Операция на миома - 8

• 63 881
  • 790
  •   1
Отговори
# 495
В стаята бяхме само на д-р Танчев.На визитация доцента не ми хареса.Но на дежурство много мила и обяснителна ми се видя д-р Велева.

# 496
Sun Sea, и първата ти миомектомия ли беше при д-р.Танчев, притесняваме дали др.Танчев ще се съгласи да ме прегледа и оперира при положение че преди това съм била на преглед при доц.Марков.

# 497
Не,открита е по време на урологична операция в Токуда.

# 498
  • Варна
Успех , Мария 🌺 Надявам се скоро всичко да е зад гърба Ви . ...

Благодаря Simple Smile

Приеха ме на 23 октомври и на следващия ден беше операцията, която слава Богу мина успешно, а и в крайна сметка ми запазиха яйниците, на което аз определено се радвам Simple Smile . Ще изброя общо взето най-важното в тези няколко дни:
Ден 1 Приемане в болницата - към 08:15 сутринта, попълване на документи и настаняване в стая. Като багаж имах : пелени за постилане - 5 бр, превръзки, чаша, прибори за хранене, мокри кърпи, зарядно, ластик за коса, тоал.хартия, две ежедневни рокли (вместо нощници, че въобще не ги обичам), бельо и чорапи, парфюм.
Направиха ми пълна доза изследвания - кръвно, кръв и урина, ехограф, ренген, кардиограма. Сложиха ми абокат и се наложи да намеря бързо двама кръводарители, тъй като хемоглобинът беше спаднал малко под 100 единици. Преляха ми една цяла банка. Храната беше разрешена до 15ч, а вода и сок - до 22ч. Вечерта имаше разни процедури (промивка влагалище и клизма). Желателно е предварително пълно обръсване у дома дори и на най-финните косъмчета в интимната зона и по корема от пъпа надолу, защото иначе това се прави на място.
Ден 2 Операцията - отново промивки, а после се облича на "балната рокля" за самата операция. Упойката ми подейства толкова бързо, че не разбрах кога съм се отнесла. Поради множеството сраствания, операцията е продължила около 3 часа. Разрезът ми е от пъпа надолу, вероятно около 10-12 см. (още не съм го мерила) и е вертикален, заради твърде големите размери на матката (като 7 месечна бременност). На дамата, с която бяхме в една стая разрезът си е хоризонтален и е по-малък, така че както се казва - зависи от случая.
След операцията ме събудиха и ме пренесаха в стаята. Последва преливане на още половин банка кръв и още други цели банки с някакви неща и обезболяващи, но нямам много спомен какви.
Ден 3 - Упражнение за крака и за стимулиране на перисталтиката. Раздвижването беше придружено със съветите и помощта на рехабилитатор, като преди това ми сложиха болкоуспокояващо. Общо взето ставането от леглото ми беше по-трудно от самото ходене. Поставих личен рекорд - 2 обиколки на 30 метров коридор за около 10 минути Simple Smile. По - късно през деня ми махнаха катетъра (защото вече можех да ставам). Вече можеше и да приемам храна, като попара, пилешка крем супа с моркови, пюре от карфиол и тиквички.
Ден 4  Махане на дренаж и още ставане и раздвижване.
Ден 5 , 6 и 7  Разходки навън и неособено вкусна храна Simple Smile
Ден 8 - изписване и издаване на болничен лист за 38дни. Поставиха ми водоусточива лепенка, за да мога да се къпя до махането на конците.
Ден 12 - махане на конците.
Изписаха ми лекарство за разреждане на кръвта за 1 месец и един спрей за пръскане на белега, за да не си личи много след време.
Като цяло си мина много добре. Сега ще има известен период на възстановяване и продължавам напред Simple Smile

Някъде по-рано имаше въпрос кой кога е започнал да се кара кола след операция - аз започнах на 26я ден. 10 дни по-рано не се получи - след второто натискане на съединителя определено имаше дискомфорт.

Последна редакция: сб, 25 ное 2023, 09:04 от _Мария Жекова_Фотограф

# 499
Смятам да отида и при д-р Танчев, искам да попитам има ли дами които са били на преглед и при двамата лекари и могат ли да направят сравнение и понеже двамата доктори работят в една болница проблем ли е да отида на преглед и при двамата.
Не е проблем, разбира се. Идете в частния кабинет на Танчев, ако се притеснявате, че в Токуда ще ви види досието.

# 500
Аз също се оперирах при доктор Танчев, а Марков го виждах само на визитациите.Първият ми преглед при Танчев беше в Токуда и продължи повече от 30 минути.Той ме изслуша и каза какво е неговото мнение.След това ходих на преглед и в частния му кабинет, също прегледа беше обстоен, отговори на всички мои въпроси и не съжалявам, че му се доверих.Много добро впечатление ми направи и доктор Велева, внимателна и много добре обяснява всичко на пациентите си.

# 501
Tani4 kaK, и вашият преглед при д-р. Танчев ли беше вагинален,ехограф плюс назначен скенер и ЯМР.
Мина ли контролните преглед и всички миоми ли са изчистени.

