Подготовка за малкия човек - тема 19

• 36 414
  • 766
  •   1
Отговори
# 555
Аз си правя скрийншотове на важна информация от групата Wink Телефона ми ще се напълни, но няма да се занимавам да търся после Simple Smile

# 556
  • Варна
Inferiya и аз така започнах да правя ,че забравям даже в коя група е какво остана за коя страница 😃
Darling*  относно бархетни, муселинови, тензухени и аз се обърках не съм много на ясно с платовете, но ще отида на място и каквото ми хареса вземам и му измислям предназначение. Важното е да е мекичко и нежно за бебешката кожа и аз смятам с пелени да подсушавам, а и клипчетата които съм гледала и лекциите на които ходих също го препоръчват.
Относно покупките ние вземе количката и кошницата за кола в 5 м. Сега сме малко на почивка и другия месец вземаме кошарата вече е избрана, но няма защо да бързаме там матрака ще отнеме повече време. И аз мислех да чакам пак за ноември (с термин декември съм) , но като знам колко трудно избирам и ако физически не се чувствам добре ще се превърне в много тежък период за мене затова започнахме от рано. Честно казано се радвам,че ММ взема отношение ,защото според мен майчинския инстинкт иска да осигури всичко, а мъжете вкарват една друга логика и се надявам покупките да са разумни с баланса между двамата.
Но ММ чувайки от разни познати вече се притеснява за педиатъра в София ,някои може ли да сподели там как седи въпроса трудно ли се намира и месец преди термин ли трябва да се посети?

# 557
Няма значение какъв плат са пелените, стига да е памук, а не някаква синтетика. За летни бебета тънички, за зимни по-плътни. Всичко друго е екзотика и излишно задълбаване.
Каката отгледах без муселин, нямаше тогава такова чудо, а и тя се роди в студен сезон. За малката имах 3 муселинови, лятно бебе, които ми бяха предостатъчни. След баня е бърсана със стандартна хавлийка квадратна с качулка в единия край, мека и попивна от най - обикновен детски магазин, нищо марково 😃
Ако разполагате и със сушилня, 3 комплекта чаршафи за кошара, 3-4 пеленки 90х90, 2 хавлии, са напълно достатъчни. Аз дори позвах калъфките за възглавница от комплектите за кошара, за да застилам коша за новородено. Идеален размер за това са 😃
Винаги след това може да се купи нещо повече, рядко има нужда.

# 558
Викиту, както вече си казала за кошарата, всичко си е в магазина и няма да избяга. След като трудно избираш, може и сега да си избираш, а не в последния момент, но това не значи, че и сега трябва да купуваш всичко.
Аз си разглеждах и четях какво е необходимо почти от началото, но пазаруването беше чак към 8ми месец. Еми, не беше трудно. Един-два часа в магазина, при положение, че основните неща предварително си си ги набелязал, слагаш в количката и плащаш. А може и да ти ги доставят до вкъщи. Не знам каква е драмата, която толкова често се описва тук.

# 559
Аз ползвам много муселинови пелени. Ушиха ми ги, като най - големите са 90х90см, а най - малките 30х30см. Ползвам след баня, като чаршаф, като одеяло, като кърпа за оригване, като лигавник и въобще постоянно вървят. Имам 6 големи и поне 20 от по-малките, но не пера всеки ден. В сушилнята стават много меки. По принцип и по-малко количество е достатъчно, но аз имам комплект (за бързане и за завиване) кърпи в количката, резервен в количката, един на дивана, един в кошарата и така. При мен се събират доста Joy
Сменям ги всеки ден, пера през ден. Май имах и тензухени, но са доста тънки и може би стават за чаршаф. А Ранфорс, който е масово предлаганият памучен плат, ползвам за чаршафи и калъфки.

# 560
А до каква степен се свиват от сушилнята. И на мен ще ми ушият муселинови и се чудя какъв процент да са по-големи с оглед бъдещето свиване.

