Политиката в България 2 - Задава се горещо политическо лято

• 448 936
  • 15 780
  •   1
Отговори
# 13 590
Бор-яна, доколкото аз знам, в Австрия са приели, че говорят разновидност на немския. В САЩ - че говорят разнивидност на английския. Въпросът за езика е възлов, по-горе по обясних - ако признаваме езика им, значи признаваме идентичността им- Ако признаваме идентичността им, признаваме историята им. Ако признаваме историята, значи се отказваме от достойнството им и по-лошо - съгласяваме се, че ние им крадем на тях историята. А тогава няма как да спре езика на омразата и на асимилацията спрямо хора с българско самосъзнание.

Не е нужно да се учи македонският. Аз говоря на български, отсреща на македонски и се разбираме прекрасно без  преводач.

И не, македонците не знаят че са като шопите. Всъщност сърбите искаха да създават автономна шопска държава в състава на Югославия, която обаче да включва части от България - Кюстендилско, Софийско, Пернишко...

Последна редакция: ср, 17 авг 2022, 22:52 от Лорд Сняг

# 13 591
Лорде, да оставим това на специалистите как точно да стане. няма да е днес.
 Направени са стъпки, има какво да ги притиска ,но нека не сме чак толкова  строги.
  Македония не  е България ,защото така изглежда от нашите приказки и ги кара да се съпротивляват.  Може да са приели австрийци и немци , че произхождат от едно "племе" че езикът е разновидност, но нямат нашите тежести на историята.
 Сега  или веднага нищо няма да донесе. Правителства се сменят, хората се променят , да не ставаме Путин и смятаме  Македония за несъществуваща , както той смята Украйна ,защото това вече  е болест. Натам отиват някои  наши и техни.  Само не знам те пък  от какво се плашат спрямо нас толкова и кой  им го втълпява.
 Разбирам какво ми говорите , разберете и мен какво говоря.

# 13 592
Защо да не сме строги? Гърците бяха повече от строги! и им се получи! Който е мека Мария не го уважават. Още повече с такава индоктринация няма да се бориш без да си твърд. Двадесет и пет години Македония бяха галеното ни дете - нацията им признахме, за НАТО не правихме проблеми, за името се съгласихме да е Северна Македония, мака че така се засяга част от Пиринско, за езика им направихме отстъпки...те ни се качиха на главата. От ден на ден ставаха по-нагли. Явно трябват шамари.

ако разчитаме на смяната на поколенията да промени макетата нищо няма да стане, там елита е про-сръбски. Ако някой покаже малко главата и заяви се се чувства българин веднага си намират повод да го уволнят от работа и да го арестуват (много бързо забравихме Спаска Митрова, на която даже отнеха детето, защото се обяви за българка. А такива  случаи са десетки).  Ако някой е висш политик или учен и се обяви за българофил - спират му кариерното развите . А ако някой напише шовинистична книга срещу България изкарва пари колото за нова Хонда. Ако чете български книги - идва тяхното УДБА и пита защо ги чете? На българите се пукат гуми системно, рушат български паметници.
Постоянно им внушават, че ще ги превземем. Как да стане промяната? Какво стана с политици-българофили като Борис Трайковски?
Никой не смята Македония за несъществуваща, но нека не ни крадат историята. Да признаят, че като народност започват съществуването си от Техеранската конференция 1947, а като нация - от 1990 И че дедите им са били българи и са говорили на език, чиито корени са в българския.

Tcve Tу, само че книжовната  норма на българският език е силно повлияна от софийският говор, а той е много близък до т.нар македонски. Ако някой не разбира собственият си книжовен език....

Последна редакция: ср, 17 авг 2022, 23:13 от Лорд Сняг

# 13 593
Ние вече си говорим без преводач и по официални срещи. Никъде не съм написала да учим едни други нормата приета за официална, за да се разбираме без преводач. Нито някъде съм написала, че македонския език е различен, а ясно че е български диалект, приет за такъв и от лингвистите.
Написала съм и сравнение със Швейцария. Би ми било приятно да учим, както и те като сравнение с приликите и разликите. Когато съм била там и говоря на стандартен български те ми отговорят и се разбираме, естествено. Но когато съм се старала да говоря по тяхната норма за тях е много приятно, честно казано и за мен. Ударение никога на последната сричка, чуждите думи са сръбски и така.

Друг пример се сещам за Австрия и Германия ... Те са седнали и са се разбрали за правопис,
правоговор и граматика. Една и съща книга се издава в двете държави и има една редакция.

