Операция на миома - 8

• 64 063
  • 790
  •   1
Отговори
# 150
  • Бургас
Благодаря, а ти ли настояваше само за премахване  на мимомите или самият лекар ти  предложи.Моята едната е на същото място, но на мен никой не ми предлага досега този вариант /в София не съм ходила/, а на цялата матка.

# 151
  • Варна
Благодаря, а ти ли настояваше само за премахване  на мимомите или самият лекар ти  предложи.Моята едната е на същото място, но на мен никой не ми предлага досега този вариант /в София не съм ходила/, а на цялата матка.

По принцип това целях, защото исках да запазя матката. И почти всички предлагаха или хистероктомия или отворена коремна с запазване на матката. Аз лично отивайки на преглед, изчаквам да чуя мнението на лекаря. Нецов предложи лапароскопия за махане само на миоми. Аз попитах сигурен ли сте че ще стане, той каза “нали това искаш, щом ти казвам, значи ще стане”. А аз наистина това исках. Док. е професионалист, разбира си от работата и му се занимава сп.мен. Много по лесно е да махнат матката, и да приключат. Жената на съседното легло, беше на 51г., без цикъл, и също махна само миомите, с идеята че щом няма цикъл нови няма да образува. И при нея Нецов не я натискал да маха матката директно. Така че в това отношение го препоръчвам. Убедена съм че може ли да я запази, не би я махнал.

# 152
На мен д-р Нецов преди 1 година лаконично ми предложи да ми махне лапаросопски матката и евентуално яйчниците по преценка. Тогава избягах с триста от кабинета и се натресох  на д-р Налбански, който обеща да махне само възлите и да запази матката.  Е кой какво правил .....само Господ знае. 1 година по-късно сега ми предстои хистеректомия с отворена операция. 2 са ми операциите за махане на миоми-1 лапароскопска и 1 отворена. И не се спаси....тая матка.

# 153
На мен д-р Нецов преди 1 година лаконично ми предложи да ми махне лапаросопски матката и евентуално яйчниците по преценка. Тогава избягах с триста от кабинета и се натресох  на д-р Налбански, който обеща да махне само възлите и да запази матката.  Е кой какво правил .....само Господ знае. 1 година по-късно сега ми предстои хистеректомия с отворена операция. 2 са ми операциите за махане на миоми-1 лапароскопска и 1 отворена. И не се спаси....тая матка.
Защо, отново след операцията без махане на матка, са се появили нови възли ли?

П.П. Майка ми беше на преглед при Нецов и й казал същото, че трябва матката да се махне, но след преглед при д-р Янчо Делчев, същият е казал, че може да направи отворена операция и без махане на матка.

# 154
Не знам. Факта, че Нецов спасява матки, моята каза, че ще я махне при условие, че не съм раждала.....,но както и да е. Така или иначе се стигна и до това.

# 155
Някоя от вас пила ли е дуфастон до преди операцията за да не и дойде? И тая вечер ще го пия общо 6 дни и утре ще ме оперират.

# 156
Вчера е качен интересен уебинар за миомите с д-р Румен Велев, шефа на "Шейново". Като изключим рекламата за едно определено лекарство (за нея ще си затворим очите), съдържа много полезна информация.
https://www.youtube.com/watch?v=96cCjefQIWE

# 157
Преди 6г. в Щерев ме оперира д-р Билчев (тогава още по ЗК) почти 10 см миома и затова с отворена операция, имам си матка все още. Предполагам зависи и къде се намира. За моя случай ми даде да избирам, но обясни, че такава голяма миома доста ще затрудни и удължи операцията през едни малки дупки да се раздроби такова голямо нещо и да се изкарва малко по малко. Избрах коремна и не съм съжалявала. Само 300мл беше кръвозагубата. Ако попаднете на лекар, който използва иновативния метод да не режат мускулните влакна, а само ги отместват, е за препоеъчване
Единствен недостатък на класическата коремна - болките при възстановяванв
Е, не се умира. И белегче за целуване остава 🙂

# 158
Здравейте.

На 29г съм, откриха ми миома през септември 2019, тогава беше 1 см на 1 см. През септември 2020 се беше увеличила до 1.5 см на 1.5 см и ми препоръчаха да забременея преди да порасне още. Забременях
и през септември 2021 родих секцио след рискова бременност, но поради други причини. В първия триместър миомата се увеличи до около 6-7 см, след това спря да расте, а след раждането и възстановяването, се сви до към 4-5 см.