# 502
Да при мен и двата прегледа бяха и с вагинален и с ехограф, защото моя възел беше 10 см към корема и още поне 4 по-малки възела.Няколко пъти преди операцията доктор Танчев идва при мен, за да види какъв разрез да направи.Все пак разреза ми е под корема и вече почти 2 месеца след операцията се чувствам добре.При изписването доктора ми каза, че трябва да отида на контролен преглед 2-3 месеца след операцията, за да може всичко да е зараснало.Най-вероятно ще си запазя час за преглед за януари.Според мен отиди на преглед в частния кабинет на доктор Танчев и си прецени, на кого да се довериш.

# 503
Tani4kaK, понеже казахте че след първия преглед в Токуда е последвал втори в частния му кабинет, този преглед платен  ли беше, защото и аз съм с голяма миома и ме интересува дали може да ме извика на два прегледа щом има такава практика а скенер поиска ли ви.

# 504
За първия преглед в Токуда платих 270 лева, а за втория преглед в частния кабинет на доктора платих 150лева за прегледа.Не съм правила скенер, на ехографа освен миомните възли доктор Танчев видя и една ендометриозна киста, но като са ме отворили за операцията на възлите се е оказало,че не е киста, а маточните тръби.Може би, ако не се вижда добре на ехографа тогава те изпращат на скенер.Консултирайте се с още някой лекар, аз преди да избера доктор Танчев, ходих при поне петима, но Танчев ми вдъхна спокойствие и  увереност, затова накрая той беше моя избор.

# 505
Аз също съм пациент на доц Танчев, и за мен той е лекарят на лекарите. Имам лапароскопска операция за две миоми при него през юли и съм повече от доволна. Не мисля, че бих се доверила на друг гинеколог изобщо. Сега се оказа, че имам и полип, и май януари пак ще вляза в Токуда, за да ми го махне. Изключителен професионалист, обяснява всичко, вдъхва спокойствие, невероятен е. За Марков нямам никакви наблюдения, не съм го засичала при престоя си в болницата, но с доц. Танчев няма да сбъркате.
Била съм на прегледи и в частния му кабинет, и в Токуда, навсякъде обръща внимание и обяснява много спокойно всичко. Препоръчвам го на 100%, не случайно за него никъде няма негативни мнения.

# 506
Доста мнения изчетпх, включително и предните теми и ми направи впечатление че доста дами пишат,че след операцията в кратък период от няколко месеца отново са им открили миоми или полипи, възможно ли е толкова скоро след операция миомата да рецидивира или просто не е била видяна по време на операцията, както и полипа, могат ли подобни малки миоми да се появят толкова скоро след операция като някои не са откривани с години на профилактични прегледи, или се случва хирурзите да пропуснат да ги отстранят,тук беше писала жена, която няколко месеца след отворена операция пак е с миома.Ако толкова скоро след операция е възможно пак да се появят миоми операцията е безсмислена освен ако миомата не е прекалено голяма или създава проблеми.

# 507
Clodet, предполагам за мен става въпрос, тъй като аз споделих, че след отворена операция през февруари, сега през октомври цъфнах с нова миома, установена по време на втора бременност.

Това, което разбрах от лекарката ми е, че говорим за изцяло ново образувание, а не рецидив на старото. В моя случай беше належащо махането на предишната миома тъй като беше голяма (7 см), създаваше много проблеми и нарушаваше ежедневието ми. Тя ми обясни, че някои организми просто са по-предразположени към създаване на такива образувания. Чакам да изкарам бременността и тогава ще обсъдя с нея какво може да се направи за в бъдеще, тъй като не изгарям от желание за пореден път да влизам в болница.

Сегашната ми миома е доста по-малка - 2.3см и за момента не мърда. Каза на последния преглед, че вижда още едно "зрънце", но то вероятно щяло да изчезне след раждането. Предполагам, че хормоните оказват влияние в момента и затова ще изчакам да минат поне 6 месеца, дори година след раждането, за да видим какво може да се предприеме, за да спрат да се образуват, ако изобщо има такава възможност.

Но твърдо нямаше как да мина без операция в началото на годината. Заради миомата не можех да забременея, имах потресаващ цикъл, а впоследствие и анемия, заради която бях като парцал 80% от времето.

# 508
Faerlina, всъщност визирах няколко случая за кото прочетох единият беше в тема 7 ако не се лъжа операция в Плевен, една дама с операция в София и твоя случай и точно това ме претеснява,че явно се случва, а в твоя случай твоята лекарка на контролния преглед след операцията видя ли дали има образувание или след няколко прегледа се откри.

# 509
Да, и аз бях чела за други такива случаи, просто се разпознах. Smile

На контролните прегледи 2-3 месеца след операцията, и при нея, и при опериращия (доц. Марков), и двата пъти матката беше чиста. Чак след като забременях, миомата се е появила и е станала видима в октомври (още почти 5 месеца по-късно).

Попитах я тогава защо така се е случило, защото много се сдухах и ми стана страшно тъпо, че имам нова толкова скоро. Тя каза, че е нормално, повече естроген и че има много жени дори с повече миоми.

Общи условия

Активация на акаунт