Операция на миома - 8

• 64 050
  • 790
  •   1
Отговори
# 165
Много ти благодаря sun sea. Ще си запиша час за консултация с него със сигурност. Пиши, когато имаш възможност как минава възстановяването - дано е лесно и бързо.
 Има ли някой, който да е взимал Дицинон за намаляване на кръвотеченията - как ви подейства. Изписан ми е да го взимам по време на цикъл, докато се реша за операцията, защото имам много силни кръвоизливи.

# 166
Скрит текст:
Здравейте.

На 29г съм, откриха ми миома през септември 2019, тогава беше 1 см на 1 см. През септември 2020 се беше увеличила до 1.5 см на 1.5 см и ми препоръчаха да забременея преди да порасне още. Забременях
и през септември 2021 родих секцио след рискова бременност, но поради други причини. В първия триместър миомата се увеличи до около 6-7 см, след това спря да расте, а след раждането и възстановяването, се сви до към 4-5 см.

Преди 2 дни бях при АГ (д-р Атанасова от Токуда, при която се следих и родих). Възелът е 4.8 см на 5.5 см, интрамурален, субмукозен, по предна стена и ляв маточен кант и създава проблеми от началото на лятото - много обилен цикъл с огромни черни съсиреци, продължителност около 7 дни плюс още 3-4 дни зацапване.

Д-р Атанасова ме праща при доц. Марков в Токуда и ако всичко е наред, ще ме оперират заедно - отворена миомектомия. Разположението на възела е такова, че има риск от хистеректомия, но тя каза, че ме праща при него, защото е много добър в махането на миоми и като цяло се занимава основно с оперативна гинекология. Самата д-р Атанасова каза "да махаме миомата, 6 месеца ще изчакате и почвате опити за второ бебе", т.е. изобщо не е ставало дума за махане на матката. Силно се надявам, че няма да се стигне до хистеректомия преди 30г, но съвсем естествено ме е страх от подобен сценарий.

Имам час при доц. Марков на 10.01. Дотогава ще се радвам да чуя мнения, ако някоя от вас се е оперирала при него. Ако знаете и цена за отворена миомектомия, ще съм благодарна да споделите (ще попитам и в административния офис, когато отида в болницата през януари).

Благодаря.

Здравейте отново. Да споделя какво е развитието при мен. След като написах горния пост, пуснах ПКК и се оказа, че съм с желязо-дефицитна анемия в следствие на обилния цикъл (хемоглобин 90 при долна граница 120). В момента пия лекарства, за да вдигна нивата, както и едно лекарство за ендометриоза, което би трябвало да облекчи идващия ми цикъл.

Д-р Атанасова успя да ме изтегли да се видя по-рано с доц. Марков, а да не чакам до януари. Той ме прегледа и заключи, че миомата може да се махне само чрез отворена операция, защото е твърде голяма за лапароскопия, камо ли за хистероскопия (както ми беше казала и д-р Атанасова). Попитах какъв е рискът от хистеректомия, каза ми, че е теоретичен и според него предвид позицията на миомата и неговия опит, не очаква да се стигне до там.

Насрочи операция за началото на февруари, т.е. след 2 цикъла, като продължавам всички лекарства до тогава. Цената за отворена миомектомия в Токуда е 1,310 лв по клинична пътека, престоят е 185 лв за целия престой в обща стая (не бяха сигурни дали по двама, или по трима в стая), или 175 лв на вечер в самостоятелна стая. Пътеката е 4 дни, предполагам включва и нощувката преди операцията, но ще потвърдя чак февруари колко време е пълният престой.

И така, стискам зъби до февруари и да се маха, че много ми тежи тоя проблем. Ще пиша след операцията. Бъдете здрави и весели празници!

# 167
  • Бургас
Faerlina, кое е лекарството за ендометриоза? Да не е Мимомин?

# 168
4-ма са в обща стая,но са достатъчно големи ,просторни и екстри.
Имаш и нощувка преди операцията.За отворена имах общо 5 нощувки.

# 169
Faerlina, кое е лекарството за ендометриоза? Да не е Мимомин?

Не, Зафрила се казва.

sun sea, мерси за пояснението, значи не я броят предварителната. Simple Smile

# 170
  • Sofia
Стаите в Токуда са чудесни и рядко са пълни. Освен това е приятно да имаш компания.
За анемията на мен ми вляха банка с нещо, което решава проблема еднократно и по-бързо от хапчета. Пак в Токуда го правих, за 1 вечер. След това за 2-3 месеца желязото е ок.

# 171
Лежала съм във високо-рискова бременност и в родилното на Токуда, стаите наистина са супер, както и храната. Мисля, че от ковид насам, ако капацитетът на отделенията позволява, не слагат повече от двама човека заедно. Като лежах във ВРБ за серклаж, бях в стая четворка, но реално бяха обособени 2 легла. Първата нощ бях с компания, а втората бях сама.

За вливки не сме говорили, засега съм на сорбифер и билкова кръв. Предполагам ако се наложи, ще ми влеят нещо на място.

