Работа, CV-та, HR-и, съвети - 79

• 38 854
  • 990
  •   1
Отговори
# 585
Компаниите, които отбират кандидати машинно, ще ги познаете, ако освен поле за прикачване на файл, ви карат да попълвате наново сивито си в техни полета. Simple Smile
Това не е вярно. Необходимостта да попълниш данни не е критерий. Повечето recruitment модули искат попълване на данни от CV-то, но това не значи, че подборът се прави машинно. Машинният подбор е допълнителна "екстра". Може да се ползва, може и да не се ползва.

# 586
Нищо лично, аз нямам поглед отвътре. Единствено знам, че когато в един период не ми вървяха интервютата, попаднах на една блогърка, с нейна помощ си редактирах сивито, отделно спрях да ги попълвам тези полета едно към гьотере, т.е само дати и длъжности, без детайлното описание, без оглед на ключови думи, мислейки си, че всичко нужно го има в сивито ми вече. И опитът ми показа, че много повече ме търсиха за интервюта. Ако става дума за международна компания, в 90% от случаите има доста роботизация. Особено ако има чуждестранен мениджър - кой би му изпратил нестандартизирана кандидатура на база лична интерпретация…

# 587
От информацията, която попълваш, се генерира стандартно CV, което се използва. Така е. Но това няма нищо общо с машинен подбор. Написала си, че ако трябва да попълваш информация от CV-то си, значи компанията прави машинен подбор. И аз казвам, че това не е вярно. Но че информацията, която попълваш е важна и е в твой интерес да я попълниш коректно, това е напълно вярно. Но това не е защото първоначалният подбор се извършва от софтуер. А защото на база попълненото, ще си генерират CV за вътрешно ползване.
Дори и когато се генерира подобно "вътрешно" CV обаче, към него задължително се прикрепя и оригинално каченото твое.

Машинният подбор е чудесно и много удобно извинение, но то не е вярно. От една страна, самите компании, в този свит пазар, нямат никакъв интерес да изпуснат подходящ кандидат, само защото машината не е разпознала опита. Затова, ако изобщо правят машинно пресяване, задават много широки описания и доста ключови думи.
От друга, ти сама пишеш, че си пооправила CV-то си. Вероятно това е допринесло за повече интерес към кандидатурата ти, а не факта, че не си попадала на компании, извършващи машинен подбор.

# 588
И каква е ползата от генериране на ново сиви, ако прикачваш твое - сравнимост на сивитата? Това е или не е пак автоматизация някаква? По какъв критерий, ако не пак по ключови думи и години опит на длъжност? Дали биха ровили в прикачени файлове, ако на тяхната форма не си попълнил качествена информация, да проверят дори дали ставаш? Или това дали си седнал съвестно да попълваш, е вид критерий за мотивация и отношение - щом казваш, че самото ми редактирано сиви само по себе си е допринесло, без оглед на попълненото на техния сайт… Също така, споменах, че при четене от човешки очи, рикрютърите трябва да са улеснени в термини за позиции, от които не разбират - при всички случаи е важно как точно ще си опишеш кандидатурата, те може да не знаят, че едното е синоним на друго примерно. Не всички сектори страдат от липса на специслисти, конкуренцията трябва да се бори, иначе нямаше да седят неоткрити диаманти с неизпипани кандидатури.

# 589
Нещо се загубихме в превода. Всеки първоначален подбор се прави по ключови думи и години опит - и машинния, и този, извършван от човек.
Ти написа това:
Компаниите, които отбират кандидати машинно, ще ги познаете, ако освен поле за прикачване на файл, ви карат да попълвате наново сивито си в техни полета. Simple Smile
Аз казвам, че това не е вярно. Може да те карат да попълваш полета, но да не извършват машинен подбор.

Генерирането на "вътрешно" CV има своя смисъл. Така и формацията за всички кандидати е подредена по един и си начин и по-лесно се възприема от няколко CV-та с различен формат и различна подредба.

# 590
Изобщо не сме се изгубили. Тук никой не твърди, че сивито ти отива в кошчето, ако машините не я харесат. И също че няма човешко участие. Просто машината им филтрира сивита, от които да започнат. А без добри ключови думи на задна позиция, ще бъде видяно от човешко око, само ако на първи кръг интервюта, не са намерили човек. Аз лично не бих рискувала да чакам конкурент да бъде нает вместо мен само заради по-добра кандидатура.

Сетих се за един пример от магистратурата, казали на колежка, че в днешно време повечето счетоводство се извършва от роботи. И тя се огледала и казала, че не вижда роботи, а само компютри и хора работещи на тях. 😀

Последна редакция: пт, 29 юли 2022, 13:42 от Анонимен

# 591
Гледайте да си правите възможно най-добри СВ-та, отразяващи адекватно опита ви, както и да попълвате стегнато и структурирано поленцата, искани от съответната компания в сайта/платформата им, пък ако ще и робот да чете и филтрира.

