Работа, CV-та, HR-и, съвети - 79

• 38 798
  • 990
  •   1
Отговори
# 690
Пух, как можеш да работиш за хора и организации, за които имаш толкова негативно мнение, се чудя… напускай ги и намирай такива, които отговарят на твоите морални критерии и ценности. Иначе се получава малко лицемерно да хапеш така ръката, която те храни. С такъв подход към живота, че все някой те е ощетил, каквато и заплата да взимаш, няма да си доволен.

Не е проблема в това какво мисля или ценя. А в робско самосъзнание, но вероятно гледаш от високо. Над 90% от фирмите в БГ имат сериозни проблеми и шанса да намериш читава не е голям. Но съм професионалист и работя за пари. По един или друг начин нещата за следващите след мен са станали по-добри. Един ден може би ще направя малка семейна фирма с моите си ценности и ще уважавам хората по достойнство.

Последна редакция: вт, 02 авг 2022, 18:55 от Пух

# 691
Ами пожелавам ти го. Дано да намериш най-читавите служители, и да можеш да им даваш толкова, колкото те смятат, че заслужават, и всичко пълна прозрачност. Щом вярваш, че е възможно да го направиш, повярвай, че има и добри фирми и доволни служители, не само лоши, и това е обективно, опитали сме едно и друго, сменяли сме, контактували сме, а не гледаме от високо.

# 692
Това че има фирми с некадърен мениджър, много шуробаджанащина или такива, които не си ценят служителите, не виждам как противоречи на общия принцип. Или това, че имало много хора, които се надценяват жестоко. Колкото е вярно, че при обявен диапазон всеки ще иска максимума, толкова е вярно и че всеки мениджър ще иска да мине с минимума. Затова се преговаря.
Колкото повече информация имаш за това къде стоиш на пазара на труда, толкова си по-подготвен за преговори за заплата. И всъщност е в интерес на фирмата да не наема хора, които имат изключително нереална представа за възможностите си или пък са изключително нагли, защото от тях никога не стават добри служители.
Не мисля и че е случайно, че в горемите корпорации нивата на заплащане са най-ясно определени и най-прозрачни, независимо дали информацията е излезнала по официален канал или не. Просто там действително няма незаменими служители и няма какво да ги е страх, че някой надценяващ се ще напусне.

Жена ми и аз сме завършили един университет, една специалност със сходен успех.
Да кажем за 20 години разликата в заплатите ни е 1:3 в моя полза.
Ако сравня труда си с колега от чужбина резултата е 1:3 в негова полза.
Една от причините, за да не се излагат заплатите на показ е грозната дискриминация.
Но тази разлика между теб и женати и между теб и колегата от чужбина може да е по обективни причини или може да е дискриминация. И само при наличие на прозрачност в по-голям мащаб, а не само между вас тримата, може да се разбере това.
В интерес на предполагаемите жертви на дискриминация е да има яснота и те не би трябвало хем да се оплакват, хем да се противят на това.

Скрит текст:
А защо мислиш, че не сме го проверили? Ние сме една групичка приятели, 7 души, които преди 11 години работихме заедно в една фирма, и досега всички сме в един и същи сектор и си сравняваме и обсъждаме подробно заплтите. Различни са ни на всички и не е на база пол. Всеки се е съгласил по една или друга причина с фирмата и позицията си, никой не го прави от зор, защото сме в аутсорсинга, а там свободни места да искаш.

И нямам проблем приятелчето Митко да получава повече от мен като цифра, за други неща условията в неговата фирма са различни, задълженията също са му различни. Но имам проблем аз да съм обучена да върша работата на 4 екипа, и когато моята намалее да помагам в друг, а колежка да се справя едва-едва с нейните задължения и накрая да получим една и съща заплата, защото се водим на една позиция.

