Политиката в България 2 - Задава се горещо политическо лято

• 448 885
  • 15 780
  •   2
Отговори
# 13 515
  • Другата България
Още преди месеци писах за това, че според мен Възраждане ще са много нагоре с % на предсрочни избори.
Е, има, ще има предсрочни избори.
Е, прогнозите ми се оправдават.
Чак трета сила не вярвам да са, но 4та поне ........

# 13 516
  • Разпиляна във въображението
Малко факти за вота от чужбина – на предните избори, в края на миналата година

Най-много хора са гласували за ДПС – над 82 000 (а за президент  -83 000). Почти 39 процента от външни вот
Около 47 000 души са гласували за Пп или 22 процента – сега този процент ще се снижи, има доста разочаровани хора.
ИТН са взели около 23 000 души или 10-11 процента (изгубили са почти 40 000 гласа в чужбина за 6 месеца, интересно сега колко ще изгубят)
Герб са взели около 17 000 гласа отвън – около 7,5 процента
ДБ и те 17 000, съвсем малко под тях
Възраждане над 13 000 гласа.
И най-малко БСП – под 5000 гласа

И после - ДПС имала нарастващо влияние (при първия мандат на Радев малко над 20 000 бяха гласовете от Турция - т.е. четири пъти по-малко). Ами да ни е честито.

На миналите избори ДПС имаха и кандидат за президент. Съмнявам се да си повторят и тази година резултата.

# 13 517
Мама Нана, според мен не става дума за идеологии, а за това кой дава парите. Сидеров който бе предходник на Костадинов започна като десен, мина през национализма, за да стане откровен русофил.
Не става въпрос само за идеология, а за план/линия/посока, която е свързана с това какво, как и кога да се прави у нас, така, че държавата да бъде стабилна, да има развитие.
Омръзна ми да слушам за реформи, които или започват и умират преди да са дали плод или изобщо не започват или са такива, че става по зле.
Това, че някой дава пари и се намират хора, които да изпълняват стриктно и прилежно исканията му, потвърждава, че нямаме политици, а едни марионетки.

# 13 518
Възраждане не очаквам да качат много, защото ако те вземат проценти близки до абсолютният максимум, аз твърдя че те не могат никога да вземат повече от 13, 14%, до подобен максумум е достигал предшественика на Възраждане, Атака, това е техният максимален резултат, просто путинофилите в България които искат излизане от ЕС и НАТО и евразийско бъдеще за България, просто са много малко. Но ако те вземат такъв резултат това означава че БВ примерно ще вземе 1, 2%. Те имат общ електорат. С посланията си около войната Янев се позиционира първоначало в това поле, следвайки руските опорки за войната. Дори Радев и БСП други политически субекти подкрепяни от русофилската част на обществото, не наричаха войната специална операция. Тука трябва да се направи разграничение, защото русофил с русофил не си прилича. Има екстремни, антисистемни путинофили, като електората на Възраждане, но и има и системни умерени русофили, които не са антисистемни, антиЕС, и са русофили по скоро от любов към руската култура и наука, а не от любов към Путин и надежди как с войната ще успее да съсипе и ликвидира гадният ЕС и НАТО. Такива са по скоро електората на БСП, който от едно време понеже заради желязната завеса е имал досег само с успехите на руската наука и култура, е закърмен с русофилство така да се каже, но децата и внуците им са на запад, не в Русия. Та има русофили и русофили, БВ си мисля че би взел и от двата типажа русофили така да ги кажем, докато БСП и Възраждане не мисля че споделят общ електорат. И няма как да споделят, защото БСП не са антиЕС, не са за смяна на геополитическата ориентация на страната и прочие, за разлика от Възраждане. Докато Янев според мен ще привлече с мълчанието си русофилски електорат и от двата типажа, т.е. той споделя общ електорат с Възраждане и ако те вземат чак 12, 13%, той би трябвало да вземе много нисък процент, някъде около ИТН.

