Работа, CV-та, HR-и, съвети - 79

• 38 834
  • 990
  •   1
Отговори
# 600
Относно задачите - това ми включва аларма (нали си има изпитателен срок, обикновенно 6м. в полза на работодател..). Далеч по-важно е постигнатите резултати в предни фирми, опита и визията на кандидата. Не говоря само за маркетинг, а по принцип.

А иначе 2к. лв./мес. за маркетинг мениджър в София ми се струват доста малко пари, не само заради растящите цени на живота (междувпрочем в чужбина 2000 евро е заплата на чистачка!). Преди близо 20 години познавах един мениджър автотранспорт, който получаваше малко над тази сума + служебна кола + месечни  и годишни бонуси + служебна кредитна карта + пари за облекло и незнам още колко под масата от разните там договори. Може би заплатата си зависи от 100 неща като фирмата, сектора, собствениците, ситуацията, пазари (вътрешни / външни), годишния оборот/печалба, самочувствието и подготовката на кандидата, трудовия стаж, допълнителни квалификации, практически опит, резултати, добавена стойност и т.н. и т.н. Но в бизнеса нищо не става без маркетинг и продажби, които няма как да се случат без съответните специалисти в областта, мотивация и развитие. Виждал съм през годините фактури за хиляди евро, та не бих се учудил да има хора с пет-десет пъти по-големи заплати. Според мен част от заплатата при тези позиции по дефиниция е обвързана и с бонуси.

Хипотетично нека предположим, че някаква фирма има бизнес с продажба на да кажем нови камиони за Балканите, като печалбата на 1 камион е 50000 лв. и продава мин. 2000 камиона на година. И така 2000 лв. нетна заплата е около 2600 брутна или клони към 0% от разходите или годишната печалба на компанията.. Да предположим, че на следващата година продажбите се удвоят. И така в същото време този човек е жизнено важен за управлението на маркетинга, екипа и развитието на пазарите. Но очевидно е, че в такъв случай това е една много несправедлива заплата и е добре да се договори още отначало за справедливо заплащане със съответните бонуси и индексация. Аз лично ако знам, че съм подценен не бих започнал работа в компания Х.

Винаги съм се чудил защо заплатите в България се пазят в най-строга тайна и това е тема табу, подплътена с договор за неразкриване NDA ("фирмена тайна"). Дали защото има картел и умишлено се държат ниски заплатите за максимизиране на печалбите, дали за намаляване на притесненията от конкуренцията и собствените служители или да не се видят евентуално някакви недостатъци, като например неравнопоставеност на заплатите между половете, изоставане спрямо пазара на труда или нещо друго?!? В бг-работодател рядко някой е споделил заплатата си, тъй като биха могли да го идентифицират по нея и да си има неприятности. Но бизнесът отдавна е глобален и сайтове като пейскейл и гласдор могат да ни просветлят колко печелят колегите ни в чужбина, особено за ИТ сектора. Според мен стартовите заплати не трябва да са тайна, защото така ще мотивираш повече хора и постигнеш прозрачност и баланс. Също така трябва да има задължителна годишна индексация + план за развитие и бонусна система. Засега и аз като служител се опитвам да оценя колко бих могъл да получавам през познати, форуми, търсене из мрежата. Oсобено при разговор с HR питам какъв е техния бюджет или границата на заплатата за позицията. В крайна сметка спазвам договора си, като не разкривам сегашната си заплата и те трябва да ме мотивират с по-добра оферта Wink Или директно, ако несъм на зор за смяна на работата и на интервю ме притиснат да си кажа колко получавам им казвам минимална сума с 30-50% по-висока.

Съвета ми е ако не знаете къде се намирате на пазара и за какво се борите, то по-добре сменете професията или стратегията си за по-добри условия на труд. Светът върви към намаляване на дискриминацията и социалното неравенство, но уви такава има все още на работното място + измежду отделните държави в EU и темата за заплатите ще става все по-актуална. Едно на ръка, че минаваме от криза в криза и от години сме от зле по-зле във всякакви класации.

https://solidbul.eu/%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0-%D0%BB% … 0%BB%D0%B5%D0%B3/

https://www-monster-com.translate.goog/career-advice/article/bew … g&_x_tr_hl=en

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?tit … rnings_statistics

Последна редакция: сб, 30 юли 2022, 12:10 от Пух

# 601
Камионите ще си дойдат със съответния брандинг. А печалба от 50 000 от продажба на камион е нереалистична. Колко трябва да е продажната цена на този камион, за да се реализира печалба от 50 000?
Аз маркетинг специалист, който да е "жизнено важен за управлението на маркетинга, екипа и развитието на пазарите", не съм срещала. Жизненоважен за управлението на маркетинга е Chief Marketing Officer-а, който обикновено е някъде, в някоя централа по света. Маркетинг специалист в България, жизнено важен за пазарите, на камиони, продаващи се с печалба от 50 000 лв.....абсолютно нищо общо с реалността.

