Всякакви въпроси относно пералнята - тема 14

• 63 559
  • 759
  •   1
Отговори
# 585
  • Пловдив
За сега й е трето пускане. Пробвам различните варианти. Все пак трябва да се науча всякак да я ползвам. Пробвах с оригиналните касети. Удобство си е-не мислиш за нищо. Днес обаче пуснах черно и сложих препарат за черно в контейнер в барабана. Така или иначе касетите са 2, и няма как да сложа всички препарати които ползвам/бяло, черно, цветно, вълна/
Още не мога да преценя дали да купя контейнери за течен препарат или да ползвам препаратите на Миле.
Това ,което още не съм направила е да ги управлявам през телефона. Не ми се получи в неделя.
Сушилнята ме впечатли с капсулата-ухае прекрасно. Досега ползвах едни кърпички на Ариел за сушилня-е нямат чак такъв аромат.

# 586
Прочетох го внимателно, но след съветите -задължително направи настройки за твърдост, се зачудих дали нещо не съм пропуснала.

Ако визираш моите предходни съвети за твърдост на водата, в която е изпрано прането, то те касаеха настройките на сушилнята.
Откъс от упътване на СМ Миле:

Нека да е ясно, че говоря за твърдост/мекост на водата при изпиране на дрехите в ПМ, което води до съответните настройки при СМ.

Последна редакция: ср, 19 окт 2022, 12:43 от Djordja

# 587
  • Пловдив
Аз не помня кой ми даде съвет. Но нямам в програмирането твърдост на водата. А и там нали вода няма. Ай съвсем се обърках. Има няколко неща като влезна в програмирането. Те ме устройваха на фабричната настройка. Проверих и за  премахването на гънки-също фабрично е настроена на 2часа.

# 588
Аз не помня кой ми даде съвет. Но нямам в програмирането твърдост на водата. А и там нали вода няма. Ай съвсем се обърках. Има няколко неща като влезна в програмирането. Те ме устройваха на фабричната настройка. Проверих и за  премахването на гънки-също фабрично е настроена на 2часа.

# 589
  • Пловдив
niljaniljo, оставих го на фабрична настройка, тъй като тук водата е много твърда. Понеже нямам опит/предишната пералня ми беше 2 в 1/, не знам дали времето за това премахване на гънки на сушилнята не е много.  То е 2 часа. Ако трябва да пусна 3 перални и 3 сушилни, аз цял ден ще пера. Нещо и тук май не съм схванала.

# 590
niljaniljo, оставих го на фабрична настройка, тъй като тук водата е много твърда. Понеже нямам опит/предишната пералня ми беше 2 в 1/, не знам дали времето за това премахване на гънки на сушилнята не е много.  То е 2 часа. Ако трябва да пусна 3 перални и 3 сушилни, аз цял ден ще пера. Нещо и тук май не съм схванала.
При вас е удачно да остане на фабрична настройка електропроводимост, даже е задължително.
Против намачкването е избираема функция с параметри и можете да избирате време от тях. Ако сте у дома и ги извадите веднага след като ви информира сушилнята, може да не я активирате изобщо.

# 591
  • Пловдив
Не се карайте заради мен, моля. Благодаря и на двете, много ми помогнахте. Просто аз нямам опит с отделни уреди. Най-лошото е ,че ръководството на сушилнята не съответства на моята и се уча в движение. Писах на Миле да ми пратят актуално ръководство. Дребни разлики са, но за толкова пари смятам ,че трябва да го има преведено.

# 592
Здеавейте! Бихте ли ми помогнали в избора на нова пералня ? Колебая се между три модела.

https://www.technopolis.bg/bg/Peralni/Peralnya-AEG-L7FEE49PS/p/687564
https://www.technopolis.bg/bg/Peralni/Peralnya-BOSCH-WGG2440REU/p/702467
https://www.technopolis.bg/bg/Peralni/Peralnya-AEG-L8FNC68S/p/687559

Благодаря предварително Simple Smile

Бих избрала Bosch-a. Има всичко необходимо като функции, голям обем и т.н. По тих е от АЕГ-тата.

