Майчинството счетоводно - 4

• 102 683
  • 2 053
  •   1
Отговори
# 195
Разбрахте ли, че вече можем да проверяваме преведените суми някъде в сайта на НОИ? Трябвало да се отиде до НОИ, за да се вземе ПИН-код. Някой знае ли повече подробности? Аз бих го направила, защото въобще не мога да им хвана кога какво ми превеждат...

Точно така. Този код съществува от няколко години. Ако си пазиш писмата, които от НОИ разпращаха преди, на тях ти пише кода. Ако не - отиваш до НОИ ( но се ходи лично или с нотариално заверено пълномощно ). Ще ти дадат код ( бързо става ). С него можеш да проверяваш както изплатените ти суми, така и данните за осигуряване, които работодателят ежемесечно подава за теб.

# 196
сега звънах в нап и ми казаха понеделник сутринта да отида ще ми дадът дова удостоверение
благодаря много   bouquet
http://healthinsurance.nssi.bg/report_healthhtm_15_out.asp ей тук влизаш егн и написваш кода дет е даден и ти излизат платени неплатени Peace

# 197
Момичета-имам един въпрос - майчинство трябва да изляза от 21юли,обаче искам да изляза от 01.08.,зная,че губя тези 10-11 дни,но въпросът ми е следния:Ще раждам секцио,което значи 10на дни преди термин или около 25-26 август.Нали по принцип имаш 45 дни преди раждане,в моя случай губя 11,значи ми остават 34дни ,а ако секциото е по-рано(както се очаква 25-26),ще ползвам реално 25-26 дни,остатъка от 25дни до тези 34 дни ще ми бъде ли прехвърлен за след раждането?Благодаря ви отново за отзивчивостта:)

# 198
  • София
Дано не ми е встрани въпросът, но не можах да открия отговора с търсачката в нито една тема.

До септември съм в отпуск по майчинство, тогава синът ми навършва 2 години. Преди около 6 месеца фирмата, в която работех си съкрати отдела, и в момента няма служители, но всички, които бяхме по майчинство продължаваме да си взимаме парите чрез работодателя ни. Не знам как той го е оформил юридически, но каза че заради нас майките няма съвсем да прекратява дейност, за да си получаваме майчинствата.
Решила съм да гледам сина си до 3г, защото трудно ще стане да го адаптирам на ясла и да съм на нова работа, но не това искам да дискутирам:
Въпросът ми е, ако фиктивно мина на договор към фирмата на един познат и оттам излезна в неплатен отпуск по отглеждане на дете (за да не си прекъсвам стажа), след това евентуално да си продължа договора фиктивно и да си давам парите за осигуровки (по минимална заплата) до 3-тата му година и едва тогава да си намеря работа, то натрупаните по време на майчинството и неплатения отпуск дни платен годишен отпуск могат ли да се ползват при новия ми работодател тогава. Защото е ясно, че при фиктивния след септември няма смисъл платеният отпуск, а настоящият няма да извади пари и да ми го изплати, след като ми свърши майчинсвото...
Май дълго и засукано стана, но реших, че в подробностите може да има важна информация.

Иначе накратко въпросът сигурно е - платен годишен отпуск, за отминали години (и не само) неизползван при стар работодател, важи ли при нов?

# 199
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
сега звънах в нап и ми казаха понеделник сутринта да отида ще ми дадът дова удостоверение
благодаря много   bouquet
http://healthinsurance.nssi.bg/report_healthhtm_15_out.asp ей тук влизаш егн и написваш кода дет е даден и ти излизат платени неплатени Peace

Не се прехвърля. Неизползваните дни се губят

# 200
Дейзи-това за мен ли беше newsm78 и ако да,аз имам предвид тези за предсрочното раждане секцио-накрая на полагаемите дни,а не тези 11 дето съм отписалаот края на Юли,защото ми се работи.

# 201
  • В полите на Пирин планина
Дейзи-това за мен ли беше newsm78 и ако да,аз имам предвид тези за предсрочното раждане секцио-накрая на полагаемите дни,а не тези 11 дето съм отписалаот края на Юли,защото ми се работи.

Тях не ги губиш - изравняват се с последния болничен лист, който се издава от педиатъра на детето.

# 202
  • В полите на Пирин планина
Дано не ми е встрани въпросът, но не можах да открия отговора с търсачката в нито една тема.