# 172
  • София - Дианабад
Здравейте,
След като ви четох доста време, за което съм изключително благодарна, споделям и моя опит.
За моя миомен възел знам от поне 10 години. Последният ми преглед през 2019г. преди Ковид беше 4 см. Тогава се говореше само за наблюдаване. Миналата година не успях да отида на контролен преглед, а тази година вече измериха голяма миома, която беше първо 6 см, а малко по-късно 9 см. Естествено, думата операция в първия момент ме шокира. След това отворих и започнах да чета. Имам и колежка с подобни проблеми, с която обменяхме опит и опора. На всичко отгоре, имам и хроничен пиелонефрит.
И така, първо ми изписаха Делфис, което изобщо нямаше ефект. Дори сякаш напротив.
След това започнах да пия Фемин и Бял равнец, което ми повлия доста добре, поне подуването на корема не беше като преди.
Въпреки всичко се реших на операция. Започнах да търся варианти.
В края на краищата, благодарение на прочетеното тук, стигнах до Токуда и д-р Танчев. Беше изключително внимателен, помоли ме да му изпратя епикризи за съпътстващото ми заболяване, каквито имам, за да проучи въпроса. След това му изпратих резултатите от стерилна урина и веднага получих рецепта.
Прие ме, извърши лапароскопска операция и сега съм си вкъщи.
Общото доплащане беше почти 1600 лв.
Доволна съм и съм много благодарна, защото вече няма да го мисля. Ще чакам да се възстановя и да се връщам на работа. Simple Smile

Пожелавам успех на всички, на които предстои това изпитание!

# 173
Моят съвет е винаги след операция/лапароскопия да проверите на ЯМР на своя отговорност дали миомата не е още там или дали няма някоя по-малка изпусната, понеже при майка ми случаят беше една мъничка махната, а основната голяма, създаваща проблеми беше оставена, заради което след лапароскопия отиде на отворена операция. Имайте винаги едно на ум, като на ЯМР се вижда всичко и няма как да има съмнения.

# 174
  • Sofia
goris, бързо възстановяване! Добре ли се чувстваш?

Да споделя, че след операцията имах малко проблеми с парене при пишкане, това винаги ми се получава след катетър, по принцип чат-пат и цистит ме тормози, но пих тези прахчета и ги препоръчвам, много бързо се получава облекчение. Дори ги поддържам постоянно вкъщи вече, че зимата и есента ми е чувствителна зона. Започна ли леко да усещам проблем - веднага пия няколко дни по едно и всичко отминава:
https://remedium.bg/laktoflor-urobiotik-forte-grizha-za-urinarni … 0-sasheta-23436/p

# 175
Здравейте, момичета!
До сега все се спогаждахме с моята "приятелка", докато преди ден/два не ми поднесе неприятно преживяване.
Малко предистория:2017 г ми откриха 2 миомни възела и ендометриоза. Последва Лапароскопия. Отстраниха ЕМ/половин яйчник/ и едната миома. Другата оставена, заради лошото място на което е. Планирах бременност.
Последва инвитро. Слава Богу имам две прекрасни момиченца, на по 3г и половина💞.
Секциото беше юни 2019, лекарите имаха притеснение заради възела, но все пак се справиха. От тогава до сега редовно ходя на контрола, на 6м. Всичко беше Ок до август тази година. Започнаха едни по продължителни цикли и дните на зацапване преди Ц също станаха повече. Юли месец бях на контрола, всичко беше наред!
Само преди седмица отново отидох на преглед и моя АГ установи:деформирана шийка и бонус още един възел.
Два дни след това започна новия ми МЦ, но този път съпроводен с ужасно силни болки, изтръпване на десния крак(само бедрото) и страшно много съсиреци!
От 17.12, до днес съм в цикъл(вече 9 дни) ! В петък сутринта получих доста обилно кървене, снощи също! Разговарях с Аг и ЛЛ, посъветваха ме да пия желязо. Приемам билкова кръв, и ампули тотема.
Пия чай с канела.
Моля ви кажете ми някоя от вас имала ли е подобно кървене. Колко време е необходимо за да спре? Или няма спиране? Сериозно се замислям за отстранявяне на матката.

# 176
Какъв тип е новата миома и къде точно е? Знам, че тези вътре в кухината на матката създават подобни проблеми.
Кисти на яйчниците имаш ли? Писала съм няколко пъти в темата, при мен обилното кървене + дълг цикъл със съсиреци ( последният месец с проблеми тогава имах зацапване 15-17 дни!) беше заради киста на яйчника, която се спука след 2 месеца прием на билки. Но това никой лекар не пожела да ми го каже, всички обвиняваха миомата - интрамурална към субсерозна, от която нямам никакви симптоми.

# 177
  • Бургас
Моя е така от няколко месеца.2 дена цапа, 3-4 дена тече и напоследък още 4-5 цапа .На мен не са ми казвали да имам кисти, но кой знае.И аз все чакам да намалее, то се увеличава.Първо ще видя дали мога да си направя емболизация, ако не и аз не знам.Не искам операция, но и това не е живот.

Взимам вит.К1, калций фосфо Ц, витамин Ц, тинктури коприва, невен, тута-не всичко наведнъж по време на МЦ.През останалото време желязо и други витамини.

# 178
GerKa99, точно такава се оказа. В кухината е.
АГ не видя киста. Моя първи въпрос винаги е бил свързан с оперирания Я, защото когато Овулацията е там, болката е ужасна и първата ми мисъл е киста...

Винаги, ама винаги съм съобразявала живота си, плановете си с цикъла/говоря за почивки, пътувания, дори и обикновено излизане/ сега не става дума за планиране, а за елементарни ежедневни нужди. Не мога дори да вдигна децата си Sad Това ме съсипва. Не съм си позволявала да плача пред тях, но вчера вече не издържах!

# 179
  • София - Дианабад
goris, бързо възстановяване! Добре ли се чувстваш?
Благодаря! Добре се чувствам, да!

Наистина не е нормално да си все на тръни няма ли някъде да те завари неподготвена. Не е редно да не можеш да мислиш нормално за почивка, а дори и за ежедневието.

Общи условия

Активация на акаунт