Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 27

• 36 440
  • 841
  •   1
Отговори
# 540
Да Ви кажа - има и съвестни хора, които биха си платили всяка щета, причинена от тях или от кучето/котката им.

Да, може би 1:10000 са такива. Условното наклонение прави впечатление.

# 541
Смятам, че поста на Диди беше с хумористична нотка, нямаше за цел да обиди някого или нещо подобно. Да ме поправи, ако греша.
И аз мисля като Мандаринка, че всеки наемодател се надява на съвестни наематели, независимо с или без животни. Все пак това е бизнес. Влагаш средства, без значение лични или на кредит, и очакваш възвращаемост и печалба. Никой не го прави с благотворителна цел. Дори да има такива хора, то те са единици. Търсене и предлагане има. Важното е да се договорят наемател и наемодател,според разбиранията и условията един на друг. Не според тези на филанкишията (така ли се пише Grinning) Не се сърдя, нито се моля на някой, който ми казва че не пуска домашни любимци в апартамента си. Винаги съм любезна и усмихната. Благодаря и продължавам с търсенето. Би ме притеснил некооперативен наемодател, с оглед на това, че в последствие може да ме оставя да се оправям сама с поправки на повредени уреди, поради независещи от мен обстоятелства. Например протекъл бойлер, наводнение и подобни.

# 542
Алекс, честита придобивка! Нека е безпроблемна и доходоносна!

# 543
  • пустинята Гоби
60 кв.м. за 4 човека е голям компромис. Какво му е изумителното?
Голям компромис е за Вас, защото явно разполагате с голямо жилище и няма как да ме разберете.
Явно в тази тема пишат само хора, които живеят в жилища с площ от минимум 150 кв.м. за четиричленно семейство..

Въпросът не е дали е удобно да се живее така (то е ясно, че не е). Много хора не могат да си позволят да наемат нещо по-голямо от двустаен апартамент, защото цените в София например са безбожни. Живеят в жилище, което могат да си позволят. И защо да не го наемат дългосрочно? Съдите по себе си явно, но сте в голяма грешка.
Ще Ви дам пример с мои роднини, които живееха 20-30 години с двете си деца в гарсониера, така че не знам защо се учудвате. Има много хора, които изобщо не могат да си позволят да си купят дори гарсониера и затова наемат такова жилище дългосрочно…
Точно, защото съм живяла известно време с две деца в 70 кв. м. си позволих да дам мнение, че подобно жилище е голям компромис. То е ясно, че някои хора живеят така, което не го прави повече приемливо. Неудобно е и изнервящо.

# 544
Скрит текст:
Смятам, че поста на Диди беше с хумористична нотка, нямаше за цел да обиди някого или нещо подобно. Да ме поправи, ако греша.
И аз мисля като Мандаринка, че всеки наемодател се надява на съвестни наематели, независимо с или без животни. Все пак това е бизнес. Влагаш средства, без значение лични или на кредит, и очакваш възвращаемост и печалба. Никой не го прави с благотворителна цел. Дори да има такива хора, то те са единици. Търсене и предлагане има. Важното е да се договорят наемател и наемодател,според разбиранията и условията един на друг. Не според тези на филанкишията (така ли се пише Grinning) Не се сърдя, нито се моля на някой, който ми казва че не пуска домашни любимци в апартамента си. Винаги съм любезна и усмихната. Благодаря и продължавам с търсенето.
Би ме притеснил некооперативен наемодател, с оглед на това, че в последствие може да ме оставя да се оправям сама с поправки на повредени уреди, поради независещи от мен обстоятелства. Например протекъл бойлер, наводнение и подобни.

Възможно е, особено ако не е в града\страната, каквито случаи не са малко. От негова гледна точка може да се окаже, че ви прави услуга сами да си изберете нов бойлер, майстор, в удобно за вас време, и да не разбере, че всъщност ви натоварва.

# 545
Всеки наемодател се надява на съвестни наематели, независимо с или без животни. С животни рискът е по-голям (заради животните), затова са по-малко наемодателите, които са склонни да се съгласят на наематели с животни.
Прагматизъм, нищо повече. Ако тръгнеш да влагаш емоция, когато правиш бизнес, обикновено те чака загуба. Давам пример - приплачат наемателите, че били затруднени в момента и ще се забавят с плащането на наема, защото (изключвам тъпите обяснения за бавенето на заплатата, ходенето на море, купуването на нещо несъществено...) .... детето било болно и трябвало да купуват лекарства, мама/тате/баба/дядо също били болни и трябвало пари за лекари, болници и т.н. Чисто човешки съчувствам, но като наемодател аз давам жилището за пари, не съм фондация да подпомагам...Чисто човешки и на мен парите от наема може да ми трябват за лекарства, лекари, грижи за роднини и т.н.
Независимо с или без животни, наематели, които са склонни да поемат разходите за отстраняване на щети (поразии) от жилището при изнасяне, са като бялата лястовица, пише я по книгите, но рядко някой е виждал. Обратното - да се изнесат, без да покрият щети, е много по-често срещано. Пак повтарям - независимо с или без животни. А вероятността да има щети С животни е по-голяма.
Ами такива наематели сте си избрали. Нали ги подбирате като на конкурс за красота и за един апартамент се борят много хора, които чакат да бъдат избрани, което е абсурдно.. Трябва да сте ги преценили още по време на огледите.
Аз живея под наем от около 4 години и нито веднъж не съм се забавила с плащането на наема. Ако моите хазяи обаче не искаха котката ми, както всички останали, при които ходих на оглед, кой знае на какви наематели щяха да попаднат, така че животните не винаги са гаранция, че наемателите няма да са точни или ще Ви съсипят жилището. Когато дойде моментът да се изнеса, ще платя за всичко, което е повредено по моя вина или по вина на котката ми, която между другото е много добре възпитана и досега не е правила почти никакви бели.
Искам да Ви кажа, че това със забавянето на заплатата в тази държава си е често срещано. И аз съм работила за такива хора, които не ми плащаха навреме. Ако тогава живеех под наем, никой нямаше да ме търпи, но все пак мисля, че може да се направи компромис за няколко месеца, докато хората си намерят по-нормална работа. Ако се правят безкрайни компромиси обаче, това вече си е наглост от страна на наемателите и тези хора така ще си карат, докато ги търпите.

# 546
Винаги се отзовавам светкавично на всякакви проблеми на своите наематели. Най-трудна е винаги частта с координиране графиците на майсторите - за които често се молим поне да дойдат в рамките на ден-два, а не след месец например, на наемателя, както и своя. Аз проявявам максимална гъвкавост, но да кажем майсторът каже  "утре в два", а наемателят няма възможност. Предлагат се други варианти и се молим да дойде някакъв специалист и да коригира проблема. Случвало ми се е два пъти да предложа на наемателя да придружа майстора в имота - в отсъствието на наемателя, за да се справим бързо с проблема. И двата пъти са ми оказали нужното доверие, като по този начин са си спестили отсъствието от работа или друго нещо, важно за тях.

П.П. Понеже последното мнение е мое, не ми дава да ползвам "цитирай", затова тук директно цитирам Роуз 33: "Искам да Ви кажа, че това със забавянето на заплатата в тази държава си е често срещано. И аз съм работила за такива хора, които не ми плащаха навреме. Ако тогава живеех под наем, никой нямаше да ме търпи, но все пак мисля, че може да се направи компромис за няколко месеца, докато хората си намерят по-нормална работа. Ако се правят безкрайни компромиси обаче, това вече си е наглост от страна на наемателите и тези хора така ще си карат, докато ги търпите."

Сериозно ли мислите, че който и да е наемодател, освен ако няма печатница за пари у дома, ще търпи няколко месеца някой да си намери "по-нормална работа" и ще търпи загуби от хиляди левове от неплатени наеми и сметки? Едно време ни възпитаваха "простирай се според чергата си.". Коректният наемател, затруднен финансово, ще даде предизвестие и ще си намери по-евтина квартира или друга опция за живот. За първи път ще го кажа и аз, но наемодателите не са благотворителни дружества.

Последна редакция: вт, 12 юли 2022, 12:23 от :::

# 547
  • Варна
Обявата я постнах, защото ми се стори интересно, че не само позволяват, а и предпочитат наличие на котка.
Също 350 лв е нелепо смешен наем за тристайно жилище в Цветния. Исках да покажа, че на пазара има по нещо за всеки.

