Сто и втора всесезонна плетаческа тема

• 51 333
  • 903
  •   1
Отговори
# 285
Момичета, не съм много добре с английския и не зная описанията за плетене на английски. Не мога да разгадая как се плете тази пета. И от снимките не мога.  А много ми харесва как изглежда.
Моля, помагайте, особено ако попаднете на клип.
http://happy-knits.blogspot.com/2009/10/no-wrap-no-gap-short-row … eel-tutorial.html

Струва ми се, че много прилича на този начин на изплитане, но май не е съвсем същото. Сакаш има дребни разлики.

ЕДИТ
Това на Дропс ми се струва същото, но на опаковата страна ми се получават дупки. На лицевата е ок. Не зная къде бъркам в опакото. Помагайте, моля.

Последна редакция: нд, 23 окт 2022, 12:27 от Diorela

# 286
# 287
Много хубава пета и чорап, но е съвсем различен тип - бримките са повече и е с обикновено свиване.

# 288
Нина, вашата рокличка е много хубава, много акуратно е направено. Крайните бримки са страхотни, линия реглана е красива и тази част където са копчета всичко е правичко - браво!!!

Diorela, не съм на 100% сигурна, но май това се казва «пятка бумеранг». Не гледах видеа, но потърси така.  Но знам че този вид пета основно без «клина  подъема», но вече май и има някои плели този вид пета с  «клином подъёма». Такава пета се плете и на машина.

Последна редакция: нд, 23 окт 2022, 23:51 от anji75

# 289
Не е бумеранг, Анжи. При бумеранга има 2 реда точно по средата на петата, след свиването на скъсените редове , които минават  през целия чорап и тогава се наддават скъсените редове.
Има много варианти на изплитане на такава диагонална пета със скъсени редове. Разликата е точно в изплитането на скъсените редове.
Ето например японски начин:

По този начин също става много хубава пета, плетох чорапи с такава и е плътна, без дупки, с красив вид. Май пресуквах по-различно от клипа, за да е еднакво от двете страни, но в момента не се сещам къде - в лицевите, или опаковите.

Но ми човърка сивата пета, че нещо не мога да я уцеля. Напоследък изплетох доста чорапи за близки и май ми писва от едно и също.
Изплетох и един чифт с такава пета с клин Fleegle Heel https://www.knitfreedom.com/blog/fleegle-heel/ Интересна е, добре стои, но диагоналът върви от върха на петата, нагоре към ахилесовото сухожилие.

Последна редакция: пн, 24 окт 2022, 00:38 от Diorela

# 290
Здравейте! Сравнително начинаеща съм в плетенето и засега правя модели от YouTube. И като няма къде да се похваля, реших че тук е подходящото място. Това е последното нещо, което изплетох. Имам още няколко неща, но не знам защо, като кача повече от една снимка, накрая не излиза нито една. Ако разбера как става, бих качила още.

# 291
Браво, Нод, чудесни са! Направо изглеждат като дизайнерски ботушки. Ще се радвам да видя и другите неща, които си изплела. И аз се уча от YouTube, но научих много неща и тук, в тази тема.
Моля те, давай линкове към схеми, към клипчета, за да е полезно за всички.

# 292
За снимките - като качиш една, премести курсора в края на текста и тогава качвай нова.

# 293
Това са другите плетки. На шапката и чантата не съм запазила линковете и ще трябва да се поразтърся по-сериозно, за да ги намеря.
https://www.youtube.com/watch?v=f-yEc5GG_2Q
https://www.youtube.com/watch?v=GXr7saa9oDE
https://www.youtube.com/watch?v=8tqF-dyzvjE
https://www.youtube.com/watch?v=cZf5NdI5vbg
Гледам, че в Пинтерест има много интересни неща, но засега е абсурд само по снимка да се ориентирам. То и схема не съм сигурна дали ще мога да разгадая,  като досега съм се учила от клипове.

Последна редакция: пн, 24 окт 2022, 14:21 от nod32

# 294
Здравейте!
От скоро плета на една кука и сега съм си харесала две чанти. Видах, че в темата е обсъждано и имаше страхотни неща. Някоя от Вас има ли опит Ласе( Аяз). Тежи доста като се наплете, става красиво, но 3 бобини не ми стигат дори за средна чанта тип tote bag  ( на single crochet, уча се от клипчета на английски и не знам на български как се казват). Пробвах и с по-малка и по-голяма кука, но ефектът не е същия ако не ползвам препоръчителната и много трудно се плете. Целите ръце ме болят ако трябва да я правя хубаво стегната.  Повечето клипчета, които гледам препоръчват или хартиената прежда, с която не ми се рискуваше или с макраме, което ми излиза доста скъпо за едната проба. С какво прежда друга мога да изплета плътна чанта, която да не мени много формата си и да издържи примерно едни 2-3 килограма.... Simple Smile
Двата модела  чанти изглеждат големи, ни с това влакно, което плета аз( доста е широко) по размерите дадени във видеата ми стават малки, а ако си направя размера, който искам ми излизат "златни" от към прежда и ми е нужна препоръка за вид прежда и дебелина на влакното.....
Скрит текст:

# 295
Чантите ми са плетени от чист памук, добре пресукан; перфоманс ярнс имат някои хубави памуци. Кука не по-голяма от 2мм, често 1.5мм. Хастарът също помага да се запази формата, видът на дръжките също(на показаната чанта ако не плетете стегнато, всичко ще й се разтегли). Аз си нося и по 4-5 кг редовно. Сегашната ми любима чанта за работа е от силно пресукан памук, това е важно(само че е купуван отдавна и не в Бг, не мога да дам марка).
Знам, че Аяз е съвсем друга, но като я гледам, с повече от 4 мм не бих я плела. А полиестерът е по-хлъзгав и се държи другояче от памука.

# 296
Цитат
препоръчват или хартиената прежда, с която не ми се рискуваше
Какъв, според теб , е рискът да я направиш с хартиена прежда?

# 297
Цитат
препоръчват или хартиената прежда, с която не ми се рискуваше
Какъв, според теб , е рискът да я направиш с хартиена прежда?
На живо като я видях ми се стори доста крехка  и тънка. Предположих, че като не съм плела с такава ще ми е по-трудно да плета равномерно, евентуално и че ще се усуква, така че да има и дупки на места ако не "опъвам" еднакво. Отделно ми прилича повече за лятна/плажни чанта. А аз исках да е за сега, по-масивна и "по-груба". Също се чудих ако се наложи да разплитам дали няма да повредят преждата.....

# 298
Здравейте, някой знае ли откъде ога да си купя мелничка за шнурове? Иска ми се да е физически магазин, дали сте виждали някъде?

# 299
  • Варна - Черна гора
Здравейте, някой знае ли откъде ога да си купя мелничка за шнурове? Иска ми се да е физически магазин, дали сте виждали някъде?
В ЛИДЛ наскоро имаше такива

Общи условия

Активация на акаунт