Медицински Университет

• 145 819
  • 1 617
  •   1
Отговори
# 1 605
  • Варненска клюкарка
моля майките на студенти по медицина и останалите с информация за обучението в медицинските университети - когато споделяте тази информация, посочвайте за кой университет става дума! иначе стават обърквания и се получават фалшиви новини.
Не мога във всяко мнение да се повтарям с Варна, четете по-внимателно, назад вероягно съм го споменала, щом с потребителката с която коментирахме ме е разбрала за какво говоря. Радина също разбра за кой МУ става въпрос. Примера който дадох с питане от друга потребителка за липсващи асистенти  в болницата, мисля че става дума за София. Проблемите навсякъде горе-долу си приличат - в една или друга степен.

Последна редакция: вт, 17 дек 2024, 16:58 от Беллора

# 1 606
  • USA
Ако това, което казва Беллора е така, наистина не е справедливо.

Последна редакция: ср, 18 дек 2024, 17:32 от SkyBlue

# 1 607
  • София
моля майките на студенти по медицина и останалите с информация за обучението в медицинските университети - когато споделяте тази информация, посочвайте за кой университет става дума! иначе стават обърквания и се получават фалшиви новини.
Не мога във всяко мнение да се повтарям с Варна, четете по-внимателно

ами като правите генерални обобщения е особено важно да посочвате за къде се отнасят. иначе излиза, че говорите за всички МУ. човек трябва да е прецизен в изказа си, особено когато публично прави сериозни твърдения.

аз знам за къде пишете, защото чета отдавна, но не могат всички да "четат внимателно" и да листят теми и страници назад, за да разберат, че Белора пише от скромния си опит за МУ Варна.

# 1 608
  • Варна
Jam, благодаря за уточнението. Моите отговори в темата са за същият университет, за който пише и Белора - МУ Варна, но не мога да се върна назад да се допълня.

# 1 609
  • София
Аз също чета отдавна (или по-скоро изчетох темите напоследък) и знам, че Беллора пише за Варна, и то доста информация, която е полезна на всички. Неведнъж е писала за плюсовете и минусите на МУ Варна.
Нека да останем в позитивния тон на темата особено към потребители, допринесли доста за нея.
П.П. Който чете от десктоп версия на форума (не от телефон), вижда града на потребителя под аватара му.

# 1 610
Много жалко за студентите във Варна. Моя приятелка беше в болницата във Варна с детето си, което е с рядко и особено заболяване. Каза, че са дошли група чужденци студенти и над 20 мин са разговаряли с нея. Българска група не е идвала.

# 1 611
  • София
Мам, и на лични преди Ви писах (след неоправдано нападателно съобщение от Ваша страна), сега и тук го правя - каквото и да става/не става с българи/чужденци в нашите МУ, с такива платено или държавна поръчка,  са много неуместни обобщаващите определения "измет" и "глупендери". Не казвам, че е редно да се облагодетелстват  чужденците по разни параграфи само заради това, че плащат. Крайно нередно е, ако е така, да.  Да се оплакват  българите, да подават сигнали, все ще има някакъв ефект, ама да го правят организирано, да не е единична инициатива, както обикновено става у  нас. Но  самата политика на даден университет за разделение на студентите по признак плащане  (ако има такава) не прави чужденците автоматично глупендери. Вероятно има и такива, но е  обидна подобна квалификация за тези сред тях, които не са.

Последна редакция: ср, 18 дек 2024, 17:04 от Просто русалка

# 1 612
  • Варненска клюкарка
Оо не го правете на такъв въпрос, нищо не може да се промени, това не е училище че да отиде някой с оплакване при директора. Специално писах че има страхотни преподаватели, дадох и пример с един от нашите асистенти, който при невъзможност да поеме упражнението по патология се реваншира като ги заведе на аутопсия и за час и половина им каза и показа повече откоколто щяха да научат по хирургия за цял семестър, въпреки разликата в естеството на дисциплините, бяха много впечатлени. Но системно липсващите са голям проблем.
За София във фейсгрупите е пълно с оплаквания и примери от горните курсове. Изобщо не си мислете че това което казах е изолиран случай, просто нямам примери за София, а назад с друга потребителка обсъждахме  колко студенти се прехвърлиха във Варна от Бургас - от 40 приети преди 2 години, досега са към 15. В нашата група пък имаме момиче от Плевен, което си доучва с по-малките, защото предмета в Плевен обхваща един семестър по-малко. Проблеми има навсякъде, но истински важното са преподавателите. А в Пловдив чужденците са повече от българите, за там преди няколко години се разчу за голям скандал, но няма да ви давам подробности, просто потърсете предаването на Господари на ефира по съответните ключови думи...
Надявам се след няколко години Германия да продължи да приема млади лекари от България, че примерно с отпуснатите специализации за Варна (похвалили са се във видеото от дипломиране на медици преди 2 семици с 35 ) в София и за тях не стигат, та няма никакъв шанс да си остане тук.