NDAs касаят информация за бизнеса и клиентите на фирмата, а не заплатата ти.

# 602
Касаят и заплатата (чувствителна и поверителна информация, търговска тайна), ама няма кой да чете.
Ако не го пише в NDA случайно, то вероятно го пише в трудовия ти договор. По принцип нямаш право да споделяш нищо свързано с работата си (върви доказвай, че заплатата ти не е част от това).

Не работя като маркетинг мениджър, нито във фирма за продажби на камиони, но се чудя какъв ще е този устойчив бизнес, който не залага на поне 20-30% чиста печалба?!? Напримете АйФон 13 Про се продава от $999 до $1,449, но струва само $570, за да се произведе - смятай. За балона с имотите пък да не повдигам и въпрос. Намерих в момента 6 броя нови камиона (влекачи) съвсем произволно (да не цитирам марка и линк) на "промоция" за брой от близо 100'000 евро без ДДС.. Към тях допълнително (upsale) се купуват ремаркета, аксесоари, сервизно обслужване, допълнително гаранция, застраховки и т.н. Освен това повече от 1000 камиона на година се продават само в малка страна от Африка. Примера ми е съвсем произволен, но един маркетинг мениджър трябва да има най-малкото информация, самочувствие и себеуважение. Годишните приходи на много световни компании са публична информация. Дали фирмата ще се занимава с камиони, коли, горива, софтуер, храни и напитки, депозити и кредити или каквото и да е, най-ценния капитал са хората, без които тези продукти няма да същестествуват. Онзи чийфа може да взема 6-цифрена заплата във валута и акции - него не го мисля. Но той едва ли ще приеме оферта да бъде командирован на Балканите или в Индия да речем. Затова си има наместници тук. Но да, на заплата и с бач за жълти стотинки няма как да станеш много богат, не поне и в България Simple Smile Основния акцент на поста ми беше върху заплатата от 2000 лв., която струва ми се (без да обиждам никой) е подходяща да кажем за стругар, заварчик, оператор на CNC машина (макар, че избягаха на запад), дори търговски представител или джуниър асистент, но не и за маркетинг мениджър.

Сега се сетих за един мениджър логистика в София с 6-цифрена годишна заплата. Може да са изключение такива суми, но ги има. Върнах се и към случая с новите коли на 2-ма началника за половин милион, за който споменах по-рано в чуденката си дали и как ще преговарям за увеличение на заплатата.

пп: Веднъж разбрах заплата на колега, след като имаше бонус за препоръка и той дойде да работи при нас. Вземаше с 60% повече от мен само защото е нов служител (не по-компетентен от мен) и тогава ми падна пердето. Вече нямам проблеми с това, че някой се подценява, стига да не съм аз Grinning

Последна редакция: сб, 30 юли 2022, 13:13 от Пух

# 603
Моля някой да ми покаже текст от договор или NDA, които е трябвало да подпише и в които пише, че нямат право да разкриват заплатата си. Няма да има такива, но все пак...

Заплатата не е търговска тайна и не е вярно, че нямаш право да разкриваш нищо, свързано с работата ти. Нямаш право да разкриваш поверителна или бизнес информация, която ти е станала известна, поради естеството на работата ти. В примера за камионите, имаш право да говориш за работата си. Просто нямаш право да разказваш, че в момента участвате в един търг и на него ще предложите Х доставна цена. Или че Гошо е купил от вас три камиона, но има проблем да ги изплаща и ще му ги вземете.

Колкото до цените на камионите и печалбата, за добър profit margin специално за automotive сектора, се счита 7-7,5%, но малко компании успяват да го достигнат. Въпреки това, нека допуснем, че твоят камион е на фирма, успяла да достигне подобен показател. За да има печалба от 50 000 долара, цената на този камион трябва да е над 700 000. Всичко допълнително изброено, няма общо с печалбата от камиона. Застраховката как точно носи печалба на дилъра на официалният представител на тези автомобили? Никак.

И не знам доколко си навътре в задълженията на маркетинг специалист в голяма компания, но те далеч не са това, което описваш. Всичко, всяка кампания, всяка инициатива, всяка промоция идва готова. Ти можеш да си избереш дали химикалките да са с въртяща се капачка или с отделяща се такава. Но дори и цветът на тези химикалки е строго определен е една книга, която всяка подобна организация има и която е библията на всеки маркетинг специалист.  
От brand book-a не можеш да се отклониш наникъде. Та, в подобни компании, специалистите на локално ниво вършат основно административна работа. Спуска им се обучение, материали, те намират зала, принтират и оформят материалите. Дори комуникацията често идва готова, с периодичност - 5 дни преди обучението, пускаш това вътрешно. 3 дни преди обучението, пускаш това в LI....и т.н.
Масово това работят. Това не са creatives в рекламна агенция, не са finance & market analysts. Това са си чисти спомагателни дейности.

Компаниите, които в действителност имат локални брандове (например бирата Пиринско си е местен бранд, независимо че пивоварната не е българска), са много, много малко. И дори в тях маркетинг специалист не е нито висока, нито кой знае колко добре платена позиция. От маркетинг специално се печели или на много висока позиция, или от freelance/собствена компания.

Последна редакция: сб, 30 юли 2022, 13:28 от Нищо лично

# 604
Защо в този случай има толкова много изисквания (включително и за опит) в обявите за подобни позиции, сякаш бъдещият служител ще  изготвя маркетинговата стратегия? И се оказва толкова трудно да влезеш в тази сфера на стартово ниво?

Скрит текст:
И не знам доколко си навътре в задълженията на маркетинг специалист в голяма компания, но те далеч не са това, което описваш. Всичко, всяка кампания, всяка инициатива, всяка промоция идва готова. Ти можеш да си избереш дали химикалките да са с въртяща се капачка или с отделяща се такава. Но дори и цветът на тези химикалки е строго определен е една книга, която всяка подобна организация има и която е библията на всеки маркетинг специалист.  
От brand book-a не можеш да се отклониш наникъде. Та, в подобни компании, специалистите на локално ниво вършат основно административна работа. Спуска им се обучение, материали, те намират зала, принтират и оформят материалите. Дори комуникацията често идва готова, с периодичност - 5 дни преди обучението, пускаш това вътрешно. 3 дни преди обучението, пускаш това в LI....и т.н.
Масово това работят. Това не са creatives в рекламна агенция, не са finance & market analysts. Това са си чисти спомагателни дейности.

# 605
Не работя като маркетинг мениджър, нито във фирма за продажби на камиони, но се чудя какъв ще е този устойчив бизнес, който не залага на поне 20-30% чиста печалба?!?

Нямам идея за бизнеса с камиони, но в енергетиката и тежката промишленост гонят 10% и не ги стигат. Тези с ПОНЕ 20-30% ЧИСТА печалба са само в определени браншове.

# 606
Рая, не разбрах дали се целиш към позиции свързани с дигитален маркетинг?

Защото там е различно и за съжаление парите не са блазнещи ако си в агенция. Ако вече започнеш за конкретен клиент, нещата се подобряват.

# 607
Та по същество: Според вас каква е средната заплата в София за Маркетинг мениджър или Маркетинг специалист? Чудя се дали заплатата, която искам (защото винаги питат за очаквано възнаграждение) е твърде висока за работодателите или просто не ме харесват... просто искам мнение, ако някой работи на такава позиция или е запознат със заплатите в сферата, за да си сверя часовника. Започвам да си мисля, че проблема е в мен, затова ще се радвам да споделите вашето мнение, ще ми бъде много полезно.
Благодаря предварително на отзовалите се.

За София ли? Според мен около 2000 лв. са заплатите за тези позиции.

Бях писала няколко мнения по-нагоре, че и на мен вече два пъти ми се случва след интервюта, задача и обещание за обратна връзка, да не получа абсолютно никакъв отговор.

Да, за София. Аз в момента получавам малко повече от 2000 лв. (директно си казвам - между 2100-2300 лв, не смятам, че трябва да е някаква тайна), работя почти изцяло отвкъщи (ходя 1-2 пъти месечно до офиса), което от една страна е плюс откъм разходи за гориво/обяд на работа, но пък минус откъм социални контакти. Не търся дистанционна работа, защото имам нужда да съм сред хора. Не ми се иска да сменя работата за същата или по-абсурдното за по-ниска заплата, затова казвам като минимум 2500-2600 лв и се чудя толкова ли много искам или просто нещо не ми е наред. Не се смятам за най-добрия маркетинг специалист, със сигурност няма да спра да уча и да подобрявам знанията, но за 6-7 години в сферата смятам, че съм натрупала не малко опит и умения. (4 години съм работила в друга сфера, която не е толкова далеч от маркетинга)

Около мен има не малко хора, които работят за повече от 2500-2600 лв със средно образование (в което няма нищо лошо и аз ако сега завършвах училище, може би не бих записала висше и не бих изгубила 5-6 години за това), работя още откакто бях 1-ви курс и някак си се чувствам недооценена или не достатъчно компетентна, не съм мързелива, не се скатавам и си върша задълженията съвестно.
Моето мнение е, че донякъде си е и до късмет, да попаднеш в правилната фирма и да те хареса точния човек, да малко тъпо звучи, но от това, което съм видяла оставам с такова впечатление. Не казвам, че компетенциите и опита не са важни, но имам не малко примери, които са започнали хубава работа и то без опит или с минимален такъв или с лъжи, че имат повече опит от реалния.

