Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 27

• 36 242
  • 841
  •   1
Отговори
# 765
  • София
Сметките към Топлофикация са прогнозни за цялата година, като веднъж годишно се прави изравнение. Точно затова при нулеви показания на топломерите и водомер с показания от предното годишно изравняване при наемането, то целият разход е на наемателя. Реално е негов. Проблемът ще бъде на наемодателя, ако реши да плаща всичко до новото изравняване и наемателят се окаже некоректен и не му възстанови сумите.
Евентуално може да се избегне тази сиуация, ако се монтират топломери с дистанционно отчитене, но трябва да се провери, защото май независимо от рекламите, май пак има изравнение в края на сезона. С дистанционно отчитане на водомера не съм запозната.

# 766
Мисля, че ако апартаментът стои "празен" няколко месеца, наемодателят си плаща прогнозните сметки. Когато се появи наемател, се подава заявление към топлинния счетоводител за изготвяне на 2 изравнителни сметки - първата от-до, когато не е имало наемател, втората - от-до с наемателя. Той ще си плаща прогнозните сметки /мисля, че ако са били много ниски в заявление - дали същото или друго, може да се увеличи с някакъв % прогнозната сума/, а когато дойдат и 2-те изравнителни сметки - по първата сигурно ще имате да получавате нещо надплатено, а по втората - в зависимост от показателите. Трудно е за обясняване на проекто-наемателите, особено ако не са запознати със системата на Топлофикация, но все пак не е невъзможно. За мен, без ежемесечно отчитане си е жив кошмар да си сигурен в реакциите и действията на наемателите - все пак, хора разни...

# 767
Ако се наема в средата на отопл.сезон, най-коректно е с протокол и две изравнителни сметки, както някой посочи и по-,назад.

Аз обясних че депозит връщам най-рано юли месец..когато излезе предварителната изравнителна сметка.
Да си преценява дали е ок с това човека  ако не ..да търси без парно.
При мен е само парно , без топла вода.

# 768
То самите собственици, особено като са млади, не разбират как се получават сметките за парно и топла вода, та какво остава за наемателите. Става дума за преобладаващата вертикална инсталация, не за новите с индивидуален топломер. И най-вече за преобладаващите с прогнозни сметки, а не с месечно отчитане.
Дори да няма потребление в жилището (парно и топла вода), се плаща за сградна инсталация.
В населена сграда ежегодното потребление е сравнително устойчиво и постоянно. Може да се ползва фактурата от предходен сезон за приблизително изчисляване на парите за 1 единица отопление и 1 куб.м. топла вода, увеличени с % увеличение на цената.  Но остава сградната инсталация, която също трябва да се плати от наемателя.
Може и да се извика топлинният счетоводител, срещу заплащане, да направи междинно отчитане при нанасянето на наемателя. И в края на отоплителния сезон ще има 2 изравнителни сметки, за 2 периода. Но ако наемателят се нанесе след началото на отоплителния сезон и напусне преди края на отоплителния сезон (не е чудо невиждано), трябва да се вика топлинния счетоводител отново, пак да се плаща за извънреден отчет. И ще има 3 изравнителни сметки.
Със сигурност в договора трябва да пише, че депозитът или част от него остава при наемодателя до излизането на изравнителните сметки на Топлофикация. И да се повтори и потрети това на наемателя при сключването на договора, защото не четат договора и след това стават скандали.

# 769
Така е, да. Аз им обясних, даже им казах какви са сумите за миналия и по-миналия сезон, за ориентация. Лошото е, че цената за единица за този 2022/2023 сезон още не се знае..че да ги ориентирам по-добре ..

# 770
  • Бургас
Уф. Софийското студио ще се присъединява към Топлофикация. Направо като чета, изпадам в ужас. Уж нова сграда, дано да е месечно отчитане, че това годишно наистина ми се струва жив кошмар.

# 771
Момичето, което напусна, не е плащала интернета, била ползвала неин. Обаче според договора, трябва да плаща този. Сега какво да правя? Смятам, че трябва да й го удържа от депозита, аз не съм знаела, че не ползва и не плаща. Пък че си имала друга опция, мен не ме касае. Ако знаех авансово, щях да си го преместя на друг адрес, реално.

Дайте съвет, не искам да я ощетявам, но пък вече преглътнах мръсната кухня за моя сметка

# 772
  • София
Благодаря на всички, които се включиха в обсъждането. Наистина е трудно за обяснение и разбиране, особено от хора, които не са имали взаимоотношения с Топлофикация.
Помогнахте ми, защото не знаех за две изравнителни сметки. Това мисля, че ще е най-доброто решение на въпроса.

# 773
Благодаря на всички, които се включиха в обсъждането. Наистина е трудно за обяснение и разбиране, особено от хора, които не са имали взаимоотношения с Топлофикация.
Помогнахте ми, защото не знаех за две изравнителни сметки. Това мисля, че ще е най-доброто решение на въпроса.

Аз следя и темата за топлофикация тук във форума, заради парното в квартирата...да съм в час един вид Simple Smile
https://www.bg-mamma.com/?topic=1445908

# 774
  • София
Румка, смело удържай и за интернета, и за почистванен а кухнята. Така и тя ще се научи да е по-отговорна.
Според мене за сега ти си ощетената. Не го допускай.

# 775
А как се доказва че е ползвала друг интернет всъщност? Парола имала ли е за този...

# 776
Ако е знаела за този и уговорката е била: Има интернет и таксата е толкова и е казала ОК, за мен трябва да се удържи. Ние точна така местихме интернет, като нямаше кой да го ползва. Само ми е интересно, Румка, ти не ги ли проверяваш сметките поне от време на време погасени ли са?
За мен винаги най-добро решение е било да се плаща от наемодателя всичко и да се взимат парите за сметките срещу представени фактури, друга опция не приемам, част от договора е това изискване.

# 777
Тази опция работи само при съвестни наематели. Като ти каже нямам пари, и две фактури да му тикам...в джоба не мога да му бръкна...освен това си затварям аз едни пари, пробвах, не ми е ок....предпочитам те да си плащат всичко в срок. Аз само да следя...

# 778
  • София
Неплащането на сметките в срок се уговаря като условие за едностранно прекратяване на договора в много къс срок - няколко дни и задържане на депозита. Съответно е редно да се предвидят компенсации за наемателя, ако наемодателят плаща сметките и по някаква причина не ги плати.

# 779
Плащането изначално си е задължение само на наемателя. Така че не виждам каква отговорност има да носи наемодателя ....
Изрично съм вписала, че в наемната цена не влизат разходите за ток, парно, вода, вход...

Общи условия

Активация на акаунт