И спрете с това детинско хленцане - ама вие не обичате животни, ама вие се ширите на 200 квадрата, ама вие не познавате парите, ма те заплатите ги бавят и т.н.
Не знам колко човека трябва да напишат, че самите те имат домашни любимци, но не позволяват отглеждането на такива в имотите, които отдават. Нормалните хора разбират от първия път.
Претенциите - у вас. В квартирата се съобразявате със собственика. Нито вие сте последния наемател, нито квартирата е последната на пазара. Кому е нужно това сочене с пръст и обвиняване в лошотия?

# 548
Обявата я постнах, защото ми се стори интересно, че не само позволяват, а и предпочитат наличие на котка.
Също 350 лв е нелепо смешен наем за тристайно жилище в Цветния. Исках да покажа, че на пазара има по нещо за всеки.

И спрете с това детинско хленцане - ама вие не обичате животни, ама вие се ширите на 200 квадрата, ама вие не познавате парите, ма те заплатите ги бавят и т.н.
Не знам колко човека трябва да напишат, че самите те имат домашни любимци, но не позволяват отглеждането на такива в имотите, които отдават. Нормалните хора разбират от първия път.
Претенциите - у вас. В квартирата се съобразявате със собственика. Нито вие сте последния наемател, нито квартирата е последната на пазара. Кому е нужно това сочене с пръст и обвиняване в лошотия?
Аз не съм прочела цялата тема от страница първа, за да знам кой какво точно е написал по-напред в темата и никого не соча с пръст.. И както Вие имате претенции, когато давате жилището си под наем, така и наемателите, КОИТО ВИ ПЛАЩАТ, имат право да имат изисквания към имота, който ще наемат! Вие като не позволявате да са с домашни любимци, никой не Ви съди - това си е Ваше решение. Те ще си намерят жилище, което отговаря на изискванията им, и в което позволяват да са с домашните си любимци. После обаче не се оплаквайте, че някой не Ви плаща редовно наема или си тръгва без да плати щетите. Вие сте си избрали наемателите.
А относно обявата, която споделихте - явно не разбирате какво точно имат предвид хората. Позволяват наемателите да са с домашни любимци, а не ги задължават, като предпочитат ако имат домашен любимец, то да бъде котка, а не куче..

# 549
Скрит текст:
И аз мисля като Мандаринка, че всеки наемодател се надява на съвестни наематели, независимо с или без животни. Все пак това е бизнес. Влагаш средства, без значение лични или на кредит, и очакваш възвращаемост и печалба. Никой не го прави с благотворителна цел. Дори да има такива хора, то те са единици. Търсене и предлагане има. Важното е да се договорят наемател и наемодател,според разбиранията и условията един на друг. Не според тези на филанкишията (така ли се пише Grinning) Не се сърдя, нито се моля на някой, който ми казва че не пуска домашни любимци в апартамента си. Винаги съм любезна и усмихната. Благодаря и продължавам с търсенето.
Би ме притеснил некооперативен наемодател, с оглед на това, че в последствие може да ме оставя да се оправям сама с поправки на повредени уреди, поради независещи от мен обстоятелства. Например протекъл бойлер, наводнение и подобни.

Възможно е, особено ако не е в града\страната, каквито случаи не са малко. От негова гледна точка може да се окаже, че ви прави услуга сами да си изберете нов бойлер, майстор, в удобно за вас време, и да не разбере, че всъщност ви натоварва.
Ако не му кажа, че ме натоварва, да, няма как да разбере. Зависи за какво става въпрос. За избор на нов бойлер, например, ако се наема аз, бих съгласувала с него модел, цена, монтаж. Само че нямах предвид да ме натоварва с ремонти, а че жилището е негово и той вероятно има изисквания как да се случват нещата в него и кои майстори да се ползват. Моят хазайн живее в чужбина. Въпреки това, още когато се нанесох, се разбрахме че за ремонти, подмяна на уреди той си има доверени хора и иска той да си ги прави. Аз му пиша, пращам снимки и той ми казва на кой да звънна, за да се реши проблема. В зависимост от цената, може да се разберем да платя и след това да си ги приспадна от наема. Винаги ме пита дали съм съгласна така и дали ще имам възможност. Важното е да се договорят тези неща в началото и да се спазват. Винаги може да има изключения, разбира се. Тогава се действа според ситуацията.
Сега с приятеля ми търсим жилище под наем, за да заживеем заедно. Харесахме един мезонет, необзаведен, с гараж във вътрешен двор. Питахме за поставянето на климатици, казаха ако искаме можем да сложим за наша сметка. До тук добре. Подходът към гаража обаче не е хубав. Настилката е изкъртена, с големи дупки, да не кажа кратери, от ляво има храсти, не поддържани дълго време, на съседната къща, от дясно стълби. Много е тясно и трудно ще се маневрира там. Отказаха да се направи, дори и да се занимаваме ние и да приспаднем от наема. Общо взето казаха, ако искаме наемаме го и от там нататък всичко е наша грижа и за наша сметка. И се отказахме. Защото утре, ако се спуска тръба примерно, не мисля че ние трябва да плащаме този ремонт. Не им се сърдя обаче и не сме се карали. Така са решили, така действат.