# 13 519
Вчера се задавих от смях като чух в новините Карадайъ че ДСП тръгва за победа на тия избори.
Ако дясноцентристките партии продължават да се роят, може и да стане. Но ДБ+ПП = 120 депутата е мечта на наивници

На ДПС е достатъчно да са в управлението или да го играят баланса

Последно: Янев и Костадинов нямат общ електорат

# 13 520
Скрит текст:
Аз много отдавна съм казал, че Костадинов говори химери, като например темата за референдума за членство в ЕС.  Те са с ясни цел да  обира негативния вот. Той е достатъчно хитър знае как да говори и не прави простотии като Сидеров който замеряше с кюфтета американския посланик. Костадинов гледа дългосрочно.
Самият аз се съмнявам, че той вярва в нещата които говори, но за всички е очевидно, че така му изнася.

Плашещото е, че рязкото нарастване на влиянието на една такава партия показва че русофилските, евроскептичните и антиглобалистки настроения се засилват - а това не е добре.
И трябва да се замислим къде грешат нашите политици, че тези настроения вместо да намаляват се увеличават?

Лошото е, че не грешат само нашите политици, а европолитиците като цяло. Толкова ялово управление на ЕС не съм виждала. Урсула трябва да си ходи, не разбирам защо още я търпим. Но тя е човек на Меркел, а Меркел има изключително голямо влияние дори и като се оттегли.

# 13 521
Вчера се задавих от смях като чух в новините Карадайъ че ДСП тръгва за победа на тия избори.
Ако дясноцентристките партии продължават да се роят, може и да стане. Но ДБ+ПП = 120 депутата е мечта на наивници

На ДПС е достатъчно да са в управлението или да го играят баланса

Последно: Янев и Костадинов нямат общ електорат
Ще видим в нощта на изборите, от къде ще черпи електорат той. Аз твърдя че ще е основно от 2 места, Възраждане и БСП, и малко от ИТН. От тях ще вземе антиКиро електорат в последният момент като им отхапе от малкото останали гласоподаватели просто защото има по голям шанс да е в парламента от ИТН.

# 13 522
Това би било вярно, ако Костадинов губи а не печели гласове. Joy

# 13 523
Тесла не им е съвсем общ електоратът- на Български възход и Възраждане. Да, русофили са и едните и другите, но това е доста плоско сравнение. Янев е доста умерен, склонен е да се коалира с всички, не търси конфронтации - не само с Русия, но и със САЩ. Костадинов обира крайния вот. За мен БВ по-скоро може да се конкурира с БСП като електорат и донякъде - с ИТН, които придърпат част от разочарованите избиратели. Иначе и според мен те са на кантар.

# 13 524
Цитат
Кирил Петков е казал, че очаква ПП плюс ДБ и БСП в следващия парламента да са над 121 човека. Не знам откъде вади такива смайващи цифри, те сега бяха  сто и петнадесет души  ведно с отцепниците , а БСП и ПП са в спад - при първите видим, при вторите по-незабележим.

Да ти кажа това е доста по вероятно да стане, отколкото  ДПС да са първа политическа сила. Вчера се задавих от смях като чух в новините Карадайъ че ДСП тръгва за победа на тия избори. Мда, може някога в бъдещето да са първа сила когато нискообразованите, и малцинствата в България станат мнозинство. Дотогава не ги виждам как ще спечелят избори.

Естествено е, че когато посееш ветрове, ще пожънеш бури.
След като политиците ни, начело с Радев, решиха да ни поляризират, всяка партия си стяга електората. А ДПС си има електорат и той е със своите особености, всички ги знаем, няма да ги пиша сега тук. След като тръгнаха на нож с ДПС, могат да очакват ответен удар. Може да се подиграват на Борисов, но той се оправяше с ДПС до степен, че успя да ги успи. А сега новите ги събудиха отново. Жалко.