В никакъв случай не те съветвам да взимаш АЕГ - имат много проблеми, мачкат и късат прането, проблеми с налягането на новите модели с място за капсули в чекмеджето, като цяло често дефектират. Не ми допада и по-мудната им работа.
Скрит текст:

Здравейте отново ! Благодаря на отзовалите се Simple Smile В крайна сметка купих тази.
https://www.technopolis.bg/bg/Peralni/Peralnya-BOSCH-WAV28M00BY/p/702470

Сега видях, че вече сте направили покупка. Честито и със здраве да я ползвате дълги години! Този модел е още по-добър от първия, на който се бяхте спряли.

# 593
Здеавейте! Бихте ли ми помогнали в избора на нова пералня ? Колебая се между три модела.

Бих избрала Bosch-a. Има всичко необходимо като функции, голям обем и т.н. По тих е от АЕГ-тата.

В никакъв случай не те съветвам да взимаш АЕГ - имат много проблеми, мачкат и късат прането, проблеми с налягането на новите модели с място за капсули в чекмеджето, като цяло често дефектират. Не ми допада и по-мудната им работа.
Скрит текст:

Здравейте отново ! Благодаря на отзовалите се Simple Smile В крайна сметка купих тази.

Сега видях, че вече сте направили покупка. Честито и със здраве да я ползвате дълги години! Този модел е още по-добър от първия, на който се бяхте спряли.
Не съм специалист по пералните, но коментара ти ме накара да пиша.
Ползвам от няколко месеца AEG серия 7, точно модела от питането.
Ами прекрасна е, нямам никакви забележки, само по въпроса с капсулите нямам мнение, защото не ползвам такива. Тиха е, дори като съм до нея няма да я чуя, че работи / стига да няма някой цип или твърда част, която да допира барабана/, НЕ мачка, скъсано нямам вече 4 месеца.Какво значи "мудна работа"? Програмите се корегират съобразно теглото на прането, което за мен е прекрасно.Дали пък за теб е добре изпрано прането ни за малко време? Длъжна бях да споделя опита си.

# 594

Скрит текст:

Не съм специалист по пералните, но коментара ти ме накара да пиша.
Ползвам от няколко месеца AEG серия 7, точно модела от питането.
Ами прекрасна е, нямам никакви забележки, само по въпроса с капсулите нямам мнение, защото не ползвам такива. Тиха е, дори като съм до нея няма да я чуя, че работи / стига да няма някой цип или твърда част, която да допира барабана/, НЕ мачка, скъсано нямам вече 4 месеца.Какво значи "мудна работа"? Програмите се корегират съобразно теглото на прането, което за мен е прекрасно.Дали пък за теб е добре изпрано прането ни за малко време? Длъжна бях да споделя опита си.

Моделът ти има ли отделено място за капсули ариел в чекмеджето?

Пералните с инверторни мотори по време на пране не са шумни. Шумът идва от центрофугата, при развиването на високите обороти. От личен опит заявявам, че центрофугата на АЕГ е една от най-шумните. То се вижда и от dB по етикетите.
Програмите на всички съвременни перални се коригират, съобразно теглото на прането.
Под мудна работа имам предвид, че много "мислят" и като цяло изпълняват циклите си бавно, сравнени с перални на други производители. Например, за да нареди прането за центрофуга и отнема много повече време отколкото на Самсунг. Точно затова и на много от кратките и съкратени програми на АЕГ няма междинни центрофуги, което не ми допада също, понеже влошава качеството на изплакване.

Последна редакция: ср, 19 окт 2022, 19:22 от deni44ka

# 595
  • София
...От личен опит заявявам, че центрофугата на АЕГ е една от най-шумните. То се вижда и от dB по етикетите...

А пък аз от личен опит заявявам, че АЕГ са едни от най-тихите перални на пазара. Шумни са Горенье, Беко (олеле), Индезит, Канди и много други. АЕГ и Бош имат вътрешна шумоизолация - нещо, което дори прехвалените корейки и китайки нямат.

Що се отнася до етикетите, производителите са длъжни да дават такива данни, но няма единна методология за извличането им, така че разликите често идват от начина на измерване. То по етикет често Беко са най-тихите перални, ама като отида у свекърва ми, не можем да си чуем приказката, когато пералнята центрофугира.

П.П. и честно казано, не съм виждала пране, разкъсано от пералня.

