Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 20

• 38 080
  • 756
  •   1
Отговори
# 165
Витамин В12 метилкобаламин 1000 мкг х90 таблетки Natural Factors приемам аз.

# 166
Здравейте.Включвам се във вашата тема да следя и да чета.Не съм запозната с тромбофилията,имам една извънматочна,едно кухо яйце и биохимична бременност.Пуснах основен панел в Геника и излезе това
Разбрах че проблема е сериозен и най вероятно е бил причина за неуспешните бременности.Имам запазен час при доц.Конова и ще се радвам да споделите Вашите впечатления,тези които са я посещавали.Доколкото разбрах ще трябва да ми назначи терапия и да започна с инжекции и аспирин.Ще се радвам да се включат момичета със същите мутации и да споделят своя опит 🙂

# 167
  • София
Имаш 3 мутации, червеното е по високорисковия фактор 5, по-долу има два хомозигота които също могат да предизвикат проблем. Добре е да имаш назначена терапия още преди следващо забременяване. Макар че мутациите не могат да бъдат причина нито за извънматочна бременност, нито за кухо яйце.

Премери нивата на витамините Б9 и Б12 и при ниски стойности приемай само бионалични или метилирани форми - фолат /метилфолат вместо синтетична фолиева киселина за Б9 и метилкобаламин вместо цианкобаламин за Б12. Трябва да ги докараш близо до до горната граница още преди забременяване.

# 168
Jaienvie

Аз съм с абсолютно същите 2 от Вашите мутации, а именно фактор 5 и ПАЙ. Имам загуба в края на 36.г.с, завършила с мъртво раждане. През цялата бременност не знаех за тромбофилията и съответно не бях на терапия. Бебенцето ми не даде никакви индикации за изоставане и прочие, което от наученото и прочетено до момента е характерно за тези мутации.
Като първи преглед след установена тромбофилия и аз посетих доц. Конова, след това проф. Паскалева (тя е хематолог) и бих препоръчала нея именно заради фисокорисковия фактор 5 и комбинацията с хомозиготното носителство на ПАЙ. Не е задължително да сте и на аспирин, това се преценява на база изследвания.
За ранните неуспехи мисля, че доц.Конова ще Ви даде правилни насоки, но за състоянието на кръвта, аз бих се доверила на проф. Паскалева.
След мъртвото си раждане направих много изследвания, включително и нивата на витамините и въпреки че нямам мутация там, бяха на долна граница.

Желая Ви успех! Simple Smile

Последна редакция: пт, 29 юли 2022, 11:31 от BellAaAa

# 169
Благодаря ви 🙂 Ще пусна изследванията на витамините. Аз също смятам че ИБ и кухо яйце не са били от това,вероятно ще излезе и друг проблем,за който не подозирам.
Bellaa съжалявам много за загубата 😔 Дано си добре сега Simple Smile Ще посетя доц.Конова,надявам се да ми обясни,какво друго мога да изследвам и да направя,за да не се повтарят неуспехите

# 170
BellAaAa, съжалявам за загубата ти, аз съм в 33 седмица и като прочетох направо настръхнах, защото също съм с Фактор 5 Лайден и PAI 4g/5g, открити съвсем случайно на първата фетална морфология. От тогава започнах Аспирин и Фраксипарин и засега нещата са добре, но наистина ли заради тези мутации е възможно да изостава бебето? Тъй като при мен коремчето и крачетата вървят със седмица назад, а също имам и намалени води към долна граница, но пък кръвотокът е идеален и затова сега като прочетох се зачудих възможно ли е хем кръвотока да е добър, хем да има изоставане заради тромбофилията?

# 171
  • Sofia
Darling, да, тези мутации (особено високорисковите) могат да причинят изоставане на плода.

Но изоставането може да се дължи и на друго. Аз съм хетеро Протромбин + още 4 и следяхме кръвотока изкъсо още от началото. Коригирахме своевременно терапията и кръвотокът си беше добър до последно. Бебка в 33гс я измериха 2200гр, в 35гс пак 2200гр и в 37 гс се роди 2300. Като стомахчето й изоставаше най-много (с близо месец). Не ми дадоха отговор на какво може да се дължи изоставането.

# 172
Brin de muguet, странно, за първи път чувам, не знаех, но се радвам, че разбрах! Благодаря за информацията! Аз мислех, че не е възможно бебето хем да изостава, хем кръвотока да е добър и реално да няма кой знае какъв проблем (надявам се при теб да няма въпреки изоставането, ако правилно съм разбрала).
А имаш ли представа дали водите също е възможно да намаляват заради това, а не от някаква по-сериозна причина?

# 173

Здравейте. Бихте ли споделили, имам ли за какво да се претеснявам с моите резултати? Първата бременност развих умерена прееклампсия в последния месец. Сега съм на Акард 150 от 10 седмица. Благодаря.

# 174
  • Sofia
Darling, количеството на водите не мисля, че има общо с тромбофилията. И трите пъти (две бременности без терапия, само третата беше на терапия) водите ми бяха в норма.

А проблеми заради изоставането (не бих ги нарела такива) :
- роди се с шум в сърцето, заради една незатворена дупчица, която при доносени деца е затворена. Кардиологът каза, че се случвало при бебенца с ниско тегло и това с времето се израства.
- също така си вдигна главичката по-трудно и по-късно от бебетата, родени с нормално тегло.

Но иначе по време на бременността нямаше никакви проблеми, които биха обяснили изоставането в растежа. Лекарите, с които се консултирах преди бременността, бяха убедени, че изоставането на първите две бебета се е дължало на тромбофилията ми. Но факт - сега на терапия и със стриктно следене на кръвотока, бебето беше най-малко.
Бих се съгласила, че може и да е генетично, но всяко следващо бебе се ражда все по-малко (2900 -> 2600 -> 2300гр). За мен това говори за наличие на проблем, който се задълбочава и никой не може да открие. Добре че не планирам четвърто бебе.

Последна редакция: сб, 30 юли 2022, 15:12 от Brin de muguet

# 175

Здравейте. Бихте ли споделили, имам ли за какво да се претеснявам с моите резултати? Първата бременност развих умерена прееклампсия в последния месец. Сега съм на Акард 150 от 10 седмица. Благодаря.
Имате мутация в Pai 4g/5g което само по себе си, някои лекари дават терапия,други не… но това е доста съкратено изследване само с 3 фактора, а pai в комбинация с още мутации вече изписват инжекции.

# 176
  • Sofia

Заради наличието на PAI изследвайте още поне АСЕ и F13.

# 177
Благодаря! Ще ги иследвам в Генека.
Аз разбрах, че когато е хетерозиготен не е проблем. Проблем идва от хомозигот в PAI.

Заради наличието на PAI изследвайте още поне АСЕ и F13.

# 178
  • София
Не е проблем ако няма други мутации, но в комбинация с други може да създаде проблем. Изследвали сте 3 от възможни 15-16 фактора, другите не е ясно как са.

# 179
Моята тромбофилия е открита след ДВТ в 7ми месец. След назначена терапия бебчето се роди 2700 на термин. При втора бременност и терапия от самото начало бебчето се роди три седмици по-рано 3кг. Навременната терапия си е свършила работата втория път.

Последна редакция: сб, 30 юли 2022, 23:44 от Miroslava Gafita

Общи условия

Активация на акаунт