Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 63

• 38 174
  • 752
  •   1
Отговори
# 495
Вие сериозно ли мислите, че под масата се дават пари в такива размери, че да могат да изкривят статистиката за доходите? И то на хора, получаващи заплати по няколко хиляди, предполагащо добра квалификация?

# 496
Вие сериозно ли мислите, че под масата се дават пари в такива размери, че да могат да изкривят статистиката за доходите? И то на хора, получаващи заплати по няколко хиляди, предполагащо добра квалификация?

Знам ли, сивата икономика се оценява на 30%, а това не е малко. Това са и 30% неотчетени от статистиката заплати евентуално.

# 497

Статистиката за доходите не могат да изкривят. Но да дават се. Вижда се ежедневно. Явно не от всички. Имотите са и чудесен начин тези пари да бъдат изпрани и показани на светло. Тези милони, които се теглят кеш от парите за магистрали и други структурни обекти, да не мислите, че се харчат по банкова сметка.

# 498
От няколко места вече чувам (и лично имам оферта) за промоции на зелено от строители по предлог, че цените на материалите паднали. Интересно, всички строители, които принудиха купувачите да платят повече, какво предприемат в момента.

# 499
  • София
Да се вдигат тия лихви по-скоро и т.н., че е тотал щета пазарът. Аз вече нямам търпение да почнат да излизат читави имоти. Че в момента 99% са коптори, а останалите са на цени за Ню Йорк и Хонг Конг. Дано това се случи по-скоро.

# 500
Не знам защо моите сметки са различни, но все още чувам мнения, че вноската по ипотеката била колкото наем.  Според вас, какво е социално приемливото и приемливото за вас съотношение вноска по ипотека / наем за София за старо строителство предвид състоянието на сградния фонд към момента?

# 501
Зависи от вноската и колко % е ипотеката.
Едно е да се вземе заем за 90%, друго за 50-60% и отделно годините 15-20 или 30+

# 502
Да приемем 20% самоучастие и 30 години, в момента кредитите за толкова се теглят масово.

# 503
Ами като имаш всичко го сметни и ще видиш.

# 504
Какви 30 ? За 10г. повече не .

# 505
Lora Lay, по какво съдиш, че това е масовката? В банковата система ли си?
Питам не за нещо друго, но никой около моето обкръжение не познавам, който да е теглил кредит напоследък и естествено да ми е достатъчно близък, че да сподели такива детайли Simple Smile

# 506
Ами тези, които вземаме по док. 710лв заплата, а реално 1000 какво да правим? Не виждам изход вече. Все по-далечна става тази мечта за селски имот. Последните месеци стоя по 2 седмици без пари до следващата дата.

# 507
Злодеида, защо ти е да купуваш нещо от което нямаш нужда, а по-скоро е мечта, след като едвам веъзваш месеца? Непонятни сте ми такива хора.

# 508
Май не успях да бъда ясна в питането си. Да вземем тристайно ЕПК в престижния квартал Сухата река, на което му искат 150к. евро. Имаме 30к самоучастие + грубо 10к разходи по сделката, 20к. да го направиш обитаемо. Ипотека от 120 к. Калкулаторът на ДСК го дава за тези 120 к. при сегашните нива на лихвите 998 лв. за 30 год.  Т.е. 60 к. Евро собствени средства + 998лв. на месец следващите 30 години. Наем на подобно - 850лв.  Въпросът ми беше дали това съотношение според вас е нормално предвид състоянието на сградния фонд  и дали е социално поносимо, дали има още потенциал да расте в полза на ипотечната вноска или обратното. Няма да коментирам, че съветват и вноските при теглене на кредит да се изчисляват и с 20-30% отгоре заради очакваното повишение на лихвите.

Последна редакция: пн, 11 юли 2022, 22:20 от Lora Lay

# 509
На цените не им пука дали са социално поносими, а само дали са пазарно поносими и приемливи. И ако се купува на тези цени, значи са си наред. Ако покупките спаднат пазарът ще се коригира надолу, но съвсем не за да гони някаква социална поносимост.

Общи условия

Активация на акаунт