Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 20

• 37 472
  • 756
  •   1
Отговори
# 315
Здравейте! Включвам се и аз в темата след 3 години и половина пауза! Преди 10 дни видях двете черти, а вчера бях на преглед и се видя плодното сакче Simple Smile това ми е трета бременност (1 мисед и 1 здраво родено дете на термин с терапия НМХ).

При предишната бременност се следях при проф. Паскалева за дозата на НМХ като след като ми видя мутациите (хетеро Лайден, хетеро PAI, хетеро двата MTHFR) каза, че няма нужда от аспирин. С високорискова мутация съм и виждам, че повечето приемат и аспирин и НМХ и се притеснявам дали правя достатъчно в момента. Часът ми при проф. Паскалева е чак за 26.09. Дали да се консултирам с някой друг преди това или не е толкова далечна датата? Конкретно за момента ме интересува дали да включа аспирин или не спрямо мутациите. Ако си пусна Аптт без да приемам аспирин, ще ме ориентира ли дали имам нужда? Моля за съвети и Вашия опит. Още от миналата бременност до сега чета много по всякакви теми и въпроси и ето че пак се чувствам изключително неподготвена...

Честито!
Със същите мутации съм (небременна), не съм имала предишни аборти. На мен проф. Паскалева преди няколко месеца ми каза да започна НМХ при бременност след 8-ма седмица и абсолютно нищо за аспирин. Доста противоречиви са мненията на АГ и репродуктивни за прием на аспирин в първия триместър. От това, което наблюдавам повечето, които го изписват също назначават и утрогестан. Така че, не знам къде се следите, но по-скоро да не приемате аспирин преди консултация с лекар.

# 316
Много благодаря за отговора, със сигурност ще спя по- спокойно сега. Но защо пък чак след 8ма седмица при наличие на Лайден?
А за следенето, още никъде официално, но се надявам се харесаме с д-р Колева от Токуда, че чета различни мнения за нея и ми е притеснено.
Здравейте! Включвам се и аз в темата след 3 години и половина пауза! Преди 10 дни видях двете черти, а вчера бях на преглед и се видя плодното сакче Simple Smile това ми е трета бременност (1 мисед и 1 здраво родено дете на термин с терапия НМХ).

При предишната бременност се следях при проф. Паскалева за дозата на НМХ като след като ми видя мутациите (хетеро Лайден, хетеро PAI, хетеро двата MTHFR) каза, че няма нужда от аспирин. С високорискова мутация съм и виждам, че повечето приемат и аспирин и НМХ и се притеснявам дали правя достатъчно в момента. Часът ми при проф. Паскалева е чак за 26.09. Дали да се консултирам с някой друг преди това или не е толкова далечна датата? Конкретно за момента ме интересува дали да включа аспирин или не спрямо мутациите. Ако си пусна Аптт без да приемам аспирин, ще ме ориентира ли дали имам нужда? Моля за съвети и Вашия опит. Още от миналата бременност до сега чета много по всякакви теми и въпроси и ето че пак се чувствам изключително неподготвена...

Честито!
Със същите мутации съм (небременна), не съм имала предишни аборти. На мен проф. Паскалева преди няколко месеца ми каза да започна НМХ при бременност след 8-ма седмица и абсолютно нищо за аспирин. Доста противоречиви са мненията на АГ и репродуктивни за прием на аспирин в първия триместър. От това, което наблюдавам повечето, които го изписват също назначават и утрогестан. Така че, не знам къде се следите, но по-скоро да не приемате аспирин преди консултация с лекар.

# 317

Честито! Лека бременост!
Аз съм хомо по Лайден, хетеро по PAI и хетеро по MTHFR. На мен д-р Чучумишев(АГ) ми беше назначил аспирин при опитите за зачеване и при положителен тест фраксипарин 0,4. Следящият ми АГ каза, че е съгласен с д-р Чучумишев. Ходих и на хематолог, вече бременна, но във Варна, че София ми е далеко и нямаше как да пътувам. Тя също каза, че тази терапия е добре. Доколкото знам аспирина е нож с две остриета по време на бременност, но не съм много запозната.

