На море в Гърция 2022 - III

• 57 556
  • 760
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Аз мислех на път към Фанари да минем през Кавала, ей така - да позяпаме. Обаче като чета, че е лудница, май ще си го спестим. Пък и точно на обяд в жегата да се скитаме безцелно из Кавала - мерси. Ще проверя маршрута за нещо друго интересно по пътя. Пътуваме от София за Фанари през Кулата.

# 166
Ако питате мен, минете през Кавала, няма да съжалявате.

# 167
Не бих го нарекла точно "лудница". Градът не е чак толкова голям и натоварен, просто центърът е със стара архитектура, тесни улици, амфитеатрално разположение и паркирането е предизвикателство, като почти навсякъде в Гърция. Но паркингът на пристанището е удобен, широк и на равно, стига да нямаш против да си платиш такса.

# 168
  • София
А тогава да попитам - какво точно може да видим в Кавала, без да измрем от жега по обяд?
Или поне да седнем някъде да хапнем, че вече хич не ни понасят жегите.
Параход, паркингът на пристанището близо ли е до централната част на града?

# 169
Да, в центъра е, започва крайбрежна алея с барове и ресторанти от него. Можеш да видиш и на гугъл стрийт вю.
От жега ще измрете обаче, старият град е на един голям баир.

# 170
  • Варна
Здравейте!
Тъй като ни предстои първа почивка-екскурзия до Гърция, ще се радвам да споделите подходящи местенца за нощуване, гледки и близки дестинации за разходки, забележителности. Надявам се да има такова място, което да покрива зададените критерии. Другото е, че пътуваме на Бургас и съответно дестинацията, предпочитам да не е чак през Кулата.
Второ питане  - тъй като ще ми трябва пълномощно за колата, какво изискване има и за газовото, изискват ли допълнителелен документ.
Блаодаря предварително!

# 171
Влизам само да споделя (и да си посипя главата с пепел), че вчера за първи път посетихме пазар (в случая на Неа Мудания). Еми, супер е! Толкова пресни рибоци и мекотли си взехме, истинска наслада за любителите на морска храна. Плодове, зеленчуци, зехтин, мед… всичко беше много хубаво.

# 172
Имам голяма молба към Параход , която винаги е услужлива и отзивчива на всякакви въпроси в темата Simple Smile
Дали е възможно на първата страница да се сложи информация/ линк препратка за други интересни места в Гърция? Спомням си, че в миналата тема се обсъждаше някаква интересна дестинация около езеро, но не съм си запазила поста, сега търся с търсачката и нищо не намирам.  Ще съм благодарна, ако  знаете тема в бг мама или друг онлайн източник, където мога да прочета за интересни не-морски дестинации в Гърция.

# 173
Ще помисля, ако се сетя нещо за следващата тема - 1-ва страница може да се редактира само в първите 24 часа след пускане.
Като цяло в общите бази с туристическа информация за Гърция като Greece Is, Greeka, Visit Greece и др., които са на 1-ва от години, има информация и за тези места.

Иначе заглавието "На море" е обобщително, в темата чат-пат се пише и за неморски дестинации, като Загорохория, Янина, Метеора, Парнас, планинската част на Северна Гърция и др., а и много хора ги комбинират. На езерата на север с българско (македонско? Stuck Out Tongue) историческо минало като Преспа и Костур аз не съм ходила - мой пропуск, само на Керкини, което е най-близо до границата и е изкуствен водоем, но също е интересно.

# 174
Костур е прекрасно градче на езеро. Покрай езерото и а кафенета и таверни. Градът е разположен на хълм, най-отгоре има Византийска крепост с музей. В града има много средновековни църкви, на една от тях е изобразен един български цар мисля, че беше Михаил Асен. След града на около километър от него, пак покрай езерото има манастир.
Костур е център на кожарството и има много магазинчета с кожени изделия.
В Преспанското езеро е остров Св. Ахил, в който има останки от базилика, в която е бил погребан цар Самуил. На острова има малко хотелче и ресторантче, в което има уникална баница с червени чушки. Там съм яла и страхотен пържен шаран, царевични питки и друго не помня, беше преди много години. В близост до езерото е селото Герман. Там в църквата са погребани родителите на Самуил и , май че един от братята му. За острова Ви съветвам ако имате възможност да го посетите по залез, невероятна красота. До острова се стига по понтонен мост.
Прекрасни дестинации, които може да обедините в едно пътуване.

# 175
  • София
Момичета, помагайте. Дайте идея за готини плажове, некомерсиални в Корфу. Вчера бяхме на Глифада, днес на Агиос Гордиос.. Ами не, не е моето. Прекалено пренаселено и като изключим чистата вода нищо оосбено. Честно казано, след Крит миналата година, сега съм леко разочарована. Някак еднообразно ми е в Корфу.
Отново плажовете на Корфу, ние днес бяхме до Исос, но много водорастли и вълни. Ние ходим основно на Контогиалос, много е спокоен, 10 евро за шезлонги. Другият, който ни е удобен и е много спокоен е Парамонас, 7 евро шезлонги, приятно заведение за хапване. Ходихме и на Агиос Гордис, но е много пренаселен и не е по вкуса ни. Бяхме и до Палеокастрица, но основно за разходка с лодка. Много ни хареса, наехме лодка за 2 часа и обикаляхме по заливчетата, плувахме и плажувахме. Прекрасно е на Корфу! Почивката продължава, пак ще пиша и за храната. Хубаво лято на всички 🌞

# 176
Параход, gigi-gagi -  сърдечно благодаря! Flowers Bouquet
Инфото за Костур ми идва идеално и навреме - обмислям обединяване на няколко гръцки дестинации в едно пътуване.Simple Smile

# 177
Знам, че много хора чакат тази информация и се интересуват от нея. Фериботите това лято между Турция и близките гръцки острови - Самос, Хиос, Лесбос, Кос, Родос, Кастелоризо.

https://www.ferryhopper.com/en/blog/featured/ferry-tickets-greec … qudvfsJrWzZAC7Aak

# 178
  • Sofia
Знам, че много хора чакат тази информация и се интересуват от нея. Фериботите това лято между Турция и близките гръцки острови - Самос, Хиос, Лесбос, Кос, Родос, Кастелоризо.

https://www.ferryhopper.com/en/blog/featured/ferry-tickets-greec … qudvfsJrWzZAC7Aak

Аз ли недогледах, или наистина не приемат коли? Confused

# 179
Трябва да зададеш колата още в началото, при броя пътуващи. Цъкнах сега за проба Хиос-Чешме и приемат.

Общи условия

Активация на акаунт