Работа, CV-та, HR-и, съвети - 79

• 38 729
  • 990
  •   2
Отговори
# 780
Много често работодателят не държи да се отработи предизвестието, защото няма начин да се очаква мотивация от напускащия служител, задържан насила. Когато напусках последната си работа им казах, че не бързам за никъде и с удоволствие ще си отработя с крака на бюрото срока (те бяха поискали да е дълъг), но съм склонна и на компромис за моментално напускане по взаимно съгласие. И познайте какво стана;-)
Но това зависи от типа на работата, де. Някъде просто няма мърдане и не може да си клатиш краката.
Това което ми каза директора е че молбата ми е одобрена, но не ми каза от кога. Това ме навява на мисълта че ми е одобрил предизвестието, а не по взаимно съгласие. И вече 4-ден не ми казват нищо. Утре ще говоря с него и ще го мисля.

# 781
Иване, ти в тази молба не писа ли дата, от която да те считат в предизвестие?

# 782
0
Това което ми каза директора е че молбата ми е одобрена, но не ми каза от кога. Това ме навява на мисълта че ми е одобрил предизвестието, а не по взаимно съгласие. И вече 4-ден не ми казват нищо. Утре ще говоря с него и ще го мисля.

Предизвестието не подлежи на одобряване, за разлика от молба за прекратяване на ТП по взаимно съгласие. Ти какво всъщност си писал в документа, който си депозирал при работодателя?

# 783
# 784
Имаш ли дата на подаване?

# 785
# 786
В такъв случай аз "одобрена" го разбирам като, че от отминалия понеделник вече не си на работа.
Иначе има фирми, които са склонни те да ти платят неустойката.

Дали ще е нахално преди интервю да питам дали фирмата осигурява транспорт до работното място и ако не предлагат - да им откажа интервюто? Адресът от сайта им е 'квартал', но на разстояние колкото до Перник.
Няма да е нахално, но ако не ти е проблем да отделиш времето за интервюто, аз бих коментирал само, че локацията ти е неудобна и ще очакваш компенсация за това. Може да не осигуряват транспорт, но да ти плащат пътни или да ти покриват горивото на колата до някакъв лимит.

# 787
Нарциса, не мисля, че е нагло, напротив резонен въпрос. Аз още по телефона бих питала. Ако нямат организиран транспорт, може да има друг вид компенсация - ваучер за такси, карта за гориво или просто допълнителни пари за транспорт.

# 788
Трябва да напишеш дата, от която искаш да ти се прекрати договорът по взаимно съгласие. По начинът, по който си написал молбата, това си е предизвестие. Работодателят не може да се съгласи с прекратяване по взаимно съгласие, ако служителят не е посочил изрично условията, които предлага - в случая, дата, от която да бъде прекратен договора.
Работодателят не може сам да определи дата по подадено от теб заявление.
Поправи си заявлението.

# 789
По принцип е така, но според мен това на снимката може да се тълкува и като искане за незабавно прекратяване.
Та е неясно, какво значи "одобрена", защото предизвестието не подлежи на одобрение, то просто се входира.

# 790
Под "одобрена" молба за напускане, не разбирам, че е свободен от понеделник, а съгласно уговореното в договора - тоест, че срокът от 3 месеца тече.

За някои кандидати сме плащали неустоки, за да започнат по-рано при нас, но са ни били наистина важни. За други сме склонни да изчакаме. Аз също бих пуснала колега по-рано, ако той си издаде работата и разбира се, има кой да го замести докато намерим друг.

# 791
Да, благодаря.
Става дума за физическото време, което ще ми отнема пътят - час в посока. По принцип фирми с такова местоположение осигуряват транспорт и в обявата е посочено, че го осигуряват, но в тази обява такова нещо няма.

# 792
Имам познати работещи в офиси с подобна локация, които имат карти за гориво с месечен лимит и понеже карат икономични коли на практика и личните им пътувания излизат без пари и са доволни от това.
Варианти има много, та разпитай преди да отказваш.

Под "одобрена" молба за напускане, не разбирам, че е свободен от понеделник, а съгласно уговореното в договора - тоест, че срокът от 3 месеца тече.
Зависи какви сметки си прави работодателя. Може да го извъртят, че е освободен от понеделник и сега им работи про боно. И затова да го мотаят с неясни отговори. Няма да е първият такъв случай за който чувам.

# 793
  • Сф
Може ли малко да сменя темата и да върна пак тази с брутно- нетно възнаграждение?

Имам оферта за работа с Х брутно годишно възнаграждение. Питах ги това включва ли стажа, не можаха да ми кажат, защото пейрола се правил от външна компания и не знаели дали ще ми го признаят?!?!? Дърпак, суках, настоявах, но не се ангажират колко ще ми е нетното. Което ме изнерви, а са голяма международна корпорация.
Въпросът ми е: при положение, че брутото е фиксирано, може ли нетото да варира в зависимост дали ми (не) признаят 11 години стаж?
Сега в нета с калкулаторите изчислявам някакво нето, без стаж, това ли ще е накрая по сметка? Притеснявам се да не ги признаят и да не получавам още по- малко?
Благодаря

# 794
Ако стажа е по същата специалност са длъжни по закон да го признаят. Най-вероятно счетоводството им е изцяло във външната фирма и просто този с когото разговаряш не е наясно как се изчисляват нещата.
Иначе на запад е прието да се договорят за годишно бруто, точно понеже всеки човек има различни данъчни облекчения и става сложно за изчисляване.

Общи условия

Активация на акаунт