Операция на миома - 8

• 63 870
  • 790
  •   1
Отговори
# 510
Ако толкова скоро след операция е възможно пак да се появят миоми операцията е безсмислена освен ако миомата не е прекалено голяма или създава проблеми.
Точно така е. Толкова са безсмислени голяма част от миомектомиите и с временен ефект (разбира се, не всички), че се правят основно при млади жени, които тепърва искат да раждат.
Другите възможности са хистеректомия, консервативно лечение или нищо. Това води и до мнения на редица специалисти, които звучат крайно за жените, но това са фактите.

# 511
И аз съм от тези с две операции,последната е хистеректомия.Но и това не се оказа решение.С естрогенова доминантност съм,за която тук даже не ме изследваха...

# 512
Sun sea,
в какъв смисъл не се оказа решение? Какви проблеми възникват от високия естроген при премахната матка?

# 513
Мигрена,свръхактивен пикочен мехур,кисти в гърдите,хипофункция на ЩЖ..
Миомите са си прогестеронов дефицит.И на 20 години ми е бил 0,и сега пак...
Освен матката,и щитовидната загубих,а що илачи за мигрена и мехур изпих...

# 514
Много съжалявам, sun sea! А терапия с прогестерон не сте ли пробвали?

# 515
Никой не ми е предложил.Всичко се свеждаше ,че ей така си образувам гадости.
2 мес след хистероскопията,бях като премазана и всички вдигаха рамена...Консулти навън ме насочиха към ЕД и биоиндентичен прогестерон.Още на другия ден бях без ужасната мигрена,след 10 дена изчезнаха симптомите на свръхактивния мехур,подобриха се и щит.хормони...
Сега на този акъл,не бих прежалила матка...

# 516
Sun Sea, симптомите  на нисък прогестерон, които изброяваш проявяваха ли се преди махането на матката.

# 517
Моля Ви, ако някоя дама е правила операция при д-р Иван Димитров да сподели отзиви. В момента работи в болница Света София, а до колкото зная преди е работил в Щерев и Надежда.

# 518
Имам много добри отзиви от други хора, но не и личен опит. Всъщност е един от младите акушер-гинеколози с най-висока репутация. И той като Танчев е от плевенската школа.
По мои спомени беше в "Адела" последно. Надявам се за един и същи човек да говорим, че името не е никак уникално. Млад, тъмнокос, завършил МУ Плевен.

# 519
Да, Параход за същият доктор става въпрос. Просто ако има някой от личен опит да каже как е минала операцията ще съм му много благодарна.

# 520
Здравейте, и аз имах уж малка миома-около 3см.Следеше ми я д-р Иво Тодоров, миналата година беше все още 3см.,а тази като отидох ми каза 6см.
Потърсих още едно мнение-на д-р Тодор Димитров /кл.Надежда/.
Според него имам множество миомни възли на предна стена до 3 см,един 4см и на задната стена-един 9см.
Иво Тодоров ми предлагаше лопароскопска,а д-р Т.Димитров каза-отворена операция,без премахване на матка.
На 47г съм ,с редовен цикъл и според лекарите скоро няма да влезна в менопауза.
Според вас трябва ли да търся още едно мнение и въцможно ли е за 1 месец, между двата прегледа да порастне толкова миомата?
И защо след като няма да раждат повече н
Д-р Тодор Димитров отказа да ми маха матката/за да нямам повече проблеми с възли/

# 521
  • Бургас
На мен също ми казаха отново, че нямам избор трябва да махна матката.Имам два възела субсерозен/6-7см/ и субмукозен/2 см./, като проблемите с цикъла са от малкия, не от големия. Втори АГ отказва да ми изпише утрогестан и да ме наблюдава, искаше ми се да пробвам, защото имам хипофун-я, хашимото, най-вероятно лека ИР и предполагам с тях върви етрогеновата доминантност, но никой не го интересуват тези подробности.

# 522
Галчудо, имаш ли правена миомектомия, защото четейки темите съм срещала мнения писани от теб но нямам спомен дали вече си претърпяла операция и дали при теб става въпрос за появила се отново миома, при кои АГ следиш.

# 523
  • Бургас
Не, нямам, предлагат ми премахване на матката, където и да отида в нашия град.

До преди няколко години нямах съществени проблеми, но имах полип който през 2019 няколко пъти ми създаде такива. Краят на 2019 г. направих абразио и се надявах с неговото премахване да отпаднат и проблемите.След това започнаха проблемите ми с цикъла, вкл. и болки по 3 дни в определен часови диапазон, които съм нямала никога преди това. Лекарите или не обръщат внимание на това или според тях проблемът е съвпадение, че точно след абразиото е станал такъв цикълът ми.
Но за мен не е, защото субмукозната мимома, която според тях е причината, всъщност не пораства и тогава си е била същата големина и не ми е правила такъв цикъл. Тогава преди абразиото миомите ми са били  4 см субсерозна и 2 см субмукозната  до 2021г/пропуснах тази година/. От прегледа през 2022г. и сега от 2023г.  субсерозната е 7 см и то това е станало най-вероятно заради обилните кървения които получих след абразиото.
За болките все едно не ме чуват.Никога съм нямала такива болки,  нито по този начин. Надявах се, че след известно време ще отшумят нещата и ще се нормализират, но не стана.

Правих си април месец емболизация, но нямаше ефект върху обилността на цикъла, само малък върху размера на  субсерозната мимома, но може и да се държи на различните уреди  /сравнявам измерването с ЯМР преди процедура и сега с видезон/. Те са направили запушване към нея.
На сестра ми в САЩ също и правиха емболизация и при нея има ефект върху цикъла и върху усещанията и за болка и тежест.Тя също в годините преди това има правени абразиа и цикълът и е бил такъв, какъвто стана моя.

Някак си не искам да повярвам, че трябва да си махна матката преди да опитам всичко друго и че миома, която не е създавала такива цикли преди това, не расте,  изведнъж "решава" и на следващия месец започва да ги създава.Всички казват, че цикълът е от малката.

П.П. абразиото го правих при професор, утвърдено име, не е било при случаен лекар, случайно.Затова се доверих.Не мога да бъда сигурна, но за мен е свързано по някакъв начин всичко

Последна редакция: чт, 30 ное 2023, 11:07 от Галчудо

# 524
Явно има някаква зависимост между абразиото и растежа на миомата защото и други жени споделят, че след абразио миомите им нарастват, аз също засега съм със съмнение за полип, което ако се потвърди може би ще настоявам за хистееоскопия а не за абразио.

Общи условия

Активация на акаунт