Работа, CV-та, HR-и, съвети - 79

• 38 729
  • 990
  •   2
Отговори
# 825
Изобщо не е вярно. В заплащането за отпуск, което виждаш във фиша си, е включен и класът. Обезщетението за болничен се изчислява върху целия осигурителен доход (т.е. и в него е включен класът).
Ако приравниш това, което ти е изплатено за отпуска към месец, ще видиш, че е равно на заплата + клас. (Ако си била 10 дни в отпуск, делиш на 10 и умножаваш по работните дни в месеца. Ще се получи основна заплата + клас, а не само основна заплата).
Нямам предвид, че се променя основната заплата.
А прослуженото време при нас начисляват само за дните, в които си бил на работа в съответния месец.
Или ако половин месец не си бил на работа, за прослужено време ще получиш само 50 лв (а не пълните 100 лв. по примера по-горе)
Но ще го проверя довечера пак. Благодаря все пак!

Ей тук виждам, че пише същото.
https://www.clubtrznormativi.bg/kodeks-na-truda-2/klas-proslujeno-vreme-1883.html

Проверих, май си права, ето тук е доста дъвкано.
https://www.odit.info/?s=6&i=94640&f=668
За плащането на платения отпуск:
"Чл. 177. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни."
Тоест ще си получиш пълната заплата с прослужено време (в месец с отпуск) ако и предния месец си работил поне 10 дни.

Въпреки това, аз бих посъветвала съфорумката по-доре да си договори по-високата основна заплата, а прослуженото време да се трупа допълнително.

Последна редакция: пт, 05 авг 2022, 14:13 от Пит

# 826
Заплащането за платен отпуск се изчислява от брутното възнаграждение (заплата + клас). Не може при вас да се начислява само върху основното. Противоречи на КТ.
Скрит текст:
Заплащане

Чл. 177. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от начисленото при същия работодател среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.
(2) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) Когато няма месец, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни при същия работодател, възнаграждението по ал. 1 се определя от уговорените в трудовия договор основно и допълнителни трудови възнаграждения с постоянен характер.
Давам пример. Ако имаш 900 лв. основна заплата и 100 лв. клас, месецът има 20 работни дни, и 10 от тях служителят е в платен отпуск, записите във фиша ще са както следва:
Основна заплата 10 дни - 450 лв.
Клас - 50 лв.
Платен отпуск 10 дни - 500 лв.
Това, че нямаш отделен ред за клас върху заплащането за отпуск, не значи, че такъв не се изчислява. Просто той е включен в заплащането за платен отпуск.

Съфорумката има договорено брутно възнаграждение. А колко клас ще ѝ начислят, не зависи от нея, а от правилата на работодателя за това какво признава и какво не признава за стаж. Няма никакво значение за нея, как ще ѝ разделят заплатата между основна и клас. Тя ще получава едно и също и като заплата, и когато е в отпуск, и ако излезе в болничен. Няма обезщетение, което да се изчислява само върху основната заплата. Всички обезщетения се изчисляват или върху брутна заплата, или върху осигурителен доход. И двете включват в себе си клас прослужено време.

Последна редакция: пт, 05 авг 2022, 14:26 от Нищо лично

# 827
Да, Нищо лично, проучих и аз, благодаря за разяснението!

# 828
  • Сф
Нищо лично, а къде и как е определено в една компания условията да признаят стажа? Трябва да има разписана вътрешна наредба?
До сега си мислех, че компанията казва: признаваме ти стажа, ако до сега си била на  еди кои си кодове по класифиактора на професиите. Ама май не е така.

# 829
Мираж, има една Наредба за структурата и организацията на работната заплата. Съгласно нея, всеки работодател е длъжен да има вътрешни правила, част от които засягат точно елементите на възнаграждението и начина на тяхното изчисляване - как се признава стаж, кога се преизчислява класът прослужено време, колко е процентът за всяка година стаж, както и други общи положения, свързани с политиката по възнагражденията в дадената компания.
Не е задължително признаването на стаж да е обвързано с конкретен код. Първи, защото за една и съща позиция, в различни компании може да се ползва различен код. И второ, защото кодовете се променят.
А има компании, които просто признават целия стаж, независимо дали е по специалността, по която ще работиш там или не. Това трябва да е описано във вътрешните правила и да се прилага за всички служители.

