Работа, CV-та, HR-и, съвети - 79

• 38 829
  • 990
  •   1
Отговори
# 615
Маркетинг специалист макс 1500 лв. и то, ако имаш късмет.  На ръководна позиция до 2500, но трябва да имаш опит на такава.  Това е според мен. Може някой да работи и за повече, но едва ли е масово.

# 616
Глупости. На 1500 вече и junior в агенция няма да се съгласи!

# 617
И аз нямам колеги с толкова ниски заплати. От 1700-1800 минимум и то за начинаещи без опит и то само през първите месеци.
С тези пари в София си за просешка тояга.

# 618
Глупости. На 1500 вече и junior в агенция няма да се съгласи!

Нямам против, нека си ги иска повече. Дано й ги дадат някъде.

# 619
Казвам го от опит. Бях джуниър без никакъв стаж и в агенция. Взимах повече.

# 620
Моля някой да ми покаже текст от договор или NDA, които е трябвало да подпише и в които пише, че нямат право да разкриват заплатата си. Няма да има такива, но все пак...

Глупости, генерализирането ти така е голяма грешка, но или не си вниквал в договорите си или не си работил на повече места и организации, които приемат защитата на фирмената си информация съвсем сериозно.

Скрит текст:
Изтичането на данни и корпоративния шпионаж са сериозни заплахи пред всеки един бизнес и го поставят в риск пред конкурента. Сега ясно е, че хората споделят помежду си в това число данни за заплати и т.н., но дори човек да е добронамерен би могъл да си навлече големи неприятности, особено в западния свят. Немога да снимам конкретните точки от трудов договор, съгласие за конфиденциалност и правилник за вътрешен ред за дадена компания по разбираеми причини, но ще ги преразкажа по-общо, без конкретики. Като цяло при започване на работа ти се връчват един куп документи за подпис и нямаш време и шанс да ги прочетеш на спокойствие или да не се съгласиш с тях, тъй като вече си приключил трудово правоотношение с предишния работодател, нямаш доходи - бързаш да започнеш работа и е малко параграф 22 цялата ситуация.

И в трите (трудов договор, NDA, правилник за В.Р.) може да е записано, че всяка информация е конфиденциална, независимо как се материализира (устно, писменно, дигитално, брайлово и др.) за бивши, настоящи и бъдещи служители, клиенти, парньори и т.н., включително свързана с дружеството, както лични и всякакви други данни за лицата. Има редица други клаузи за разионализации, интелектуални собствености, конфликти на интереси и т.н., като общо взето никакви права и само задължения за работника - по договор на практика е "собственост" на компанията и ако не е лоялен биха могли да последват съдебни преследвания за всякакви вреди, загуби, пропуснати ползи, разходи за курсове, подбор на кандидати, увредено имущество и т.н. В един от договорите по спомен изрично пишеше, че неможе да споделяш данни за заплати, пароли, фактури и т.н. с колегите си. Дори и да не е казано изрично никога не е ясно какво как ще се изтълкува от правист, независимо от контекста. При това действието на някои клаузи важат и след прекратяване на трудовия договор. Имаше случай на "осъден за клевета" служител писал в бг-работодател.

От една страна разбирам защо се случва всичко това, но от друга не го приемам напълно. Пак казвам, че трябва да е ясно примерно ако искаш да станеш "Маркетинг мениджър", "Лекар" или "Пилот на самолет" например, колко ще ти е стартовата заплата и как ще расте през годините. Едно време бях студент в чужбина и там имаше кариерни проспекти с описание на позициите и рейндж на заплатите. Дори като погледнех витрината на някоя рекруитмънт агенция, първото нещо, което ми се набиваше болднато на очи бяха заплатите. Обученията в дадена професия не са никак евтини; времето за завършване е голямо; допълнителните разходи свързани с повишаване на квалификация, закупуване на оборудване, придобиване на практически опит/знания и т.н. не са малки. Няма причина заплатите да не е публична информация у нас, но не е така. Човек трябва да е наясно за какво се бори, тъй като всяка смяна на работата си е индивидуално и рисковано бизнес начинание. Също като данъкоплатец държа да знам колко реално получават държавниците ни и др. Но удобството и правото унас е на страната на работодателя и силните на деня - от мен точка по този въпрос.

