Работа, CV-та, HR-и, съвети - 79

• 38 783
  • 990
  •   1
Отговори
# 735
  • при него
Благодаря ви!
Служебния ще го връщам. То аз още не съм почнала да търся работа, но от около година, много мисля по въпроса и сякаш вече момента назря. На 43 съм и ако се помотая още, сигурно съвсем няма да ме викат на интервю, заради годините.
Явно ще купувам предплатена карта, май е най-разумно така.
Ще имам и въпроси за CV- то, та пак ще пиша. Благодаря още веднъж!

# 736
Виж за възрастовата дискриминация съм съгласна на 100%. За съжаление и аз съм над 40 и бавно, но сигурно влизам в нежеланата група.

# 737
Моят телефон е минал с мен през всичките ми работодатели - започвам работа и го свързват към фирмената група, напускам и ми го връщат. И е нямало хър-мър, защото аз си идвам с мой номер и моя сим карта, не са ми дадени от работодателя, че да си ги иска. Само първия път е можел да има разминаване, но явно не сме имали лоши чувства, а и няма смисъл.

# 738
Виж за възрастовата дискриминация съм съгласна на 100%. За съжаление и аз съм над 40 и бавно, но сигурно влизам в нежеланата група.

Възрастта не е порок и важното е човек да не спира да се развива и след 40 години. Има една приказка "Новата метла чисто мете, но старата знае и ъглите..".

# 739
Аз пък смятам, че за мениджърските позиции се търсят хора на 45+.

# 740
Какво ниво мениджмънт? В повечето компании, в които съм работила, много от мениджърите са били под тази възраст. Сегашният ми мениджър е под 30. Висшият мениджмънт около 40, 45 макс.

# 741

А колко са мениджърските позиции на пазара на труда? И виж какво написах - за мениджъри търсят хора, които вече са такива, може би на по-ниско ниво. Но ако си без работа или редови шерп нещата са съвсем различни. А масата търсещи работа не са кандидати за управители и заместник управители.

# 742
Ами! Има мениджърчета на по 20 - 30. И синиър мениджъри има на толкова. Аз познавам директори нямащи още 40.

Това за старата метла е така, за развитието изобщо не мисля дори, че подлежи на въпрос, но в български офиси и при българско управление не помага. Чужденците забелязвам са по-гъвкави в тива отношение и наблягат основно на качеството.

# 743
Някой по-назад писа, че много често не се търси качество, а относително ниска цена, т.е. служители без особени способности, но и без големи претенции и лесни за управляване и (при необходимост) за разкарване.

# 744
Така мисля аз. Директор под 40 може да станеш,  ако фирмата е на баща ти или имаш вуйчо владика. Иначе - трудно.

Тя и една "калинка" на 20ина г. беше шефка на някаква измислена агенция с по 30 хил.лв. месечна заплата, ама със сигурност не е било щото е много образована и знаеща.

# 745
Всъщност за мениджърски позиции доста често предпочитат хора, които уж са развивали собственен бизнес, дори в реалност да е само по CV това, дори да е нещо съвсем безумно като идея. Нямам представа защо е така.
Но няколко пъти попадам на супер скапани мениджъри, на които CV-то е 1-2 години работил някъде, уволнен (това естествено се премълчава), 6-12 месеца развивал уж собствен бизнес за някаква очевидна тъпотия тип тоалетна хартия за многократна употреба, където е единствен служител, после пак 1-2 години на ниска мениджърска позиция, пак уволнен (пак се премълчава, уж напуснал да си развива бизнеса), пак 6-12 собствен бизнес, пак безсмислен, после вече на по-висока мениджърска позиция, пак за 1-2 години. И така се повтаря, еднотипно при всичките такива на които съм попадал.
По някаква причина HRите се прехласват по хора твърдящи, че имат собствен бизнес, дори да не е реален.

Последна редакция: ср, 03 авг 2022, 23:01 от bboiko

# 746
Съжалявам, не говоря за калинки и за фирмата на баща ми или ЕТ Пенчо 76. Говоря за големите фирми на пазара. Мениджърите ми са били все млади хора, под 40, сегашниият под 30. Имах един по-възрастен мениджър, беше чужденец и чакаше пенсия. Той като цяло беше изключение за компанията, за 10 г трудов стаж за първи път колега се пенсионираше.

Също така по-висшия мениджмънт е пак макс към 40. И доста от хората са израснали в компанията. Мисля, че само тези, които са на най, най-високи позиции са хедхънтнати още със създаването на компанията. На чело на компанията е жена, споменавам го по повод дискриминацията и пола. Но това е ИТ сектор, не е да се гледат само годините, а и уменията. Както не е ок да се дискриминира служител над 50, така не е ок и да се дискриминира служител под 30 или 40 с качества и умения на мениджър.

# 747
И моите мениджъри са все във възрастов диапазон 30-40. И не говоря само за най-ниското ниво (тийм лийдъри), а и за operations manager и дори center manager (която управляваше над 300 души). Но не смятам, че този диапазон се дължи на дискриминация заради възраст.

В момента най-големите компании на БГ пазара са в ИТ и аутсорсинга, те навлязоха преди 15 години горе-долу. Следователно на хората, които са около и над 40, това не им е първа работа, те идват от съвсем различни сфери и със съвсем работни навици и голямата част от тях са леко неадекватни и бързо отпадат. А няма как някой директно да започне на позиция "мениджър", трябва да мине през долните нива. Затова и в момента мениджърите са относително млади. Не знам дали като достигнат 50 ще започнат да изтикват по някакъв начин тези, които не вървят още по-нагоре. Засега аз примери нямам, предстои да видя.

# 748
При нас висшите мениджъри са ми набори тоест към 40-45, плюс минус, една над 50. Говорим за old school фирма /разбирай консерва/ и това са топът на топа, най-лукс мениджърите, не средна ръка, а каймакът. Логично новите бизнеси и брандове са с по-млад висш мениджмънт.

# 749
Мениджър със средно образование и никакъв предходен опит - как ви се струва? Ексел е мъка, английският е проблем и не, не става дума за любовница или красавица.
Непрекъснато криене и делегиране е.

Последна редакция: ср, 03 авг 2022, 23:56 от Tsugumi_

Общи условия

Активация на акаунт