До септември съм в отпуск по майчинство, тогава синът ми навършва 2 години. Преди около 6 месеца фирмата, в която работех си съкрати отдела, и в момента няма служители, но всички, които бяхме по майчинство продължаваме да си взимаме парите чрез работодателя ни. Не знам как той го е оформил юридически, но каза че заради нас майките няма съвсем да прекратява дейност, за да си получаваме майчинствата.
Решила съм да гледам сина си до 3г, защото трудно ще стане да го адаптирам на ясла и да съм на нова работа, но не това искам да дискутирам:
Въпросът ми е, ако фиктивно мина на договор към фирмата на един познат и оттам излезна в неплатен отпуск по отглеждане на дете (за да не си прекъсвам стажа), след това евентуално да си продължа договора фиктивно и да си давам парите за осигуровки (по минимална заплата) до 3-тата му година и едва тогава да си намеря работа, то натрупаните по време на майчинството и неплатения отпуск дни платен годишен отпуск могат ли да се ползват при новия ми работодател тогава. Защото е ясно, че при фиктивния след септември няма смисъл платеният отпуск, а настоящият няма да извади пари и да ми го изплати, след като ми свърши майчинсвото...
Май дълго и засукано стана, но реших, че в подробностите може да има важна информация.

Иначе накратко въпросът сигурно е - платен годишен отпуск, за отминали години (и не само) неизползван при стар работодател, важи ли при нов?

Започвам отзад-напред - неизползвания отпуск или го ползваш при стария работодател, или той ти го плаща при напускането или го губиш изцяло.

Можеш да сключиш нов договор и да ползваш 6 месеца неплатен отпуск, който ти се зачита за трудов стаж и е за отглеждане на детет до 8 годишна възраст. Ако решиш можеш след това да си внасяш сама осигуровки, щом имаш уговорка с фиктивния работодател.

# 203
И пак за осигуровките....
Имам следния въпрос: от миналата година си доплащам разликата в осигуровките. Тогава работодателя ме осигуряваше на заплата 175 лв а аз исках на 550 лв. и уговорката ни беше да плащам разликата /той поема осигуровката при заплата 175 а аз останалата част до 550/. От януари  той реши да ме осигурява на 240 лв и въпросът ми е: Колко точно трябва да доплащам при 175 лв и колко при 240 лв защото ми се струва че ме лъже?

# 204
  • София
Incandescent, благодаря за бързия отговор. Сега вече съм наясно.   bouquet

# 205
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата

Аз имах предвид тези дни които искате да работите. Иначе ви се броят 315 дни от първия ден на болничния лист 45 дни преди термин

# 206
Пак съм аз.  Embarassed

Обезщетение от БТ за безработица само ако са те уволнили ли имаш право да ползваш?
Ако по собствено желание си напуснал?

# 207
Пак съм аз.  Embarassed

Обезщетение от БТ за безработица само ако са те уволнили ли имаш право да ползваш?
Ако по собствено желание си напуснал?

Пак имаш право. Разликата е в размера на обезщетението и в срока, за който се изплаща. Ако си напуснала по собствено желание, ще ви се изплаща минималното обезщетение ( 90 лева ) за минималния срок ( 4 месеца ).

# 208
И пак за осигуровките....
Имам следния въпрос: от миналата година си доплащам разликата в осигуровките. Тогава работодателя ме осигуряваше на заплата 175 лв а аз исках на 550 лв. и уговорката ни беше да плащам разликата /той поема осигуровката при заплата 175 а аз останалата част до 550/. От януари  той реши да ме осигурява на 240 лв и въпросът ми е: Колко точно трябва да доплащам при 175 лв и колко при 240 лв защото ми се струва че ме лъже?

Ако не ме лъже паметта, вече съм ви отговаряла на въпроса колко трябва да доплащате, ако работодателят ви осигурява на 175 лева. Но...пак ще ви отговоря.
Ако работодателят покрива осигуровките на 175 лева, трябва да доплащате 219,59 лева. А ако покрива осигуровките на 240 лева, за вас остава да доплащате 203,93 лева.

# 209
Embarassed Mr. Green newsm78

ИМАМ ВЪПРОС-вчера излязох в болнични 45 дена преди раждане. Днес собственика ,е информира че ще закрива фирмата, какво ме очаква.......какви негативни последствия ще има това за мен, какво да правя.

П.С. внасях големи суми за осигуровки, за да получавам и по добри майчинск, а какво стана.......
моля някой да помогне

Общи условия

Активация на акаунт