Подготовка за малкия човек - тема 19

• 36 409
  • 766
  •   1
Отговори
# 585
  • Варна
Викиту относно поликлиника България, аз съм се насочила натам ако не намеря по ЗК педиатър. За бебе годишния пакет е около 950лв. като 145лв са за първото посещение от педиатър в дома Ви след като се роди бебето. Доколкото разбрах са включени ваксини и изследвания също. 18 посещения в рамките на година при лекар там или ако се налага да дойде в дома Ви. Има педиатър 24/7. Детето се записва след раждането като има ЕГН. Това ми казаха по телефона преди 1-2 седмици, надявам се правилно съм разбрала информацията.
Оо много благодаря за инфото, но дали издават направления и за други доктори. Трябва внимателно да им изчета всичко наскоро ходих там с направление при ендокринолог и имат такса 40лв.. не го знаех преди това и леко се обезмисли вземането на направление. Но все трябва да имам и някакъв краен вариант. В квартала, където живея съм виждала някакъв МЦ Мачовците това са ми вариантите за частно иначе най-удобно(но може би трудно ще се уредя) с педиатър в Св. София.
Radeva-87  и аз знам, че може и моя личен лекар, но в София все още и аз нямам и първо ще гледам детето да уредя. Имам доп здравно, но много слаб пакет не знам дали ще мога да го използвам за детето даже. Изобщо с медицинските неща не съм много запозната 😐

# 586
Викиту относно поликлиника България, аз съм се насочила натам ако не намеря по ЗК педиатър. За бебе годишния пакет е около 950лв. като 145лв са за първото посещение от педиатър в дома Ви след като се роди бебето. Доколкото разбрах са включени ваксини и изследвания също. 18 посещения в рамките на година при лекар там или ако се налага да дойде в дома Ви. Има педиатър 24/7. Детето се записва след раждането като има ЕГН. Това ми казаха по телефона преди 1-2 седмици, надявам се правилно съм разбрала информацията.
Оо много благодаря за инфото, но дали издават направления и за други доктори. Трябва внимателно да им изчета всичко наскоро ходих там с направление при ендокринолог и имат такса 40лв.. не го знаех преди това и леко се обезмисли вземането на направление. Но все трябва да имам и някакъв краен вариант. В квартала, където живея съм виждала някакъв МЦ Мачовците това са ми вариантите за частно иначе най-удобно(но може би трудно ще се уредя) с педиатър в Св. София.
Radeva-87  и аз знам, че може и моя личен лекар, но в София все още и аз нямам и първо ще гледам детето да уредя. Имам доп здравно, но много слаб пакет не знам дали ще мога да го използвам за детето даже. Изобщо с медицинските неща не съм много запозната 😐

Доколкото разбирам и ти си в Манастирски ливади като мен Grinning за поликлиника България забравих да добавя, че там детето не е при конкретен педиатър, групова практика са, няколко педиатъра и се посещава който е наличен в момента със запазване на час
 Питах АГ, при което се следя в Св. София за педиатър там, не я разбрах много, имало някакъв общопрактикуващ лекар, нямало да бъде същото както при стандартен педиатър. За МЦ Малчовците ми препоръчаха д-р Атанасов, работел по ЗК.

# 587
  • Варна
Radeva-87  и аз знам, че може и моя личен лекар, но в София все още и аз нямам и първо ще гледам детето да уредя. Имам доп здравно, но много слаб пакет не знам дали ще мога да го използвам за детето даже. Изобщо с медицинските неща не съм много запозната 😐

Доколкото разбирам и ти си в Манастирски ливади като мен Grinning за поликлиника България забравих да добавя, че там детето не е при конкретен педиатър, групова практика са, няколко педиатъра и се посещава който е наличен в момента със запазване на час
 Питах АГ, при което се следя в Св. София за педиатър там, не я разбрах много, имало някакъв общопрактикуващ лекар, нямало да бъде същото както при стандартен педиатър. За МЦ Малчовците ми препоръчаха д-р Атанасов, работел по ЗК.

Хаха да там живеят от скоро и проучвам района къде какво има. Но ти вече си проверила всички възможни в близост , за което благодаря за информацията. 🤗
Daisy1 книгата за кърмене, която ми препоръчват много познати е https://www.ozone.bg/product/vsichko-za-k-rmeneto-ili-pochti-vsi … 2r6waAllZEALw_wcB.
Била като наръчник помага в много ситуации това получих като инфо, честно казано аз си я представях по малка книжка ама е доста дебела. Иначе за момента най-полезни са ми лекциите на които ходя на живо там показват практично нещата. Не че се чувствам готова, но все е някакво инфо споделям и на ММ ако аз в паниката нещо не помня 😂 и Ася Демирева мисля че има хубави клипчета и много достъпно  обяснени.

