(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 49)

• 35 641
  • 783
  •   1
Отговори
# 105
  • Между гори и планини
Защо не би пръскала с Мосиплан?
Той не вреди на пчелите, това е добре, само на само на смучещите.
Иначе винаги се пръска по хладно, надвечер. С каквото и да е. Аз последно до правих след 8ч вечерта.

# 106
  • Русе
Здравейте, група. Интересен проблем с домата. И според мен е мана. Друго много така от мен измислено е дали пък не са просто стари листа? Като остареят така стават на всички зеленчуци. При мен първите априлски листа също така жълтеят и кафенеят като мана. На патладжана и пипера също. Но няма мана или нещо друго. Просто са стари и вече умират. За да имаш такава богата реколта, надали е недостиг на почвено плодородие.
Иначе да ви покажа сега какво се случва след тази яка жега и суша в Русе. Днес пак 37гр на сянка. Малините и ягодите са първи предали се.

Днес пиперът, патладжанът и лютите чушки бяха сринати до земята, свили листа и изсъхнали. Два дена не ги бял поливал…сега се съвземат. Доматите иначе са трепач. И аз имам въпрос за тях. Имам корени, на които има вързали две китки, а нагоре 2-3 китки с прецъфтели цветове, но липса на домат. Нормално ли е? Баба ми вика, че цветовете спят и като узрее първата китка и ще даде сила за следващите цветове да почнат да пълнят доматита. Ама не съм убеден…??? Много са яки иначе първите китки. Голямо домати направо с един домат цяла салата.

# 107
  • Между гори и планини
Не знам да спят, но от жега и силно слънце миналата година и на мен се случи. За това ако е такъв мор при вас, слагай зелена засенчваща мрежа. Моите съседи имат, аз не. Просто няма да мога да вляза да връзвам и поливам ако имам мрежа. За това пък имам колтуци които също цъфтят.

# 108
Защо не ползвам моспилан - токсичен е дори за пръскащите с него. У нас всеки продава всичко, без да му мигне окото, въпреки че той е втора категория, не ли трябвало да работи всеки с него.
Да, системен препарат е, но предпочитам малкото неща, които оглеждам, да не са пълни с токсична химия. Освен изброените от мене препарати вече има много био препарати, които за съжаление са скъпи, за разлика от масовите химични отрови.
Николай, в големите жеги цветовете на доматите изресяват и няма доматчета. Да не говорим за екстремните жеги днес при вас.
Ако оживеят неопечени растенията, като се нормализират температурите, ще имаш нови домати.
Но патладжанът да страда от жегите е странно - той произхожда от южната част на Индия и определено обича високи температури. Да не би да им липсва вода?

Последна редакция: пн, 04 юли 2022, 22:32 от Недоволна

# 109
  • Русе
Благодаря! От сряда идва хлад…

# 110
Малее, моят пипер е полудял значи. Не съм му слагал нито амониева, нито оборски тор. Сложих му само птича тор и след нея започнаха да гният яко. От 15 корена махнах около 30-40 болни пиперки. Ако бяха станали големи щяха да ни хранят цяло лято… язък! Много много се ядосвам!!! Иначе не поливам толкова много. Почвата през по-голямата част от времето е суха повърхностно. Иначе са изцяло на слънце от сутрин до вечер.
Ето за доказателство.

Патлджанът също е 1 метър, но той поне има по 7-8 бебета на корен и много цвят.

Иначе ето запазен корен пипер без болест. Красиви са …

Като обръщах почвата се натъкнах на много корени от старо дърво и падна голямо вадене. Обърнах мястото до 50см дълбочина и излязоха много въглени и сгурия от къща, запалила се преди 30 години на мястото. Може от това да е не знам…
Ама кел файда да гледам листа и клони като гние плодът.
@Доня, браво. Много красиво е всичко!!!
Аз ей сега също ще забъркам смес с вар и син камък. Гасената вар нали е калциев нещо си…според мен ще им даде малко калций…обаче дано е в усвоима форма. Пръсках онзи ден с калциев течен тор, но ефект не виждам. От 10 цвята, един връзва.