Последна редакция: пн, 01 авг 2022, 11:40 от Пух

# 621
Информацията за личните ти доходи си е твоя и никой не може да ти забрани да я споделяш. Най-малкото, тя по закон се споделя ежемесечно с контролни органи. Споделяш я с банки. Ако решиш, можеш да я споделиш а близки, познати.
Да се приравнява тази информация на всичко друго, което си изброил, е изключително грешно. А да се нарича това, че съм си казала заплатата на съседката "изтичане на данни и корпоративен шпионаж", е смехотворно.
Нямаш право да разпространяваш информация, касаеща бизнеса и клиентите на компанията. Което е много различно от това да си споделиш заплатата.
Работила съм в едни от най-контролираните сектори и отлично знам какво е фирмена тайна, банкова тайна и корпоративен шпионаж. Знам и отговорността, която може да се търси, при нарушение на разпоредбите (вътрешни и нормативни). Работила съм не просто в компании, които приемат защитата на фирмената си информация сериозно. Аз съм работила основно в компании, на които изключително високото ниво на защита на данни и информация е било наложено от законодателството и е било непрекъснато регулирано както от външни, така и от вътрешни контролни органи.
Но знам и друго. В договора ти може да пише всичко и всеки юрист може да си тълкува всичко всякак. Но основно правило в българското законодателство е, че отказ от права е недействителен. А аз имам право да споделям лична информация, в това число и такава, касаеща доходите ми, ако сметна, че това е от полза за мен. Нямам право, на позициите на които съм работила, да споделям информация за заплатите на други хора. Ето това вече, би било злоупотреба със служебно положение и разпространяване на конфиденциална информация. Но моите си доходи мога да коментирам с когото си пожелая.

Последна редакция: пн, 01 авг 2022, 11:52 от Нищо лично

# 622
Последният ми работодател беше включил изрична клауза в трудовия договор, че не трябвало да се обсъждат заплатите (не трябва да казваш колко получаваш).
Което пък породи един въпрос - има ли как при оферта за работа да видиш трудовия договор предварително, преди да тръгнеш да напускаш предходното работно място? Защото доста изненади могат да се появят в деня на подписването.

# 623
Един познат бяха тръгнали да го уволняват дисциплинарно, ама нямаха основание, та HR-ката реши да го плаши, че ако се консултира с адвокат щяло да бъде разгласяване на фирмена тайна... Накрая адвоката представящ фирмата им казал, че ако ще продължават в тоя дух ще си търсят нов адвокат. И го е казал пред него.

Май масово забравяте, че какво пише в закона е по-важно от това какво пише в договора или какво е казал шефа. А и какво можеш да докажеш в съда е важно. Много трудно ще докажеш, че точно аз съм ти казал заплатата си, а не си я налучкал или шефа не ти я е казал за да ми направи номер.
Много хора знам, които са заплашвани да не си споделят заплатата, ама не знам за нито един уволнен или наказан за това.

Последният ми работодател беше включил изрична клауза в трудовия договор, че не трябвало да се обсъждат заплатите.
Което пък породи един въпрос - има ли как при оферта за работа да видиш трудовия договор предварително, преди да тръгнеш да напускаш предходното работно място? Защото доста изненади могат да се появят в деня на подписването, а ти вече си напуснал предишното място.
Можеш да си го поискаш, дали ше ти го дадат е друг въпрос. Аз като съм започвал в по-малки фирми без репутация съм го искал това, но често се измъкват, че трябвало да мине през адвокат, че шефа не бил там и т.н. и ми дават само подписана и подпечатана оферта с позицията и заплатата, като гаранция, че няма да се отметнат.
Договорът влиза в сила когато се явиш на работа в уреченото време на първия работен ден, ако не се явиш все едно го е нямало, та не е и проблем да го подпишете предварително, още преди да напуснеш.

В моя договор има няколко клаузи за това да не работя в конкурентна фирма (без да се уточнява какво значи това) няколко години след напускане, неустойки за изтекла информация и т.н. които са тотално неприложими по българското законодателство и си им го казах при подписването... Знаели, ама от американската централна искали да го има във всеки договор за да плаши. Те не разбирали, че американските закони не важат извън САЩ. Много в масово това в ИТ сектора.

Запознайте се с правата си.