И аз съм да сме строги относно всичко историческо. Но те сега изживяват стрес, да бъдем строги като към дете, когато трябва да се възпитава, но и с любов и благост. Не знам как да го формулирам напълно ясно явно   ... щом някой тук ме разбра, че искам да учим македонски език, за да не ползваме преводач и че признавам македонски език  ...

# 13 594
Скрит текст:
Аз много отдавна съм казал, че Костадинов говори химери, като например темата за референдума за членство в ЕС.  Те са с ясни цел да  обира негативния вот. Той е достатъчно хитър знае как да говори и не прави простотии като Сидеров който замеряше с кюфтета американския посланик. Костадинов гледа дългосрочно.
Самият аз се съмнявам, че той вярва в нещата които говори, но за всички е очевидно, че така му изнася.

Плашещото е, че рязкото нарастване на влиянието на една такава партия показва че русофилските, евроскептичните и антиглобалистки настроения се засилват - а това не е добре.
И трябва да се замислим къде грешат нашите политици, че тези настроения вместо да намаляват се увеличават?

Лошото е, че не грешат само нашите политици, а европолитиците като цяло. Толкова ялово управление на ЕС не съм виждала. Урсула трябва да си ходи, не разбирам защо още я търпим. Но тя е човек на Меркел, а Меркел има изключително голямо влияние дори и като се оттегли.
Така е. Марионетното евроуправление плюс крайните либерални изцепки отвратиха много хора и то не само в БГ. Тепърва ще гледаме възраждане на консерватизма и антиглобализма. И всичко отново ще дойде от Щатите, където тези процеси набират сила и това ясно се вижда.
Копейкин, Орбан, Тръмп, те са симптоми, а никой не вижда истинските причини за тях. Все се тюхкаме защо ги имало като политици, демонизираме ги, путинисти били и т.н., а нещата са далеч по-дълбоки.

Последна редакция: чт, 18 авг 2022, 00:15 от Анонимен

# 13 595
Не можем да спорим, че либерализмът е стигнал сигурно до края на махалото, но глобализмът ни дава стандарта на живот иначе ще минем на елви и правеци и то след много-много години, пък консерватизмът в САЩ започва с това, че ще се увеличат смъртите от аборти, заради нелегалното им правене, пък докъде може да стигне... като жени е добре да преценявате, че консерватизмът в същността си не е благосклонен към жените, дори в Западна Европа по време на най-силните години ... просто набира скорост, защото някои се плашат, че синът им е "нормален", ама гейпарадите са го изкушили да им доведе зет...

# 13 596
Ако Македониябяха дете - и аз щях да апелирам да сме благи. Но това дете стана на 33 години и ще удари 34 година. Байгимити дърта мома вече, а не и увира ъкъла! Смениха се почти две пълни поколения, явно с кротост не става.

между либерализъм и капитализъм няма знак за тъждество. Все пак вярвам че сте чували за кейсиянска икономика. Освен това в Китай няма либерализъм, пък не съм забелязал да са на Елви и Правеци. С това не отричам капитализма, но  мисля че има различни видове капитализъм и ние сме избрали най-лошият.

Последна редакция: чт, 18 авг 2022, 00:57 от Лорд Сняг

# 13 597
Значи ,бъди колкото искаш твърд, нищо не отстъпвай ,но не сега и веднага.  Това пречи ,не помага. Има път, има време , едно по едно.
 Тук само  някакви   тряскат да се излиза от ЕС и НАТО , но един няма да го направи. При тях ще е  същото, ще отстъпват едно по едно, не със сила се постига нещо в живота. Тя е временна победа.
 Споря за подхода ,да  приказки на едро, за  величието ,дето  си вменяваме  и не се виждаме какви сме - същите, обработени по разни теми, запънати като магарета на мост , ама роднини сме си ,какво да правим.
 Да победиш може  и с други средства. Не с врякане  и напук.

# 13 598
Вчера се говореше къде е Сърбия, къде сме ние и се обсъди МРЗ.

Къде взимат най-ниски минимални заплати в ЕС?

"Освен Дания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция, които нямат национална минимална работна заплата, най-ниската работна заплата в страните от ЕС варира, като най-високата е в Люксембург (2313,3 евро), а най-ниската - в България (363 евро).

