Политиката в България 2 - Задава се горещо политическо лято

• 449 105
  • 15 780
  •   1
Отговори
# 13 230
Прага за влизане да е по-висок от 4% на коалиция.

Нож с две остриета е.

# 13 231
Крайно време е да се предприемат мерки и срещу парламентарното номадство. Депутати решили да се правят на "независими" след като партия ги е изкарала от някое село и ги е сложила в мекия стол на парламента, трябва да напускат и на тяхно място да влиза следващия от класирането на изборите.

Последна редакция: пн, 15 авг 2022, 13:21 от tre

# 13 232

Нож с две остриета е.

Така е, след това в парламента няма да има мърдане, но поне ще се избегнат циркове като в последните НС и хората предварително ще знаят какво им се предлага на изборите. Все пак, когато отиваме да гласуваме за определена коалиция, знаем кои членуват в нея и е някакси идеологически по-чистоплътно и по-ясно кой и за какво се бори.

Колкото до обединение между ГЕРБ и ПП, за ПП ще е по-добре да подкрепя правителство на малцинството на ГЕРБ отвреме навреме, отколкото открито да се коалира с тях в парламента. Аз за това казвам, че ако ГЕРБ са първа политическа сила, може да се пробва да направи правителство на малцинството с цел отстраняване на служебното и някаква работа да се върши в държавата по наболелите проблеми.

Гледам тази сутрин по ТВ, че служебния министър на МРРБ даде на заден ход от истерията на Комитова от предишния служебен кабинет на Радев, от времето на войната Борисов-Радев. Май ще продължат да плащат на строителните фирми, защото по всичко личи, че договорите им са железни.

# 13 233

Нож с две остриета е.
Прав си, но може прага за влизане в НС да бъде определян от избирателната активност.
В края на краищата нежеланието на хората да гласуват, опцията "не подкрепям никого" да имат някакъв смисъл, а не да бъдат пренебрегвани т.е. да имат някакво значение.

# 13 234
  • Разпиляна във въображението
Аз искам първо да се спре с практиката избран за депутат да се отказва да влезе в НС. Борисов : "Започвам с ЦИК, която в желанието си да ме унижава, ме остави депутат."

# 13 235
  • Буркина Фасо
Скрит текст:
Какви времена!
"Промяната" да се обедини със "статуквото" под зоркото око на "лодкар". Joy
Какви обещания бяха, какви перспективи ......
Накрая пак от същото, претоплено.

Скрит текст:
Цитат на: Rosita [spoiler
link=topic=1454797.msg45172306#msg45172306 date=1660505483]Нито за БСП ми е достоверен резултатът, нито за ДБ.
ИТН ще влезе, дори с 4%, според мен.
А за ПП?
Силно надценени са ...
ДБ сякаш с БСП трябва да се коалират - приличат си по произход на своите членове, по политики - с малки изключения ... Дори ХИ каза, че нямат почти никакви различия.
Някъде четох, че се коментира да се предложи, че когато в изборите участва коалиция, изискването за гласували за тях да е повече от 4 % - струва ми се справедливо.
Този процент трябва да е пропорционален на избирателната активност.
4% е при 100% избирателна активност.
[/quote][/spoiler]
Крайно време е да се предприемат мерки и срещу парламентарното номадство. Депутати решили да се правят на "независими" след като партия ги е изкарала от някое село и ги е сложила в мекия стол на парламента, трябва да напускат и на тяхно място да влиза следващия от класирането на изборите.
[/quote]
отдавна го казвам това Smiley  ако искат да се кандидатират за избор като независими.
не ти харесва една работа - напускаш.
и да има мандат и за депутатите. като президента - 2 мандата.

# 13 236
Аз искам първо да се спре с практиката избран за депутат да се отказва да влезе в НС.
Това е лишено от всякаква логика.
@Mama_Nana. Прагът в момента е спрямо избирателната активност. Фиксиране на прага, спрямо общия брой с право на глас, ще има някакво значение само ако гласуването е задължително и неявяване на избори отнема правото на глас.

# 13 237

Нож с две остриета е.
Колкото до обединение между ГЕРБ и ПП, за ПП ще е по-добре да подкрепя правителство на малцинството на ГЕРБ отвреме навреме, отколкото открито да се коалира с тях в парламента. Аз за това казвам, че ако ГЕРБ са първа политическа сила, може да се пробва да направи правителство на малцинството с цел отстраняване на служебното и някаква работа да се върши в държавата по наболелите проблеми.
Това никога не е работило, няма да проработи и сега. Кой ще подкрепя правителство без да участва в него? Особено пък нарцисите от ПП.Close

# 13 238
Да не може да се откажеш, ако си избран за народен представител? Няма начин. Все едно да не може да се откажеш от сключен договор. Все пак това не е присъда, за да нямаш право на воля. Друг е въпросът, че може да се предвидят санкции или нещо подобно.