Последна редакция: ср, 10 авг 2022, 19:39 от Викиту

# 588
Radeva-87  и аз знам, че може и моя личен лекар, но в София все още и аз нямам и първо ще гледам детето да уредя. Имам доп здравно, но много слаб пакет не знам дали ще мога да го използвам за детето даже. Изобщо с медицинските неща не съм много запозната 😐

Хаха да там живеят от скоро и проучвам района къде какво има. Но ти вече си проверила всички възможни в близост , за което благодаря за информацията. 🤗
Daisy1 книгата за кърмене, която ми препоръчват много познати е https://www.ozone.bg/product/vsichko-za-k-rmeneto-ili-pochti-vsi … 2r6waAllZEALw_wcB.
Била като наръчник помага в много ситуации това получих като инфо, честно казано аз си я представях по малка книжка ама е доста дебела. Иначе за момента най-полезни са ми лекциите на които ходя на живо там показват практично нещата. Не че се чувствам готова, но все е някакво инфо споделям и на ММ ако аз в паниката нещо не помня 😂 и Ася Демирева мисля че има хубави клипчета и много достъпно  обяснени.

За втори път я чета тази книга, много е полезна, няма да сбъркате!

# 589
Ако някой случайно няма възможност да закупи или да вземе от познат - има и някой-друг семинар с Хедра https://youtu.be/aiy_2QB_cx4 Simple Smile

# 590

И аз се записвам от Манастирски ливади. Следях се в Св.София и оттам ми е и педиатъра - Силвия Георгиева. Доволна съм.

# 591
Здравейте някой може ли да предложи електрически кани и подходящи ли са новородено?

# 592
Момичета четете, ама каквото и да чуете и прочетете, като дойде малкия човек всичко е коренно различно...  Аз лично се водих по беба и по себе си... книга 1 не съм прочела... гледала съм съвети на Елена Василева и Ася Демирева, ама без да задълбавам, казах си каквото е писано и както е писано, защото не всяка жена има добра лактация, някой нямат зърна(като мен), други пък не искат да кърмят.. трети бебчето не иска.. та случай много. Не се напрягайте и не го мислите. Като му дойде времето, ако ви харесва и имате желание опитайте. От краткия ми опит 5.5м мога да кажа, че сега това е приятно занимание което за мен е връзка с бебето и отнема м/у 5и 10 мин за ядене... ама има жени по 30+мин кърмят.. аз няма да издържа... 1вия месец 40 дни са най - трудни докато се напаснете с бебето после нещата започват много по - леко и лесно да се случват. Та минете ли този период става различно... аз не вярвах и ми се струваше ужасно много време... ама с бебето дните минават извънрдено бързо. Simple Smile

Всяка електрическа кана за вода би ви свършила работа , ние в началото ползвахме най - обикновенна.

Последна редакция: чт, 11 авг 2022, 08:55 от Milena Stoyanova Ju 638393

# 593
Аз пък искам да кажа, като завършила курс за консултант, ако искате да кърмите - четет и се информирайте много. Ужасно много жени се самосаботират и допускат грешки от незнание, в болниците не се подхожда адекватно, не подкрепят жените достатъчно и не им помагат, не им обясняват. По-късно с педиатрите е  /може би/ още по-зле! На целия стрес, който е след раждането, една добра подготовка е добра основа за по-безпроблемно кърмене. Има неща, които още от началото могат да се избегнат или ако се случат, то жената ще е подготвена защо се случва така и ще избегне ненужни грешки, които водят до още проблеми и рано или късно - отказ от кърменето, намаляване на лактацията и т.н. И се информирайте от адекватни източници, защото близка приятелка невнагии е такъв. При някои жени се случва по-трудно, при някои изключително лесно и много често близка приятелка няма как да даде адекватна информация / прост пример мога да дам - ваша приятелка кърми само от 1 гърда на хранене, не предлага и двете. Да при нея това може да не доведе до проблем, но при много по-голям процент от жените е нужно да се предлагат и двете гърди на хранене, за да може бебето да получава достатъчно и за да може стимулацията също да е адекватна и да се поддържа добра лактация/. Затова, пак казвам - информирайте се. Simple Smile

# 594
  • до най-прекрасния мъж
Момичета, колкото и да сте чели на теория, напрактика нещата стоят по-различно. Моят опит с кърменето е много, много скромен. Едва 20 дни кърмих моето момиченце. Висеше с часове на гърдите ми и се съдираше да реве гладна. Положих усилия, цедях, давах й да суче, но не ни се получи. Вадех по 50-60 мл кърма от двете гърди с помпата, а тя сучеше и спеше върху мен по над час. Зърната ми станаха на рани, постоянно мажех с Лансинох. И накрая просто се отказах да се мъчим взаимно. Кърменето е приятно, когато има достатъчно кърма, детето се наяжда и мама, и бебе са спокойни. Иначе, е огромна мъка и за двете страни. Мама е недоспала, беба реве постоянно, че е гладна.
Книгата на Хедра е чудесна, много описателна и полезна. Аз я четох в движение, докато кърмех.