Рая, не разбрах дали се целиш към позиции свързани с дигитален маркетинг?

Защото там е различно и за съжаление парите не са блазнещи ако си в агенция. Ако вече започнеш за конкретен клиент, нещата се подобряват.

Не кандидатствам по позиции в агенции, защото смятам, че не е моето. До сега съм си работила в определена фирма и съм отговаряла само за нейния маркетинг, в различните му аспекти. Имам знания и в стандартния маркетинг, това съм завършила (магистратура) и съм го работила, но напоследък мисля, че знанията ми са по-систематизирани в дигиталния и имам повече опит в тази област. В много от българските фирми искат от човека на позицията да може всичко, голяма част от тях не търсят само маркетинг мениджър, а и дизайнер, за да може един човек да върши и двете неща и съответно да спестят от още една заплата. Аз нямам против, защото и двете дейности ми харесват, но искам труда ми да се цени и заплащането да отговаря на задължения ми.
Именно затова се надявам, че тук ще получа добри съвети и ще мога да си направя изводи, дали аз бъркам някъде или просто това е положението в България.

# 608
И аз мисля, че доста се опитват да съвместяват. Затова за краткия си опит в този бизнес се отвратих от некадърността на хора, които не вдяват, защото са такава смесена длъжност.

Според мен 2500 минимум, щом не си в агенция.

# 609
Помагал съм на маркетинг отдел в голяма компания и хората видимо излъчваха просперитет, което няма как да стане с 2к заплата (визирам висок клас нови коли, маркови дрехи, бижута, скъпи пътувания, поръчки, хобита и т.н.). Ако медианата за САЩ e $68к [46k,102k], то у нас това би трябвало да отговаря на около 5к. лв./мес. Над 2500 лв. са нужни за издръжка на 4-членно семейство. Ако някой работи под тази сума като мениджър в София, то би следвало да се замисли дали да не си смени фирмата или да премине към друг отдел (пр. продажби). Но всеки е прав за себе си и сам кове съдбата си.

Последна редакция: сб, 30 юли 2022, 16:26 от Пух

# 610
Цитат
Не ми се иска да сменя работата за същата или по-абсурдното за по-ниска заплата, затова казвам като минимум 2500-2600 лв и се чудя толкова ли много искам или просто нещо не ми е наред.

Не са много, правилно си ги искаш.
На мен тази тема също ми е полезна.

# 611
Честно казано не вярвам някъде да дават повече от 2500 чисто за Маркетинг специалист. Би било хубаво да дават, разбира се, но силно се съмнявам конкретно за тази позиция.

# 612
За специалистка позиция и аз не вярвам да дават повече от 2500. Но пък, ако започнеш на нея и те промотират след година-две, ще може  да търсиш и финансов растеж. Паралелно ще трупаш и опит.

# 613
Тази седмица ми предстоят още две интервюта, които са за мениджърска позиция, а не за специалист. По-горе написах и специалист маркетинг, защото съм кандидатствала и на 1-2 такива обяви, все пак не се знае откъм условия как ще е. Но реално трудовия ми стаж и съответно опита ми са като мениджър маркетинг/ мениджър маркетинг и продажби и мениджър дигитален маркетинг.
Сега се сетих за един сайт, който се казва заплатомер, там се сравняват заплатите според сфера, позиция, град и т.н (предполагам го знаете, няма нужда да обяснявам какво представлява) и според данните, които въведох ми изписа, че средната заплата е 2.918,00 лв. нето, което е конкретно за гр. София. Но пък не знам колко са реални данните в сайта, но споделям, може да е полезно за някой, който е в чуденка като мен. Искаше ми се да сподели някой с преки наблюдения или някой, който работи на такава позиция.

И двете интервюта, които ми предстоят са в добри компании, не са малки, но не са и много големи, самите обяви доста ми допадат и ми се иска да се получат нещата.

Вероятно не звучи сериозно това, че не знам точно какви са заплатите за тази позиция, но просто нямам никой около мен на такава длъжност, нито пък съм ходила на много интервюта, че да мога да направя сравнение. Да, последните две седмици ходих на повечко, но повечето не споделяха заплащането, така че няма как да разбера...само ме питат мен колко искам и това е.

# 614
Аз имам преки наблюдения от сферата в различни фирми и казах как вървят заплатите според това, което знам от себе си и колеги: средно 1900-2200 чисто. Спокойно можеш да си искаш и 2500-2600 лв. Ако ще ръководиш екип от хора, може и да ти дадат 3000 лв. Вече за директор може и повече. Но без да ръководиш екип, мисля че 2900-3000 лв. чисто е някаква горна граница и добра оферта.
Това са суми без придобивки и бонуси.

Общи условия

Активация на акаунт