Вече казах, че ако има рейндж, това няма да помогне, защото много трудно ще убедят някой, че става за позицията, но все пак има доста да надгражда и затова ще започне от най-ниското. Ти каза, че искаш да виждаш таблички, но в същото време директно заявяваш, че се оценяваш на горна граница и дори над нея. Не знам в какво се опитваш да ни убедиш, всичките ти мнения се въртят околко това да не се прецакаш да започнеш на нещо под максимума. Точно заради такива като теб не си споделям заплатата. Искаш да действаш само в твоя полза и не се замисляш как стоят нещата от гледна точка на работодателя, а ти си зависим от него. И не се замисляш, че ако заплатите излязат "наяве", както си написал по-горе, много хора може да си тръгнат на момента.
За човек, който е толкова доволен от живота и наясно с всичко нещо си прекалено обсебена с моята личност и с "тия като мен". Въобще не подозирах, че съм толква харизматичен Sunglasses
Но да, защитавам си моите интереси. Чии други да защитавам, твоите ли? Заради "любезния" начим по който ми приписваш твои измишльотини, които никога не съм писал ли?
Няма да коментирам словоизлиянията ти. Явно съм виновен, че четенето с разбиране ти куца.

# 693

Не мисля и че е случайно, че в горемите корпорации нивата на заплащане са най-ясно определени и най-прозрачни, независимо дали информацията е излезнала по официален канал или не.

Аз в друго, освен в големи корпорации, не съм работила и никъде не е имало прозрачност или еднакви заплати. Навсякъде всеки преговаря за себе си и заплатите са били конфиденциални.

# 694
Това че има фирми с некадърен мениджър, много шуробаджанащина или такива, които не си ценят служителите, не виждам как противоречи на общия принцип. Или това, че имало много хора, които се надценяват жестоко. Колкото е вярно, че при обявен диапазон всеки ще иска максимума, толкова е вярно и че всеки мениджър ще иска да мине с минимума. Затова се преговаря.
Колкото повече информация имаш за това къде стоиш на пазара на труда, толкова си по-подготвен за преговори за заплата. И всъщност е в интерес на фирмата да не наема хора, които имат изключително нереална представа за възможностите си или пък са изключително нагли, защото от тях никога не стават добри служители.
Не мисля и че е случайно, че в горемите корпорации нивата на заплащане са най-ясно определени и най-прозрачни, независимо дали информацията е излезнала по официален канал или не. Просто там действително няма незаменими служители и няма какво да ги е страх, че някой надценяващ се ще напусне.

Жена ми и аз сме завършили един университет, една специалност със сходен успех.
Да кажем за 20 години разликата в заплатите ни е 1:3 в моя полза.
Ако сравня труда си с колега от чужбина резултата е 1:3 в негова полза.
Една от причините, за да не се излагат заплатите на показ е грозната дискриминация.
Но тази разлика между теб и женати и между теб и колегата от чужбина може да е по обективни причини или може да е дискриминация. И само при наличие на прозрачност в по-голям мащаб, а не само между вас тримата, може да се разбере това.
В интерес на предполагаемите жертви на дискриминация е да има яснота и те не би трябвало хем да се оплакват, хем да се противят на това.

Скрит текст:
А защо мислиш, че не сме го проверили? Ние сме една групичка приятели, 7 души, които преди 11 години работихме заедно в една фирма, и досега всички сме в един и същи сектор и си сравняваме и обсъждаме подробно заплтите. Различни са ни на всички и не е на база пол. Всеки се е съгласил по една или друга причина с фирмата и позицията си, никой не го прави от зор, защото сме в аутсорсинга, а там свободни места да искаш.

И нямам проблем приятелчето Митко да получава повече от мен като цифра, за други неща условията в неговата фирма са различни, задълженията също са му различни. Но имам проблем аз да съм обучена да върша работата на 4 екипа, и когато моята намалее да помагам в друг, а колежка да се справя едва-едва с нейните задължения и накрая да получим една и съща заплата, защото се водим на една позиция.