Здравейте, мисля че описвате terra preta почва, която се води най-плодородната на земята. Смесица е от био въглени, тор, парченца теракота, кости и/или рибни кости и почва. Все се каня да пробвам и сега като видях 1 метър пипер май окончателно се навих.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Terra_preta
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Biochar

# 111
Най - накрая успях и аз да щракна няколко снимки от градината. Малините продължават да раждат поне по 1 кг дневно. Започнах да ги замръзявам, направих и сладко. Тиквички, краставици има също доволно. Другите неща искат още време.
Физалис

Червеното цвекло расте добре. Вече откъснахме няколко глави.

Български боб, донесен ми от много близка съфорумка.

И малко цветя

# 112
Ахаа, и аз съм попаднала на Terra preta, пък от невежество си мислех, че съм разкопана бунището на старите собственици... Насяла съм там пуклива царевица.. Ще докладвам какво се е получило

# 113
  • София
Като говорите за пипер аз още си спомням единият корен лют пипер, който стана миналата година в оранжерията над 180 см. Съседните му два корена от същият сорт бяха само 80-100 см. Наистина ми беше жал, когато трябваше да го изкореня.
За да се прецени размера съм го снимала с нормално малко на винт бурканче.

Виждам и че друг пробва с Физалис. Миналата година късно го засях и не успя да роди, дано тази година успея да го опитам.

# 114
  • София/Варна
Сега открих, че самардалата се казва Allium Bulgaricum. Впечатлена съм.

# 115
  • Между гори и планини
Айла, твоето дърво го помня 😊
Аз да дам рапорт - пипера започва да прави чушчици. Много закъснява според мен, и не знам защо - топла и сравнително суха пролет беше. Доматите се държат възпитано. Боба започва да прави шушулки тънки като конче - сорта е такъв - дълги и тънки шушулки. Краставиците започват да растат, тиквички има много, ще черпя кокошките.
Днес основната задача е да изкарам лук и чесън, че вчера не успях, а утре го дават дъжд. И да оплевя бамята.

За градината се грижа напълно сама, без никаква помощ.

# 116
ЗаСлон, кой сорт гледаш на снимката в пост 100?

Завиване на листата на доматите се среща като сортова особеност при розови домати (високи, индетерминантни). Не е свързано с болест на всяка цена.
Цветовете на доматите падат при високи Т, мисля 35 С е критичната. За самото образуване на цвят и завръз е много важен микроелементът бор. Някои хора опрашват редовно с доматин (сутрин, на хладно, при точно определена Т) и пак не се получават много завръзи именно заради горещините.
Ние сложихме разсад от селски домат, събирано домашно семе и почти нямаме завръзи. Заричам се, не искам да чуя вече за бабини домати, искам домат Ф1 с 5-6 плода на китка. Поне да знам за какво се бъхтя да връзвам, култуча и изобщо да ги обгрижвам...
Мога да похваля обаче действието на Ним-азал в нашия тунел, имаме 3 реда домати, около 120 корена. Видимо с просто око тутата (миниращ молец по домата) е много малко. Сравнявам на база наблюдения 7-8 г. назад. На съседката ми, учителката по гледане на домати, целите растения са минирани. Ще продължим да пръскаме с него още. Изводи ще направя на есен.

Слънцето е толкова силно, че е изгорило един от патладжаните ми, които вече са готови - първо бране на 4 броя.

Моят лук още не е готов. Попаднах на масови оплаквания във ФБ, че лукът не образувал глави. И моят се бави, но вече се виждат глави. Засушили сме го, последно каквото е валяло толкова, сега е време да узрява.
Обрахме Капитаното за пръв път, жесток е. Благодаря на всички, които го хвалиха предното лято Simple Smile

Последна редакция: вт, 05 юли 2022, 09:34 от Nothinger

# 117
Влизам да споделя съвет от агроном - ако искаме юни краставици сеем корнишон, защото е с най-къс вегетативен период 30дни, и отделно каквито обичаме

# 118
ДжейДжей, физалиса на слънце ли е? Аз тази година също имам, но ми казаха на шарена сянка да е...

# 119
  • Между гори и планини
Ние тук садим само стар сорт домати. Даде и са семена на съседа преди 60 г и той прави разсад за няколкото къщи в наше село.
И аз вадила семе - само от първа китка. Много трудно беше, защото доматите са сочни и с малко и ситни семки. Унищожих доста домати , за да изкарам семена. Дадох на позната - сега и тя гледа.
Сорта го наричат варненски, защото от там са го дали, не е хибриден.
Тънка люспа, сочен, сладък, без грам киселина. Много го харесвам.

Общи условия

Активация на акаунт