Работа, CV-та, HR-и, съвети - 79

• 38 813
  • 990
  •   1
Отговори
# 720
Точно най-големите фирми претендиращи, че няма дискриминация са най-големите расисти и дискриминатори по всички други параграфи. Например виждала ли си да работи някой колега с инвалидна количка, много нисък ръст или младеж от дом за сираци? Плащат си за подържане на добър имидж и правят бляскави събития, а зад фасадата няма нищо забележително, освен арогантност и лицемерие.
Личните ми наблюдения са точно обратните. Да не говорим и за количеството жени на високи позиции и с големи заплати. Това с гаповете е малко изтъркана плоча.

# 721
Точно най-големите фирми претендиращи, че няма дискриминация са най-големите расисти и дискриминатори по всички други параграфи. Например виждала ли си да работи някой колега с инвалидна количка, много нисък ръст или младеж от дом за сираци? Плащат си за подържане на добър имидж и правят бляскави събития, а зад фасадата няма нищо забележително, освен арогантност и лицемерие.
Личните ми наблюдения са точно обратните. Да не говорим и за количеството жени на високи позиции и с големи заплати. Това с гаповете е малко изтъркана плоча.

Вярвам, че е заслужено, но ако искаш дай пример за каква компания, позиция, заплата става въпрос. Нямам нищо против по-големи заплати за по-добрата половина от човечеството Wink Дискриминацията на работното място и по специално по пол, си е съвсем актуална тема. Историята познава не една и две компании, където харизматична амазонка добрала се до власт се обгражда с жени, докато умело манипулира колегите си мъже. Най-често жените са дискриминирани и всички проучвания говорят за това.

Последна редакция: ср, 03 авг 2022, 09:13 от Пух

# 722
Ами кака да кажа - много големи, глобални компании с традиция, офиси къде ли не. Разпознаваеми. Високи позиции - от мениджър нагоре, заплати над 5к, да не казвам и 10к. И не само за една такава компания имам лични наблюдения. И това в българския офис. Дискриминация има, ама не е правило. Не може човек само с това да се ооравдава. Ако трябва да сме обективни в момента най-дискриминирани са здрави, бели мъже на средна възраст. Има приучвания по въпроса, не ми се рови сега.

# 723
Ами кака да кажа - много големи, глобални компании с традиция, офиси къде ли не. Разпознаваеми. Високи позиции - от мениджър нагоре, заплати над 5к, да не казвам и 10к. И не само за една такава компания имам лични наблюдения. И това в българския офис. Дискриминация има, ама не е правило. Не може човек само с това да се ооравдава. Ако трябва да сме обективни в момента най-дискриминирани са здрави, бели мъже на средна възраст. Има приучвания по въпроса, не ми се рови сега.

Е шерни, като намериш време. Аз съм здрав бял мъж на средна възраст.. Знам ли, може и да не съм в час :-х

Последна редакция: ср, 03 авг 2022, 12:33 от Пух

# 724
В компаниите от моя сектор е съотношението мъже-жени на ръководни позиции е изравнено в България и дори леко в полза на жените. Не съм забелязала да има никакъв гап, даже чуждите офиси са много изненадани от ситуацията тук и не се налага да се правят кампании за равенство и т.н.

В големите компании има рейндж на заплатите за една позиция, но това не означава, че хората на нея взимат еднакви пари. Имам в екипа хора, които са в долната част, защото са почнали преди години и въпреки, че всяка година се актуализира, то процентите са 5-8 и те не могат да догонят някой, който е стартирал в горната част на рейнджа. За да стане това, трябва да бъдат промотирани на по-висока позиция, а това няма как да стане за всички. Има си хора, които си вършат чудесно оперативна работа, но дотам.

# 725
Няма и как да забележим има ли пропаст между заплатите, без да сме наясно с глобалната ситуация на пазара на труда. Но финансовите балони, тайните, картелите, придобиванията, глобализацията и "изравняването на заплатите" не е непременно нещо хубаво, за което да се радваме. Наскоро Стивън Кинг стана ключов свидетел в антитръстов процес и каза "смятам, че консолидацията е вредна за конкуренцията".

