ДЕКЕМВРИйчето вече е голямо дете, сяда, яде и отива на море! (Тема 5)

• 19 625
  • 749
  •   1
Отговори
# 570
  • до най-прекрасния мъж
О, не, нищо няма да ни научи, за съжаление. 2020 на морето, въпреки че мерките не бяха отменени и на закрито трябваше да се ползват маски, бях единствената в магазините с такава. И ме гледаха като полезно изкопаемо. А сега масово никой не се тества официално, за да може да си щъкат. Ние решихме да не правим PCR, няма смисъл да се бутам по лаборатории и да сея зарази. До неделя ще си останем вкъщи, за мен ще са 10 дни, за детето и ММ съответно 9 и 8 дни. Въпрос на самосъзнание е, което много хора нямат, няма и да имат, въпреки всичко, което ни сполетя.
Ходенето на работа болен за съжаление не е само до работник, а и до работодател. Като няма кой да те замести, защото не им се плаща за персонал, а изискват резултат, щеш, не щеш, ходиш. За съжаление в тая насока няма как да се промени мисленето ни толкова бързо и глобално. Ако ти си държиш на условията, има още 10 гладни, които чакат за работа и са готови да работят при по-лоши условия, за да ядат. Това е истината и тя е глобална, не е в една или две фирми това.

# 571
Блу, знам, че е така. Миналата година работих бременна в 3 месец с Ковид в двата работни дни около Великден. Еми от "шефовете" беше мой ред да работя, останалите бяха отпуска. Работих от вкъщи де, но знам какво е да няма как да не работиш. Затова казвам, че има маски и винаги е имало. Като си болен, но няма как ок, работи. Ама ще си носиш маската и ще си я сменяш на два часа.
Онзи ден ходих на пазар в Пазарджик. В Лидл и Кауфланд не видях човек с маска, тук май още не са задължителни. Аз, обаче, бях с маска, която пък не подсказа, че не желая да се доближават и да ми пипат децата.
До сега само един единствен път един човек ме очарова с подхода си. Мъж на около 60-70 години застана на метър от предните колела на количката, усмихна се на децата и веднага погледна към мен за да види дали съм съгласна да си играе с тях. Не се доближи повече от това, говореше им и им правеше физиономии. За сравнение преди няколко седмици съм с приятелка и и двете сме с колички. Моите спят, тя спря да намаже нейното с крем. За 5сек погледнах към приятелката ми, обръщам се и гледам една възрастна жена ми бута кутия с фирмени фимикалки в лицето, а нейната глава е наполовина в количката, която е със спуснати сенници. Събуди ги, но поне сме здрави...
Скоро ще е моментът, в който ще сложа табелка на количката "внимание, злобна майка".

# 572
  • до най-прекрасния мъж
Да, в Пловдив също не са задължителни маските никъде, освен в ГТ, аптеки, оптики и болнични заведения. Официално има по 10 случая на ден в града, а в действителност са доста повече.
Поне се възстановяваме, дано няма повече симптоми. Аз започнах АБ заради гадната кашлица. Малката киха и се прокашля, но тя киха и подкашля заради рефлукса почти постоянно и не знам дали е от Ковида.
Иначе, станала е доста интересна, започна някакви нови звуци да издава и да си говори с играчките. Много е смешна. До за лази напред, не ще.

# 573
За съжаление това за работодателя и болничните също е вярно. Не те задължават официално да работиш, ама реално нямаш друг избор...българска му работа.
По морето никъде нищо не се спазва. Честно казано не съм гледала новини и не знам къде какво е прието, но всеки ден пазарувам в хранителен магазин човек с маска не съм видяла. В аптеката влизам за последната седмица за трети път. Без маска бях, не знам дали трябваше да сложа, но никой нищо не ми каза. Като ходих до педиатърката бях с маска, но по моя си преценка.

А колкото до съобразителността на хората вчера ми беше топ ден за глупости. Не знам дали аз съм прекалено изнервена или хората са малоумни...айде малки деца идват пипат играчките закачени на количката. Да кажем майката не е сварила да каже да не пипат, станало, разкачам ги, мия/пера вкъщи. Обаче черешката беше вчера в движение се разминаваме с едно 7-8 годишно и виждам в последния момент как го е хванала за ръката  😱😱😱 Бях в шок. Дали не се развиках на улицата. Simple Smile

# 574
Аз не се вманиачавам, с моите 3 деца от ден едно след болницата големите са в близост с малката, а те в училище и градина са постоянно с други деца. Да не говорим, че постоянно взимат играчките на бебето. Маски  не обичам, нося само където е задължително и не харесвам психозата с ковид. В крайна сметка всичко минава. Мерките може и да редуцират малко разпространението, но в никакъв сучай не са защита на 100%, от всякъде може да дойде. Никога не съм обвинявал друг, ако имам болно дете. Да не забравяме за скрития период в който и най- съвестните и предпазливи не знаят, че са носители и разпространяват. Това не само за ковид, за повечето вирусни.

