Медицински Университет

• 150 788
  • 1 617
  •   1
Отговори
# 1 170
  • Варненска клюкарка
Един куп деца влизат в специалностите от първа група на медицинските университети (Медицина, Дентална и Фармация) без да са помирисвали профили по химия и биология в училище. Профилът по биология е доста полезен при самоподготовка, практически с правилните учебници,  непрекъснато четене (буквално зубрене наизуст) и решаване на тестовете от сборниците, децата влизат без допълнителни уроци, или курсове. По химия и без друго без продължителна подготовка с частен учител не става. Просто търсете добре подготвени и информирани за актуалните промени  учители по химия. А че доценти и професори по химия и биохимия обсъждат ниското ниво на една голяма част от приетите студенти през последните години можете да бъдете сигурни. Има асистенти на които направо не им се влиза в някои групи.  Нищо че поредните промени не бяха влезли в сила. Но и новите няма да помогнат, просто трябва да свият квотите, да сложат минимален бал а после да не се позволява преминаване в горен курс с невзети изпити. Това е единственото, което би помогнало за вдигане на нивото. Трябва да има голяма конкуренция в конкурсната част, където нещата зависят от нивото на мотивацията и съответно от добрата  специализирана   подготовка. Не може да се приемат всички едва прескочили двойките и после да се очаква високо ниво. Такива колкото са разбирали от химия и биология на входа, толкова ще ги бива и по анатамия и биохимия нататък (визирам дисциплините, които са посочени в статията) За следващите нива да не говорим...

Последна редакция: пт, 02 авг 2024, 07:42 от Беллора

# 1 171
Да правят промени ката искат, но да взимат предвид че подготовката започва от 10 и 11 клас на децата и не може в последния момент да им натресат допълнителен материал за учене....силно се надявам ако приемат този проект то той да влиза в сила за тези ,които ще бъдат сега 10 клас....

# 1 172
  • София
Здравейте, предвид публикувания проект на наредбата за кандидатстване по специалността медицина, пак се връщаме в начално положение. Дъщеря ми ще бъде в 11 клас, т.е. за тях щяха да важат новите изисквания, без матурата по БЕЛ в балообразуването, което бе облекчение за децата. Уви, няма да стане. Проблем при нас е, че тя не пожела да запише профили химия и биология, защото разбра, че са обемни и трудни, а уж материалът от тях нямаше да влиза на изпита според наредбата. Сега обаче чета в проекта за новата наредба, че материалът от профилите щял да бъде застъпен в още по-голяма степен на изпита. И, няма що, направиха ни на луди! В този ред на мисли, има ли деца, които са влезли медицина без профилите биология и химия, доколко са полезни последните. За химия разбрах, че материалът от почти целия профил влизал в подготовката, а по биология -този от 11 клас. Не знам дали ще можем вече да сменим изборът си.

Е, нали ще ходи на курсове, ще ги учи там нещата, НО материалът за подготовка, а след това в Медицината също ще са са обемни и трудни .
Сигурна ли е, че иска да си я (Медицината) причини?

Дори при малко застъпен материалът от ПП досега в изпитите, задълбоченото изучаване на Химията и Биологията, се познава след това в МУ. В някои училища са наблягали в часовете по профила на материала за изпитите за приема в МУ, други са задълбавали в ПП.
 Различни преподаватели са казвали на сина ми или негови бивши съученици, че се познава къде са учили.

Последна редакция: пт, 02 авг 2024, 09:51 от Desem

# 1 173
  • София
Нищо фатално няма, че няма да е в профил химия и биология. Дъщеря ми беше приета миналата година и според нея профилът с нищо не й е помогнал за подготовката. Но такива шизофренични пормени през 5 минути показват управленско безсилие.

# 1 174
Аз си мисля, че който се плаши от профилите, трябва добре да си помисли дали да се насочи точно към медицината. Синът ми ги записа тези профили (химия и биология), просто защото това му е най-интересно, не толкова заради кандидатстването. Сега пак го питах - толкова ли бяха трудни. Отговори ми, че биологията била "голям кеф", а по химия просто учебниците били "гадно написани", но госпожата от уроците много добре му обяснявала нещата и затова нямал проблеми. През тези две години непрекъснато повтаряше, колко бил доволен, че вече не учи някои от предметите, които учеха в другите класове, особено като гледаше какви домашни имаха тези с профил БЕЛ или математика.

# 1 175
  • София
Това е така. Този профил е естествен избор за насочените към медицинските специалности. Но спокойно може и без него /някои деца просто нямат избор, не във всички училища се предлага/. Промените в системата на средно образование с въвеждането на профилираната подготовка, не се отчетоха по никакъв начин в системата на висшето такова, липсва всякаква приемственост. Профилът не дава бонус не само при подготовката за кандидатстудентските изпити, но и за следването след това - не се признават кредити, няма освобождаване от курсове/изпити, каквито има в западните университети при завършване на определен профил. Просто някак си висят в пространството. Но това е една дълга тема и вече сме я обсъждали в други теми във форума.