# 596
...От личен опит заявявам, че центрофугата на АЕГ е една от най-шумните. То се вижда и от dB по етикетите...

А пък аз от личен опит заявявам, че АЕГ са едни от най-тихите перални на пазара. Шумни са Горенье, Беко (олеле), Индезит, Канди и много други. АЕГ и Бош имат вътрешна шумоизолация - нещо, което дори прехвалените корейки и китайки нямат.

Що се отнася до етикетите, производителите са длъжни да дават такива данни, но няма единна методология за извличането им, така че разликите често идват от начина на измерване. То по етикет често Беко са най-тихите перални, ама като отида у свекърва ми, не можем да си чуем приказката, когато пералнята центрофугира.

Не съм съгласна. Имам на Горение топ модела от преди няколко години, преди да ги купят китайците, сравнявайки нея и Самсунг(2бр.) с АЕГ, категорично АЕГ е много по-шумно във високите обороти на центрофуга. За Беко, Канди и Индезит инверторни не мога да кажа, нямам впечатления, но пък имам от един инверторен Хотпойнт-Аристон, на който центрофугата също е по-тиха от АЕГ.
Вътрешна шумоизолация имат много малко модели, обикновено по-скъпите топ-модели. Горението ми може и да има, не знам, за Самсунгите ми също не съм сигурна, но предполагам, че нямат. АЕГ-то ми (от което се оттървах) мисля, че имаше и въпреки това центрофугата му е по-шумна. Така че не е само до шумоизолацията, а и до амортисьорите, които обират вибрациите и други фактори.

Бекото на свекърва ти с инверторен мотор ли е? Специално погледнах и най-скъпото Беко е 73dB, като има инверторни и със 75db. Определено не са най-тихите по етикет.
Относно измерването на шума от различните производители, най-вероятно има и някакви определени, стандартизирани европейски условия и изисквания към тях за измерването им(звукоизолирано помещение, определен вид микрофон и т.н.). Чак пък такива осезаеми разлики, каквито казваш, не вярвам да има в начина на измерване. То иначе се обезсмисля този етикет и измерването им.

Като цяло не може да се обобщи генерално коя марка, колко шумна е. Има много разлики от модел до модел, оттам и в шума.

Пожелавам ти и да не попадаш на пералня, разкъсваща прането ти!

Последна редакция: ср, 19 окт 2022, 23:08 от deni44ka

# 597

Не съм съгласна. Имам на Горение топ модела от преди няколко години, преди да ги купят китайците, сравнявайки нея и Самсунг(2бр.) с АЕГ, категорично АЕГ е много по-шумно във високите обороти на центрофуга. За Беко, Канди и Индезит инверторни не мога да кажа, нямам впечатления, но пък имам от един инверторен Хотпойнт-Аристон, на който центрофугата също е по-тиха от АЕГ.
Вътрешна шумоизолация имат много малко модели, обикновено по-скъпите топ-модели. Горението ми може и да има, не знам, за Самсунгите ми също не съм сигурна, но предполагам, че нямат. АЕГ-то ми (от което се оттървах) мисля, че имаше и въпреки това центрофугата му е по-шумна. Така че не е само до шумоизолацията, а и до амортисьорите, които обират вибрациите и други фактори.

Бекото на свекърва ти с инверторен мотор ли е? Специално погледнах и най-скъпото Беко е 73dB, като има инверторни и със 75db. Определено не са най-тихите по етикет.
Относно измерването на шума от различните производители, най-вероятно има и някакви определени, стандартизирани европейски условия и изисквания към тях за измерването им(звукоизолирано помещение, определен вид микрофон и т.н.). Чак пък такива осезаеми разлики, каквито казваш, не вярвам да има в начина на измерване. То иначе се обезсмисля този етикет и измерването им.
Китайците отдавна ги купиха, много отдавна. Така, че топ-моделът ти е бил топ, но ... някога.
Като говориш за високи обороти, ги дефинирай, защото едно са 1600, а друго 1200 или компоти и компютри са едно и също?!
АЕГ 1600 оборота: Излъчван въздушен шум през фазата на центрофугиране () b (изразен в dB(A) при нулево ниво 1 pW) 75
https://www.aeg.bg/laundry/laundry/washing-machines/front-loader … machine/l9fea69s/

Горенье 1600 оборота : Ниво на шум при центрофугиране dB(A)   77
(https://bg.gorenje.com/produkti/prane-i-sushene/peralni-mashini/ … 00000000000729414)

Последна редакция: ср, 19 окт 2022, 23:13 от petiaivanov

# 598
  • София
Скрит текст:

Като цяло не може да се обобщи генерално коя марка, колко шумна е. Има много разлики от модел до модел, оттам и в шума.