За работодателите - като бях бременна с ковид - тръгнах си от работа по седата на деня, защото очевидно ми беше зле. Два дни след това ми звъняха да питат дали съм добре вече, ако може от вкъщи да поработя... И нали не мога да отказвам, а никой не  ми плаща хоум офис или извънреден труд... Не бях обявила още, че съм бременна тогава.  Като излязох от седми месец в болничен, да си погледна семейството пак звъняха с молби еди кой си проект, ако може да взема, че и със сроковете ме притискаха... това докато не написах директен меил до всички, че нямам възможност за работа от вкъщи. Вече никой не ме търси Simple Smile

# 575
Не знам за обвиняване за болни деца, когато ходят на градина и училище, но за мен не е ок да си с ковид, да имаш бременна снаха с бебе, на което веднага като се роди му предстои сърдечна операция и да си замълчиш. Просто е абсолютно неприемливо.

# 576
  • до най-прекрасния мъж
Така е по принцип, всичко минава и заминава. Аз пак съм доволна, че устискахме 2 години, а и детето вече не е чак толкова малко. Наистина не можеш да се опазиш, но определено има хора, които са си откровено нехайни. Ако едни го минат леко, за други може да коства живота. Майка ми е на 81, с цироза и хепатит и е на поддържаща терапия. Добре че се разболях в петък, защото обичайно ходим при нея събота и неделя и щяхме на 100 % да я заразим. И ако ние вече сме по-добре, тя можеше и да не го мине толкова леко.

# 577
Не знам за обвиняване за болни деца, когато ходят на градина и училище, но за мен не е ок да си с ковид, да имаш бременна снаха с бебе, на което веднага като се роди му предстои сърдечна операция и да си замълчиш. Просто е абсолютно неприемливо.
Съгласна съм, аз информирам, ако сме болни, защото знам, че много хора се притесняват по разни причини, хубаво е да сме коректни един с друг.
С частна градина имам кофти опит, постоянно ми връщаха детето, за течащо нисле, защото другите родители се сърдели. Беше станало хронично защото постоянно я връщаха, аз давах антибиотични капки (предписани от лекар) оправяше се веднага, след седмица същата история от начало.... като бях у дома бях ок с това - в общи линии половината месец на градина, половината у дома. Като започнах работа и бях на изпитателен срок не можех да отсъствам половината време.
Смених градината тогава, спряха да ми връщат детето, да го мъкна по лекарски кабинети за дребни настинки. За няколко месеца спря да боледува. Ако се случи веднъж -два в годината тогава мисля за лекар и лекарства. Понякога прекалената грижа изнежва повече и не дава възможност на детето да се пребори само. Но тук е бебешка тема и е нормално да има повече притеснения Simple Smile

# 578
Момичета, писахте ли за рибата - кога ще дадете и каква(и)? В деня, когато не давате месо или жълтък, нали? А сега, имате ли постен ден и какво давате?

Как обезсолявате сирене - колко часа накисвате преди да смените водата? 😀

Също така - варите ли изворна вода? Ние сме на село от повече от месец и се налага да ползваме изворна, но само я топля. Мисля, че и преди сте казвали и вие, че не варите тази с розов етикет?

# 579
  • до най-прекрасния мъж
Аз си я преварявам, защото купуваме туба 11 л и седи отворена по 10 дни и нагоре. Сега, като пие по-малко мляко, ми отиват към 600-700 мл на ден. Иначе, ако е от бутилка 1.5 л, не бих я варила. Понякога, когато в термоса е още много гореща, я разреждам с Бебелан директно от шишето. Така или иначе за пиене си й давам непреварена Бебелан.
Сиренето четох, че е добре поне 24 ч да се кисне и поне 2-3 пъти да му се смени водата. Аз щях да давам от понеделник, но като се разболяхме, отложих въвеждането на закуска за следващата седмица. Нито успях да ида до магазин да избера сирене и масло, нито да купя кус-кус, да направя сухари и т.н. Вероятно от по-следващата седмица ще е, като оздравеем всички. Пък и да минат 10тина дни преди да се веем по магазините, нищо че не сме под карантина официално.
Вчера ММ изведе малката навън след дъжда малко на въздух. Ми тя му разказала играта - прибра я на ръце, не искала да седи в количката след половината разходка и бутал празна количка и носил нея на ръце. А тя една ухилена до ушите, много доволна, че тати я носил. Тези дни не дава да я оставиш, постоянно иска на ръце и само реве и се дере. Отдавна не е плакала така, даже и ритуалът за сън е набързо, съпроводен от рев. Сложа ли я да спи в кошарата, млъква и заспива. Даже песничката я пея, докато тя е в кошарата.
Снощи спаха с баща й, та аз си покашлях на воля в другата стая и поспах и аз.
Баба й и тя се е влошила и кашля.
Титанка, как сте? Как е Митко?

# 580
Вчера ни изписаха от болницата. Днес ака по-твърдо два пъти и веднъж по-рядко. Притеснявам се, да не започне разстройство. Още е прижълтял, но след като му сложиха система, не е повръщал.

