Работа, CV-та, HR-и, съвети - 79

• 38 715
  • 990
  •   1
Отговори
# 810
Датата на подаване не е датата на прекратяване и не може да е. Датата, от която желаеш прекратяване, дори и да съвпада с датата на подаване, трябва изрично да е записана, като дата, от която желаеш прекратяване.
Отделно от това, при подадено заявление за прекратяване по взаимно съгласие, отсрещната страна (в твоя случай работодателят) има 7 дни, за да ти отговори. Ако не отговори в този 7-дневен срок, се счита че няма съгласие.
В този контекст, всяка дата, която е по-рано от 7 дни от датата на подаване на заявлението, е безсмислена, защото може и да не ти отговорят дотогава. (Освен, разбира се, ако не сте се разбрали предварително. Тогава може да го подадеш и от днес за днес, ако вече имате постигнато съгласие и заявлението само го формализира.)

Мираж, никаква разлика няма за теб. Дали ще получаваш 1000 лв. основно и 0 лв. клас или 900 лв. основно и 100 лв. клас, нетното ще е едно и също.

# 811
  • Сф
Благодаря, Нищо лично, попитах във връзка на думите ти, че утре ще се променят осигуровките и ще получавам по- малко.

# 812
  • София
Ако сега ще получаваш над осигурителния праг и утре го повишат, ще получаваш по-малко, но това се отнася за абсолютно всички над осигурителния праг. Поне досега не съм виждала работодател да компенсира и повишените осигуровки от страна на служителя.

# 813
Благодаря, Нищо лично, попитах във връзка на думите ти, че утре ще се променят осигуровките и ще получавам по- малко.
Няма за какво.
А това с осигуровките няма общо с разделянето на заплата на основна и клас. Осигуровки се дължат и върху основната заплата, и върху класа. Ако утре вдигнат осигуровките, ще получаваш по-малко чисто, независимо как е разделена заплатата ти.

# 814
Да не би пак да се канят да вдигат осигурителните нива?

# 815
И да се кани някой, това не би могло да се случи в момента без НС.

# 816
Зависи какво ще сътворим дружно на 02.10.

# 817
Киро се беше заканил пак да вдига прага, нали на 3 месеца щяха да актуализират бюджета. Ама му провалиха плановете.
На есен ще видим, ама ако пак са един куп партии в оправлението пак ще го вдигнат сигурно.

# 818
Здравейте, тъй като ми стана интересно относно брутна/основна заплата. Та по мое разбиране
Основна заплата = Брутната - Начисленията по ТС или нещо се бъркам, а ДОО се начислява вече върху Брутната + примерно доп. здравно?

# 819
Здравейте, тъй като ми стана интересно относно брутна/основна заплата. Та по мое разбиране
Основна заплата = Брутната - Начисленията по ТС или нещо се бъркам, а ДОО се начислява вече върху Брутната + примерно доп. здравно?

Основната заплата е базата. Към нея се добавят разни бонуси, добавки за дежурства и знам ли какво и така се формира брутната. От нея ти удържат осигуровките и чак после се облага с ДОД това, което е останало без вече платените осигуровки (те не се облагат и затова се вадят от облагаемата сума).

Последна редакция: пт, 05 авг 2022, 10:25 от Черна станция

# 820
  • Бургас
Някой има ли лични впечатрения от Адастра. Като цяло само негативни коментари срещам. Може да сподели на лични или тука.

# 821
Черна Станция, осигуровки и ДОО е едно и също нещо.
Не знам какво е ТС. Предполагам трудов стаж. Но обикновено сметката е обратната.
Основната заплата + клас прослужено време+други начисления с постоянен характер, ако има такива = брутна заплата.
ДОО се начислява върху всеки доход, който подлежи на осигуряване. Това е брутната заплата, плюс всеки друг доход, получен през месеца (напр. доплащане за извънреден труд, бонуси и т.н.)
Има приходи, върху които не се дължи ДОО. Например, различни обезщетения.
Има и доходи, върху които може да се дължат осигуровки, но може и да не се дължат, в зависимост дали работодателят е избрал да ги облага по ЗДДФЛ или по ЗКПО.
Има специална наредба по тази тема - Наредба за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски.

Последна редакция: пт, 05 авг 2022, 08:07 от Нищо лично

# 822
Черна Станция, осигуровки и ДОО е едно и също нещо.

Да, бе, знам. Обърках се, ама то е ясно, че говорех за ДОД (данъка). Иначе казах същото като теб, ама нещо съм се отплеснала с едно О вместо Д. Оправих го да не бъркат четящи по-нататък.

# 823
Мираж, никаква разлика няма за теб. Дали ще получаваш 1000 лв. основно и 0 лв. клас или 900 лв. основно и 100 лв. клас, нетното ще е едно и също.

Не съм голям капацитет по темата , но ще е едно и също само ако има отработен пълен месец.
Ако е била в отпуск или болничен, тези 100 лв. ще са по-малко. Например ако целия месец е била в платен отпуск въобще няма да има прослужено време.
Или поне в нашите фишове е така.

# 824
Изобщо не е вярно. В заплащането за отпуск, което виждаш във фиша си, е включен и класът. Обезщетението за болничен се изчислява върху целия осигурителен доход (т.е. и в него е включен класът).
Ако приравниш това, което ти е изплатено за отпуска към месец, ще видиш, че е равно на заплата + клас. (Ако си била 10 дни в отпуск, делиш на 10 и умножаваш по работните дни в месеца. Ще се получи основна заплата + клас, а не само основна заплата).

Общи условия

Активация на акаунт