Политиката в България 2 - Задава се горещо политическо лято

• 449 164
  • 15 780
  •   1
Отговори
# 13 200
Аз мисля, че това се подразбира. Цифрите може да не са точно тези, но всички социолози дават, че Герб е първа политическа сила - ПП - втора, и че ще влязат шест или седем партии(не е съвсем сигурно, бе Български Възход на Янев ще влязат), но ИТН няма да са сред тях. - нещо в което и аз съм убеден

А това значи, че ще имаме още по-нестабилен парламент.-

ПП и БСп губят депутати. ИТН и вътре и вън да са -все тая, няма да са в нова коалиция. Което значи че ДБ трябва да качи 20-30 депутати за да навакса спада на останалите и излизането на ИТН.

Очевидно няма да стане новата "демократична" коалиция.

от друга страна не си представям правителство на Герб, с Възраждане. Или на ДПС и възраждане. По отделни неща гласуваха, да, (смъкването на общия враг) пък и бюджета е важен - за него гласуваха всички. Но едно правителство на русофили-националист, етнически турци, които се дистанцират от Герб и европейска партия (уж) няма как да стане.
А това изчерпва възможностите. Ще имаме поредно служебно правителство

# 13 201
Нито за БСП ми е достоверен резултатът, нито за ДБ.
ИТН ще влезе, дори с 4%, според мен.

# 13 202
За ДБ не смея да коментирам.  Възможно е малко да вдигнат, за сметка на ПП, но имам чувството, че допълнително ги напомпват социолозите. Дано да греша. Но за БСП и Възраждане не е верен резултата - категорично!. Възраждане ще имат - за мен - над 10 процента, може би дори и 15.  БСП ако вземе 8 процента трябва да черпи. Нинова непрестанно руши стуктурите си, ето сега - всички общинари на БСП във Видин напуснали. А са потомствени комунисти! Трето поколение!
В Перник тя се скара с кмета - според нея Перник трябваше да няма вода, за да е добре БСП. Какво го интересува кмета на Перник, че Борисов му се обажда да оправят проблема? той  бе премиер нормално е да си комуникира с него.
перничани си го харесват кмета, тя иска да го маха. Сега я е страх, да се кандидатира от Варна, скара се с цялото ръководство на БСП-Варна. В Пловдив пък е на нож с Гергов, там са все негови хора.
Нинова влезе във война с дясната си ръка -К.Добрев и с доскорешен съюзник -Паргов, и с Радев и със Зарков, който дълго време й помагаше.

За ИТН съм убеден, че няма да влезе. Не познавам човек, който да иска да гласува за ИТН, всички смятат, че тя се е компрометирала с мутренското си държане и с това, че се отказа да реализира програмата си - въпросите от референдума. Хвърлянето на бялата кърпа на четири пъти също няма да им помогне.

Последна редакция: нд, 14 авг 2022, 22:53 от Лорд Сняг

# 13 203
Проучването на Маркет Линкс отразява и моите очаквания за вота. Шест до седем партии - седмата е Български възход, със сигурност не ИТН - и силно фрагментиран парламент. После отново ни очаква служебен кабинет, след като НС експресно прокара няколко ключови закона за 7-8 заседания и Радев го разпусне.

Единственият вариант за коалиция, гласна или задкулисна, е ГЕРБ с Възраждане и ДПС. Гледали сме го този филм с предпоследната версия генерични псевдо-патриоти - НФСБ и ВМРО - които успешно изпълняваха функцията на патерица/мокър печат на ББ.

# 13 204
за да имаме стабилно мнозинство трябва да се случи едно от двете неща.
ДБ плюс ПП общо да имат 51 процента и да направят едно силна дясна /либерална/проевропейска/проамериканска коалиция - което подчертавам е силно невероятно. КП и АВ губят доверие, а двете партии сборно трудно могат да съберат и 30 процента, ако социолозите са прави.

Другият вариант е Герб да сменят Бойко с някой по-разумен и същевременно популярен - например Т.Дончев или Фандъкова - и те да с обединят с ПП. Това обаче не ми се струва също вероятно, първо защото Герб без Бойко ще паднат наполовина като проценти,
 второ и по-важно - няма как да стане, защото ако стане такова правителство   Герб ще искат гаранции че техни министри (Д.Добрев, Т. Петкова,  Нанков, П. Аврамова) нямат да бъдат осъдени, а ПП няма как да ги дадат. Германският модел, дълго време ще е неприложим у нас.

Това ще доведе до поредица от служебни кабинети  и правителства с кратък мандат от по  месец-два - като в Италия. Припомням, че след като изметоха Берлускони от властта италианците нямат дори едно правителство, което да завърши мандата си.