Вече казах, че ако има рейндж, това няма да помогне, защото много трудно ще убедят някой, че става за позицията, но все пак има доста да надгражда и затова ще започне от най-ниското. Ти каза, че искаш да виждаш таблички, но в същото време директно заявяваш, че се оценяваш на горна граница и дори над нея. Не знам в какво се опитваш да ни убедиш, всичките ти мнения се въртят околко това да не се прецакаш да започнеш на нещо под максимума. Точно заради такива като теб не си споделям заплатата. Искаш да действаш само в твоя полза и не се замисляш как стоят нещата от гледна точка на работодателя, а ти си зависим от него. И не се замисляш, че ако заплатите излязат "наяве", както си написал по-горе, много хора може да си тръгнат на момента.
За човек, който е толкова доволен от живота и наясно с всичко нещо си прекалено обсебена с моята личност и с "тия като мен". Въобще не подозирах, че съм толква харизматичен Sunglasses
Но да, защитавам си моите интереси. Чии други да защитавам, твоите ли? Заради "любезния" начим по който ми приписваш твои измишльотини, които никога не съм писал ли?
Няма да коментирам словоизлиянията ти. Явно съм виновен, че четенето с разбиране ти куца.

И да ме обиждаш, това не променя факта, че така и не успяваш да ме убедиш, че да си споделям заплатата с колеги или с евентуални кандидати, е в мой интерес. И аз съм работила само в големи корпорации досега и само в първата фирма заплатите ни бяха еднакви и точно там бях в ситуацията да работя за 4 екипа, а да имам колеги, които си действат само в техния за същите пари. Разбира се и новопостъпилите започваха от същата заплата и това беше в техен интерес, но не и в мой. Получавах бонуси, но те бяха по преценка на прекия ръководител и някои месеци ги имаше, но други не. Мерси за тях, аз предпочитам да си договоря твърда заплата, първо на интервюто, а в последствие между мен и мениджъра ми, вместо да се чудя всеки месец колко пари ще взема.

И не знам кой има проблеми с разбирането, ти сам даде пример как си поискал над тавана и въпреки това са ти позволили да продължиш напред с интервютата. Нарече го "губене на време", но я си представи следната ситуация - трябва по някаква причина спешно да започнеш работа някъде, на първите едно-две места си казваш колкото ти искаш и директно ти казват, че сте дотук, защото толкова не могат да дадат. Продължаваш да пускаш СВ-та, обаждат се и от други места, но и там не предлагат повече. А времето си минава и обстоятелствата те притискат. Накрая като нищо може да се наложи да започнеш не само на по-малкото пари, но и във фирма с по-лоши условия като цяло.

# 695
  • Бургас
Един ден може би ще направя малка семейна фирма с моите си ценности и ще уважавам хората по достойнство.

Успех! И аз познавам един, дето си направи семейна фирма. Първите 2-3 години много ухажваше работниците си. После малко по молко се стана като всички останали. В момента се държи доста цинично, нищо общо с това, което беше в началото. Пожелавам ти да не се промениш.

# 696
И аз съм работила само в големи международни компании. И си беше казано, че не трябва да се споделя заплата с колеги. И заплатите за едно ниво може да са близки, но не и еднакви (от личен опит казвам, а не просто да съм чувала коментари).

# 697
Тук въпросът беше не дали някой споделя или не заплати, а дали е конфиденциална фирмена информация и повод за уволнение.
Иначе, да, едва ли някой под път и над път си обявява заплатата....

# 698
Успех! И аз познавам един, дето си направи семейна фирма. Първите 2-3 години много ухажваше работниците си. После малко по молко се стана като всички останали. В момента се държи доста цинично, нищо общо с това, което беше в началото. Пожелавам ти да не се промениш.

Видял е нещата от друг ъгъл - вече не е бил колега с работниците, а шеф и даже собственик. И разните скатавки и хитринки вече са му се привидели в друга светлина. От опит знам, че български работник ако си ларж винаги гледа да ти се качи на главата и възприема приятелското отношение като слабост.

# 699
  • Бургас
Видял е нещата от друг ъгъл - вече не е бил колега с работниците, а шеф и даже собственик. И разните скатавки и хитринки вече са му се привидели в друга светлина. От опит знам, че български работник ако си ларж винаги гледа да ти се качи на главата и възприема приятелското отношение като слабост.