# 592
Здравейте, по повод на СВ, може ли да ми кажете кой формат е актуален?

# 593
Здравейте! Включвам се с едно малко странно питане/съвет/мнение, защото виждам, че темата е активна и си мисля, че тук ще получа адекватен съвет. Ще се опитам да бъда кратка:
Търся си нова работа, към момента работя нещо, което вече не е моето (за известно време работех това, за което бях наета, но след това нещата се промениха и се занимавам с неща, които не ми харесват и ме натоварват). Та от две-три седмици започнах да преглеждам джобс и да пускам СВ-та за подходящи позиции, само такива на който отговарям на условията, имам достатъчно опит и знания. Доста подбирам компаниите и позициите, за които кандидатствам. Почти при всяко пуснато СВ получавам обаждане и съответно покана за интервю, за две седмици бях на 7-8 интервюта, всичко минаваше чудесно. Някои от работодателите ми даваха задачи, които ми отнемаха не малко време, старах се и смятам, че се справях се добре, бяха неща, които съм правила/правя и не бяха сложни.
В крайна сметка към днешна дата все още съм в търсене, другата седмица имам още две интервюта. Само от едно място ми дадоха обратна връзка по мейл, като казаха, че на този етап не могат да ми предложат оферта, но те още на интервюто казаха, че търсят човек с малко опит, за да си го обучат по техните стандарти и още тогава знаех, че тази работа отпада.

Иначе от 6-7 години е в сферата на маркетинга и продажбите, предимно дигитален маркетинг, но не само. Също така се занимавам и с дизайн. Е тази сфера си и търся работа, това е моето нещо. Искам да вметна, че за тези години съм сменила 3 работни места. 4г/2г/1г

Та по същество: Според вас каква е средната заплата в София за Маркетинг мениджър или Маркетинг специалист? Чудя се дали заплатата, която искам (защото винаги питат за очаквано възнаграждение) е твърде висока за работодателите или просто не ме харесват... просто искам мнение, ако някой работи на такава позиция или е запознат със заплатите в сферата, за да си сверя часовника. Започвам да си мисля, че проблема е в мен, затова ще се радвам да споделите вашето мнение, ще ми бъде много полезно.
Благодаря предварително на отзовалите се.

Последна редакция: сб, 30 юли 2022, 01:47 от Raya_Ivanova1

# 594
Та по същество: Според вас каква е средната заплата в София за Маркетинг мениджър или Маркетинг специалист? Чудя се дали заплатата, която искам (защото винаги питат за очаквано възнаграждение) е твърде висока за работодателите или просто не ме харесват... просто искам мнение, ако някой работи на такава позиция или е запознат със заплатите в сферата, за да си сверя часовника. Започвам да си мисля, че проблема е в мен, затова ще се радвам да споделите вашето мнение, ще ми бъде много полезно.
Благодаря предварително на отзовалите се.

За София ли? Според мен около 2000 лв. са заплатите за тези позиции.

Бях писала няколко мнения по-нагоре, че и на мен вече два пъти ми се случва след интервюта, задача и обещание за обратна връзка, да не получа абсолютно никакъв отговор.

# 595
Аз задачи не правя. Ако искат да си направим среща и да ме изпитват, колкото щат. Но задача - не. Губят ми времето, после никой не се обажда едно благодаря, не става да каже дори. Знам, че използват така безплатно идеи и готов материал, така че - мерси.

# 596
Аз задачи не правя. Ако искат да си направим среща и да ме изпитват, колкото щат. Но задача - не. Губят ми времето, после никой не се обажда едно благодаря, не става да каже дори. Знам, че използват така безплатно идеи и готов материал, така че - мерси.
И аз вече започвам така, наистина голямо губене на време, накрая и едно благодаря за участието не получих.

# 597
Здравейте, може ли да ми препоръчате добър адвокат по трудово право?

# 598
И аз вече започвам така, наистина голямо губене на време, накрая и едно благодаря за участието не получих.

Какви задачи ви дават? Интересно ми е, защото нямам представа какво правят маркетинг специалистите.

# 599
Когато се дават задачи или казуси, редно е да се договори заплащане за труда и да се уточни правото за използване на информацията, след приключване на подбора, ако кандидатът не бъде нает.
В България това все още почти не се прави. Затова има два начина да се подходи с такава ситуация. Единият е да се откажете, но още преди да видите задачата. Така ще е по-достоверно, че се отказвате заради принципния въпрос с правата над труда ви, а не се отказвате, защото не можете да се справите със задачата.
Вторият начин е да напишете по-общ отговор, без детайли (ако това е възможно). Така ще покажете, че разбирате материята, но няма да дадете конкретни решения.

Последна редакция: нд, 31 юли 2022, 07:43 от Нищо лично

Общи условия

Активация на акаунт