# 561
А до каква степен се свиват от сушилнята. И на мен ще ми ушият муселинови и се чудя какъв процент да са по-големи с оглед бъдещето свиване.
Ако има бамбук, не се свиват. Чист муселин, заложи по 5-10см отгоре.Свива ги изпирането, не сушилнята.

# 562
Да, поне 6-7см. се свиват по-големите, малките с 3-4см. При мен шивачката го беше предвидила.

# 563
Свиването не зависи от размера на плата, а от самия плат. За да го избегнете, изперете го преди ушиване - в пералнята на 40 градуса е достатъчно. Същото важи и за платове за чаршафчета и всичко останало, изпирате предварително и нямате проблеми Simple Smile

Да, поне 6-7см. се свиват по-големите, малките с 3-4см. При мен шивачката го беше предвидила.

Последна редакция: ср, 10 авг 2022, 14:51 от Zapetaika_

# 564
Някой пита за педиатър - аз сравнително трудно намерих. Термина ми е на 30.09 и почнах август да звъня, като проучвах и търсих по препоръки. 4ма ми отказаха,  на 5 оътия успях и се уговорихме с педиатърката.

# 565
  • София
Аз по повод свиването, бебешките памучни платове ги пера преди да ги разкроя. А пазара го направих с две ходения в два магазина в 8ми месец.

# 566
На колкото и да го изпера в сушилнята е на 90° и се свива. В моя случай шивачката ми е близка и направо купи плат и ми ги уши. Не беше пран, защото стана много по-мек след като го изпрах. Но иначе съветът е добър, да се изперат предварително платовете. Но и да не се изперат, няколкото сантиметра не са чак такъв проблем. Все пак не е чаршаф с ластик, че да гоним точни см.

Свиването не зависи от размера на плата, а от самия плат. За да го избегнете, изперете го преди ушиване - в пералнята на 40 градуса е достатъчно.

# 567
Здравейте, момичета, предвид отговорите ви, иска ми се скоро да обиколя няколко магазина. Кои магазини в София ще ми препоръчате? Главно ме интересува да са добре заредени - с колички (най-вече), за да пробвам различни видове и марки и с кошарки. Благодаря предварително!

# 568
Аз вместо скрийншотове си направих един Google Doc файл и вътре копирам всичко вжно. Много ми е удобен, защото мога да го отворя през всяко устройство. Вътре ми е и списъка с покупки, като checklist, с линкове или снимки, да си отмятам каквото имам. Така ако се наложи таткото да пазарува сам ще знае точно какво да вземе. И понеже бабите и дядовците искат да помагат с покупките, мислех да им го споделя, да не купуват неща, които вече сме взели.

Някой пита за педиатър - аз сравнително трудно намерих. Термина ми е на 30.09 и почнах август да звъня, като проучвах и търсих по препоръки. 4ма ми отказаха,  на 5 оътия успях и се уговорихме с педиатърката.

Леле, аз май отсега ще взема да търся.

# 569
Здравейте, момичета, предвид отговорите ви, иска ми се скоро да обиколя няколко магазина. Кои магазини в София ще ми препоръчате? Главно ме интересува да са добре заредени - с колички (най-вече), за да пробвам различни видове и марки и с кошарки. Благодаря предварително!
Ами аз купих от Вис Виталис всичко, само легло от Айко, че беше на намаление, повивалник от Айко и скринът от Икеа.
Хареса ми и магазинът на околовръстното Baby Life Малечко. Много хубаво са го подредили вътре, но ми идваха много високи цените, а и ние, когато ходихме там през април, имаше наистина мнооого колички, но такава, каквато ние търсихме - нямаше.
Скриновете и леглата по бебешките магазини ни се струваха също високи. Ние обиколихме само тези два бебешки магазини + Айко и Икеа, но за цялостни покупки и количка се спряхме на Вис Виталис, дори там ни направиха намаление, защото направихме сметка над 1500лв.

Общи условия

Активация на акаунт