Преди 2 дни бях при АГ (д-р Атанасова от Токуда, при която се следих и родих). Възелът е 4.8 см на 5.5 см, интрамурален, субмукозен, по предна стена и ляв маточен кант и създава проблеми от началото на лятото - много обилен цикъл с огромни черни съсиреци, продължителност около 7 дни плюс още 3-4 дни зацапване.

Д-р Атанасова ме праща при доц. Марков в Токуда и ако всичко е наред, ще ме оперират заедно - отворена миомектомия. Разположението на възела е такова, че има риск от хистеректомия, но тя каза, че ме праща при него, защото е много добър в махането на миоми и като цяло се занимава основно с оперативна гинекология. Самата д-р Атанасова каза "да махаме миомата, 6 месеца ще изчакате и почвате опити за второ бебе", т.е. изобщо не е ставало дума за махане на матката. Силно се надявам, че няма да се стигне до хистеректомия преди 30г, но съвсем естествено ме е страх от подобен сценарий.

Имам час при доц. Марков на 10.01. Дотогава ще се радвам да чуя мнения, ако някоя от вас се е оперирала при него. Ако знаете и цена за отворена миомектомия, ще съм благодарна да споделите (ще попитам и в административния офис, когато отида в болницата през януари).

Благодаря.

# 159
Днес ме оперира д-р Танчев в Токуда.При мен е голяма миомата,за 2-ри път ,та -отворена операция- хистероктомия.

# 160
Здравейте на всички, присъединянам се и аз тук с много голяма миома.
sun sea, първо бързо възстановяване.  Можеш ли да споделиш подробности колко голяма беше миомата, защо не стана лапароскопски, както и всякакви други  детайли около операцията. Аз обмислям да направя консултация  с д-р Танчен като последна надежда за лапароскопска. Иначе вече 3-ма лекари казват, че трябва да е отворена коремна операция и хистеректомия, тъй като моята е около 10см, дори и нагоре, та вече опитвам да се свиквам с мисълта, че няма да се размине. Благодаря предварително!

# 161
  • Sofia
Faerlina, не съм чувала за доц. Марков, но доколкото те чета виждам, че се съобразяват колко си млада и ще се опитат да запазят матката. Стискам палци! Може да опиташ да потърсиш консултация и с Карагьозов, мисля че той им е топ-специалист по сложни операции.

Sun sea, бързо възстановяване! При теб явно не е могло с лапаро, иначе винаги го предпочитат.

# 162
Здравейте на всички, присъединянам се и аз тук с много голяма миома.
sun sea, първо бързо възстановяване.  Можеш ли да споделиш подробности колко голяма беше миомата, защо не стана лапароскопски, както и всякакви други  детайли около операцията. Аз обмислям да направя консултация  с д-р Танчен като последна надежда за лапароскопска. Иначе вече 3-ма лекари казват, че трябва да е отворена коремна операция и хистеректомия, тъй като моята е около 10см, дори и нагоре, та вече опитвам да се свиквам с мисълта, че няма да се размине. Благодаря предварително!
Пробвайте консултация с д-р Янчо Делчев. Майка ми беше на преглед и има също толкова голяма миома и й каза, че е възможно отворена без махане на матка, но й предстои те първа операцията.

# 163
Благодаря, Rimmona, честно казано, ако ще ми отварят корема така или иначе - да я вадят матката и това е. Искам ако може да си спестя отворената операция. Опитвам се да гледам на матката като на един кух орган, който да износи бебето - дали съм права или тази мисъл ме кара да приема нещата по-лесно, не знам. Аз съм на 40, имам дете, не съм тръгнала да раждам, щом не се реших досега....

# 164
При мен  е 13,но аз имам доста операции в таза,пластики,чуждо тяло.И гинеколозите не се ангажира.Пращаха ме на робот при академик Горчев.Но урологът,който ме е оперирал предложи д-р Танчев.Отидох с нагласата за робот,но той беше категоричен за отворена,с добра видимост.Пита ме дали желая да запази матката.Доверих се на неговата преценка на място .С белите ми петна след упойката,мисля,че ми каза,че е запазил шийката.

Общи условия

Активация на акаунт