# 830
  • Сф
Отново благодаря за разясненията.
Стана ми странно, че рекрутърът не беше наясно как и защо ще формират нетната заплата, прехвърли топката на външната пейрол фирма, която, все пак, би трябвало да спазва правилата и наредбата на компанията.

Аз приех офертата им. Свито ми е, защото ще се наложи да изляза от зоната си на комфорт и мноого се надявам да си заслужава. На сегашното ми място е много спокойно, нямам стрес, мога да отбутвам работа. Но нямам развитие, заплащането беше ок, но вече изостана от пазара, чувствам се много демотивирана и ми е все тая. Но ми е спокойно. А сега ще е яко напъване, нова сфера, доказване, стрес... ще се справя, но дано си заслужава. Исках да го споделя с вас, тук.

# 831
А сега ще е яко напъване, нова сфера, доказване, стрес... ще се справя, но дано си заслужава.

No pain, no gain. Simple Smile

# 832
Пожелавам ти успех, Мираж. Позната ми е тази ситуация и наистина е стресово в началото. Вероятно ще имаш моменти, в които да съжаляваш, да се чудиш къде си се набутала и защо ти беше. Но ще мине. И после ще се чувстваш прекрасно и уверена в себе си. Струва си. Кураж и късмет!

# 833
Няма развитие без излизане от зоната на комфорт, нито професионално, нито друго.

# 834
  • в сърцата на децата <3
Успех, Мираж! Ще се справиш и ще си много горда със себе си Simple Smile Пътят на развитието започва с излизане от зоната на комфорт, а ти си го направила.

# 835
  • Бургас
Често ли се случва да се кандидатства за една позиция, а да ти звъннат и да ти кажат - за тази позиция не, но имаме други отворени. И в същото време обявата за въпросната позиция се пуска поне за 3-ти път, откакто следя. Фирмата е колцентър. Преди 2 г кандидатствах пак по същия начин, и сценарият се повтори. Пускам за едно, те ми звънят за друго. Насрочих си разговор, но аз реално нямам интерес от другите позиции и се чудя дали да им се обадя предварително или да си дадем шанс.

# 836
Тединце, случва се! Особено в колцентровете, не е нещо странно. Аз бих разговаряла с тях, щом ми предлагат друго, защо не? След този разговор, когато вече знаеш повече за другата позиция, можеш да кажеш, че не проявяваш интерес (ако това все още е така).

Мираж, желая ти успех!

# 837
На мен така от Кока Кола ми се бяха обадили, че според тях съм по-подходяща за друга позиция и ме помолиха да изпратя отново СВ и като го направя, да се обадя, че съм го пуснала. Ни вест, ни кост. След 4-5 месеца получих имейл, че не съм одобрена. Дори не помня за коя от двете позиции беше, защото вече бях почнала друга работа. Не знам дали е практика, защото рядко си сменям работата и не ходя толкова често на интервюта.

# 838
  • СИ
Често ли се случва да се кандидатства за една позиция, а да ти звъннат и да ти кажат - за тази позиция не, но имаме други отворени. И в същото време обявата за въпросната позиция се пуска поне за 3-ти път, откакто следя. Фирмата е колцентър. Преди 2 г кандидатствах пак по същия начин, и сценарият се повтори. Пускам за едно, те ми звънят за друго. Насрочих си разговор, но аз реално нямам интерес от другите позиции и се чудя дали да им се обадя предварително или да си дадем шанс.

По-скоро е често. Нещо като въдица. Пускат обяви за по-добрите места и с уж по-високо възнаграждение. За да има интерес и подадени документи. Реално търсят нещо друго и се надяват някой да захапе. Жена ми ходи миналата година на такова интервю. Обявено е едно, на място ти казват, че търсят друго.
Някои фирми го правят и с чисто рекламна цел. За да се говори за тях и да им виждат обявите. Може и нищо да не търсят, но въртят циркулярно по няколко обяви. Понякога по този начин случайно уцелват на нещо читаво за малко пари. Това ми го беше казала преди време позната, която се водеше нещо като ЧР.

# 839
"Се водеше нещо като HR" винаги придава една силна неопровержимост и надеждност на информацията. Все едно да те прегледа някой, който се води нещо като лекар.

Последна редакция: сб, 06 авг 2022, 16:29 от Нищо лично

Общи условия

Активация на акаунт