Политиката в България 2 - Задава се горещо политическо лято

• 448 788
  • 15 780
  •   1
Отговори
# 13 620
  • Beyond the Frontiers
"Освен Дания, Италия, Кипър, Австрия, ..., които нямат национална минимална работна заплата, най-ниската работна заплата в страните от ЕС варира, като най-високата е в Люксембург (2313,3 евро), а най-ниската - в България (363 евро).
Австрия не само, че има минимална работна заплата, а и всеки бранш е с отделен договор. А у нас, ако хората най-после спрат да се осигуряват само на най.-ниската възможна степен, в статистиката може и да мръднем напред. Доплащането под масата - било то на заплати, било то на жилища, изкривява картинката.
Защо мислите, че това зависи от работещите?
Най-често работодателят налага тази схема, а който не е съгласен е поканен да си търси друга работа. Хората масово знаят, че е най-добре за тях да се осигуряват на реални доходи, но никой не ги и пита.  С проверки и санкции към работодателите ще станат нещата, но за това няма воля.
А ниските бг доходи след 30 г. преход не се нуждаят от коментар. Не, не е защото българите сме тъпи и мързеливи, време е да го разберем.
Има го доста често и обратното. Работника иска минимална заплата, а другото кеш. Защото не иска да има официален доход над минимума, обикновенно заради безумни кредити, задължения и т.н.

# 13 621
Аз се чудя какво толкова скачат работодателите за разстежа на МРЗ.
Вдига се цената на труда, оттам себестойност на продукцията, оттам пазарна цена, оттам инфлационен натиск, оттам Нинова вдига МРЗ, оттам се вдига цената на труда и т.н.
Ще реват и още как. Ако не искат да вдигат цената на продукцията, ще трябва да се намаля капекса и опекса за компенсиране. Най-често опекса лесно и бързо се намалява със съкращения или намаляване на наеманите работници като цяло

Едни такива дреболии

# 13 622
jasmin_tea, не винаги работодателят налага тази схема.  По този начин и работникът си знае, че пасва на подоходните критерии за всякакви помощи и щетата за държавата е двойна-една страна укрити данъци и осигурвки от друга получаване  неправомерно на помощи.

# 13 623
Гледам за водните проблеми в селата около София. Писах назад за този проблем, държава в 21 век в ЕС няма нормално водоподаване и то около столицата си. Време е вече да се започне програма за водоснабдяване на сателитните села около София чрез изграждане на водни кули, тъй като районите, където има такива проблеми, са планински и се налага гравитачно да се водоподава.
такива кули не се ли изграждат в равните части? там няма налягане на водата.
в планинските райони налягане бол. Smiley

Допълних - резервоари. Чрез резервоар нависоко ще подават гравитачно на къщите отдолу на склона. Защото както е сега, хидрофорните системи не смогват и няма налягане за по-горните къщи.

# 13 624
Хората докато са по-млади не вярват, че ще станат стари и ще стигнат до пенсия, а освен това знаят, че пенсията ще е едно нищо, та предпочитат да си харчат парите докато са млади и да инвестират в жилище и деца. Проблемът е, че не се предлагат добри пенсионни схеми по браншове, както е в Западна Европа и САЩ. Те се явяват основна пенсия, а "държавната" пенсия е просто едно допълнение.
Ами хората наблюдават и какво се случва с възрастните им роднини. Моята баба, например, от години получава драстично по-ниска пенсия, отколкото би трябвало, предвид работата и осигуровките, които е правила. Силно съмнително е, че и занапред осигуряващите се на висока ставка, няма да бъдат пладнешки ограбени от държавата, за да се запълват "дупки" с техните пари за пенсия.

# 13 625
Хората докато са по-млади не вярват, че ще станат стари и ще стигнат до пенсия, а освен това знаят, че пенсията ще е едно нищо, та предпочитат да си харчат парите докато са млади и да инвестират в жилище и деца. Проблемът е, че не се предлагат добри пенсионни схеми по браншове, както е в Западна Европа и САЩ. Те се явяват основна пенсия, а "държавната" пенсия е просто едно допълнение.
Ами хората наблюдават и какво се случва с възрастните им роднини. Моята баба, например, от години получава драстично по-ниска пенсия, отколкото би трябвало, предвид работата и осигуровките, които е правила. Силно съмнително е, че и занапред осигуряващите се на висока ставка, няма да бъдат пладнешки ограбени от държавата, за да се запълват "дупки" с техните пари за пенсия.