Явно се е заразил от парка, в който ходим, понеже вчера научих, че преди няколко дни някои деца са били болни в парка, с повръщане и разстройство.

Също не съм пазила баткото от други деца и болни, но не съм го водила болен на парка или на детска градина.

Риба ще давам на 10 месеца, в дните, когато не яде месо и риба.

Вода за пиене не преварявам. Купувам му на Келто. За готвенето му използвам водата от диспенсера.

Откакто се разболя търси повече мляко, понеже му давам по-малко твърда храна. Снощи през час е търсел мляко. Чакам с нетърпение да започне да яде всичко както преди и да продължа със захранването.

# 581
Рано ми е за риба, тя ще е след няколко месеца, имам заешко и телешко да вкарвам преди това.
За сиренето и аз съм чувала минимум 24 часа да се държи във вода. Смятах да го вкарам след глутена, за да мога да правя попари, кус кус, качамаци и т.н. Обаче после четох, че млечните било добре да се дават след навършени 9 месеца и се чудя. Иначе насред глутена въведох просо, амарант (сварени, без да ги пасирам) и манго.
Днес бяхме при педиатъра и я измери 9 кг и нещо. Преди за един месец беше наддала само 200 грама, а сега - цял килограм. Предполагам, че е защото давам каши по два пъти на ден: с глутен преди обед и безглутен следобед, ама няма как. Ще увелича съотношението на плодовете в кашите и повече игра на килима. Grinning

# 582
Нищо не преварявам, нищо не стерилизирам... Безотговорна майка съм 🤣
За сиренето съм чела 72 часа с 3 (преправям от 2 на 3, защото съм натиснала грешното "копче") пъти смяна на водата. Сега сме им давали само трохочки, тепърва ще им даваме по повече.
Вкарала съм две риби, на 8++ някъде дадох първата. Давам понеделник или вторник вместо месо. Нямат постен ден, вкъщи няма такова чудо, защото всички сме с анемия.
Закуските са ми много сложни. Давам бисквитки, от тези оризовите, кус кус, сега започнах и попара (само вода, сухари и малко ам слагам, защото сме на село и нямам друго), ядат я, но бухтата не дъвче, трупа си над езика и в някакъв момент започва да се дави като отиде по-назад. Изсмуква млякото и то се залепва направо. Нито знам как да ги накарам да дъвчат, нито знам как ще заместим млякото при положение, че бисквитките и оризовите гадости са крайно недостатъчни за заместване дори ако започнат да ги ядат. Някой ако има акъл да ми налее, ще съм благодарна.
Иначе за няколко дни започнаха постоянно да сядат и да се изправят. Май им беше време, на 9 месеца станаха. Някой знае ли горе долу колко време след изправянето прохождат? Знам, че всяко дете е различно, но ме интересува заради яслата.
Не говорех за вманиачаване, не се вманиачавам нито в чистотата, нито относно контактите им. Бяха 2500гр когато кумовете дойдоха с децата си, които ходят на кооператив, беше около Коледа. Ама някой да знае, че е болен или да има подозрение, че е болен и да не ми каже ми е леко безотговорно. Както и след като се видим ако е разбрал, че е болен, но не ми звънне да каже. Освен това ми е изключително неприемливо непознати да бъркат по количката и да щипкат крака и ръце, които бебетата постоянно лапат. Не само заради болести, просто не се прави така. Неприемливо ми е и съседи да гушкат и целуват бебетата без да са поканени да го правят 😱

Последна редакция: чт, 11 авг 2022, 17:54 от Fairytale11

# 583
Аз риба дадох преди месец, т.е. На няма 7 месеца. Опитвал е лаврак и сьомга по два пъти. Редувам жълтък с месо, 1 ден риба и 1 ден постен, в който като дойде време ще е бобов ден.

Вода давам само на бебелан, непреварена.

Сиренето се кисне за 72 часа с три пъти смяна на водата. (Това от лекциите на сп. Кенгуру, д-р Владимирова)

Ние вече сме здрави. Беше ужасно. Това е направо наказание.
Титанка, дано се оправи по-скоро детето, както и другите болни - оздравявайте!

# 584
  • до най-прекрасния мъж
При нас директно посягат да ги вадят от количките, за да ги цитирам: Намачкат. Тук просто така са свикнали, аз затова избягвам да я вадя от количката, ако въобще спра долу. Или директно отказвам, ако някой иска да я вземе. Като знам как си се разкарват болни, лошо ми става.
Включително ми направи ужасно впечатление приятелка, в която можех да се закълна, че си пази детето, съответно бяхме спокойни, като се видяхме по-миналата седмица. Два дни след като бяхме заедно, детето й е вдигнало 39 гр. и тя даже не се обади, за да ме предупреди. Разбрах, чак в петък, когато аз й звъннах да й кажа, че съм с Т да се следят. Е, те се оказаха с друг вирус, ама звънни един телефон, знаеш, че детето ти е пипало моето и два дни по-късно вече е болно. Поне да се следим. Ама явно сме станали егоисти и си гледаме само нас си. Вече и на приятелите си не вярвам.

Общи условия

Активация на акаунт