# 13 239
Аз искам първо да се спре с практиката избран за депутат да се отказва да влезе в НС.
Това е лишено от всякаква логика.
@Mama_Nana. Прагът в момента е спрямо избирателната активност. Фиксиране на прага, спрямо общия брой с право на глас, ще има някакво значение само ако гласуването е задължително и неявяване на избори отнема правото на глас.
Не, в момента е от действителните гласове.
Извадени са невалидни, "не подкрепям никого", активността е без значение.
Няма и праг на легитимност на изборите т.е. може да грасуват 500 хил. и пак ще има избрани.

Последна редакция: пн, 15 авг 2022, 10:57 от Mama_Nana

# 13 240
Василев за евтин газ от "Газпром": Защо не?
https://www.dnes.bg/izbori-2022/2022/08/14/vasilev-za-evtin-gaz- … -zashto-ne.540194
Нали никога повече руски газ? Какво стана?

Май всички четат тук, това го писах назад в темата. Може пък да им дойде умът в главите, че газът не е стока за политическа употреба, а е просто бизнес. А иначе, за цената на газа доколкото помня, от ЕС ни казаха да я вържем за борсата, че нали свободен пазар, конкуренция ала бала...

Газът е просто бизнес ако търгуваме с някоя цивилизована страна, а не с имперско-азиятска кочина. С такава държава газът е средство за геополитическа намеса, шантаж и изнудване.

# 13 241

Нож с две остриета е.
Това никога не е работило, няма да проработи и сега. Кой ще подкрепя правителство без да участва в него? Особено пък нарцисите от ПП.Close

Първото правителство на Борисов беше на малцинството и изкара почти цял мандат. Естествено, тогава имаха повече депутати, отколкото се очаква да имат в новия парламент. Но пък нали говорим за връщане на политическата стабилност? Трябва да се прегърнат някакси, в името на народа.

# 13 242
Скрит текст:
Василев за евтин газ от "Газпром": Защо не?
https://www.dnes.bg/izbori-2022/2022/08/14/vasilev-za-evtin-gaz- … -zashto-ne.540194
Нали никога повече руски газ? Какво стана?

Май всички четат тук, това го писах назад в темата. Може пък да им дойде умът в главите, че газът не е стока за политическа употреба, а е просто бизнес. А иначе, за цената на газа доколкото помня, от ЕС ни казаха да я вържем за борсата, че нали свободен пазар, конкуренция ала бала...
Газът е просто бизнес ако търгуваме с някоя цивилизована страна, а не с имперско-азиятска кочина. С такава държава газът е средство за геополитическа намеса, шантаж и изнудване.
Как  би те изнудвала Русия, ако купуваш газ от Газпром, но той не е единственият ти доставчик?
И втория въпрос, как очакваш да упражнява влияние, ако тук няма хора, които да поддават на такова?
Сърдете се на корумпираните ни политици.

# 13 243
активността е без значение.
А как предлагате да стане? Че не схващам...

# 13 244
Пуснали са нова анкета за кого бихте гласували https://news.bg/

По принцип тези анкети не са представителни, едно че се гласува предимно по Интернет и това намалява активността на възрастните хора, пред младите, второ че някой може да гласува от няколко компютъра. но все пак е интересно доколкото обхваща настроенията и разкрива някои тенденции

Герб и Промяната са почти изравнени - нещо което отчитат и всички социолози. БСП е една от най-малките политически сили  в момента с 6,8, в анкетата Възраждане взима 12 процента. Разбира се има и неща, които са несериозни - Герб и ПП взимат нереално висок процент според тази анкета, а ДПС на практика отсъства.  Но  като цяло си мисля, че съотношението между възраждане и БСП е доста по-реално от това, което ни показват социолозите. Рейтингите на ДБ,  ИТН, ВМРО също ми се струват реалистични.

представени проценти
 -  ПП/27.4
Герб-СДС 27.1
Възраждане 12.2
ДБ 7,9
БСП 6,8
Български възход 6,6
ИТН - 3,6
ДПС 1.4
ВМРО - 1,3

Последна редакция: пн, 15 авг 2022, 11:32 от Лорд Сняг

Общи условия