американски втечнен газ? Тва е ново...

@BacuTy А декември месец миналата година? КЕВР фиксира цена която е по-ниска от 70% TTF...
Математиката казва, че Булгаргаз продава под себестойност. Недопустимо е.
Добре! Има и друго обяснение... Joy

# 13 358
Скрит текст:

http://www.classa.bg/%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%82/item/445602-%D1%80 … 0%BE#.YvqEMnZBzIU
https://money.bg/macro/rusiya-vazrazhda-nay-golemiya-zavod-za-st … ne-e-rabotil.html
Има и още

Защо пък да сме купували март американски газ? Американски газ купуваме от май месец.
Напълно е възможно цените от КЕВР да са били под пазарните - със социално-изборни мотиви. Сега обаче трябва да се докаже, че без Газпром ние загиваме.

# 13 359
Защото сравнявайки цени за декември януари при 70% TTF има едно леко несъответствие - 70% от цената на борсата е по-висока от одобрената от КЕВР.

Извинявам се, мисля в обратна посока. Цената на борсата е по-висока от цената на Булгаргаз

# 13 360
Не разбрах. Каква е била декември месец цената на TTF? А на петролните деривати? А на КЕВР?

# 13 361
Мисля ,че не сте се разбрали. 70% от ТТФ цената на газа е повече от цената на КЕВР. Всички около това се въртим  в подкрепа на това, че руския газ също не ни е изгоден в момента.

Може да стане изгоден, ако се разкачи от ТТФ, но при положение че в момента там цената е 430 лв, и при положение че цената му последната година се е вдигнала в пъти, руският газ за 2 години е скочил 16 пъти!!!!!! по тяхната формула, цената на КЕВР е 300, а тази на руският газ е 300+ и ще върви нагоре, то не виждам какво му е евтиното на руският газ, и как цената ще тръгне надолу, ако пак се закачим за него. Напротив ще се качва още руският газ, и от там и цялата цена. Поляците между другото получават в момента много по евтин американски газ, защото са сключили дългосречен договор за американски газ, по съвсем друга формула, която и на нас ни е предлагана, но я отказваме преди години и днес се вижда колко сме сбъркали че тогава сме предпочели да останем зависими от Русия. Някъде 2017, 2018 не помня вече подробностите, защото го четох отдавна преди лятната ваканция в политическият сезон, но обясняваше как и защо в Полша не само че няма газов недостиг, хранилищата им пълни още отсега, но и получават много по евтин газ.

# 13 362
  • Разпиляна във въображението

Тесла, ти изкривяваш въпроса. Първо капацитета на Чирен е крайно недостатъчен, да захрани цяла България вече спряха да работят фирмите, които правят торове - те са изцяло на газ. Скоро и други фирми ще спрат.
Второ Чирен се пълни отскоро. До лятото бе на 19 процента.
Ние говорим, че през март бе неразумно да се отвързваме, преди да имаме алтернативен източник.

Чирен не се пълни от скоро, а от няколко месеца, след края на отоплителния сезон. Вече е над 50%.

Аз големи бели петна в картата за въздушната помощ не видях. Само в северозапада. Покритие в рамките на 30/35 минути време за реакция. Във фейсбук са обяснили по-добре.

# 13 363
Скрит текст:

http://www.classa.bg/%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%82/item/445602-%D1%80 … 0%BE#.YvqEMnZBzIU
https://money.bg/macro/rusiya-vazrazhda-nay-golemiya-zavod-za-st … ne-e-rabotil.html
Има и още

Защо пък да сме купували март американски газ? Американски газ купуваме от май месец.
Напълно е възможно цените от КЕВР да са били под пазарните - със социално-изборни мотиви. Сега обаче трябва да се докаже, че без Газпром ние загиваме.
Не знам дали без Газпром ще загинем, но с Газпром чрез посредници определено няма да сме добре.

# 13 364
Не разбрах. Каква е била декември месец цената на TTF? А на петролните деривати? А на КЕВР?
Сайта на TTF го дадох! Цените на Булгаргаз ги има в сайта на Булгаргаз и КЕВР Sunglasses
Нали не мислите, че точно в момента ще седна да повтарям писано преди поне 3 седмици? Смятайте. Ако толкова държите утре ще шерна в Гугъл моите таблици

П.с. Цената на петрола не Ви трябва. Достатъчно е само да се направи сравнение между 70% TTF ( хинт: в документите които съм виждал пише нещо като ...% от цената на последния ден на месец ... на борсата ... ) и цената която е одобрена от КЕВР. Ако има отрицателна разлика - мноооого лошо. Ако има разлика между 0 и 12 - лошо. Ако има разлика над 12 и 24 съм склонен да преразгледам калкулациите. Само не забравяйте, че цената на петрола е в мегавати а не за барел.

@Miriel
Фейсбук специалистите са ми до болка познати. Пример! Малко Търново се покрива само от Бургас. Ако Бургас хукне за спешен случай към магистрала Тракия кой покрива тежка катастрофа на пътя малко Търново - Бургас.
Пример две. Рила се покрива от два хеликоптера. София плюс Пловдив са почти 2.1млн. или един хеликоптер на милион. В същото време Добрич Силистра са под 500к и също се покриват от два хеликоптера.

Умно Joy

Последна редакция: пн, 15 авг 2022, 21:07 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт