(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 49)

• 34 855
  • 783
  •   1
Отговори
# 675
O да, има значение дали се занимаваш само с градината или  и работиш. Мама като млада пенсионерка само дето не се оплаква, че тревата не избива Simple Smile, а аз се моля проклетия троскот и поветица да понамалеят ( не се надявам да изчезнат, край нас има "разсад" колкото искате)

Торенето и пръскането няма да автоматизирам, но определено 80% от градината ще мине на капково

# 676
След като до преди година отделях време за градината поне два дни през седмицата за по два часа и събота и неделя, бих казала че я подържахме в добър вид.
Тази година след операцията и задължителното едномесечни пазене вече две седмици съм отпуска и съм официално селянка още не мога да се преборя с щир колкото мен ... Сега се прибрах вече напече и се отдавам на книжката.

# 677
  • София
Ангел, каква е рецептата ти с чесън?

# 678
  • София
Ангел, каква е рецептата ти с чесън?
https://sinor.bg/45496-spasyavame-domatite-ot-gradinskata-nosten … astojka-ot-chesan
...150 грама счукан чесън се оставя да кисне в литър вода за ден-два, след което се долива вода до 8 литра и разтворът за пръскане е готов. Ефектът е забележителен – няма нощенки, а доматите са здрави и цели. Само при появата на нови дупки се налага повтаряне на пръскането. Обикновено това може да се случи от 10 до 14 дни след първата обработка. Реколтата обаче си заслужава усилията, убедени са от изданието.

като най-бърза и лесна,понеже ми трябваше да направя нещо от днес за утре.... После някъде четох , че чесъна не е хубав за цъфтежа, можел да убие цветовете....но не забелязах да има проблем.
Чудя се дали тази седмица пак да пръсна, нали валя, сигурно е измило всичко или за разнообразие да направя мляко с йод.

Последна редакция: вт, 02 авг 2022, 17:11 от Angel_Dust

# 679
Духи, този робот е супер идея. Виждала ли си го някъде в действие? Ако върши и 50% от обещаното, супер.
Аз съм доволна от робота прахосмукачка, не е перфектно, но като за без усилия от моя страна, изобщо не му се вглеждам. Няма да намирам кусури и ако някой друг плеви Grinning

# 680
Какви са тези гадини:

# 681
  • Между гори и планини
Ами или бебета миризливки от които трябва веднага да се отървеш, но така изглеждат и земните бълхи, но те не ходят по домати, скачат и не позират за снимки. С други думи, действай да ги няма!

# 682
С  какво да ги пръскам? С нимазил ще може ли?

# 683
  • София
И на мен ми приличат на новоизлюпени миризливки. Смачкай една и ще си проличи по миризмата.
Нимазила не вярвам да помогне, миризливките се изтребват ръчно. Аз пълня купичка със сапунена вода и ги побутвам с клечка докато паднат вътре. На тази възраст все още не летят и са доста тромави, така че събирането в купичка е напълно постижимо. Така събирам и по-възрастните. Успех!

# 684
Твърдо миризливки. Мисля, че нимазала няма да ги спре. Аз виждам голям ефект от него при доматите, но все пак тутата ми се надсмива. Не случайно май е тута абсолюта...абсолютно нищо не може да я спре Sad

Пак бива - само два са надупчени

# 685
Миризливки е. Събирай ги ръчно, докато са още бебета е лесно. Другия вариант е инсектицид, които унищожава дървеници. От едно семейство са. Но за химия е късно, ако билети.

# 686
Благодаря ви!
Утре ще ги махна. Само на 1 домат видях, но утре на светло ще огледам повече.

# 687
От къде поръчвате твърди маркучи за капково? Нашите са едносезонни и тази партида хич не е качествена, пукат се.
Роботчето за плевели при нас няма да оцелее, ще му се стопят лагерите за един час Grinning

# 688
Вие воюват с вредни инсекти, а аз с поредния съсел, който се настани вътре 😭.
Преживява това, че цяла вечер трополят по металния покрив и в подпокривното пространство, което не е затворено, но ми писна от летящи съсели в стаята, в която спя на село. Няма как като има хора там да е затворено, защото не се проветрява, къщата е 100 годишна паянтова и вътре е много влажна.
И от време на време се на мърда някой гад и се развилнее към 12 през нощта
Преди много години беше първия случай. Тогава там беше и предишната ми котка, голяма ловджийка. Около полунощ ненадейно се появява един дзвер на печката. Аз грабвам апарата да го снимам. Той полета над метър и се озова на бюфета. Маца гледа шашнато, докато осъзнае, че това е потенциална плячка. Цяла нощ безуспешно гонитба, явно сутринта гадината неусетно се е изнесла.
Втори случай - къдна есен, ще зазимяваме. Имаше някакво волейболно първенство, отиваме на гости да го гледаме. Прибираме се, тръгвам да лягам и изпод юргана изскача съсел. Аз писвам, половинката отваря вратата и той (оказа се тя) веднага излетя на вън. Оказа се, че си е направила гнездо в леглото ми! Жалостивият и обичащ всичко живо мъж не издържа, взе чаршафа и изсипа бебетата в двора на отрицателна температура.
Аз не съхранявам чаршафи за смяна на село и спах в гостна та стая като циганките по анцуг и без чаршафи... А гадината беше яла от памучни те чаршафи и отидоха в боклука.
Снощи тъкмо съм заспала и нова гадина ме събуди. Навря се под двойно легло и се кротна. Заспах и след малко пак започна трополене. С крясък я изгоних, но след малко отново се появи. Не можах да мигна до сутринта, на запалено осветление бях и пушех нервно.
И през деня не се е изнесла, преди малко я чух от гостната и затворих вратата и за по-сигурно сложих райбера.
Знам, че е ужасно да умре една животинка от глад и жажда, но не искам да ми навлече някоя зараза и пак да не мога да мигна. Няма какво да прави два дни вътре, да се беше изнесла на тавана.
Цяла нощ смърдеше и едвам дишах.

# 689
  • Между гори и планини
Имаше мишки в мазата под спалнята като се нанесохаме. Нощем почваха да църкат и гризкат от мазата, а котките в спалнята се ослушваха. Имахме съсели на тавана, така ровеха и гризкаха, събираха си орехи от ореха точно до къщата, че ги чувах как се търкалят. Нощем се раздвижват, денем спят . Едната страна на покрива нямаше сачак. В един момент пуснахме 2 котки на тавана, мислех че ще го срутят, голяма война беше, бой, ръмжене, но изгониха съседите, а ние сложихме сачак. В мазите пръснахме котешка напишкана тоалетна, където мирише на котки , мишки няма. Имаме в плевнята, едни ми ги носят, други ги ядат. Плъхове ми оставят като подаръци . Слагаме и лепкави капани. И кучето помага в борбата с плъховете, когато някой отиде да му яде храната. Та имаме си гадинки. Живеем до поля с жита и слънчогледи, има много плодни дръвчета, есента като се захлади, ние сме първа къща в която да се скрият на топло. Та котките са много полезни на село, аз имам 4, които са на смени пред плевнята и в кокошарника където има зърнена храна за гризачи.

Общи условия

Активация на акаунт