# 318
Здравейте, от малкия си опит с тази бременност, която ми е първа, аспирин се назначава при влошен кръвоток към матката, който го проследява АГ чрез доплер. Така например аз приемах аспирин 100 мг и 0.4 Клексан и след първия ми преглед при АГ в 13г.с., ми вдигнаха дозата от 100 на 150 мг заради влошен кръвоток и заради висок риск от прееклампсия, въпреки че и Паскалева и АГ казаха, че може би така назначена терапията ще ми дойде в повече за разреждането на кръвта.
При последващия ми преглед при Паскалева тя погледна резултатите от антиХа и аспи тестовете (и други показатели) и се съгласи с назначената терапия от АГ за 150 мг. аспирин и ме оставиха и на 0.4 Клексан.
Съответно за някои състояния и мутации е нужна и допълнителна терапия с НМХ, както беше при мен, защото при мен свободния протеин S е по-занижен и той налага такава терапия. Иначе съм само с 5G/5G мутация.

# 319
При предишната бременност и на мен АГ по време на опити и след това каза да приемам аспирин, но не помня дали вече го бях спряла при консултацията с проф. Паскалева. Благодаря за отговора!

@Ми-08 така е всичко, което си написала. По- нататък ще стане ясно дали ще имам нужда, но сега се чудя до следващия преглед дали аз мога да направя нещо повече или да чакам просто, страх ме е да не пропусна нещо, което е можело да направя (консултация, изследване, в никакъв случай безразборно пиене на лекарства).

Честито! Лека бременост!
Аз съм хомо по Лайден, хетеро по PAI и хетеро по MTHFR. На мен д-р Чучумишев(АГ) ми беше назначил аспирин при опитите за зачеване и при положителен тест фраксипарин 0,4. Следящият ми АГ каза, че е съгласен с д-р Чучумишев. Ходих и на хематолог, вече бременна, но във Варна, че София ми е далеко и нямаше как да пътувам. Тя също каза, че тази терапия е добре. Доколкото знам аспирина е нож с две остриета по време на бременност, но не съм много запозната.

Последна редакция: вт, 30 авг 2022, 11:58 от Zaya Baya

# 320
Някой може ли да даде разяснения за протеин S. Моят е под долна граница,какво значи? При прегледа Паскалева го видя и каза,че няма риск от тромбоза,но какво значи по- ниската стойност не разбрах.

# 321
При предишната бременност и на мен АГ по време на опити и след това каза да приемам аспирин, но не помня дали вече го бях спряла при консултацията с проф. Паскалева. Благодаря за отговора!

@Ми-08 така е всичко, което си написала. По- нататък ще стане ясно дали ще имам нужда, но сега се чудя до следващия преглед дали аз мога да направя нещо повече или да чакам просто, страх ме е да не пропусна нещо, което е можело да направя (консултация, изследване, в никакъв случай безразборно пиене на лекарства).

Честито! Лека бременост!
Ако минете през друг специалист, преди часа ви при вашия, е възможно първият да ви промени терапията и да се хвърлите в тревоги.. От друга страна, специалисти като Доц. Румен Русев, примерно, биха се обосновали изключитилно задълбочено и професионално, така че би могла и да е от полза допълнителна консултация. Лично аз бих минала на второ мнение ако нещо ме притеснява или има твърде много време до следващия преглед. В крайна сметка, второто мнение няма да ви задължи с нищо, което не сте убедена, че е необходимо.. Успех!

# 322
  • Sofia
Някой може ли да даде разяснения за протеин S. Моят е под долна граница,какво значи? При прегледа Паскалева го видя и каза,че няма риск от тромбоза,но какво значи по- ниската стойност не разбрах.
Протеин S e естествен антикоагулант.
Ако е занижен, значи няма да може да попречи ефективно на образуването на тромби (ако има такъв риск).