Той каза, че първият му чек като писател е за 2500 долара за "Кери", която се превръща в бестселър, след като е превърната в хитов филм. След като се радва на голям успех със "Сиянието", Кинг казва, че издателят му се изсмял, когато поискал 2 милиона долара за следващите си три книги. Той сменя издателството. "Колкото повече компании има, толкова по-добре”

https://www.dnes.bg/knigi/2022/08/03/stivyn-king-stana-kliuchov- … tov-proces.538979

# 726

Ако ще говорим за дискриминация, то най-изразената дискриминация е възрастовата - ако си над 50 шансовете за добра работа стават минимални. А ако и в момента не си на висока длъжност за да те хедхънтват, а си без работа и търсиш, тогава шансът клони към нула.  В сравнение с това дискриминацията към жените е бял кахър, защото според мен няма такава. Жените изостават в кариерата защото имат различни приоритети от мъжете и търсят изява в други неща, а не защото ги дискриминират. А и в някои браншове е голяма рядкост да се срещне наистина компетентна жена.

# 727
  • при него
Моля за съвет, какъв телефонен номер да сложа в CV-то
Скрит текст:
В момента разполагам с мобилен, но е служебен. Не, че ще разберат, но някак си, не ми се струва редно.
Имам домашен телефон и съм по цял ден в къщи, но няма ли да е странно...кой ползва домашни телефони вече...
Да си купя предплатена карта от мобилен оператор? Имам стар апарат на мъжа ми, който стои "за всеки случай"
Благодаря предварително:-)

# 728
Нямаш личен мобилен телефон? Аз бих си взела карта, дори с минимален абонамент на месец, за да могат да ме търсят. Абсурд да сложа домашен, все пак няма как да си заварен за стола у дома, все ще излезеш я до магазин, я нещо друго.

# 729
Щом имаш само служебен телефон и нямаш личен такъв (мобилен) значи в условията на работодателя ти влиза и използването му за лични нужди. Ако това беше забранено щеше да имаш личен. И щом е и за лични нужди, значи няма проблем да го дадеш на когото и да било. А ако работодателят ти не разрешава използването за лични нужди, значи досега достатъчно си мамила, че да ти пука за още една простъпка.

# 730
ЧС, ако става въпрос само за пазара на труда в България, българските компании като цяло или на ниво държава мога да се съглася. Колкото до заплатите е едно какво мислим и друго каква е реалността (но статистика няма).

http://burgas-podlupa.com/%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B8%D … D0%B0%D1%81%D1%82

Ето и графики за САЩ, Германия и Европа..

Последна редакция: ср, 03 авг 2022, 18:36 от Пух

# 731
  • при него
С този работодател съм от 15 години. От около 12 нямам личен мобилен телефон. Да, мога да ползвам служебния за лични нужди, както и доста други колеги, са по същия начин. Просто, не ми се струва редно, да го ползвам точно за тази цел. Искам да се разделим с максимално уважение. Домашния си го имаме... от 20 години... стои за всеки случай. Аз наистина съм си в къщи по цял ден, хоум офис съм. Имам и изгодни условия в единия мобилен оператор, понеже от около 15 години, всякакви семейни карти са все в моя договор. Та просто се чудя.

# 732
Можеш да си вземеш предплатена карта и да я поддържаш, докато се разделите с този работодател. После ще минеш на план с нея и готово.

# 733
Ако ще запазиш номера на служебния телефон и след като напуснеш, можеш да пишеш него. Ако обаче ще се наложи да го върнеш, тогава си вземи личен още от сега и пиши него.

# 734
Да, мога да ползвам служебния за лични нужди, както и доста други колеги, са по същия начин. Просто, не ми се струва редно, да го ползвам точно за тази цел. Искам да се разделим с максимално уважение.
А като се разделите какво става с номера? Ще ти го прехвърлят ли, ще го закрият ли или ще се даде на друг във фирмата?
Ако е последното определено не искаш да го даваш за лични нужди.
При нас има много изгодни планове за служители и бая хора са си прехвълили личния номер към служебния абонамент. Има колеги напуснали преди 5-6 години, които още се водят към служебния абонамент и идват на някоко месеца да оставят пари за натрупаната сметка. Но аз не бих го правил това. Работодателят може по всяко време да ти види разпечатката с кого си говорила, какви съобщения си писала и т.н.
Сега модерното е да нямаш домашен телефон, а само мобилен. По-изгодно е май. Има планове от около 10 лева на месец.

Общи условия

Активация на акаунт