Ами не аз, а ти обобщаваш за марките. Не си доволна от една пералня и айде - всички АЕГ-та са лоши. И аз харесвам Бош, но АЕГ е на същото ниво, а всякакви Хайери-майери, всички корейки и др. подобни са на друго. Хотпойнт-Аристон съм имала, беше много тиха, точно колкото АЕГ, която съм ползвала. Но това беше преди, сега вече са Уърлпул и не знам как са новите.

Шумоизолация има в много модели на АЕГ и Бош и в нито един на Горенье и Самсунг. Бекото не свекърва ми не е с инвертор, вярно е.

Етикетът не се обезсмисля, той си е по принцип безсмислен. Енергийната консумация се мери само на икономичната програма, така че на всяка друга програма консумацията е никому неизвестна. В случая с измерването на шума, ако мръднеш микрофона една педя нагоре, надолу или настрани, шумът ще е различен. В реалния живот шумът, който чуваш, също зависи от това къде си застанал спрямо пералнята.

# 599
Скрит текст:

Ами не аз, а ти обобщаваш за марките. Не си доволна от една пералня и айде - всички АЕГ-та са лоши. И аз харесвам Бош, но АЕГ е на същото ниво, а всякакви Хайери-майери, всички корейки и др. подобни са на друго. Хотпойнт-Аристон съм имала, беше много тиха, точно колкото АЕГ, която съм ползвала. Но това беше преди, сега вече са Уърлпул и не знам как са новите.

Шумоизолация има в много модели на АЕГ и Бош и в нито един на Горенье и Самсунг. Бекото не свекърва ми не е с инвертор, вярно е.

Етикетът не се обезсмисля, той си е по принцип безсмислен. Енергийната консумация се мери само на икономичната програма, така че на всяка друга програма консумацията е никому неизвестна. В случая с измерването на шума, ако мръднеш микрофона една педя нагоре, надолу или настрани, шумът ще е различен. В реалния живот шумът, който чуваш, също зависи от това къде си застанал спрямо пералнята.

Не, не обобщавам аз, а ти: "А пък аз от личен опит заявявам, че АЕГ са едни от най-тихите перални на пазара." Ти всички перални АЕГ на пазара ли си изпробвала? Аз говоря за конкретен модел на АЕГ. Не преиначавай казаното от мен, като го вадиш от контекста.
Впечатленията ми за АЕГ са от моето и уреди на близки и познати. За мен Бош и Самсунг към днешна дата са много по-добри от АЕГ. LG не ги харесвам заради оребрените отвътре казани. Haier също не харесвам, особено на тези цени, а не предлагат елементарни опции като предпране. Твоето АЕГ, ако е било от тези, с предишната им визия, които се произвеждаха до към 2012-2013 (ако не се лъжа), не се учудвам, че си доволна от него. Те бяха много добри.

Бекото на свекърва ти щом не е инверторно, това обяснява всичко. Не знам как може да сравняваш инверторно АЕГ с неинверторно Беко.
Ако си права за шумоизолацията, ми стана още по-интересно от къде тогава идва разликата и как може шумоизолирана пералня да е по-шумна от нешумоизолирана.

Относно европейския етикет, да, наясно съм, че потреблението на вода и електричество е изчислен на база еко програмите. За другите програми, разходът е описан в ръководствата. Обаче на по-старите етикети имаше графи  "шум при пране" и "шум при центрофугиране", които вече са обединени и е доста по-неясно така. Оставили са по-високите стойоности, което навежда на мисълта, че е "шум при центрофуга" или най-високият шум, който уредът отдава.
Логично е да има изисквания за точно позициониране на микрофона в такъв случай.

Последна редакция: чт, 20 окт 2022, 00:01 от deni44ka

Общи условия

Активация на акаунт