# 595
Трябва малко подготовка за кърменето, ако не книга, то поне клипчетата на Ася Демирева. Казвам го като кърмила 2 бебета. С бебе 1 си мислех, че ей така стават нещата. Акушерките и личния лекар на бебето ми дадоха много грешни насоки и се разраних брутално, цедих като луда и живях 2 месеца в кошмар с много болка и рев. Тогава (преди 8г), нямаше клипчета на БГ консултанти, та от после гледах разни техники и обяснения на англоговорящи консултанти. Общо взето всяка една грешка, която казваха, аз я бях направила...
С бебе 2, всичко беше съвсем нормално, с много малък проблем в началото. Дори аз се изненадах колко хубаво може да е в началото, защото имах кошмарни спомени.
Гледайте консултанти. На масовката лекари първата задача е да изпишат добавка.

# 596
Съгласна и с двете мнения.. Аз съм пример за кърмеща от 1 гърда имам късмета с добра лактация и бурзо слизаща кърма просто за 7-10 мин се е насукала няма за кога да сменям гърди.. може би първите 2 седмици съм сменяла. Нощем никога не съм цедяла тя докато спи... около 40 ден имах запушване на каналче(беше ужасно) само тогава съм цедяла докато се отпуши. Но пак казвам нямам зърна и която консултантка да питам и прочета или слушам, казват че не е възможно е да ама вече 5м то просто не излиза... не запълват дори S протектор . За това време беба е сукала само 2 пъти без протектор...
Просто добра подготовка и търсене на адекватна помощ на време.  В моя случай таткото ми оказа голяма подкрепа да се отпуша за да нямам температура и да съм добре, а каза че дори да не се справя с кърменето имам Ам и той щр помага и ще храни и го правеше .. до 5-7 ден когато тръгна кърмата истински той ми помагаше с комореси топли душове помпата ми носеше само и само да не направя беля.

Та както каза Блу ейнджъл най - важно е мама да е наспана и спокойна тогава и бебо е добре.

# 597
С някои неща не мога да се съглася.
Като например за наспаната майка - нали разбирате, че милиони майки по света са ненаспани, тяхните бебета/деца не са добре ли?
И другото- каквото е писано- това си е чудесно оправдание, ако не желаете да кърмите, а ако желаете не може да разчитате на това. Има много информация, консултанти, клипове, много неща могат да се направят, за да се стигне до успешно кърмене е повечето случаи.
Ние минахме през много трудности, защото не бях подготвена и не потърсих помощ, но с доста четене успяхме да се справим и да си го кърмя.
Но пък и не съм имала очаквания да съм наспана с новородено бебе 😆, че даже и доста след това. Нормално е бебетата да се будят често и то не само, за да ядат, та има и деца на АМ, които се будят много и до късно.

# 598
И аз подкрепям мненията, че трябва да се подготвите. Аз освен книгата на Хедра като източници също гледах Ася Демирева и Елена Василева. И при всичката подготовка пак ми беше безкрайно трудно. Първите три месеца бебка беше на кърма + АМ, месец и нещо от тях бях срасната с помпата и изкарвах по 20-30 мл., правих консултации с Хедра и вече успешно си я кърмя. Аз имам Хашимото и ИР, които доста пречат на лактацията, но с диета и добавки вече махнахме АМ Hug
Кърменето винаги ми е било много приятно, колкото и трудно да беше. Аз съм жив пример, че ако човек има желание, ще намери начин. А в болницата консултантката по кърмене ми беше дала доста грешни насоки, за щастие първата ми консултация беше скоро след това и коригирах нещата още в началото.

# 599
Пистачио наспана е неточна дума права си Joy имам предвид стандарта 3× 1.5-2ч нощен сън това би бил рая... Joy. Ама като не суче като хората ти си притеснена нервна.. и бебо усеща. Всяка майка е най - добрата за нейното бебче. Разбира се всички са добре и на спалите и недпалите Joy много се смях с една млада мама която беше възмотена че е спала 7ч през нощта и кога пак щяла да спи по 10ч Joy , та аз съм щастлива и на 5ч сън.
Като имах щастието бебто ми да си махне част от нощните хранения още на 40дни... но сега от както е на 5м ги върна и нека папка, за да става голямаа Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт