СЕДМИ КЛАС Втора изпитна (20.06. - 27.06.) Задружното очакване !

• 90 838
  • 1 295
  •   1
Отговори
# 945
  • Пловдив
Точно едната е Икономическо развитие с профил география и английски.Другата е Обществени науки с испански и профили география и история мисля...

# 946
  • София
Имам позната на която детето се е представило мега зле. Тя обаче ми казва, че ще реди определени училища. Те обаче са с висок бал. Не знам защо ще го прави. Посъветвах я да пише и някои по- непопулярни. Дори и за тях не виждам как ще стигне. Не иска. Какво се случва в такъв случай? Избира от останалите на 3 то класиране , реди наново. Нооо пак няма да стигне бала според мен, по начина по който тя реди. И тогава? Какво се случва,че ми стана интересно. Търси училища със свободни места след 4 то класиране ли?
Ето например, на  нашето квартално пише 39- 140 каквото и да значи това. Предполагам минималния е 39.
Ами редят грешно за нереално високи балове и ще чакат 3 и 4 класиране. И да падне малко от бала тази година, заради МАТ едва ли ще наваксат толкова точки. То и аз не искам да пиша училища, които не му харесват на детето ама някак си да разчитам на 4 класиране. И той искаше НТБГ ама... Да разбира се и на 4 има свободни места, но и те са по бал.

# 947
  • Пловдив
Не се подлъгвайте по гръмките им имена...графичен дизайн...според мен е сложено за да привлече неориентираните! Особено Паисий Хилендарски и щом има добри резултати, аз не бих записала там. Аз самата съм завършила Патриарха, доста отдавна, но сега нивото на гимназиалния им курс за мен е ниско. Според бившата ми класна, която още преподава там БЕЛ, само паралелката с испански има малко по-силни и мотивирани деца.

# 948
Точно едната е Икономическо развитие с профил география и английски.Другата е Обществени науки с испански и профили география и история мисля...
Еми малко излъскано квартално училище след 8 клас е Лиляната. Абсолютно компромисни паралелки.
Какви са й резултатите?

# 949
  • Пловдив

За двете паралелки с природни науки и за обществените науки мнението е добро, но в икономическото развитие ножицата била много широко отворена. Ако се търси нещо подобно, май по-добре ще е в НТГ. За дизайна е за предпочитане в МГ. "Паисий Хилендарски" си е нормално СУ, но не знам и не съм се интересувала как е нивото с новото ръководство

# 950
  • Пловдив
Еми малко излъскано квартално училище след 8 клас е Лиляната. Абсолютно компромисни паралелки.
Какви са й резултатите?
Бел има 89т.Нат 67,5.Не са достатъчни за МГ,Езикови не иска Ако трябва да избира между хуманитарни паралелки и това да учи счетоводство и стокообороти предпочита.товазкоето мисли че ще и е по лесно сигурно.В общи линии знае,че нищо не знае.

# 951
  • София
Какви са й резултатите?
Бел има 89т.Нат 67,5.Не са достатъчни за МГ,Езикови не иска Ако трябва да избира между хуманитарни паралелки и това да учи счетоводство и стокообороти предпочита.товазкоето мисли че ще и е по лесно сигурно.В общи линии знае,че нищо не знае.
В Хуманитарната (Пловдив) поне по мое време си беше учене. БЕЛ, История, Английски, Биология, История и Философия яко си се учеше. Определено много се наблягаше на литературата. Сега не знам как са преподавателите, но тогава си беше високо ниво. Дано и сега да се е запазило.

# 952
  • Sofia
Извинявам се, че нахлувам в темата пак, но може ли някой да ми каже точния текст,който пояснява че при равен бал се сравняват точките и после оценките от дипломата, а не дали на дете 1 това му е първо желание, а на дете 2 - пето.
Споря с едни дами и те са убедени че е като за ДГ и първи клас, много е важно да ти е първо желание иначе ще те изместят при равни точки.

Някой беше пуснал този полезен файл (благодаря!), в който ясно го пише и също много простичко е обяснена процедурата с класиранията:
https://ruo-sofia-grad.com/wp-content/uploads/2022/03/za_roditelite_za_DPP.pdf

Конкретно за въпроса:
Скрит текст:
При класиране учениците с равен бал се приемат, дори ако надхвърлят максималния брой
ученици за паралелката. Съгласно чл. 59 от същата наредба обаче, балът се счита за равен, когато
са абсолютно равни следните показатели:
- сбора от резултатите от националното външно оценяване;
- сбора от оценките от балообразуващите учебни предмети, превърнати по скала в точки;
- средноаритметичната оценка от оценките по учебни предмети, изучавани в VII клас в
раздел А на учебния план – български език и литература, чужд език, математика, история и
цивилизация, география и икономика, биология и здравно образование, физика и астрономия и
химия и опазване на околната среда, от свидетелството за завършено основно образование,
превърнати по скала в точки.
Ако по един от показателите има разлика, в дадената паралелка се класира ученикът с повисокия показател.