# 13 205
,ГЕРБ с Възраждане и ДПС.
Никакъв шанс

# 13 206
В тзи конфигурация  единствено  ПП могат да се пробват да направят нещо.

# 13 207
  • Буркина Фасо
могат .... да не се явят на изборите.Smiley

# 13 208
Конфигурацията скоро няма да се промени  (поне не до местните избори, октомври другата година. Тогава ако Герб загубят някое и друго областно кметство ще е възможна тенденция към промяна)- ПП са в спад, като всяка управлявала партия.
БСП и те са в спад - Нинова сама си руши структурите -Пловдив, Пазарджик, Варна,  Видин, Перник, Смолян....
ИТН са с единия крак вън. Вероятно ще ги замести Янев, но и той не е сигурен, пък и отношенията му с КП съвсем не са най-добрите -ЯНев  е прикрит русофил. Да, не е краен като Костадинов, но трудно ще се разбере с американския "ястреб" Петков.
Костадинов ще вдига още и още, но няма с кого да се обедини?!  Герб ще станат първа политическа сила, но и те дълго ще са в изолация. Доколкото може да се появи "нов" играч това може да е само Мая Манолова, но се съмнявам, че ще влезе. И тя омръзна вече, с популистките си изказвания и с това че е "на всяка манджа мерудия"

Последна редакция: нд, 14 авг 2022, 23:05 от Лорд Сняг

# 13 209

За пред публика - да.
Зад кулисите и при “разпределянето на порциите във властта” - случвало се е. ББ последно управляваше в коалиция с ВМРО и НФСБ, плюс любезното съдействие на ДПС. Не виждам какво би го спряло да опита отново.

Съмнявам се и хората да са недоволни - и без това половината си искат Газпром, за да завали безплатен, другарски газ, а друга четвърт чакат Бойчо да се върне и да “стабилизира” държавата. Съответно, една подобна коалиция би удоволетворила половината население и би била твърде подходяща/заслужена.

# 13 210
Ние говорим за пред публиката. Когато се гласува правителство, няма как Възраждане да гласуват министри на ДПС, нито обратното. Иначе, ако трябва по отделни гласувания да с обединяват като опозиция - това да, това може да стане.
Същевременно Бойко не  е толкова тъп, че да даде седем-осем министри на Възраждане, нали окончателно ще се компорметира пред американските си приятели? А Костадинов с малко няма да се задоволи.  Той е амбициозен човек, пред него Волен е смешник. Патриотите имаха четирима министри, а бяха с по-малки проценти от него.
Коалицият Герб-Патриоти с неявната подкрепа на ДПС бе в други времена, а и патриотите бяха проамерикански настроени/поне ВМРО/, а  Възраждане са радикални русофили и антиглобалисти.

Правителство с Герб, може да има ако Борисов внезапно се гътне или избяга някъде в ЮАР или Дубай и изберат друг председател. Но и тогава - трудно. Герб трябва да се простят с поне 3-4 знакови личности като Теменужка Петкова,Нанков , Петя Аврамова  и Деса Простакеса например, ако искат да ги приемат за нормална дясна партия.

Лошото е, че Герб държат почти всички областни кметове, а покрай тях много от местните структури и фирмите. Поне до октомври другата година е невъзможно да се промени радикално конфигурацията. Очертава се студена зима, тя също не е в полза на Петков - последното редовно правителство бе неговото. Герб ще извадят мантрата "без нас е по-зле"

Последна редакция: нд, 14 авг 2022, 23:23 от Лорд Сняг

# 13 211
Нито за БСП ми е достоверен резултатът, нито за ДБ.
ИТН ще влезе, дори с 4%, според мен.
А за ПП?

# 13 212
за да имаме стабилно мнозинство трябва да се случи едно от двете неща.
ДБ плюс ПП общо да имат 51 процента и да направят едно силна дясна /либерална/проевропейска/проамериканска коалиция - което подчертавам е силно невероятно.
КП и АВ губят доверие, а двете партии сборно трудно могат да съберат и 30 процента, ако социолозите са прави.

Другият вариант е Герб да сменят Бойко с някой по-разумен и същевременно популярен - например Т.Дончев или Фандъкова - и те да с обединят с ПП. Това обаче не ми се струва също вероятно, първо защото Герб без Бойко ще паднат наполовина като проценти,
 второ и по-важно - няма как да стане, защото ако стане такова правителство   Герб ще искат гаранции че техни министри (Д.Добрев, Т. Петкова,  Нанков, П. Аврамова) нямат да бъдат осъдени, а ПП няма как да ги дадат. Германският модел, дълго време ще е неприложим у нас.

Защо някой да иска проевропейска/ проамериканска коалиция? В САЩ или Брюксел правят ли си пробългарска такава?
За себе си видях про-то докъде доведе и къде ни води.
И кое е популярното на Фандъкова? Ако не беше ББ, нямаше и да е тя. Деца се пребиват непрекъснато на детски разбити площадки, тротоари разбити, места в градините няма, измислени и неподържани градинки с по 5 пейки, изградени по европейски програми за стотици хиляди евро, ремонтирани улици, в които пропадат коли и автобуси, мръсотия и т. н., всичко е под всякаква критика.
Обаче, усвояването върви.

# 13 213
Че то има ли все още някой, който да харесва Фандъкова?? Бих се учудила..

# 13 214
Ами ако ББ напусне председателството на ГЕРБ СЛЕД изборите (и остане да дърпа конците в сянка като Доган), което ще им запази изборния резултат, но също така ще даде алиби на ПП да работят с бившите врагове?

Общи условия

Активация на акаунт