Моят протеин S беше 34 % при долна граница 60 %. Това я обезпокои защото беше и в комбинация с леко завишени д-димер 1.32 (при гор. граница 1,2) и фибриноген 5,93 (при гор. граница 5,4).
Тогава не бях все още на терапия с НМХ. На фона на тези резултати ми включи Фраксипарин.

# 323
  • Варна
Brin de muguet а аспирин приемаше ли тогава при тия стойности?

# 324
  • Sofia
Brin de muguet а аспирин приемаше ли тогава при тия стойности?
Да, Акард 75 всеки ден.
Заедно с тези изследвания по-горе пуснахме и Аспи тест. След резултатите (горните, които написах + Аспи теста) Паскалева ми го намали на през ден, но включихме НМХ.

# 325
Brin de muguet, а при вас имаше ли подобрение на протеин s след включване на терапията, ако сте следили по-нататък? При мен протеина беше 36% при долна 60% докато вече бях на терапия 0.4 Клексан. Д-димера ми беше 1.01, само че тя каза, че за третия триместър, в който влизах е нормален дори да е до 2.2, а фибриногена ми беше 4.36 (реф. 2.9-5.4). Направих и контролно изследване на протеина в Бодимед няколко седмици след прегледа ми при Паскалева, но протеина си е нисък пак.

Последна редакция: вт, 30 авг 2022, 14:37 от Ми-08

# 326
Ето това са ми изследванията при Паскалева, на терапия 0.4 клексан всеки ден. Протеина е малко над долна граница, но тя каза, ме нямам риск от тромбози, даже,ме и за терапия не съм. Направо не знам.

# 327
  • Sofia
Ми-08, стойностите на д-димер и фибриноген които написах, бяха от изследване в края на първото тримесечие, а реф. граници бяха за второто тримесечие! При всички положения излизаха над реф. граници.

В третото тримесечие, вече на терапия с НМХ, д-димерът ми беше 1,96 (при горна граница за 3-тото тримесечие 2,2), а Фибриногенът- 6,12 (при горна граница за 3-тото тримесечие 6,2). Тоест, макар и повишени, стойностите ми вече бяха в норма. Тоест при теб 1,01 за д-димер и 4,36 за фибриноген са си съвсем ок за третото тримесечие.
Протеин S  изследвахме само веднъж по време на бременността - в началото, за да прецени каква да ми е терапията. После изследвахме протеин S чак след раждането, за да види дали ще се вдигне. При някои жени този протеин спада доста по време на бременност, заради завишения риск от кръвозагуба, по същия начин както се увеличава и кръвосъсирването по време на бременност. Искаше да се увери, че моят протеин S не е нисък по принцип. След раждането протеинът беше вече 63%. Не е идеално, пак е нисък, но се беше покачил и беше в референтните граници.

mileneira, нищо ти няма на протеин S. Добре е. На мен Паскалева ми каза, че нямаше да му обърне внимание на моя, ако беше 50% например. Но моя беше 34%! Също така д-димерът и фибриногенът са ти супер. А при мен хем протеин S беше занижен, хем д-димер и фибриноген повишени...

Последна редакция: вт, 30 авг 2022, 19:12 от Brin de muguet

# 328
Здравейте ! 2018 г.ходих на консултация при доц.Русев и в заклюнието беше писал :сериозно повишение на ТЛА. Изписа ми терапия след трансфер през ден Фраксипарин 0.4 и през ден аспирин протект. Но АГ забеляза ,че той ми е писал тази диагноза без да ми е пускал пакет за тромбофилия. И тя ми назначи тези изследвания. Според Вас как са ,че нищо не разбирам? Разбира се ,че ще направя консултация и с докторката.

# 329
Здравейте, предстои ми да се посъветвам с лекар, но, ако може някой по-компетентен да ми каже, какво означават тези мутации и високорискови ли са ?

Общи условия

Активация на акаунт