Сто и втора всесезонна плетаческа тема

• 52 062
  • 903
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Точно, за малките размери съм хвърлила око, че ще се пробвам да плета шапки - само се надявам да им дойде реда. Както казах плета по-нарядко - да кажем едно нещо на един месец и повече, шапки и дребни неща по-бързо стават, но ... времето ми е кът...И да, Адди са скъпи, но ги имам откакто проплетох близо 10 години и, о чудо, нямат поражения, не съм чупила, не ми се усукват гадно кордите ...А друга колежка по плетка пък точно от тях се оплакваше как се усуквали ужасно. Имаме си различен стил на плетене очевидно ... Аз плета само на пръсти, не прехвърлям през врата, както съм виждала други да плетат. Това ми е много удобно, защото започнах, когато децата бяха малки и все висях по градинки и с едното око в детето, другото в плетката и при нужда хвърлях светкавично плетката да реагирам на спешния случай Laughing

# 571
Много индивидуално е това с удобството и предпочитанията за игли и обръчи. Адди са ми любими и най-удобни, но плета и с прости бамбукови, за живи и лигави прежди са незаменими. Скъпите Knit Pro ползвам много рядко, не са ми удобни толкова остри, но в определени случаи те са единствена алтернатива. Шапки започвам на обръч и завършвам на 5 игли, или почвам на 5 игли и завършвам на обръч - зависи от модела. 5-те игли ми дават най-добро усещане за контрол и стегнатост.
Напоследък (май от доста време) плета само на кука, там предпочитам прости метални куки със силиконов накрайник, но не анатомичен и куките не алуминиеви.
Всеки с лудостта си.

# 572
Аз имам 2 на АДДИ - метален 40 см, и бамбуков 80 см. И на двата кордата се усуква, има памет и това ми е много неприятно. Бамбуковият е добре заострен, за разлика от металния. Харесаха ми острите. Имам и един китайски бамбуков, но с метална корда и ми е много по-удобен от този на АДДИ с усукваща се корда. Приятелки са ми казвали, че ги топят в гореща вода, или ги гладят с ютия с пара през кърпа, за да се отпусне кордата и да не стои навита като свинска опашка, но не съм пробвала.
И на мен на 5 игли  ми е най-удобно за малки неща, но аз първо на 5 се научих да плета, после на обръч.

# 573
  • В полите на Пирин планина
Аз плета само на една кука (мога малко на две - опаково, лицево, но не ме влече) и куките са ми завещани от баба ми. Всичките са си в чудесно състояние.

# 574
  • София
При мен майтапа беше, че без да знам съм се научила да плета на две куки в началото по английски стил на плетене / конеца в дясната ръка / и свеката ме вижда веднъж и вика, как така плетеш, не се плете така, а обратно. .. и тъй, сега плета "правилно"  Laughing

# 575
  • В полите на Пирин планина
Моята баба беше голяма майсторка на всякакви плетки. Тя ме е учила. И майка ми може - вкл. и рязана бродерия на шевна машина, но аз нямам толкова свободно време за подобни дейности.
Та куката ми е достатъчна за развлечение.

# 576
Аз пък  така и не се научих на пет игли, винаги бримката между иглите ми е по-голяма и става грозно. И ми е супер неудобно да ги премятам, все ми се пречкат. Малки неща избягвам, ако нещо се наложи ги плета на две игли и после шия Confused
Отдавна не съм плела, болят ме ръцете от копаене, но ви следя редовно тук Two Hearts

# 577
Здравейте,
препоръчайте ми марка 5 куки за плетене на ръкавички.
От Али експрес имам бамбукови, но първо са много късички и второ - както и тук съм чела много задират нишката и върви трудно, т.е. не се хлъзга .
Ако има дами от Бургас, моля за насоки за физически магазин за прежди и пособия - знам един зад у-ще "Кирил и Методий" и един на 2-та спирка в М.рудник.
Благодаря !

# 578
По кой туториал плетете ръкавичките? Има ли подробно видео някъде, както за чорапите? Къде точно зад Кирил и Методий е магазинът за прежди? Благодаря

# 579
  • София
И аз преди плетях с преждата в дясната ръка, леле как се схващаше само! Че и по-бавно ставаше, поразрових се и се научих с премятане зад врата. Еми родих се!
https://m.youtube.com/watch?v=-j-1j8Z16OM

# 580
Зимни ръкавички с пръсти :
https://www.youtube.com/watch?v=JpTZ75lgChI

Пролетни - без пръсти :
https://www.youtube.com/watch?v=iAk9YnINp3s

Магазин Тройката :
ул. „Алеко Константинов“ 8, 8000 Бургас Център, Бургас

# 581
  • София
Моята баба само така плетеше, с преметнат конец през врата, и аз така съм свикнала, но понякога опитвам и други начини...

# 582
  • Бургас
Здравейте,
От Али експрес имам бамбукови, но първо са много късички и второ - както и тук съм чела много задират нишката и върви трудно, т.е. не се хлъзга .
Ако има дами от Бургас, моля за насоки за физически магазин за прежди и пособия - знам един зад у-ще "Кирил и Методий" и един на 2-та спирка в М.рудник.
Благодаря !

Освен този в центъра има още 3 магазина

Скрит текст:
1.След Альоша, там където е червения блок, срещу където беше или е още  Дарис, в тази улица има голям магазин за прежди и шивашки материали
2.Следващия пак по Александровска нагоре посока Стоматологията, там където са закуските -в тази улица но в лявата пресечка
https://www.facebook.com/avaboutique.uniqcrochet/
3.И в дясната пресечка
https://www.galanteria-burgas.com/%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%82%d0%b0%d0%ba%d1%82/

# 583
  • Бургас
Ако има дами от Бургас, моля за насоки за физически магазин за прежди и пособия - знам и един на 2-та спирка в М.рудник.
Къде е този магазин? Имаше един до книжарницата и магазина за кучешки храни, който отдавна е все затворен.

# 584
Здравейте,
А
Скрит текст:
ко има дами от Бургас, моля за насоки за физически магазин за прежди и пособия - знам един зад у-ще "Кирил и Методий" и един на 2-та спирка в М.рудник.
Благодаря !

Алуминиевите чорапени игли са добри, първите 2 вида - Хоби и SKC. https://alexanderyarn.com/produkt-kategoriya/%d0%b0%d0%ba%d1%81% … 0%b5%d0%bd%d0%b5/
И третия вид са добри, ако можеш да плетеш с такива с кукички от едната страна. Едно време бабите плетяха само с такива.
В Ем арт видях по 4 броя в комплект и по-скъпи.  https://www.emart.bg/p/igli-za-pletene-aluminij-300-mm-20-sm-skc-b003-4-broja-502994
 Ако не намериш 5, става и 2 комплекта по 4 броя, пише, че в Бургас ги има, имат и други номера.
Имам и бамбукови, много са ми  удобни. Минах ги с много фина шкурка, където имаше леко задиране и ги изгладих. На зацепванията в бамбука, вкарах лепило за дърво с много тънка игличка под зацепването, притиснах го и като изсъхна добре лепилото, минах с шкурката. Станаха идеални, не задират.  Но те си бяха евтинджос, 15 комплекта за 15 лв., не съм очаквала някакво качество.  Наистина са по-къси от алуминиевите, но мисля, че за ръкавици  дължината им е достатъчна.
Бях си направила от готварските бамбукови шишчета, около 20 см, преди да си купя големия комплект. Избрах си прави и хубави, подострих ги и от другата страна, минах ги с фина шкурка и станаха перфектни, № 2,5. И до сега ги предпочитам пред купените, когато плета с този номер.
Нали обичам да си майсторя разни неща... Laughing

Последна редакция: пт, 27 яну 2023, 03:53 от Diorela

Общи условия

Активация на акаунт