# 13 525
Това би било вярно, ако Костадинов губи а не печели гласове. Joy
Е аз нали това казвам. Че ако Костадинов наистина вземе 12, 13% БВ не ги виждам в парламента.
Цитат
Тесла не им е съвсем общ електоратът- на Български възход и Възраждане. Да, русофили са и едните и другите, но това е доста плоско сравнение. Янев е доста умерен, склонен е да се коалира с всички, не търси конфронтации - не само с Русия, но и със САЩ. Костадинов обира крайния вот. За мен БВ по-скоро може да се конкурира с БСП като електорат и донякъде - с ИТН, които придърпат част от разочарованите избиратели. Иначе и според мен те са на кантар.
Съгласен. Аз имам същото виждане за Янев, че БВ ще се окаже  умерени русофили да речем като БСП, а не истерични като Възраждане които проклинат ЕС и искат евразийско бъдеще, и ще може да се работи с тях. Така си мисля. Не знаеме всъщност. БВ са забулени с доста тайнственост подобно на ИТН преди. Според мен Янев си дава сметка че привлича електорат както аз  ги наричами от двата типа русофили с това мълчание, тръгне ли да говори и да даде ясен облик на своята партия като профил по близо до БСП или Възраждане са, може да са загуби избиратели. Но БСП и Възраждане какъв общ електорат споделят при положение че едните са антиЕС, другите са проЕС, членове на движението на европейските социалисти, не са за излизане от ЕС и НАТО и прочие.

Последна редакция: ср, 17 авг 2022, 11:28 от Никола Тесла

# 13 526
Казваш, че Костадинов и Янев имат общ електорат, което не е вярно. Това е все едно да кажеш, че ДБ и ПП имат общ електорат

# 13 527
Simple Smile Е, добре, не споделят общ електорат. Мисля че става ясно че говоря метафорично, не буквално. Буквално няма как никоя партия никой електорат с никого да споделя защото физически човек може да гласува само за една партия и може да гласува само за нея. Но има партии при които електората има сходен профил и виждания и става лесно преливането, и партии при които няма как да става преливане, защото имат съвършенно различен профил.

# 13 528
Ще си позволя да припомня някои  неща  за Янев, и защо смятам че го играе умерен.

-На въпроси би ли работил с Герб,   ПП и пр. той отговори, че няма да чертае червени линии.На въпроса склонен ли е да се коалира с Възраждане, отговори, че няма да ги нарича фашисти, и бил склонен да преосмисли позицията ни вътре в НАТО (демек дали да не го играем неутрални), но не и да напускаме Алианса - това било може би единствената червена линия, макар да не се изрази така. Когато запитаха Костадинов обаче, той каза че не може да се коалира с Янев, защото е съсипал енергетиката.
По същия начин и темата за Русия - Янев не иска да използва думата война, защото може за в бъдеще  икономически да работим  с Русия, но  напоследък използва думата агресия и не е поставял под съмнение, че Русия са агресор.

За мен електоратът му е много по-близък до този на БСП, които уж са леви, а го играят десни, отколкото до този на Възраждане. За мен Янев ще замести като патерица ИТН, а дали ще патерица на Герб или на ПП зависи от ситуацията. Борисов също е казал, че се разбира прекрасно с Янев, видя се около скандала с БАБХ, че сред приближените на Янев има хора, протежирани от Герб. В същото време включването на Комитова,  за мен е едно намигане към Кирил Петков - готов е да спре пътните проекти.

Последна редакция: ср, 17 авг 2022, 11:40 от Лорд Сняг

# 13 529
Е, добре, не споделят общ електорат. Мисля че става ясно че говоря метафорично, не буквално.
Тесла! Общ електорат означава, че ако едната партия изчезне, голяма част от гласовете ще се прелеят в другата. Костадинов и Янев изповядват коренно различни политики. И двамата обират блуждаещи гласове. Което ги прави еднодневки. Същото важи в пълна сила и за ПП, като изключим прелетия от ДБ вот

Общи условия

Активация на акаунт