Между другото пише и че деца с двама починали родители може да се приемат извън класиранията. Понеже някой нагоре спомена за подобно детенце - може да се насочи да ползва това предимство.

# 953
Лея, с тия точки за руската и английската, трудно ще стане, даже и да иска.
Иначе звучи наистина объркано с тая графика, пък ХГ.. Ама пък за Лиляната..
В тоя случай бих избрала по-лесно логистичното 😁

# 954
  • Mars Hotel
Дали не е добра идея в раздел Училища да се пуснат теми за кандидатстване и прием в 8 клас за Пловдив, Варна, Бургас и т.н.? Вярно е, че тази тема е манджа с грозде така или иначе, но става много тежка за четене.

# 955
  • Пловдив
Голямата Лиляна, не е това ,което е малката до 7 клас. Вариант е, не лош, но определено бих предпочела ХГ Благоев /сега май е Кирил и Методии/, въпреки че отзивите за подготовката по испански са доста добри.
Моята девойка ми сервира нови размисли. До сега държеше на испански с руски. Нещо се е размислила и доводите й са доста силни. Вървят в посока ,че ще знае двата най-говорени езика в света/англ и испански/,ще знае и най-разпространеният славянски, но каква полза би имало това в Европа. Ако по финансови причини, не може да учи в Англия, немският би бил по-полезен.
Не са излезнали статистиките, но гледайки 2021, балът не стига за първи немски и втори английски. Отделно имам притеснението как ще се справи с този език. Тя обаче има мерак и аз не й споделям моите страхове. Но пък би трябвало да стига за испански с руски и английски с немски. Чуденката започва. Определено ще се консултираме с кака й и мъжа й, както и с частния учител по английски. Ако някой може да нахвърли още размисли в тази посока ще ми е полезно.
Гери, твоето мнение ми е особено важно.

# 956

Моята девойка ми сервира нови размисли. До сега държеше на испански с руски. Нещо се е размислила и доводите й са доста силни. Вървят в посока ,че ще знае двата най-говорени езика в света/англ и испански/,ще знае и най-разпространеният славянски, но каква полза би имало това в Европа. Ако по финансови причини, не може да учи в Англия, немският би бил по-полезен.
Не са излезнали статистиките, но гледайки 2021, балът не стига за първи немски и втори английски. Отделно имам притеснението как ще се справи с този език. Тя обаче има мерак и аз не й споделям моите страхове. Но пък би трябвало да стига за испански с руски и английски с немски.
Ние надали ще можем да издържаме детето в чужбина. Че след него се зарежда малкия. Но ми събудихте любопитството. По-евтино значи е в Германия. Къде мога да прочета малко повече за това обучение в чужбина. То винаги ли е платено. В наше "село" балът ни би трябвало да стигне за английски с немски и обратно. Не знам какво да предпочетем. Немския е труден език, ще учи в друг град, не е ходил на уроци по английски. Постоянно телевизорът му е включен на английски канали, почти никога на български, но аз не знам английски и не мога да преценя, какво е нивото му. Ще давам достатъчно средства и допълнителни уроци ще са ми непосилни.

# 957
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Ims, Rouzy здрави и честити да сте!

ra2 кураж мила. Вярвам, че всичко ще се нареди. 🍀

# 958
  • София
krasi78, в някои страни в Европа, а и в някои университети, следването за граждани на ЕС е безплатно. Но издръжката за живот и квартира, все пак не е за подценяване. А в Холандия има огромен проблем с намирането на квартира. Децата избират и специалности, които се водят на език, който знаят. След брекзит, британските и шотландските университети (които са и с английски) станаха платени за европейските деца. Предполагам това визира Рени, че в Германия ще може да намери университет (евентуално специалност на немски), в който няма да плаща за самото обучение.

# 959
Извинявам се на тези, които се засегнаха, че и аз съм от тези, публикували точки в първите минути след появата им. Не съм си дала сметка, че наши деца в темата може да са в този момент разстроени и не им е до  чуждите резултати.

В същото време, много ме зарадваха децата с високи резултати, които до последно бяха ОРЕС и въпреки напъните на МОН доказаха, че и така се случват нещата.

А на тези, които ходиха и на изпит по история, шапка ви свалям!

Общи условия

Активация на акаунт