По данни на Европейската статистическа служба Евростат, само Албания има минимална работна заплата, по-ниска от тази в България - около 268 евро, докато Турция и Сърбия регистрират съответно 373 евро и 401 евро национална минимална работна заплата, съобщава SchengenVisaInfo.com."
https://www.pariteni.bg/novini/pari/kyde-vzimat-naj-niski-minima … plati-v-es-243380

# 13 599
  • София
Продължавайте да милеете за старите управници и да негодувате срещу новопоявилите се,ще затъва България все повече и ще сме най-смешната,подигравана и бедна държава.
Сърбия прибира пострадалите си с хеликоптери,Румъния си ги прибра,а ние от "кадърното управление" не можем и в собствената си държава да използваме хеликоптери,освен ако не е човек от висшата въхрушка и близък приятел на властта.
https://www.vesti.bg/bulgaria/syrbiia-pribira-s-helikopteri-dvet … a-trakiia-6149654

# 13 600
Продължавайте да милеете за старите управници и да негодувате срещу новопоявилите се,ще затъва България все повече и ще сме най-смешната,подигравана и бедна държава.
Скрит текст:
Сърбия прибира пострадалите си с хеликоптери,Румъния си ги прибра,а ние от "кадърното управление" не можем и в собствената си държава да използваме хеликоптери,освен ако не е човек от висшата въхрушка и близък приятел на властта.
https://www.vesti.bg/bulgaria/syrbiia-pribira-s-helikopteri-dvet … a-trakiia-6149654
А нови, по-добри виждате ли на хоризонта?
Всичко е старо, по-старо и най-старо.

# 13 601
"Освен Дания, Италия, Кипър, Австрия, ..., които нямат национална минимална работна заплата, най-ниската работна заплата в страните от ЕС варира, като най-високата е в Люксембург (2313,3 евро), а най-ниската - в България (363 евро).
Австрия не само, че има минимална работна заплата, а и всеки бранш е с отделен договор. А у нас, ако хората най-после спрат да се осигуряват само на най.-ниската възможна степен, в статистиката може и да мръднем напред. Доплащането под масата - било то на заплати, било то на жилища, изкривява картинката.

# 13 602
  • София
"Нов бардак със стари курви не се прави" много правилна и стара поговорка.
Всеки има право да вярва в каквото иска,но едни управляващи вече над 10г закопаха държавата и има още вярващи в тях, и даващи гласът си за тях.
А новите к*ви се коалираха със старите.
Проблема не е от 10 или 12 години, а от повече десетилетия, много поколения к*ви се смениха. Получаваме още от същото.,
Нека като сочим факти да са точни,коалираха се с едни стари поради липса на кворум. В предишните години "новите" поне успяваха да имат достатъчно самостоятелност,сега новите трябваше да търсят възможност да управляват.
Ясно е, че никой не може категорично да каже как ще действат новите,но мълчанието,премирението и нежеланието за проба-грешка тика масовката да се придържа към познатото старо,защото поне уж е познато и така си продължаваме по нанадолнището. ГЕРБ,ДПС И БСП от години стоят,колко години още ще им се дават шансове?

# 13 603
"Освен Дания, Италия, Кипър, Австрия, ..., които нямат национална минимална работна заплата, най-ниската работна заплата в страните от ЕС варира, като най-високата е в Люксембург (2313,3 евро), а най-ниската - в България (363 евро).
Австрия не само, че има минимална работна заплата, а и всеки бранш е с отделен договор. А у нас, ако хората най-после спрат да се осигуряват само на най.-ниската възможна степен, в статистиката може и да мръднем напред. Доплащането под масата - било то на заплати, било то на жилища, изкривява картинката.

За протокола и у нас има различна минимална работна заплата по браншове.

Гледам за водните проблеми в селата около София. Писах назад за този проблем, държава в 21 век в ЕС няма нормално водоподаване и то около столицата си. Време е вече да се започне програма за водоснабдяване на сателитните села около София чрез изграждане на водни кули и резервоари, тъй като районите, където има такива проблеми, са планински и се налага гравитачно да се водоподава.

Последна редакция: чт, 18 авг 2022, 10:13 от Odillia

# 13 604
Тази сутрин на въпрос свързан с коалиране на ГЕРБ и ПП, Гюров отговори, че вероятността е много малка, но ми направи впечатление идеята, която сподели - промяна на съдебната система, позволяваща всички чекмеджета, чували, да бъдат разследвани и осъдени - трай коньо за зелена трева.

Последна редакция: чт, 18 авг 2022, 09:40 от Mama_Nana

Общи условия

Активация на акаунт