Последна редакция: пн, 01 авг 2022, 22:41 от bboiko

# 624
Можеш да поискаш не само да видиш трудовия си договор, а и да го подпишете преди да си подадеш предизвестието. Офертата не е задължаващ документ по българското законодателство. Ако работодателят реши да оттегли офертата си, това би било репутационен риск, но без никакви легални последици.
Да, съществува практика договорът да се дава на първия работен ден, но тя е на ръба на закона. Съгласно нашето законодателство, трудовите договори се подписват и регистрират в НАП преди служителят да постъпи на работа. Някои фирми тълкуват това като "ще дойдеш, ще подпишеш и чак след това ще започнеш да работиш. Значи не нарушаваме закона." Но всъщност не това е смисълът, заложен в регистрацията на трудовите договори.

Моят съвет - искайте си договорите предварително.

# 625
Можеш да поискаш не само да видиш трудовия си договор, а и да го подпишете преди да си подадеш предизвестието. Офертата не е задължаващ документ по българското законодателство. Ако работодателят реши да оттегли офертата си, това би било репутационен риск, но без никакви легални последици.
Знам, че офертата не е задължаващ документ, макар че в зависимост как е написана може да се гледа като предварителен договор. Но, ако се отметнат, е достатъчно да я пуснеш в LinkedIn и социалните мрежи за да им блокирал наемането на качествени кадри за година напред, а в ИТ сектора това е достатъчно. А можеш и да ги съдиш колкото централата на фирмата (която 99% е на запад) да научи и мениджъра да си има проблеми. Може и само да заплашиш повечето HR-ки и мениджъри в ИТ сектора в България не познават закона въобще и ще ги е страх да се стигне до съд.

Иначе за предварителното подписване на договора обикновено го избягват с аргумента, че им трябвала попълнената трудова книжка за да изчислят точната брутна заплата заради надбавката за стаж. Знам че в тъпо, ама масово го правят и трябва да влизаш в спорове още преди да си започнал.

# 626
Винаги съм подписвала трудовия договор малко преди стартовата дата в компанията. И не са ми правили проблеми.

# 627
Стаж може да се изчисли и без трудовата книжка да е приключена. Ако някой ви говори такива неща, просто ви мота.

А в българското трудово законодателство предварителен трудов договор няма. Това не е търговско или гражданско взаимоотношение, а трудово. Офертата, както и да е изготвена, няма качество на трудов договор.

Това с качването на офертата в LI как точно би "блокирало" каквото и да е? "Добър ден, имам оферта, но нямам трудов договор". От компанията ще кажат, че ти си отказал да подпишеш или нищо няма да отговорят, но ще намекнат, че това е само твоята версия. И става тяхната дума срещу твоята.

Дори и компаниите с най-лоша репутация в IT сектора, ежедневно наемат нови хора. Няма как да им блокираш наемането за година - две с подобна щуротия. Да, не е хубаво да се прави и повечето работодатели не смеят да го правят. Особено като могат да си спестят подобен риск, да те наемат и още на втория ден да те освободят в изпитателния срок.

Последна редакция: пн, 01 авг 2022, 15:44 от Нищо лично

# 628
Информацията за личните ти доходи си е твоя и никой не може да ти забрани да я споделяш.

Банките са длъжни да я запазят конфиденциална. Никой не може да ти забрани да я споделяш с близките си например и едва ли ще произтече голяма беда от това. От чисто човешка гледна точка е хубаво да се знаят заплатите, макар това да поражда понякога проблеми. Но ако говориш публично и от юридическа гл. точка, ако си се съгласил в договора да не разгласяваш - съвсем не трябва да я споделяш. Това се казва в общи линии от адвокат, по форуми и при дела.  Несъм правист, но е добре да се има в предвид, че монетата има 2 страни.

"Трудовото възнаграждение може да се разглежда като поверителна информация както за работника, така и за служителя"

"С дата 18.08.2005 година ищецът е декларирал ,че няма да разгласява размера на трудовите си възнаграждение и  възнагражденията на други работници и служители,както и данни за фонд работна заплата."

"Да опазва сведенията и фактите представляващи служебна и фирмена тайна на “****” АД, както и тайните станали му известни при или по повод изпълнение на трудовата му функция, в това число относно възнагражденията във фирмата, вкл. за срок от 5 години след прекратяване на трудовото му правоотношение."

https://pravatami.bg/vaprosi/37712

http://www.court-pz.info/2019_1/0063d819_07822019.htm

https://www.odit.info/?s=6&i=172117&f=668

Последна редакция: пн, 01 авг 2022, 15:48 от Пух

# 629
Отказвам се.

Последна редакция: пн, 01 авг 2022, 16:01 от Нищо лично

Общи условия

Активация на акаунт