# 1 613
  • София
Беллора, какво значение има дали е училище или университет... Извинявай, ама малко е несериозно такова оправдание, особено когато става дума за бъдещи лекари и тяхното практическо обучение. Голямата ми дъщеря, завършила вече и магистратура в  съвсем друга специалност, се бореше  като  student representative със свои състуденти чрез оплаквания  срещу преподавател, умишлено ощетяващ  азиатци, американци, източноевропейци, позволяващ си непремерен тон при комуникация и наживо, и по мейла с тях, правещ  на някои времеви спънки, знаейки че така ще загубят визите и правото си на пребиваване.... Не успяха да докарат нещата докрай, уви. Но пък преди седмица-две я поканиха  официално на  събрание на катедрата като представител на хората с оплаквания  от минали години - редом с тези от сегашните випуски. Ми ето, реагирали са, дори и закъсняло - жената е наказана, няма да  навлизам в детайли.

Колкото до другото, места в  Германия ще има вероятно и след няколко години. Така както нашите недоволстват от условията на работа тук ( в частност за заплащане,  не за база и медицинско оборудване, когато става дума за Германия) , така немалко германци  веднага след приключване на специализацията духват към Швейцария или САЩ. А доста и още за самата специализация... Самата аз навивах дъщеря ми догодина  да се ориентира към първата от двете,  засега не иска.

Последна редакция: ср, 18 дек 2024, 23:31 от bubanka

# 1 614
Моля някой да пусне нова тема.

# 1 615
  • Варненска клюкарка
Моля потребителите пишете с 1-2 думи има ли намерение някой да пуска тема, или да го направя аз?Ако никой не отговори, след 2 часа ще пусна нова тема.

Русалка, тука сме в България и тези неща не стават така. Най-много оплакалия се студент да го онесе....
В началото на миналата година по някоя от националните телевизии показваха репортаж с дипломиран медик от София. Човекът  се бореше за асистентско място в катедрата по вътрешни болести. Всички се бяха наели да го смачкат и това че не беше изхвърлен се дължеше само на ТЕЛК-а му след онкологично заболяване. Освен всякакви измислици и фалшиви компромати, го бяха изкарали и умиращ, а той беше в дълга ремисия. Назад в темата сме споменавали за случая. В акасдемичните среди сигурно като навсякъде един-друг се ритат по кокалчетата, но оплаче ли се някой външен стават като един.

Последна редакция: чт, 19 дек 2024, 11:21 от Беллора

# 1 616
За съжаление докторът почина. Иначе успя да осъди МУ София за дискриминация.
Те всячески се опитаха да го смачкат, само и само да не стане асистент..
 Като цяло МУ София е кофти като институция.

# 1 617
  • Варненска клюкарка
О, Марина, жалко наистина! Момчето беше готово да се бори, в репортажа намекна за дълбоки проблеми в МУ София, каза че системата има нужда от промени - чак се учудих защо му е този допълнителен стрес, сам срещу  такава институция, особено пък след борбата, която беше водил за живота си, не се ли страхуваше че това може да провокира завръщането на болестта. Запомнила съм и анонса на водещия в сутрешния блок, когаато изброяваше слеващото съдържание, как на този млад човек хора от университета са му казвали в очите че умира, какво се е запънал с това асистентско място ... Жалко.

Новата тема
https://www.bg-mamma.com/?topic=1721923.new#new

Последна редакция: чт, 19 дек 2024, 17:10 от Беллора

Общи условия

Активация на акаунт