Това е така, защото държавната (задължителна) пенсия не бива да е основно перо на пенсионера. Както казах, трябва да се направят пенсионни фондове по браншове, които да предлагат по-добри коефициенти (да инвестират пари на служтелите си по-добре), но за целта се искат силни профсъюзи. По този начин хем ще се изсветлят парите, хем хората ще могат да получават по-добри пенсии и браншове, които страдат от липса на работна ръка, каквито са тези с физическия труд и селското стопанство, ще станат по-привлекателни.

# 13 626
Това го мернах миналата седмица - дано да стане: https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2022/08/13/4374923_nov_evropeisk … GQoX3dFUe7wgPaDm0

# 13 627

Това, което трябва да се направи е, съответните браншове да предлагат този продукт (да си сключат договор с тези европейски фондове), защото хората на физическия труд не се славят с особено добри бизнес знания и имат нужда някой да им помогне да си вложат парите за пенсия правилно. По този начин определени браншове ще станат по-привлекателни, защото ще дават една добра основна пенсия, а държавната ще е само допълнение.

# 13 628
  • Разпиляна във въображението

И аз го видях. Ще видим какво ще се предложи, но мисля, че е повече ориентирано към "мобилните" хора, които се местят да работят в други държави.

Работодателите, които в момента генерират огромни печалби дано стимулират по някакъв начин работниците си.

България е получила оферти за доставка на природен газ с подсигурен слот за разтоварване - https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2022/08/18/4381183_bulgariia_e_p … YO6Zpup5bZ5B1huTk

# 13 629
Аз пък не познавам хора на МРЗ, които да харчат видимо повече пари от заплатата си.
Явно се движим в различни среди с ВасиТу.
Искаш да кажеш, че не познаваш нито един от т.нар. майстори или продавачка в магазин Wink
 Хората не се гордеят с това и не го разказват или да си разнасят фишовете, аз за такива фирми знам, все български от дребни до едри търговци WinkПросто ще се шокирате за какви обеми на сивата икономика става дума.
Познавам и майстори и продавачки, обаче те не ходят на скъпи почивки , не карат скъпи коли и не са теглили ипотечен кредит, защото банките са скептични в това отношение. Живеят в семейни жилища по 2 семейства.
Но аз съм от провинцията и там хората са със значително по-малки доходи от работещите в София.

# 13 630
Е то нали и сега има някакви 3 стълба на пенсионната система, ако си вкарваш пари и в трите няма ли накрая пенсията да ти е по-голяма? Не съм много запозната, че аз съм на мнението, че е най-добре да си инвестираш в нещо, за да имаш пари за пенсия, но мисля, че идеята на тези стълбове беше такава. Със задължителния например получаваш до към 60 процента от осигурителния доход, с останалите 2 можеш да си докараш и до 100..

# 13 631
Майстори като споменахте, пресен пример от преди няколко дни - само за труд в малка баня 5000 лв. За около седмица. Без фискални бонове, данъци и удръжки. Чиста сума в джоба. Та нека не ги жалим толкова. Въпросният е и със запълнен график с обекти за лятото.

# 13 632
  • Буркина Фасо
Майстори като споменахте, пресен пример от преди няколко дни - само за труд в малка баня 5000 лв. За около седмица. Без фискални бонове, данъци и удръжки. Чиста сума в джоба. Та нека не ги жалим толкова. Въпросният е и със запълнен график с обекти за лятото.
ти си съучастник в това Smiley
защо не си нае фирма да свърши работата ? щеше да имаш фактура, те да платят данъци, а ти - 10 хил. за ремонта?

Е то нали и сега има някакви 3 стълба на пенсионната система, ако си вкарваш пари и в трите няма ли накрая пенсията да ти е по-голяма? Не съм много запозната, че аз съм на мнението, че е най-добре да си инвестираш в нещо, за да имаш пари за пенсия, но мисля, че идеята на тези стълбове беше такава. Със задължителния например получаваш до към 60 процента от осигурителния доход, с останалите 2 можеш да си докараш и до 100..
скоро няма да усетим високи пенсии от стълбовете.
на запад те правят това от 100 год. , а ние от 20-на.
колкото забогатяхме от масовата приватизация, толкова сега и от стълбовете ще заботанеем.
все пак има време - сегашните тинейджъри да усетят по-висока пенсия.

# 13 633
Такива майстори има по един-двама във всеки областен град . Ключовата дума е "със запълнен график", а това означава, че е много добър и търсен, останалите са пишман-майстори.
По двама в 28 областни града , не са половин България все пак. Ако хазната ще се напълни само от данъците на тези 56 човека, аз оставам безмълвна.

# 13 634
бобото,  има 3 стълби на благолополучието на българина -бурканбанк, бетонбанк и депозити в банка и малцина са тези, които го афишират Wink.

Общи условия

Активация на акаунт