# 1 176
Отново се прави реформа с неясни резултати, зашита с бели конци, на парче. Профилната подготовка с университетски преподаватели се прави с цел устойчиви знания и улеснени студенти първи и втори курс, но дали се постига?! А и колко избират ДЗИ химия и биология, и какво им носи това?

# 1 177
Всъщност, почти нищо не променят с “новия” проект.
Първоначалната идея на министерствата за първия випуск завършващ по новата програма беше да се взимат оценките от дипломата за Средно образование, а когато не е изучаван в 11 и 12 клас да се взима оценката от удостоверението за първи гимназиален етап. Това естествено не беше прието с голяма радост, именно заради различната трудност на ООП и ПП.
През 2021 МОН каза на всички университети да се разберат какво да бъде балообразуването и да излязат с общо решение. И именно Медицинските университети тогава решиха да се взима оценката от ДЗИ по БЕЛ(Писмото към МОН), което всъщност беше в противоречие с тогавашните Наредби за единните държавни изисквания, защото там си пишеше удвоените оценки и оценките по Биология и Химия от дипломата, именно заради това СУ върна старото балообразуване.
С промените обнародвани януари месец, МЗ се опита да премахне това противоречие, но всъщност не се е съобрази с общото решение на медицинските университети през 2022 да се взима оценката от ДЗИ по БЕЛ и в същото време им забрани да ползват материал от профилиращата подготовка. Именно и заради това с този “нов” проект възстановяват балообразуването от 2022 с утроените оценки от изпитите и ДЗИ по БЕЛ, но вече не е в противоречие с Наредбите.
И говоря така в хронология, защото както казах, аз кандидатствах 2022 и следях всичките изказвания, писания и недомислици на министерствата, а те бяха адски много. И ги следях именно, защото аз бях от тези ученици, които нямаха възможността да имат профил биология и химия.

Последна редакция: пт, 02 авг 2024, 12:22 от epicagotenmoten

# 1 178
Леля ми е учила химия в университета, всъщност това е завършила преди години и смело твърди, че повечето неща са пълни глупости и излишно карат децата да ги зубрят. Не разбирам защо е това подценяване на тези деца, да не говорм, че има преподаватели които се правят на велики и режат за нищо. Пресен пример е последната химия в университета, където въпросната госпожа без даже да погледне работата на устния, който е бил писмен му е писала оценка, която категорично не кореспондира със знанията му. Защото на всички предходни има почти 6 по точки, т.е детето си учи редовно ( тук му помогна и въпросния профил донякъде от училище в 11 и 12 клас). Беше изключително ядосан, че това не е справедливо, една от асистентките го е успокоявала, че така се случвало понякога в академичните среди... Така че, много е лесно да се говори отстрани това да се направи онова, но подготовката си е доста сериозна, тези които го кандидастват ей така обикновено не успяват, но не е от днес за вчера да се подготвиш.

Да не говорим, че повечето от сегашните по-възрастни лекари даже не са държали едно време такива изпитии ( тук лично сме говорили с ЛЛ на семейството ни).

Последна редакция: сб, 03 авг 2024, 00:04 от Radina

# 1 179
Учебните програми са страшно остарели и изобщо некореспондират с 2024 година.
Образованието не е насочено и към работодателите.
Пишат някакви формули, смятат задачи, пишат се на ръка протоколи за заверка и като дойдат на стаж гледат като теле в железница.
Просто лекцията, сухия материал няма нищо общо с действителния лекарски кабинет или гишето в аптеката.
А да не говорим, че в момента лекарската професия е по-скоро административна. То е едно писане на амбулаторни листове, пък пращане към касата, пък електронния подпис забил, тичаш на друг компютър, програмата спре..

# 1 180
Здравейте, а доколко е възможно ако съм държал изпит в МУ Пд или МУ Сф, не ми е стигнал бала и с тези оценки да кандидатствам в Плевен или Варна? Дали се признават или е задължително да съм държал там изпит за да се класирам?

# 1 181
Здравейте, а доколко е възможно ако съм държал изпит в МУ Пд или МУ Сф, не ми е стигнал бала и с тези оценки да кандидатствам в Плевен или Варна? Дали се признават или е задължително да съм държал там изпит за да се класирам?
Не. Евентуално за допълнителен прием, но в специалностите Медицина, Дентална медицина и Фармация не се случва такъв. Класират си до последно всички, които са се явили на изпит. Единствено в СУ на допълнителния прием за медицина и фармация приемат и оценките от другите университети.

# 1 182
Благодаря. Явно СУ са най-напредничави Simple Smile Може би се действа на регионален принцип. Между другото, защо не намирам там класирането (за разлика от всички останали). Някой инфо за бала и второто/третото класиране?

# 1 183
В СУ не публикуват класиранията. Информация може да се поиска въз основа на Закона за достъп до обществена информация. Подавате заявление с искане да получите информация за минималните балове по специалности за двете класирания.

# 1 184
  • София
Учителите нямат право да дават частни уроци на ученици, на които преподават в училище. Та не знам как ще ги принуждават.

Общи условия

Активация на акаунт