(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 49)

• 34 850
  • 783
  •   1
Отговори
# 690
Леле, Недоволна, направо ме шашна! Как вътре в стаите?!
 И ние имаме съсели, но между покрива и ламперията. Есента ще идва майстор да дооправя нещо и мислим да сложим устройство с честоти за прогонване горе. Отвътре нямане достъп до тази част на покрива. Надявам се да има ефект.
Казаха ми иначе парцали с котешка урина и да имат дупка за бягство, но щом котката не е успяла да го хване, едва ли ще има ефект.

# 691
Да, но живееш постоянно там и с помощта на котките няма проблеми. Лъки беше много бойна котка, но гастрольорка за кратко. Сегашната е невероятна пъзла, изпада в шок само при посещение на вет, като малка един път я закарах на село, два дни не излезна из под двойното легло дори вода са пие или да отиде до тоалетна. Естествено не повторих.

Дъждец, влизат вътре, без да им мигне окото. Няма как котка да ги хване, защото са много бързи и скачат по-високо и по-далеко от котката. Но миризмата на котешка урина може да ги прогони.
Още едно предупреждение - ламперията не е преграда за тях. Гризат масивна дървесина без да им мигне окото. Прегризаха още преди година дюшемето до входната врата (явно са си проправили път към мазето). На село съм, но като се върна в София, ще намеря снимката на кацнал върху чайник съсел и ще я кача.
А, преди години се наложи ремонт на покрива и турските потрошени керемиди бяха сменени с т. н. метални керемиди. Бях предупредила майсторите и те вечерта казаха, че целия ден, в който махаха керемидите, навсякъде са летели съсели...

Последна редакция: вт, 02 авг 2022, 23:07 от Недоволна

# 692
Недоволна, това е ужас, особено през нощта да ти се разхождат. Може ли да се сложи някаква мрежа на врати и прозорци, поне да не влизат в стаите? Като рамка с комарник, но да е от метална мрежа. Има една съвсем ситна, никаква животинка не може да се провре през нея.

Нотингер, хем ти съчувствам, хем искам да те похваля - много добра снимка на тута абсолюта!

# 693
  • Между гори и планини
Такава ситна мрежа, рапица се слага в кокошарника срещу бялки.
В интерес на истината не знам дали котките ми са хващали големи съсели, те са си едрички, но много фучаха. Ние имаме дървени тавани в някои от стаите и в трапезарията има люк за към подпокривното пространство и от там пъхахме котките, оставихме и едно място отвън да могат да влизат, с риска че и съседите могат, но да чукна на дърво, три години от ремонта насам не са идвали.
Котките от Варна които си донесох бавно се адаптираха, единият котарак няколко дни беше скрит зад един скрин, после седмици под завивките на леглото. Изпълзяваше само за храна, вода и тоалетна. Сега е велик ловец и всяка нова котка я обучава на лов пред и вътре в плевнята и кокошарника. Женските котки са по добри ловци по принцип, трябва да изхранват поколение. Имам една дребна, която празен ден няма. Разни уреди за прогонване не действат. Котки и котешка миризма, на урина е най добре. За това и съседите гледат над 5 котки всеки.

# 694
От къде поръчвате твърди маркучи за капково? Нашите са едносезонни и тази партида хич не е качествена, пукат се.
Роботчето за плевели при нас няма да оцелее, ще му се стопят лагерите за един час Grinning
Маркуч 200 м. на промоция от Практис бях купила - тия тънките, многосезонните.
Дебелия и фитингите - от един селски агро-маг по път за работа Simple Smile
Роботчето не съм го виждала в екшън, ама ще го наместя къде да щъка Simple Smile Simple Smile Simple Smile То е ново като цяло, ама до година-две докато пооправим градината ще излязат и други видове най-вероятно. И цената малко да му пооправят, да му сложат и малко алпинистки наклонности и грабвам веднага Simple Smile

# 695
  • София
armeria точно преди година отчаяно се бореше със съсели. Жалко, че не пише сега.
Дъждец, забрави за устройствата със звук - работят до време. Изчела съм десетки страници в някакъв форум и освен рабицова мрежа няма друга ефективна преграда.
При мен имаше много тесен процеп в ъгълъ на стената, явно могат да си сплескват тялото до 5-6 мм !
Ние сложихме капани с примамка орех и праскова и периодично ги изпразваме.
 ОТРОВАТА може да доведе и до отравяне на котки или до вмирисване на мърша от незнайно място...