Айде пак свободни съчинения по картинка. Не, не е това. Бави заплати, не осигурява на реален размер, болнични не са желани, работи се в много тежки условия (става въплос за производство, тежкопри това), плаща заплати под средното, няма никакви придобивки. Не им е бил колега, боже, от къде си ги измисляте. Просто беше новоизлюпен "бизнесмен" в нова за него област, за това казвам, че в началото ухажваше работниците си. После малко по малко се изтарикати и побългари.

# 700
Предположих, защото съм виждала другото. Явно тук не е така.

# 701
Как се ориентирате какви са нивата на заплащане във вашите сфери? А при смяна на сферата?

Аз всеки път изпитвам затруднения да нацеля подходящото заплащане, вследствие на което се подценявам. За мен би било редно публично да се обявяват нивата на заплащане за конкретни сфери, най-вече чрез статии в бизнес и кариерни издания или на сайтовете за търсене на работа. Да се правят анонимни анкети или социологически проучвания със служителите.

Не е нормално тази информация да е толкова скрита и да няма начин човек да се ориентира колко да си поиска, в случай че около него никой не може или не желае да му сподели подобна информация.

# 702
Ако няма кого да подпиташ, за мен начинът е, първо определяш диапазон за себе си, без да го съобразяваш с това какво се предлага (разбира се, реалистичен). Гледаш с колко да си вдигнеш настоящата заплата, с оглед на това, дали е индексирана редовно, дали си изкарала обучения, какъв опит си натрупала, дали търсиш израстване на горе с отговорности (повече отговорности=повече стрес и заплащане), или се местиш хоризонтално (опитът пак се брои при втория случай), и колко индексацията, ако е имало такава, изостава от реалното ти нарастване на разходите.

После от няколко интервюта си съставяш представа в момента какво се предлага, дали те срещат по твоя диапазон, или предлагат по-ниско и как се реагира на заявката ти. Ако ти предлагат много близко до настоящата заплата, казваш, че не би рискувала смяна и пропускане на възможности за повишение на настоящата работа, за толкова малка разлика.

Накрая, зависи от подхода на работодателя - дали има постоянство и добри политики за определяне на заплатите. Аз например, последните няколко пъти, уж си казвах едно 30% над тогавашната ми настояща заплата, а ми предложиха реалния им вече определен диапазон, който беше даже над моето желание, и така знам, че съм наета на адекватна заплата, та и това е фактор.

Последна редакция: вт, 02 авг 2022, 21:51 от Анонимен

# 703
За една и съща позиция, в различните компании и в различните сектори, заплатите могат да варират с много. Например, HR мениджър може да взима между 2500 и 6000. Виждала съм и по-ниски от 2500. Но и по-високи от 6000 съм виждала. Средното за пазара е около 4500. Но индивидуалното зависи от много фактори. И така е за повечето позиции.

# 704
Как се ориентирате какви са нивата на заплащане във вашите сфери? А при смяна на сферата?

В своята собствена сфера е лесно, особено ако си от години в нея. Подобна информация идва от различни източници, най-вече от изградените контакти.

Аз всеки път изпитвам затруднения да нацеля подходящото заплащане, вследствие на което се подценявам.

А как разбираш, че си се подценила? Явно все пак си установила някакъв ориентир, който можеш да използваш и при следващо кандидатстване.

Да се правят анонимни анкети или социологически проучвания със служителите.

Glassdoor.

Не е нормално тази информация да е толкова скрита и да няма начин човек да се ориентира колко да си поиска, в случай че около него никой не може или не желае да му сподели подобна информация.

Дори без вътрешна информация човек би могъл да се ориентира относително точно. Просто трябва да прецениш на каква сума оценяваш опита и знанията си, като я назоваваш при интервютата. Ако е твърде висока, пазарът ще те коригира (като те отрежат 2-3 пъти с този мотив) .

Общи условия

Активация на акаунт