# 550
  • Варна
Моля? Я си сверете часовника! Изисквания към моя имот мога да имам само аз! На който не му харесва, е свободен да наеме друго.
За моите наематели не берете грижа. Супер точни са и редовно плащат. Аз лично позволявам животни срещу двоен депозит и това е описано в договора. Просто те нямат.
Какво се опитвате да го изкарате така сякаш ако наемодател откаже на хора с животно, после горчиво ще съжалява и задържително ще попадне на некоректни хора без животно?? Смешна сте.

# 551
А не - работодателят, като бави заплатата, не е моя работа да се съобразявам с неговия график. При подписване на договора за наем обикновено са ми казвали коя е датата за заплата, съответно нагаждаме така графика за плащане на наем. Примерно, ако договорът за наем е подписан на 5-то число, а заплатата я плащат на 20-то число, пишем в договора, че наемът се плаща от 20-то до 25-то число. При подписване се плаща от 5-то до 20-то число наем, след 20-ти - цял наем за следващия месец се предплаща. Та така - съобразявам се наемателите да могат да си платят наема след заплата, а не преди заплата. Повече от това - не мога да  направя. Камо ли да чакам да си намерят по-добра работа. То направо и на мен да ми намерят по-добра работа, на мен ми плащат редовно и навреме, но пък бих искала да е повече.

# 552
Моля? Я си сверете часовника! Изисквания към моя имот мога да имам само аз! На който не му харесва, е свободен да наеме друго.
За моите наематели не берете грижа. Супер точни са и редовно плащат. Аз лично позволявам животни срещу двоен депозит и това е описано в договора. Просто те нямат.
Какво се опитвате да го изкарате така сякаш ако наемодател откаже на хора с животно, после горчиво ще съжалява и задържително ще попадне на некоректни хора без животно?? Смешна сте.
Нали точно това написах и аз. Наемателите имат изисквания към имота, който ще наемат, защото все пак дават пари, а не, че имат изискания към Вашия имот.
Ако Вашето жилище не отговоря на техните изисквания, ще си намерят друго, което отговаря…
Това, което исках да кажа, а Вие явно не разбирате, е, че не всички наематели с домашни любимци ще съсипят дадено жилище и после няма да платят щетите, защото масовото мнение е точно такова и поради тази причина не се допускат хора с домашни любимци в повечето апартаменти.
Затова изтъкнах, че има хора като мен с домашни любимци, които биха платили щетите при изнасяне, и не е редно да се съди за човека по това дали има куче/котка/заек или не.
А коментарът, че съм смешна, мисля, че говори достатъчно за Вас.

# 553
Оставала съм без работа, докато съм живяла на квартира и заплата са ми бавили, но винаги съм си плащала наема и сметките навреме. Позволявала съм си да забавя плащане към Топлофикация, която за една неплатена сметка няма да спрат и когато е прогнозана, не се дължат лихви. Ама и лихви да има, ще си ги платя. Намирам начини да не бавя парите на наемодателя ми. Единствено го бях помолила по време на извънредното положение, АКО има възможност и желание да ми намали малко наема, защото ми бяха намалили заплатата, а тогава беше трудно с намирането на нова. Тогава той направи жест към мен и го намали за 6 месеца. За което съм му изключително благодарна. Винаги е бил коректен към мен и аз се старая да бъда такава към него.

# 554
Затова изтъкнах, че има хора като мен с домашни любимци, които биха платили щетите при изнасяне, и не е редно да се съди за човека по това дали има куче/котка/заек или не.

За протокола, Вие колко пъти сте плащали щетите, нанесени от вашите домашни любимци, на наемодателя?

Общи условия

Активация на акаунт