# 696
Тези съсели  били голяма напаст. Добре че нямаме такива. Само някое мишле в избата от време на време...а в апартамент да живееш си и направо скука Wink

# 697
Ние слагаме метална мрежа за комари на 2 ката на всички подстъпи към покрива и където се свързват със стените. Играчка е, но предната барака имаше семейство Съселхов на тавана, не искам пак 😁

# 698
  • София
Много страшно звучат тези съсели, надявам се да не се сблъскваме с такъв проблем в къщата...

# 699
Наистина ли действа миризмата на котешка тоалетна? Тогава ще нося използваната от София, поне вътре в стаите да не влизат гадините.
Да ги прогоня изобщо не виждам как ще стане.

# 700
  • Между гори и планини
Съсели или сънливци, зимата спят. Направо изпадат в кома, бавно дишане и т.н . Орехи събират за момента в който се събудят и трябва да се подхранят. За а това есента когато спрете да ги чувате и вероятно са заспали, или зимата, се качвате на тавана и почиствате всички. Ние и семейство с дечица имахме. И от плевнята ги чувах, и от дърветата нощем, ки-ки-ки. И да гъркави са, катерят се и по стените и влизат в най малкият процеп. В мазата с лепкави капани сме хващали само бебета.

# 701
  • Русе
Стига да не са някакви огромни съсели, не са страшни. Даже са едни сладури. Мишките пък още повече. И да не правят бели де... И в къщата на баба и дядо въпреки многобройните капани и врати и тн и в мазата пак се намества по някой мишок за зимата. Понякога изчезва сам.
Отровите за мишки често убиват и котки. Онова котенце, което понякога съм качвал на снимка и заради която правех все мрежи на разсадите…така преди 10 дена не се прибра вечерта, съмняваме се да не е яла нещо. Ветеринарите казаха, че има неща в стомаха, но най-вече че е развила остър панкреатит и така почина. А беше яка здрава женска котка, 10 годишна. Баба ми много тежко я преживява. Беше й като приятелка.
А преди нея умря пред очите ми една котка точно от отрова за мишки. Започна да повръща, почна да си пени устата. Започна да хрипа да залита и в коридора в къщата направи няколко тика и умря. Наистина не слагайте отрови за мишки навън.

# 702
Николай, виждал ли си съсел в стаята, в която спиш? Будил ли те е посред нощ?
Намирал ли си в леглото си гнездо на съсели с току-що родени?
Да, симпатични нощни животинки с големи очи са. Но не им е мястото вътре в жилищни помещения.
Мишки също не желая да виждам в помещения, в които дълго пребивават хора. Заради тях се сдобих с първата котка.
На работата, на четвъртия етаж в края на миналия век беше кошмар от мишки, при това на четвъртия етаж.
Да влезеш сутринта първа в стаята и да видиш как банда мишки пируват в половин хляб, като са оставили само кората, как ще се почувстваш? Колеги работили много до късно и не прибрали хляба в хладилника.
Друг колега отваря плътна затварящо се метално чекмедже и извива на умряло - цялата документация от пред компютърната ера е изяден, останали миниатюрни парченца хартия.
В съседна стая съхранявана в кашони еталонни проби на зърнени култури. Там беше ад.
Единият колега не издържа и докара коте от село. Половин година живя в работата и ликвидира всички мишки. Най-добра работа свърши в стаята с житото. Няколко нощи изкара там, сутрин нещо страшно - неизброими останки от убити и недоядени мишки.
След като си свърши успешно работата, прибрах мацата у нас.

Последна редакция: ср, 03 авг 2022, 09:14 от Недоволна

# 703
  • Между гори и планини
Аз без да искам вечер съм затваряла черният ми котарак в кокошарника. В интерес на истината, в големите музеи по света и дори в дворците са пуснати котки за ловци. Тя приказката за котарака в чизми не е случайна. И в градовете, ако няма улични котки ще е пълно не само с мишки, но и с канални плъхове.

# 704
  • Gorni Bogrov
Здравейте прекрасни градинари!
Може ли да ми дадете рецепта за песто?Помня ,че преди време се коментираше ,но не съм си я записала😊,а се оказа че имам доста босилек и може да си направя някое и друго бурканче домашен.

Общи условия

Активация на акаунт